Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Unicef χωρίς βίντεο πρ.

1,116 views

Published on

unicef

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Unicef χωρίς βίντεο πρ.

 1. 1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ Ε΄ τάξη Σχ. Έτος : 2013-2014 Δασκάλα : Δεληγιάννη Βαΐτσα ΘΕΜΑ: «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» UNICEF Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
 2. 2. U nited N I C E F und ations nternational hildren’s nergency 1946-53 Διεθνής Οργάνωση Επείγουσας Βοήθειας για τα παιδιά.
 3. 3. U nited N I C E F und ations hildren’s 1953-σήμερα Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.
 4. 4.  Η UNICEF ιδρύθηκε το 1946 στις 11 Δεκεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες των παιδιών μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έπληξε σοβαρά την Ευρώπη.  Τον Οκτώβριο του 1953, η οργάνωση που τότε ήταν γνωστή ως Διεθνής Οργάνωση Επείγουσας Βοήθειας για τα Παιδιά, ενσωματώθηκε μόνιμα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και ο ρόλος της επεκτάθηκε για να ανταποκριθεί στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.  Το όνομά της συμπτύχθηκε σε “Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά” αλλά το αρχικό λογότυπο που την εκφράζει ακόμα και σήμερα (UNICEF) διατηρήθηκε.
 5. 5. ● Η UNICEF παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα από το 1947 έως το 1969 και εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης και άλλα. Συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ελλάδα 1951. Διανομή γάλακτος από τη UNICEF σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Ελλάδα 1946. Τάισμα ενός σοβαρά υποσιτισμένου παιδιού. 22 χρόνια προσφοράς της UNICEF προς την Ελλάδα ● Σαν ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών σε αγροτικές περιοχές, η UNICEF εξόπλισε 3 κινητές μονάδες παροχής ιατρικής περίθαλψης σε παιδιά, που λειτουργούσαν σε περιοχές όπου δεν υπήρχε προηγουμένως καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 6. 6. Η UNICEF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF και μέχρι σήμερα εργάζεται για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Καθώς και για να υποστηρίξει ουσιαστικά τα προγράμματα βοήθειας της UNICEF. Στην Ελλάδα, η γενέθλια ημέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου. Οι Εθνικές Επιτροπές της UNICEF είναι 36 αυτόνομες Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις που από κοινού υποστηρίζουν το έργο της UNICEF σε περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές στον πλανήτη. Η Ελληνική Επιτροπή διοικείται από εννεαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από: Τον Πρόεδρο Λάμπρο Κανελλόπουλο, Αντιπρόεδρο Σοφία Τζιτζίκου και τα Μέλη, όπου η ιδιότητα του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι τιμητική και άμισθη.
 7. 7. Το έργο της στηρίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά του κόσμου και στα έσοδα από τις πωλήσεις των γνωστών σε όλους μας προϊόντων της UNICEF. Δραστηριοποιείται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη Για τη UNICEF η Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που προωθεί την ανάπτυξη αξιών όπως η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ευαισθησία για το περιβάλλον στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους. Πληροφόρηση-Τεκμηρίωση Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF ενημερώνει του πολίτες απευθείας με τη δωρεάν διάθεση ενημερωτικού υλικού και μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Συλλογή Πόρων Διατηρώντας την ανεξαρτησία της, τα έσοδα της UNICEF προέρχονται αποκλειστικά από πωλήσεις προϊόντων και τις εθελοντικές συνεισφορές κρατών και ιδιωτών όπως εσείς. Πωλήσεις προϊόντων - Κάρτες & δώρα UNICEF Οι κάρτες και τα δώρα UNICEF προσφέρουν ικανοποίηση σε σας που γνωρίζετε ότι στέλνετε ευχές σε αγαπημένους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα βοηθάτε κάποια παιδιά να ζήσουν καλύτερα.
