Oorzaken van de_vietnam_oorlog2-1

465 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
465
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Oorzaken van de_vietnam_oorlog2-1

 1. 1. De Vietnam oorlog Internationale versus lokale oorlog?
 2. 2. Vietnam:Slachtoffer van internationale politiek (Koude Oorlog) ofSlachtoffer van interne verdeeldheid?
 3. 3. Geschiedschrijving van Vietnam Keizers veranderen regelmatig van  Begin 20ste eeuw stelde de Fransen naam. kolonialisten het Quoc Ngu vast als de standaard taal. Het werd ook Plaatsnamen veranderen regelmatig gepromoot door Vietnamese nationalisten. van naam.  Voordeel: sinds begin 20ste is het Meerdere dynastieën tegelijkertijd. analfabetisme in Vietnam enorm gedaald. Nadeel: oude geschriften Regelmatig interne zijn voor de gewone Vietnamees conflicten/burgeroorlogen. onleesbaar  afgesneden van voor koloniale geschiedenis. Schrift is veranderd: van Chu nho (term voor het klassiek Chinees dat  Geschiedschrijving en – onderwijs is in Vietnam werd gebruikt) naar na 1945 sterk ideologisch gekleurd Quoc ngu (alfabet dat tegenwoordig geraakt. De prekoloniale wordt gebruikt om het Vietnamees geschiedenis werd verhaald a.d.h.v. te schrijven. een marxistisch vertelschema.
 4. 4. De vele namen van Hanoi Tijdens de Chinese overheersing stond het bekend als Tong Bình en later Long Do (letterlijk "draak"). In 866, werd het veranderd in Đại La. In 1010, Ly Thai To, de eerste heerser van de Ly-dynastie, verhuisde de hoofdstad van Đại Việt (de Grote Viet, dan is de naam van Vietnam) naar de Đại La Citadel. Hij hernoemde het als Thang Long (klimmende draak). Het bleef de hoofdstad van Vietnam tot 1397, toen de hoofdstad werd verplaatst naar Thanh Hoa, ook bekend als Tây Do (Westelijk hoofdstad). Thang Long werd vervolgens Đông Do (Oostelijke hoofdstad). In 1408, de Chinese Ming-dynastie bezette Vietnam, werd de stad hernoemd tot Đông Quan (Oostelijke toegangspoort). In 1428, de Chinezen werden weer omvergeworpen werd de stad omgedoopt in Đông Kinh (Oostelijke Hoofdstad - de naam bekend bij de Europeanen als Tonkin. Dezelfde karakters worden gebruikt voor Tokio, Japan ). Aan het einde van de Tay Son Dynasty eind 18e eeuw, werd het genoemd Bắc Thành (Noordelijke Citadel). In 1802, de Nguyen dynastie verplaatste de hoofdstad naar Hue, werd de naam Thang Long ("klimmende draak") weer gebruikt In 1831 de Nguyen keizer Minh Mang hernoemde het tot Hà Noi (stad tussen de rivieren of rivier omringd door binnenlands gebied).
 5. 5. Achtergrond:prekoloniale geschiedenis
 6. 6. Oorsprong Vietnamese cultuur Noorden (Viet Bac) maakt zich 111 voor Christus los van China om zelfstandig koninkrijk te vormen: Âu Việt. Etnische eenheid ontstaan door samengaan Thai-, Zuid- Chinese en Austro- Aziatische stammen (Maleisisch - Indonesisch). Genetisch verwant aan verschillende Zuid-Chinese en Thaise volkeren.
 7. 7. De omgeving: Champa In het huidige zuiden van Vietnam lagen de Champa en Khmer koninkrijken. Het Hindoestaanse koninkrijk Champa was ontstaan in 192 na Chr in de regio waar nu Hue ligt. De bevolking kwam oorspronkelijk uit Borneo. Champa onderhield zeer nauwe handelsrelaties met Maleisië, Sumatra, Angkor, Java, India en China. Champa was een knooppunt van de zeehandel, vooral van specerijen.
 8. 8.  De economisch belangrijke zijderoute en specerijenhandel routes werd geblokkeerd door het Ottomaanse Rijk ca. 1453 Oorzaak: definitieve val van het Oost-Romeinse/Byzantijnse Rijk) Al snel leidend tot het aansporen van de West- Europese landen om op ontdekkingsreizen te gaan. Aanvankelijk dus ingegeven om een zeeroute rond Afrika naar Azië te vinden.
