Xarxees pdf

533 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
533
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Xarxees pdf

 1. 1. Agustín Reina i Diego Rótulo 1. XARXES D’ÀREA LOCAL 1.Introducció a les xarxes informàtiques Una xarxa de àrea local, també coneguda com a LAN, és un conjunt d’ordinador i dispositius de maquinari units entre ells amb l’objectiu de compartir recursos en una zona geogràfica limitada. Xarxa informàtica en una llar. Media Center PDA Televisor Ordinador Router Consola de joc Tallafoc Ordinador Càmera wifi portàtilImpressora Línia telefònica Telèfon IP Internet
 2. 2. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCAL2. Planificació i disseny de la xarxaPerquè la xarxa d’àrea local sigui útil, cal establir els elements següents: - Arquitectura de xarxa - Dispositius de gestió de xarxa - Mitjans de difusió de dades - Recursos disponibles i la seva utilitat Arquitectura de xarxa L’arquitectura fa referència a l’estructura física, un cop interconectats tots els dispositius. En xarxes d’àrea local s’han utilitzat diversos tipus d’arquitectura: Bus Anell Estrella Cel.lular
 3. 3. Agustín Reina i Diego Rótulo 1. XARXES D’ÀREA LOCAL Dispositius de gestió de xarxa - Alguns dispositius només serveixen per connectar un equip a la xarxa: adaptadors de xarxa. - D’altres gestionen el trànsit de la xarxa, n’amplien l’abast, connecten unes xarxes amb altres, etc. Per exemple, concentradors i commutadors. Adaptors de xarxa Acoblat a l’equip Avui dia, totes les plaques base inclouen, com a minim, una connexió a xarxa. Tipus PCI Ens permet connectar en xarxa equips que no inclouen la presa de xarxa a la placa base. Tipus USB S’utilitza sobretot, en xarxes sense fil. Tipus PCMCIA S’utilitza, pero exemple, en ordinadors Portatils antics Concentrador (hub) Commutadors (switch)Actua com un simple enllaç i Llegeix la informació que li arriba i latransmet totes les dades per tots els redirigeix només a l’equip que l’ha de rebre iseus ports. El concentrador que no pas a tots els que formen la xarxa. En aquestobservem a la imatge admet fins a cas, les dades només passen de l’equip 1 al 2.quatre equips connectatsdirectament.
 4. 4. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCALRouter:Comunica xarxes entre si. Per exemple, permet connectar la nostra xarxa a Internet.Determina quines dades surten de la xarxa d’àrea local i cap a on, i quines altres dadess’han de quedar dins, ja que van dirigides a equips de la mateixa xarxa. De vegades, elrouter també actua com a concentrador.Pont:Permet dividir una xarxa en diferents segments o unir dues xarxes que utilitzen unmateix sistema (protocol) de comunicació, per facilitar la gestió i disminuir el trànsit,sobretot en xarxes molt grans.Punt d’accés:És un tipus de pont. Per exemple, permet connectar entre si una xarxa sense fil i unade cablejada. Podem dir que és el “ el concentrador” utilitzat en xarxes sense filRepetidor:Repeteix i amplifica el senyal per ampliar-ne l’abast. Per exemple, per aconseguir queuna xarxa sense fil arribi més lluny.Passarel.la:És un tipuis de pont “ intel.ligent” que uneix dues xarxes amb diferents tecnologies.Perx exemple, una xarxa de cable coaxial una Ethernet. Pot ser de tipus maquinari (de vegades inclòs dins un cable- modem, per exemple) o programari.Servidor d’impressió:Permet connectar una impressora a una xarxa, de manera que podem imprimir des dequalsevol equip connectat a la xarxa.Mitjans de difusió de dadesLes xarxes LAN utilitzen diferents mitjans per transmetre les dades. Els aspectes quecal tenir en compte són la capacitat per transmetre una gran quantitat de dades, lafiabilitat i la seguretat, és a dir, la capacitat per limitar l’accés a intrusos. Els mésusuals són: - El cable de coure de parells trenats. Es basa en la tecnologia Ethernet, amb connectors RJ45. És fàcil d’usar, i per això es fa servir en xarxes domèstiques i en empreses. La informació es transmet mitjançant impulsos elèctrics pels cables. L’estàndard més utilitzat és el cable de parells trenats de categoria 6 (2003), que permet velocitats de transmissió de dades de fins a 1Gb/s. Estàndard 802.3 ab. - El cable coaxial. Té un nucli de coure envoltat per una capa aïllant i una malla metàl·lica que evita les interferències. Tal com passa amb el cable de parells trenats, es transmeten impulsos elèctrics pels cables. Aquest cable no s’utilitza gaire a les xarxes grans. - El cable de fibra òptica. La informació es transmet mitjançant petits impulsos de llum. És el mitjà més ràpid, però també és el més car. S’utilitza. Per exemple, en instal·lacions científiques d’avantguarda.