 8. 8. Βασικά Προγράμματα της UNICEF Η παιδική ηλικία είναι η εποχή της ελπίδας και των υποσχέσεων, αλλά μπορεί επίσης να είναι εποχή δυστυχίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η μάστιγα της φτώχειας ρίχνει συχνά το δυσβάστακτο βάρος της πάνω στους νέους. Έτσι η UNICEF : Προσφέρει στα παιδιά την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή. Βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Στέλνει τα παιδιά στο σχολείο . Δημιουργεί ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά, ιδιαίτερα σε επείγουσες ανάγκες. Βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα προγράμματα της UNICEF:
 9. 9. Ματιές στο έργο της unicef Η κρίση στη Συρία, αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός σχολείου. Από το προηγούμενο σχολικό έτος, σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Ένα εκατομμύριο παιδιά της Συρίας είναι τώρα πρόσφυγες και η προσπάθεια για να πάνε πίσω στο σχολείο αποδεικνύεται δυσχερής. Η Δράση της UNICEF στο Τσαντ: Πρόσφατες ενέργειες: εμβολιασμοί κατά της ιλαράς, εκστρατείες για τη χορήγηση βιταμίνης Α, διανομή κουβερτών, προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για μαίες, θεραπευτικού γάλακτος, εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής, παροχή «σχολείων σε μια τσάντα» και βιβλίων για την εκπαίδευση. Η UNICEF, υποδέχθηκε με ευχαρίστηση το νέο ότι η πείνα υποχωρεί στη Νότια Σομαλία. Η UNICEF και οι συνεργάτες της, έπαιξαν έναν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Περίπου 10 χιλιάδες τόνοι προμηθειών μοιράστηκαν στην περιοχή, καθώς οι Σομαλοί εγκατέλειπαν τη χώρα τους, αναζητώντας καταφύγιο στην Κένυα και την Αιθιοπία. Η 9χρονη Φατιμά είναι μια από τους 110.000 πρόσφυγες από το Σουδάν που ευεργετούνται από τα υποστηρικτικά προγράμματα της UNICEF στις ανατολικές περιοχές του Τσαντ. Φωτο: UNICEF - Kent Page
 10. 10. ♦ Η Deida Busshab φέρνει τον σοβαρά υποσιτισμένο, 10 μηνών, γιο της, Ahmed Salim, για να ζυγιστεί στο υποστηριζόμενο από τη UNICEF διατροφικό κέντρο του Νοσοκομείου Kaedi, στη Μαυριτανία. Ο Ahmed, ζυγίζει μόλις 5,7 κιλά, θα λάβει στο κέντρο εμπλουτισμένο με θρεπτικά ιχνοστοιχεία γάλα και ιατρική περίθαλψη. ♦ Η 13 μηνών Habi Kane τρώει κρέμα φιστικιού, εμπλουτισμένη με θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Η 43χρονη μητέρα της, Fatimata Kane, την έφερε στο υποστηριζόμενο από τη UNICEF διατροφικό κέντρο του Νοσοκομείου Kaedi, στη Μαυριτανία, όταν άρχισε να υποσιτίζεται σοβαρά. Όταν έφτασε στο κέντρο ζύγιζε 4,8 κιλά, ενώ τώρα έχει φτάσει στα 5,4 κιλά.
 11. 11. Βοήθεια από τη UNICEF στους πλημμυροπαθείς στο Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, 28 Σεπτεμβρίου 2012 - Η UNICEF προσεγγίζει 183.000 πλημμυροπαθείς καθημερινά με ασφαλές πόσιμο νερό στις περιοχές Punjab, Balochistan και Sindh του Πακιστάν, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις εξαιτίας των μουσώνων προκάλεσαν μεγάλης έκτασης ζημιές. Η UNICEF στηρίζει την τοπική κυβέρνηση στην εν εξελίξει αντιμετώπιση των πλημμυρών στις χειρότερα πληγείσες περιοχές. Σωτήριες παρεμβάσεις κατά της χολέρας στο Κονγκό Η UNICEF, βοηθά ν' αντιμετωπιστούν τόσο οι άμεσες ανάγκες των ασθενών από χολέρα, όσο και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειας. Εκτός από τα Κέντρα Προστασίας από τη Χολέρα, η UNICEF βοηθά στην οργάνωση μαζικών εκστρατειών επικοινωνίας για να τονίσει την σημασία των σωστών πρακτικών υγιεινής. Μέσα από συνεργασίες για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας - άλλη μια ασθένεια που ταλαιπωρεί τη χώρα, με 92 κρούσματα μέσα στο 2011 - αυτές οι εκστρατείες κινητοποίησαν θρησκευτικούς και παραδοσιακούς ηγέτες, γονείς και τοπικές αρχές, να διαδώσουν και να υιοθετήσουν υγιεινές πρακτικές.