 9. 9. De omgeving: de Khmer Jayavarman II was de stichter van Angkor Wat, een tempel/paleis complex, waarvan de invloed uitstrekte van de straat van Malakka tot aan de Mekong. Het rijk werd zeer beïnvloedt vanuit India, maar ook vanuit Java. Elementen van het hindoeïsme en het boeddhisme kwamen vreedzaam naast elkaar voor. Belangrijk voor het Khmer rijk was de hindoeïstische idee van een heilig en sterk koningschap: het Khmerrijk werd bijeen gehouden vanuit Angkor Wat.
 10. 10. Laura Craft
 11. 11. Denkfouten:Aanname 1: Deze Zuidoost Aziatische samenlevingen waren feodale rijken, zoals in Europa.Aanname 2: Deze Zuidoost Aziatische samenlevingen waren een eenheid, zoals Europese natiestaten.Aanname 3: Deze Zuidoost Aziatische samenlevingen werden geregeerd vanuit een centrum, zoals in Europa.
 12. 12. Echter,1. De macht van de Vietnamese en Chinese feodale heren over interne dorpse aangelegenheden was zeer beperkt.2. De macht was vaak verdeeld over verschillende centra met daarbij vaak een beperkt aantal invloedrijke families.3. De invloed van de keizer was zeer beperkt, soms tot de directe omgeving van de eigen citadel en moest vaak gedeeld worden met andere invloedrijke personen.
 13. 13. Kenmerken van vroege Vietnamesecultuur Rijstcultuur Vooroudergeloof Mannen en vrouwen tamelijk gelijk. Zowel verbonden met als verzetten tegen China.
 14. 14. 1000 - jarige Chinese overheersing In het jaar 111 v Chr wordt het gebied ingelijfd door de Chinese Han dynastie (belastingplichtig). Groeiend zelfbewustzijn: de Viet zijn geen Chinezen. Veel opstanden tegen Chinese overheersers (beroemdste is van Hai Bay Trung in 40 n. Chr.).
 15. 15. Onafhankelijkheidstrijd De Vietnam namen het confucianisme over van de Chinezen. Tegelijkertijd: Ngo Quyen verslaat in 938 de Chinese vloot in de Bach Dang rivier. Dai Viet wordt een onafhankelijk land met als hoofdstad Thang Long (het huidige Hanoi). Verschillende familie dynastieën leveren tussen 938 en 1945 de keizers: de Ly, de Tran, de Ho en de Le.
 16. 16. Confusianisme Confucianisme is de leer van de goede samenleving. Trouw, bereid op te offeren voor familie en vaderland. Wederkerigheid: mens is onderdeel van complexe relaties burgers en moet dus loyaal aan hun land en volk moeten zijn, wetten naleven, maar overheden moeten veiligheid, economische stabiliteit en rechtvaardigheid garanderen. Belangrijke waarde: kinderlijke gehoorzaamheid aan ouders, familie, gemeenschap en keizer. Keizer heeft mandaat van de hemel, is daarmee belangrijkste macht. Echter, economische en politieke instabiliteit duidt erop dat het mandaat verstreken is en dat opstanden gerechtvaardigd zijn.
 17. 17. Begin van staatsvorming en veroveringnaar het zuiden. Twee belangrijke dynastieën: Ho (1400 -1407) en de Le (vanaf 1427). Macht van lokale heersers werd beperkt. Eerder bestond al Van Mieu in Hanoi 1070, nu werden deze “Temples of Literature” verspreid over het hele land om ambtenaren op te leiden. Het innen van belasting werd meer vanuit Hanoi geregeld. Bestuurders werden vanuit Hanoi naar de provincie gestuurd en landbezit werd beperkt. Confucianisme werd de basis voor sterker centraal keizerlijk hof.
 18. 18. Verovering van Champa. Keizer Le Thanh Tong (omstreeks 1475) begint na de versterking van de staat met het veroveren van gebieden in het oosten en zuiden. In 1471 veroveren de legers van Le Thanh Tong een van de hoofdsteden van Champa: Vijaya (bij het huidige Qui Nhon) wordt met de grond gelijk gemaakt. Champa werd langzaam maar zeker door Dai Viet overgenomen. In 1832 werd de laatste Champastaat opgeheven.
 19. 19. Verzwakt Champa Champa onder toezicht van keizers Dai Viet. Veel Chams migreerden naar Cambodja of Malakka (huidige Maleisië). Via huwelijk tussen Vietnamese prinses en Cham koningen kreeg ik het Vietnamese hof invloed over de Cham koningen. Vietnamese nederzettingen werden gesticht van de noordelijke grens van Dai Viet tot iets boven Nha Trang.
