Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Curs 1 relațiile publice ca terapie organizațională și socială

1,209 views

Published on

Introductory course in Public Relations

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Curs 1 relațiile publice ca terapie organizațională și socială

 1. 1. Organizațiile și metafora biologică = Echivalența dintre organizație și un “organism colectiv viu”; - Considerarea ciclurilor din viața organizației: apariția/dezvoltarea/stingerea și a problemelor organizaționale în relație cu aceste stadii; - Considerarea componentelor organizației ca fiind în legătură și determinându-se reciproc, precum organele unui organism colectiv;
 2. 2. Organizația care învață (Learning organization) Peter Senge, 1990 a) Mental Models (eliminarea generalizărilor și stereotipurilor ) b) Personal Mastery (dezvoltarea personală) c) Team Learning (învățarea de echipă) d) Shared Vision (viziunea împărtășită) e) System Thinking (gândirea de ansamblu)
 3. 3. Probleme organizaționale Strategii manageriale incorecte; Subdimensionarea structurii; Stil de conducere neadecvat la vârsta grupului de lucru; Definirea incorectă a rolului pentru unii angajați; Proiectarea imprecisă a rețelelor de comunicare formală; Suprasolicitarea resursei umane; Lipsa optimului motivațional.
 4. 4. Relațiile publice interne ca terapie  Reconstruiesc și mențin identitatea și cultura organizațională;  Contribuie la proiectarea sau reconfigurarea rețelelor de comunicare;  Contribuie la men  ținerea climatului organizațional;  Pot rezolva probleme locale sau generale precum: conflictele, stresul, moti vația scăzută
 5. 5. Cercetare: Avantajele activității pentru experți Cercetare în 14 companii multinationale din SUA (Journal of PR Research, 1998) : - 10 din 14 experți seniori făceau parte din conducerea de top a organizațiilor, luând parte la deciziile strategice - 100% din intervievați (CEO + alți directori) au fost de acord cu rolul decisiv al PR în rezolvarea conflictelor interne; - PR erau dominate de practica dialogului și a negocierii; compromisul și respectiv win-win au fost descrise ca atitudini frecvente (doar un caz a descris acomodarea); - Toți cei intervievați au fost de părere că echipa de conducere imprimă stilul de comunicare în organizației
 6. 6. Relațiile publice ca terapie în exterior Relațiile publice conturează identitatea organizației ca element distinct în peisajul organizațional; Previn neînțelegerile și percepțiile greșite, ca și conflictele interorganizaționale; Facilitează dialogul și parteneriatele cu alte organizații; Contribuie la prevenirea și rezolvarea crizelor.
 7. 7. Crize de comunicare...
 8. 8. Relațiile publice ca terapie socială a) Creșterea nivelului de consens și diminuarea conflictualității, prin transformarea diferențelor în diversitate, în identități organizaționale distincte aflate în permanent dialog; b) Dezvoltarea armonioasă și echilibrată a componentelor organismului social; c) Promovarea unei perspective etice în societate; d) Promovarea unei perspective constructive, în detrimentul (în prezent) a perspectivei distructive a mass-media românești.
 9. 9. Relațiile publice și sănătatea organizațională în România  “Negarea bolii”, a problemelor: nu se realizează nici o diagnoză a problemelor existente;  Practica RP nu se supune principiilor onestității și transparenței (se încearcă să se ascundă aspectele negative);  Practicienii au în mare majoritate rolul de tehnician, cu atribuții de comunicare de rutină, și prea puțin rolul de expert.

×