 12. 12. Σήμερα - καθημερινά , χάρη στις παρεμβάσεις του οργανισμού της UNICEF, πολλές γενιές παιδιών ζουν, μορφώνονται και έχουν μια ελπίδα στη ζωή για το μέλλον. H UNICEF είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο όπου εδώ και χρόνια είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο να εξασφαλίζει για κάθε παιδί υγεία, εκπαίδευση και προστασία. Η UNICEF έχει υιοθετήσει την αρχή σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μπορούν να καταφέρουν θαύματα. Η συνεργασία είναι θεμελιώδης στις σχέσεις της με τις κυβερνήσεις, τις άλλες οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και τους ΜΚΟ.
 13. 13. Ο πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υποστηρίξει όλες τις ενημερωτικές και ανθρωπιστικές εκστρατείες της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF και έχει δώσει εκατοντάδες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ για τη UNICEF και την προσφορά της προς τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Τα πρωτότυπα σύντομα διηγήματά του κόσμησαν και εξακολουθούν να κοσμούν τα εξώφυλλα των τετραδίων της UNICEF που πωλούνται στην Ελλάδα. Το 1989 ανακηρύχθηκε από τη UNICEF πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου, τίτλο που τίμησε επάξια μέχρι το τέλος της ζωής του με την αφοσίωση και ανιδιοτελή προσφορά του. Έχει βραβευθεί από πολλούς φορείς, κυβερνητικούς και μη, τόσο για το συγγραφικό έργο του όσο και για την κοινωνική του δράση. Πέθανε τον Αύγουστο του 2003 σε ηλικία 84 ετών. Μετά από συνέντευξη τύπου για την διοργάνωση τηλεμαραθωνίου της UNICEF, αγκαλιά με προσκαλεσμένα παιδιά από την Κολομβία. Ανάμεσα σε παιδιά από την Κίνα κατά τη διάρκεια έκθεσης της UNICEF στο Ζάππειο Μέγαρο αφιερωμένη στα Δικαιώματα του Παιδιού.
 14. 14. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι επίσης η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Νανά Μούσχουρη Για κάθε παιδί, υγεία και εκπαίδευση. Για κάθε παιδί ισότητα, φροντίδα και αγάπη. Αυτά είναι τα πρώτα λόγια που άκουσα όταν ορκίστηκα στα Ηνωμένα Έθνη ως Πρέσβειρα της UNICEF και έγινα και γω μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας. Η UNICEF προσφέρει μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο, την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τις ασθένειες ή τις φυσικές καταστροφές. Είναι πάντα εκεί, προστατεύοντάς τα και υποστηρίζοντάς τα υλικά και ηθικά.
 15. 15. Ο πρώτος Πρεσβευτής Καλής Θέλησης Το 1954, ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύσσεται πρώτος "πρεσβευτής" της UNICEF με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες μέχρι το θάνατό του το 1987 αξιοποίησε τη φήμη και την επιρροή του για να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στο σωτήριο έργο της UNICEF για τα παιδιά, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επικοινωνώντας με εκατομμύρια ανθρώπους και στρατολογώντας ολόκληρες γενιές οπαδών, ο Danny Kaye καθόρισε το πρότυπο για τους πολλούς αφοσιωμένους Πρεσβευτές Καλής Θέλησης που έχουν ακολουθήσει τα βήματά του. Ο κ. Kaye ψυχαγωγεί τα παιδιά στο Τόκιο, Ιαπωνία, το 1961.