 20. 20. Verzwakte Le dynastie Le Thanh Tong werd opgevolgd door zwakkere troonopvolgers, waardoor het hof in Hanoi verdeeld raakte. Generaal Mac Dang Dung greep in 1524 de macht en zette Le Chieu Ton af. Twee invloedrijke families accepteerden niet dat de Le dynastie vervangen werd. De Trinh en de Nguyen kwamen verlieten Hanoi,waarbij de Le keizer onder hun bescherming kwam te staan. Een burgeroorlog brak uit tussen de Mac en de Trinh-Nguyen heren, uitgevochten in de provincie Thanh Hoa  familieleiders en keizer werden vermoord.
 21. 21.  Tussen 1533 en 1592 werd de Mac familie steeds verder terug gedrongen. Na 1592 trokken zij naar het uiterste noorden. De Trinh en de Nguyen heroverden Dong Do en hernoemden dat Ha Noi. Een telg van de Le dynastie kwam op de keizerstroon. Dai Viet werd verdeeld in twee delen: de Trinh Lords beheerste het oude hartland (rondom de Rode Rivier) en de Nguyen Lords kregen het voor het zeggen in het veroverde zuiden.
 22. 22. Van Dong Kinh tot Phu Xuan De Le dynastie bleef aan de macht, echter… De Trinh familie overheerste het gehele noorden en wezen binnen de Le familie de keizers aan. De Nguyen familie overheerste het zuiden en koloniseerden de resten van de Champa koninkrijken. De Nguyen familie verbraken rond 1600 de relaties met het hof van de Trinh. Hun familieleider begon zich Vương te noemen (te vertalen als prins of koning). Zij regeerden vanuit Hue Phú Xuân.
 23. 23. De eerste deling van Vietnam1627 - 1802 Verschillende ontwikkelingen noord (geel) en zuid (groen). Een muur wordt gebouwd op de 17e breedte graad, compleet met forten en 2000 soldaten. Tamelijke eenvormige, Confucianistische cultuur in het noorden. Meer gevarieerde cultuur in het zuiden. Aanpassing van Champa bevolking aan Vietnamese cultuur. Zuidelijk Vietnam meer gericht op handel dan noordelijk Vietnam.
 24. 24. Verschillen binnen deVietnamese eenheidDai Viet (noorden):  Het veroverde zuiden: Sterk confucianistisch georiënteerd.  Migranten samenleving: lossere omgangsvormen. Strikte hiërarchie (keizer als vader, Vietnamezen als kinderen).  Naast confucianisme ook boeddhisme, animisme, e.d. Familie is de basis van de samenleving.  Lintdorpen. Omheinde dorpen, naar binnen gericht.  Privé domeinen met landarbeiders Dorpsgronden collectief bezit.  Meer ruimte voor het individu. Collectieve cultuur, gericht op gezamenlijk bewerken van het land.  Meer handelingsruimte voor vrouwen. Straffen waren collectief: straffen voor de  Meer op handel gericht. familieleiders kon leiden tot de dood van alle nakomelingen.
 25. 25. Portugese en Nederlandse handelsmissies in Vietnam Antonio de Faria was de eerste Europeaan (Portugees) die een vestigingsplaats stichtte in het huidige Vietnam. Hij noemde Vietnam Cauchi. Om verwarring te voorkomen met hun kolonie Cochin in India voegde hij hier China aan toe. De Nederlanders gebruikten de naam Tonkin. Het noorden werd door buitenlanders met Tongkin aangeduid. De Vietnamezen zelf gebruikten de termen Dang Ngoai (buitenregio – het noorden) en Qui Nam (binnenregio).
 26. 26. Eerste Nederlanders inVietnam/Champa… Eind 16e eeuw gaan Hollanders actief varen op Zuidoost Azië. Landing van Jacob Cornelisz van Neck in 1601 in het koninkrijk Champa, op zoek naar drinkwater. Gaspar van Groensbergen kreeg enkel maanden later voor deze kust te maken met aanvallen  23 bemanningsleden vinden de dood. Jeronimus Wonderaer en Albert Corneliszoon Ruyll willen handelsverdragen sluiten met de Nguyen lords  aankomst in Dai Chiem (nu Hoi An).
