Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

6. Comunisme.ppt

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Marx
Marx
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 42 Ad

More Related Content

More from Daniel Fernández (20)

Advertisement

Recently uploaded (20)

6. Comunisme.ppt

 1. 1. EL TREBALL
 2. 2. El treball és una relació de l’home amb la natura (transformació) i amb la resta d’homes (relació social). Les relacions que els homes mantenen en el fet productiu són les relacions de producció. Aquesta relació ha adoptat moltes formes al llarg de la història 1
 3. 3. Els sistemes de producció no són inmutables, sinó que canvien. La història és el desenvolupament dels sistemes de producció (materialisme històric)
 4. 4. EL CAPITALISME
 5. 5. La relació de producció s’estableix entre l’obrer i el capitalista. L’obrer és qualsevol individu que està capacitat per a treballar, és a dir, per a desenvolupar una determinada activitat productiva (força de treball). El capitalista compra aquesta força de treball conjuntament amb la resta de mitjans de producció
 6. 6. La força de treball de l'obrer és objecte de compra i venda en el mercat. Com qualsevol mercaderia, la força de treball té també un valor: el salari. El valor de la força de treball és el valor del conjunt dels mítjans de subsistència necessaris per a que el treballador es mantigui com a treballador.
 7. 7. Per a que la força de treball pugui realitzar la seva tasca són necessaris mitjans de producció (matèries primeres, eines, màquines) que tenen també un preu en el mercat.
 8. 8. Entre el capitalista i l’obrer hi ha una relació d’explotació. La força de treball genera una mercaderia que es posada a la venda en el mercat per un valor superior al de la suma de la força de treball i el mitjans de producció. Això s’anomena benefici o plusvàlua.
 9. 9. AUGMENT CONSTANT DEL BENEFICI VENDRE MÉS BARAT FABRICAR MÉS RÀPID TECNIFICACIÓ DELS MITJANS DE PRODUCCIÓ DIVISIÓ DEL TREBALL
 10. 10. 12/04/12
 11. 11. ALIENACIÓ
 12. 12. El treballador no té absolutament cap control sobre la seva activitat productiva. Aquest fenomen és l’alienació
 13. 13. Des del moment en que el treballador ven la seva força deixa de ser del treballador per a passar a ser propietat del capitalista; la seva força de treball ja no li pertany, li és aliena.
 14. 14. El sistema de divisió del treball comporta que l'objecte finalment produït no és mai produït íntegrament per cap dels treballadors. Al treballador no li cal saber com té lloc la resta de moments del procés de producció, ni tan sols quin és l'objecte finalment produit. Al treballador li és alié el producte que fabrica.
 15. 15. CLASSES SOCIALS
 16. 16. Hi ha dues grans classes socials: venedora de força de treball i compradora de força de treball. Aquestes dues classes són respectivament: proletariat i burgesia.
 17. 17. LA IDEOLOGIA
 18. 18. La societat capitalista, a través de la ideologia liberal, ha generat el concepte de dret humà (llibertat i igualtat), ha atorgat a l’Estat la garantia d’aquests drets i l’ha definit com una institució formada per la totalitat dels homes (república democràtica).
 19. 19. Aquesta ideologia liberal és falsa. La societat capitalista està en contradicció amb els principis del dret i de l'Estat que ella mateixa ha generat (és a dir, que aquests principis no s’assumeixen efectivament per pura contradicció estructural).
 20. 20. La funció de la filosofia (crítica) és posar al descobert aquesta contradicció.
 21. 21. Igualtat: efectivament no es compleix en la societat capitalista la d’igualtat universal. La presencia de la plusvàlua exigeix explotació i l’explotació implica algú que explota i algú explotat la qual cosa no és una simple diferència sinó desigualtat.
 22. 22. El treballador és lliure de vendre la seva força de treball perquè està lliure (no té) d'altres mercaderies (mitjans de producció). La llibertat amb la que ven la seva força de treball és al mateix temps obligació de vendre- la. Així, només una part de la societat representa aquesta llibertat: el capitalista.
 23. 23. Si els principis del dret resulten en realitat aplicats només a una part de la societat, el mateix passa amb la garantia d'aquests drets: l'Estat com a força asseguradora del dret el que fa és assegurar una part de la societat: el capitalista. L'Estat els la força organitzada per expressar al dominí d'una part de la societat.
 24. 24. El concepte, de república democràtica és entés (ideològicament) com a vàlid per a les dues classes però realment només és plenament aplicat a una: la burgesia. La democràcia es revela com a democràcia burgesa.
 25. 25. TENDENCIES DEL SISTEMA
 26. 26. Augment del nivell tecnològic dels mitjans de producció a través d'un augment de la divisió del treball. Augment del nivell de producció: progressivament més coses es van convertint en mercaderia i més individus es van convertint en compradors d'aquests productes. Augment de la quantitat de força de treball en el mercat:el proletariat tendeix a convertir-rse en la majoria dins del sistema. Augment del nivell dels salaris i por tant de la capacitat adquisitiva que s'expressa en un augment del nivell de vida.
 27. 27. Quina actitud tenen burgesia i proletariat respecte aquestes tendències del sistema?
 28. 28. La burgesia està del costat de la permanència del sistema i de la democràcia tal i com de fet s’aplica.
 29. 29. El proletariat pot adoptar dues actituds: una actitud és estar del costat de la permanència del sistema (tot i introduir reformes).
 30. 30. L'altra actitud del proletariat és la revolució. La revolució és un acte guiat per la conciència.
 31. 31. Conciència de què? El desenvolupament del sistema capitalista condueix al proletariat a una situació tal que: representa la gran majoria en el sistema (la humanitat); és autènticament l’amo del procés productiu; representa allò a què es refereixen els principis del dret i l'Estat: l'universal.
 32. 32. Prendre conciència per a què? Es pren consciència de que determinada acció ha de ser realitzada efectivament. I el que el proletariat ha de realitzar efectivament és: a) la república democràtica i b) assumir l’organització del procés productiu.
 33. 33. LA DICTADURA DEL PROLETARIAT
 34. 34. L'actuació del proletariat ha de començar amb la destrucció de l'Estat.
 35. 35. La dictadura del proletariat és la presa de poder polítíc per part del proletariat contra la permanència de la societat capitalista.
 36. 36. La dictadura del proletariat representa la realització efectiva de la república democràtica i a desaparició de les classes socials
 37. 37. El comunisme no és el "remei" de la societat moderna sinó la seva autèntica realització i que s'oposa no a la societat moderna sinó al seu incumpliment.

×