 16. 16.  Διεθνής ποδοσφαιριστής DavidBeckham υποστήριξε τη UNICEF από τις μέρες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , δήλωσε: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις δεκάδες χιλιάδες μικρά παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν»  Στη δεκαετία του 2000 η Mia Farrow ευαισθητοποιημένη για τα δικαιώματα των παιδιών, ξεκίνησε αγώνα για συγκέντρωση κεφαλαίων για τα παιδιά που πλήττονται σε εμπόλεμες περιοχές, κυρίως στην Αφρική καθώς και για την υδροδότηση διαφόρων περιοχών.  Έτσι ανέλαβε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF στον αγώνα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.  Η Farrow έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις.
 17. 17.  Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία.  Όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και του νέους.  Σήμερα, 193 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο χώρες στον κόσμο, η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν δώσει στη Σύμβαση νομική ισχύ, αν και οι δύο την έχουν υπογράψει. Η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του1992
 18. 18. Δικαιώματα !!! Ποια είναι όμως αυτά και πόσοι από εμάς τα γνωρίζουμε; Μάθε τη Σύμβαση με απλά λόγια! Αυτά είναι τα δικαιώματά σου. Αν δεν τα γνωρίζεις, δεν θα ξέρεις ότι παραβιάζονται, γι' αυτό άρχισε να ερευνάς! ΑΡΘΡΟ 1 Καθένας κάτω των 18 έχει αυτά τα δικαιώματα. ΑΡΘΡΟ 2 Όλα τα παιδιά έχουν αυτά τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποιά είναι, που ζουν, τι κάνουν οι γονείς τους, τι γλώσσα μιλάνε, ποιά είναι η θρησκεία τους, αν είναι αγόρια ή κορίτσια, ποιές είναι οι παραδόσεις τους, αν έχουν κάποια αναπηρία, αν είναι πλούσια ή φτωχά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται άδικα για κανένα λόγο. ΑΡΘΡΟ 3 Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για σένα. Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να σκέφτονται τι συνέπειες θα έχουν αυτές τους οι αποφάσεις για τα παιδιά. ΑΡΘΡΟ 4 Το κράτος έχει ευθύνη να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά σου προστατεύονται. Πρέπει να βοηθήσει την οικογένειά σου να προστατεύει τα δικαιώματά σου και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου θα μπορείς να μεγαλώσεις και να αναπτυχθείς πλήρως. ΑΡΘΡΟ 5 Η οικογένειά σου έχει την ευθύνη να σε βοηθήσει να μάθεις να ασκείς τα δικαιώματά σου και να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά σου προστατεύονται.
 19. 19. ΑΡΘΡΟ 6 Έχεις δικαίωμα στη ζωή. ΑΡΘΡΟ 7 Έχεις δικαίωμα να έχεις ένα όνομα και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος. Έχεις δικαίωμα σε μια εθνικότητα (να ανήκεις σε μια χώρα). ΑΡΘΡΟ 8 Έχεις δικαίωμα σε μια ταυτότητα - ένα επίσημο αρχείο του ποιός/α είσαι. Κανείς δεν πρέπει να στο στερήσει αυτό. ΑΡΘΡΟ 9 Έχεις το δικαίωμα να μένεις με τους γονείς (ή γονέα) σου, εκτός και αν αυτό είναι κακό για σένα. Έχεις το δικαίωμα να ζεις με μια οικογένεια που νοιάζεται για σένα. ΑΡΘΡΟ 10 Αν ζεις σε διαφορετική χώρα από αυτή που μένουν οι γονείς σου, έχεις το δικαίωμα να είστε μαζί στο ίδιο μέρος. ΑΡΘΡΟ 11 Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από απαγωγή. ΑΡΘΡΟ 12 Έχεις το δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου και οι μεγάλοι να την ακούν και να την παίρνουν σοβαρά. ΑΡΘΡΟ 13 Έχεις το δικαίωμα να ανακαλύπτεις πράγματα και να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με άλλους, μιλώντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός και αν αυτός βλάπτει ή προσβάλλει άλλους ανθρώπους. ΑΡΘΡΟ 14 Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις τη δική σου θρησκεία και τα πιστεύω. Οι γονείς σου θα πρέπει να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τι είναι σωστό και τι λάθος και ποιό είναι το καλύτερο για σένα. ΑΡΘΡΟ 15 Έχεις το δικαίωμα να διαλέξεις τους φίλους σου και να συμμετέχεις ή να φτιάξεις ομάδες, φτάνει αυτό να μην βλάπτει άλλους.
