TamaDuN iSlam DaN TamaDuN aSia
SaDN 1013
4.6 TamaDuN iNDia : peNcapaiaN
Dalam pelbagai biDaNg
Nama ahli kumpulaN
1)MOHAMMA...
1. maTemaTik
A. Sistem angka
 Sistem angka sifar (sunya), mempelopori sistem angka 0 hingga 9.
 Brahmagupta memperkenalk...
2. logam
 Pembinaan Iron Pillar of Delhi atau Menara Besi.
 Dibuat pada 5 M, setinggi 7 meter dan berat 6 tan dan sehing...
Sistem angka sifar (sunya)

Iron Pillar of Delhi
4. Astronomi dAn kAlendAr
 Rig Veda: Jyotisa (ilmu kaji bintang)
• Perkiraan menentukan tarikh dan masa bagi upacara peng...
5. PerUBAtAn
 Bermula pada Zaman Vedik sebagai seni ilmu sihir.
 Unsur-unsur perubatan seperti fisiologi, pembedahan,

p...
6. Bidang kesenian
7. Bidang seni Bina
 Ia merangkumi binaan, ukiran gua, kuil dan duit

syiling.
 Pada zaman Maurya, seni bina dan seni uk...
8. BaHasa dan kesUsasTeRaan
 Terdapat lebih daripada 325 bahasa dan 750 loghat di

India tetapi hanya 14 bahasa sahaja ya...
KESIMPULAN
 Sejarah telah menyaksikan Tamadun India telah mengecap

kemajuan peradaban jauh lebih awal dengan kota-kotany...
SEKIAN, tErIMA KASIh
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Titas-Tamadun India

3,012 views

Published on

 • Be the first to comment

Titas-Tamadun India

 1. 1. TamaDuN iSlam DaN TamaDuN aSia SaDN 1013 4.6 TamaDuN iNDia : peNcapaiaN Dalam pelbagai biDaNg Nama ahli kumpulaN 1)MOHAMMAD SYAFIQ NASRULLAH 2)SITI SYAIRAH 3)NUR IZZATI 4)WAN SYAZWINA 5)NUR DIANA
 2. 2. 1. maTemaTik A. Sistem angka  Sistem angka sifar (sunya), mempelopori sistem angka 0 hingga 9.  Brahmagupta memperkenalkan sifar; diwakili ‘titik’(Pujyam). A. Geometri  Asas penting dalam senibina (Contohnya: Altar).  Aryabhata- karyanya, Aryabhaliyam; Teori-teori geometri:  Jumlah hari dalam setahun iaitu 365 hari dan bumi berputar atas paksinya. A. Algebra  Dikenali sebagai Ganitam. Diperkembangkan oleh orang Arab dan dinamakan ‘Al Jabr’-satu penggabungan. A. Sistem perpuluhan  Dinamakan sebagai Hindisat (seni India). A. Trigonometri  Kiraan sudut menggunakan kaedah separuh. Dikembangkan dalam kitab: Aryabhatiya dan Pascasiddahta.
 3. 3. 2. logam  Pembinaan Iron Pillar of Delhi atau Menara Besi.  Dibuat pada 5 M, setinggi 7 meter dan berat 6 tan dan sehingga sekarang tidak berkarat.  Perkembangan kepada pembuatan duit-duit syiling. 3. Fizik DaN kimia  Konsep teologi dan agama. Alam semesta mengandungi elemen:  Tanah, angin, api, air dan angkasa (atom).  Falsafah Vaisheshika: Atom boleh dipisahkan. Semakin tinggi densiti atom, semakin besar kadar berat objek.
 4. 4. Sistem angka sifar (sunya) Iron Pillar of Delhi
 5. 5. 4. Astronomi dAn kAlendAr  Rig Veda: Jyotisa (ilmu kaji bintang) • Perkiraan menentukan tarikh dan masa bagi upacara pengorbanan. • Muncul Kalender Matahari.  Brahmagupta: Hukum graviti dan ukur lilit Bumi. • Semua jasad akan jatuh ke arah Bumi. Bumi secara semulajadinya menarik apa sahaja jasad. • Teori dikembangkan oleh Sir Isaac Newton.  Aryabhatta: Teori Heliocentric. • Matahari sebagai sumber cahaya bulan. • Dibuktikan oleh Copernicus dan Galileo.  Varahamitra: Bukunya:- Panchasiddhantika atau lima aliran astronomi.  Universiti Nalanda: astronomi India. Bukti ketinggian ilmu matematik dan
 6. 6. 5. PerUBAtAn  Bermula pada Zaman Vedik sebagai seni ilmu sihir.  Unsur-unsur perubatan seperti fisiologi, pembedahan, pernafasan melalui amalan yoga, reproduksi manusia, farmakologi dan perubatan manusia telah wujud sebelum masihi.  Teks- teks perubatan India seperti Caraka ( kurun pertama hingga ke-2 ) dan Susruta ( kurun ke-4 ) dianggap setaraf dengan Hippocrates dan Galen.
 7. 7. 6. Bidang kesenian
 8. 8. 7. Bidang seni Bina  Ia merangkumi binaan, ukiran gua, kuil dan duit syiling.  Pada zaman Maurya, seni bina dan seni ukir telah berkembang maju.  Tiang Asoka adalah antara kemegahan senibina / ukir India.  Pada Zaman Gupta, seni bina lebih cemerlang.
 9. 9. 8. BaHasa dan kesUsasTeRaan  Terdapat lebih daripada 325 bahasa dan 750 loghat di India tetapi hanya 14 bahasa sahaja yang menjadi bahasa utama dan diperakui oleh perlembagaan. Antaranya ialah Hindi, Punjabi, Malayalam dan lainlain.  Bahasa Indo-Arya : Sanskrit seperti Hindi, Kashmiri dan lain-lain.  Bahasa Dravida : Telegu, Malayalam dan lain-lain.  Terdapat juga bahasa Urdu dan Bahasa Inggeris.  Kesusasteraan Indo-Arya pula ialah kesusasteraan Vedik, kesusasteraan Epik dan lain-lain.
 10. 10. KESIMPULAN  Sejarah telah menyaksikan Tamadun India telah mengecap kemajuan peradaban jauh lebih awal dengan kota-kotanya di Mohenjodaro dan Harappa serta kehidupan pada waktu itu terjalin dengan dunia luar seperti Mesopotamia.  Perkembangan itu terus berjalan dengan kemasukan orang-orang Aryan yang telah mempengaruhi sebahagian besar sosio budaya masyarakat India.  Tamadun dan masyarakat akan terus berkembang kerana disokong kuat oleh nilai-nilai agama dan kehidupan mereka yang unik dan tersendiri.
 11. 11. SEKIAN, tErIMA KASIh

×