 5. 5. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCAL - El mitjà sense fil. La tecnologia més utilitzada és la wifi, La informació es transmet per mitjà d’ones de ràdio. L’estàndard més usat és 802.11 g, que permet transferir dades a una velocitat de fins a 54 Mb/s.XARXES CABLEJADESUn adaptador de xarxa, connectat a un port USBO a un slot PCI, permet l’intercanvi de dades entreL’ordenador i la xarxa.Un servidor d’impressió sense fil es pot connectarUna impressora i a la xarxa sense fil.L’antena emet i rep les ones de radio que transportenla informació.La connexió per a alimentació li proporciona l’energiaNecessaria al router o al punt d’accés.Un router sense fil permet la connexió desd’un o diversos ordinadors.A banda de les connexions sense fil, els routers també duen incorporatPorts Ethernet per connectar un cable de xarxa entre aquest dispositiu i un ordinador.
 6. 6. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCALEn aquestes xarxes hi ha un problema afegit, el de seguretat. Tal com veurem mésendavant, hi ha diferents maneres d’evitar l’accés d’intrusos a les dades que s’estantransmeten per una xarxa sense perfil.Activitats (Pàg 9) 1. Què succeeix en una xarxa en anell quan un ordinador deixa de funcionar? Se t’acut cap situació en què resulti útil aturar el funcionament de la xarxa després que s’hagi avariat un dels terminals que hi estan connectats? - Que si un es talla tots el següents deixarien de funcionar. Si que pot ser útil perquè si arriba un virus es talla la connexió i podíem evitar que els altres ordinadors no s’infecten 2. Pensa i respon: a) Quina topologia fa servir una xarxa formada per un router al qual es connecten dos ordinadors de sobretaula, un portàtil i una consola de joc? - En estrella. b) Perquè son xarxes sense cable i representa la seva area circular. 3. Quina es la diferència entre un concentrador i un commutador? - Que el concentrador actua com un simple enllaç en canvi el commutador llegeix informació i la redirigeix solament al equip que l’ha de rebre no a tots. 4. Quan vulguem un alt rendiment en la transmissió de les dades, què escollirem, un commutador o un concentrador? Per què? - El concentrador, perquè ens assegura de rebre tota la informació directament tots els ordinador 5. Dibuixa l’esquema d’una xarxa amb un router, un ordinador de sobretaula, un portàtil i una consola de joc.
 7. 7. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCAL 6. Calcula el temps que fa falta per transmetre la informació continguda en un DVD( 4,7 GB). Recorda que un GB equival a 8 Gb. a) Mitjançant un cable de xarxa que permet una velocitat de 100 Mb/s.4,7x8 =37.6 Gb 37,6x1024=38502,4 Mb 38502,4/100=385,024s b) Mitjançant un cable de xarxa que permet una velocitat d’1 Gb/s.4,7x8=37,6 Gb 37,6s c)Mitjançant una connexió sense fil que admet una velocitat màxima de 54 Mb/s.38502.4x54 7. Esbrina quines són les característiques dels routers que ofereixen les diferentscompanyies proveïdors d’accés a Internet: tipus de connexió, velocitats de transmissióde dades, preu, abast, etc.Indica quina seria la millor solució per al nostre projecte.Jazztel: 20 megas (adsl) por 19,95 €/ mes.Movistar:10 m (adsl) por 24,90 €/ mes.Ono: 30 megas por 21,90 €/ mes.Orange: 6 megas por 15. 95 €/ mes.3 Configuració de la xarxa. Protocols TCP/IPAdreça MACA cada adaptador de xarxa se li assigna de fàbrica un número, o adreça MAC, quel’identifica de forma unívoca. És a dir, cap targeta de xarxa, del tipus que sigui, no pottenir una adreça MAC igual a una altra. Aquesta adreça MAC es pot fer servir, perexemple, pel filtrar els equips que tenen permís per connectar-se a una xarxa sense fil.Protocols de comunicacióEncara que un ordinador disposi de targeta Ethernet no estem segurs que es puguiconnectar a una xarxa. Cal que li indiquem quin llenguatge ha d’utilitzar percomunicar-se amb la resta dels dispositius de la xarxa: altres ordinadors,commutadors, routers, impressores, etc. El protocol TCP/IP és el més utilitzat perconfigurar una LAN. Com ja saps, TCP/IP també es coneix com el protocol Internet.Identificació d’equips: adreces IPEl que mes interessa a l’hora de configurar una xarxa d’ordinadors és conèixer coms’identifica cada equip de la xarxa i quins paràmetres hem d’establir perquè lacomunicació sigui perfecta. Qualsevol dispositiu de xarxa ha de tenir configurats, coma mínim, dos paràmetres:
 8. 8. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCAL - Adreça IP: correspon a l’adreça de l’equip dins la xarxa. Es compon de dues parts: l’adreça de xarxa i l’adreça de host. - Màscara de subxarxa: es tracta d’un altre conjunt de quatre octets binaris que indiquen quina part de l’adreça IP de l’equip correspon a la xarxa i quina a l’ordinador.18. Busca a Internet tres routers que facin servir les companyes per a la previsiód’accés a Internet. Crea una taula amb les seves caracteristiques bàsiques:Tenen ports Ethernet?Router Telefonica:Router ADSL amb Rtb i un port ethernet per a la connexió alámbrica del PCRouter Vodafone:Router ADSL, Wifi, Lan, no te ethernet.Router Ono:Router amb conexió inalambrica 1 port Ethernet
 9. 9. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCAL PROJECTEPlanta baixa:Materials: - 3 ordinadors (350 € cada un) - 1 impressora i fax (150 € cada un - 2 telèfons - 1 consolaDemostració:
 10. 10. Agustín Reina i Diego Rótulo1. XARXES D’ÀREA LOCAL

×