 20. 20. ΑΡΘΡΟ 16 Έχεις δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική σου ζωή. ΑΡΘΡΟ 17 Έχεις το δικαίωμα να λαμβάνεις πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ευημερία σου, από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες πηγές. Οι ενήλικες πρέπει να βεβαιωθούν πως οι πληροφορίες που λαμβάνεις δεν είναι βλαβερές και να σε βοηθήσουν να βρεις και να καταλάβεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. ΑΡΘΡΟ 18 Έχεις το δικαίωμα να μεγαλώσεις με τους γονείς (ή γονέα) σου αν αυτό είναι δυνατό. ΑΡΘΡΟ 19 Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από το να πάθεις κακό ή να σε κακομεταχειριστούν, στο σώμα ή το μυαλό. ΑΡΘΡΟ 20 Έχεις το δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν δεν μπορείς να ζήσεις με τους γονείς σου. ΑΡΘΡΟ 21 Έχεις δικαίωμα σε φροντίδα και προστασία αν σε υιοθετήσουν ή σε αναλάβει ανάδοχη οικογένεια. ΑΡΘΡΟ 22 Έχεις δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν είναι πρόσφυγας (εάν εξαναγκάστηκες να φύγεις από το σπίτι σου και ζεις σε άλλη χώρα), όπως και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης. ΑΡΘΡΟ 23 Έχεις δικαίωμα σε ειδική εκπαίδευση και φροντίδα αν έχεις κάποια αναπηρία, καθώς και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης, ώστε να μπορείς να ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή. ΑΡΘΡΟ 24 Έχεις δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή φροντίδα για την υγεία σου, καθαρό νερό να πιείς, θρεπτικό φαγητό, ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον και τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να μείνεις υγιής. .
 21. 21. ΑΡΘΡΟ 25 Αν ζεις κάτω από τη φροντίδα άλλων ή σε άλλες καταστάσεις μακριά από το σπίτι σου, έχεις δικαίωμα να εξετάζονται τακτικά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζεις για να φανερωθεί αν είναι οι πιο κατάλληλες ΑΡΘΡΟ 26 Έχεις δικαίωμα για βοήθεια από το κράτος αν είσαι φτωχός ή βρίσκεσαι σε ανάγκη. ΑΡΘΡΟ 27 Έχεις δικαίωμα σε φαγητό, ρούχα, ένα ασφαλές μέρος να ζήσεις και να ικανοποιούνται οι βασικές σου ανάγκες. Δεν πρέπει να μειονεκτείς με τρόπο που να μην μπορείς να κάνεις πολλά από τα πράγματα που κάνουν τα άλλα τα παιδιά. ΑΡΘΡΟ 28 Έχεις δικαίωμα σε εκπαίδευση καλής ποιότητας. Πρέπει να ενθαρρύνεσαι να πας στο σχολείο μέχρι την υψηλότερη τάξη που μπορείς. ΑΡΘΡΟ 29 Η εκπαίδευσή σου πρέπει να σε βοηθάει να χρησιμοποιείς και να αναπτύξεις το ταλέντο και τις ικανότητές σου. Πρέπει επίσης να σε βοηθάει να μάθεις να ζεις με ειρήνη, να προστατεύεις το περιβάλλον και να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους. ΑΡΘΡΟ 30 Έχεις το δικαίωμα να εξασκείς τις παραδόσεις σου, τη γλώσσα και τη θρησκεία σου - ή όποια άλλη επιλέξεις. Μειονότητες και ιθαγενείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία αυτού του δικαιώματος. ΑΡΘΡΟ 31 Έχεις δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση. ΑΡΘΡΟ 32 Έχεις δικαίωμα προστασίας από εργασία που σε βλάπτει και που είναι επιβλαβής για την υγεία και την εκπαίδευσή σου. Εάν εργάζεσαι, έχεις το δικαίωμα να είσαι ασφαλής και να πληρώνεσαι ικανοποιητικά.
 22. 22. ΑΡΘΡΟ 33 Έχεις δικαίωμα προστασίας από επιβλαβή ναρκωτικά και από το εμπόριο ναρκωτικών. ΑΡΘΡΟ 34 Έχεις δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη από σεξουαλική κακοποίηση. ΑΡΘΡΟ 35 Κανείς δεν επιτρέπεται να σε απαγάγει ή να σε πουλήσει. ΑΡΘΡΟ 36 Έχεις δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης. ΑΡΘΡΟ 37 Κανείς δεν επιτρέπεται να σε τιμωρήσει με σκληρό ή επιβλαβή τρόπο. ΑΡΘΡΟ 38 Έχεις δικαίωμα σε προστασία και ελευθερία από τον πόλεμο. Παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να αναγκαστούν να πάνε στο στρατό ή να συμμετέχουν σε πολέμους. ΑΡΘΡΟ 39 Έχεις δικαίωμα σε βοήθεια αν πληγωθείς, αν παραμεληθείς ή αν σε κακομεταχειρισθούν. ΑΡΘΡΟ 40 Έχεις δικαίωμα σε νομική υποστήριξη και δίκαια αντιμετώπιση από το δικαστικό σύστημα που σέβεται τα δικαιώματά σου. ΑΡΘΡΟ 41 Εάν οι νόμοι της χώρας παρέχουν καλύτερη προστασία στα δικαιώματά σου από ότι τα άρθρα αυτής της Σύμβασης, τότε αυτοί οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. ΑΡΘΡΟ 42 Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου! Οι ενήλικες πρέπει να ξέρουν γι' αυτά τα δικαιώματα και να βοηθήσουν και σένα να τα μάθεις επίσης. ΑΡΘΡΑ 43 έως 54 Αυτά τα άρθρα εξηγούν πως τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η UNICEF θα εργασθούν για να εξασφαλίσουν θα προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών.
 23. 23. Τα άρθρα που περιέχει η Σύμβαση μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες: Δικαιώματα Επιβίωσης Καλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Απαιτούν τα παιδιά να προ- φυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση. Επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά. Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Δικαιώματα Προστασίας Δικαιώματα Ανάπτυξης - Εξέλιξης Δικαιώματα Συμμετοχής
 24. 24. Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF "ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ"  Πρόκειται για το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Είναι αφιερωμένο στο έργο της UNICEF και καθοδηγείται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.  Είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να «ταξιδέψουν» νοητά σε άλλες χώρες, να δουν από κοντά τις ανάγκες, αλλά και τον τρόπο ζωής των παιδιών αυτών, να τον συγκρίνουν με το δικό τους τρόπο ζωής, να προβληματιστούν, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών όλου του κόσμου.  Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.
 25. 25. Και κεντρικό σύνθημα… Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF καλεί τα σχολεία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα… Με στόχο έτσι ώστε να…
 26. 26. Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολειού Νέας Καρυάς αποφασίσαμε να γίνει και το δικό μας σχολείο ένα … «ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
 27. 27. Τα δικαιώματα δεν τα απολαμβάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η εκπαίδευση είναι αυτή που μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή των αξιών των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα πρέπει συνεπώς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να συμβάλλουμε όπου μπορούμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας.
 28. 28. Τα παιδιά όταν έχουν εκπαιδευτεί στα δικαιώματά τους, αρχίζουν να είναι πιο δυναμικά, ανεξάρτητα, αποκτούν αυτοπεποίθηση, δεν κάνουν διακρίσεις, διεκδικούν, σέβονται να μην καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων. Είναι αφετηρία να αποδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας, απέναντι σε όλους δίνοντας μια ώθηση αισιοδοξίας. Στόχος μας ήταν η ενημέρωση , ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη των μαθητών μπαίνοντας ενεργά στο ρόλο της UNICEF προσφέροντας το δικό τους λιθαράκι στα παιδιά όλου του κόσμου.

×