 27. 27. Hoi An Oorspronkelijk gesticht door de Champa’s, maar overgedragen aan de Vietnamezen in de 14 eeuw. De Nguyen lords hervormden de stad tot de belangrijkste zeehaven in Zuidoost Azië rond 1595. In de 16e eeuw Chinese, Japanse, maar ook Portugeze handelaren kwamen voor handel in keramiek, zijde en specerijen. Handelsnetwerk reikten tot in Egypte. Handelsmissie van de Nederlanders vanuit Batavia (Nederlands-Indie) en de factorij in Hirado (Japan) mislukten keer op keer. Oude VOC kaarten
 28. 28.  Tussen 1633 en 1635 tal van pogingen handelsrelaties met de zuidelijke Nguyen lords te realiseerden. Mislukken door wederzijds onbegrip steeds weer. Japan sluit land af van handel. VOC ziet dit als buitenkansje  overnemen handel tussen Japan en Dai Viet (het noorden). Pogingen tot een verbond worden gedaan om gezamenlijk zuidelijk Vietnam aan te vallen. Handel in zuidelijk Vietnam valt definitief tegen: kantoor van VOC in Hoi An werd gesloten.
 29. 29.  Voorbereidingen van de Chua Trinh Tranh om samen met de VOC de zuidelijke Vietnamezen aan te vallen blijken tegen te vallen. De noordelijke koning wil de VOC het vuile werk laten opknappen. De zuidelijke Vietnamezen bereiden zich voor. Een strafexpeditie in 1642 in Hoi An loopt op een mislukkig uit. Ook de zeeslag van 1643 tegen het zuiden mislukte. Het noordelijke Vietnamese leger kwam te laat, het commandeurschip De Wijdenes was geëxplodeerd, waarbij de hele Nederlandse bemanning en de commandant Baeck omkwamen. De noordelijke Vietnamezen bleek de kosten voor de oorlog niet te willen betalen en leken onbetrouwbare handelspartners. Uiteindelijk zouden de pogingen te komen tot handelsbetrekkingen met het zuiden gestaakt worden en concentreerden de Nederlanders zich op het noorden.
 30. 30. Invloed van de handel Europeanen profiteren van de strijd tussen de twee machtscentra in Vietnam. Tegen het einde van de 17e eeuw worden Engelse en Franse de belangrijkste handelaren. De missionarissen waren succesvol, ze slaagden erin tienduizenden Vietnamezen om uiteenlopende redenen te bekeren. De Vietnamese keizers zagen dit met argusogen aan en bij tijd en wijle werden de christenen vervolgd, dan weer getolereerd.
 31. 31. Deel II Koloniale tijd
 32. 32.  Fransen komen eerst als missionarissen om de Vietnamese bevolking tot het katholicisme te bekeren. Alexandre de Rhodes is het meest actief in Vietnam, vaak met gevaar voor eigen leven. Alexandre de Rhodes werkte doorgaans vanuit de Chinees-Portugese kolonie Macau. Hij richt echter op Phu Quoc een missionarispost op. Van daaruit werden missionarissen naar het Vietnamese vasteland gestuurd. Bedenker van Quoc Ngu (gebaseerd op het alfabet) ter vervanging van het chu nom (gebaseerd op Chinese tekens).
 33. 33.  Opstand van de Tay Son broers aan het einde van de 18e eeuw. Zij willen een einde maken aan de eeuwen durende deling. Zowel de Trinh heren uit het noorden als de Nguyen familie in het zuiden worden uitgeschakeld. Quang Trung roept zichzelf tot keizer uit, maar wordt echter verslagen door een zuid - Vietnamees – Frans leger. De Franse missionaris Béhaine helpt Nguyen Anh om keizer Gia Long te worden. De nieuwe dynastie is Neo -Confucianistisch van aard en daarmee in toenemende mate antikatholiek.
 34. 34.  Fransen zijn verwikkeld in Imperialistische concurrentiestrijd met Engeland en zoeken daarom een landweg naar China. Xenofobische keizer Tu Duc laat katholieke missionarissen vervolgen. Frans-Spaanse troepen gaan in 1858 bij Danang aan wal om wraak te nemen voor de moord op twee missionarissen. Inval van de Fransen leidt tot grote druk op het keizerlijke hof in Hue. Het hof wordt gedwongen een verdrag te accepteren waarin het Franse gezag over de Mekong delta wordt geformaliseerd.
 35. 35.  Groot Mandarijn Phan Tanh Gian bezoekt Frankrijk in 1862 om dit af te wenden, zij het zonder succes. De traditionele Phan Tanh Gian raakt zeer onder de indruk van het moderne Frankrijk van Napoleon III. Bij terugkeer in Vietnam ziet hij het zinloze van verzet in. Adviseert de keizer de legers terug te trekken en pleegt zelfmoord. Vele Vietnamezen trekken weg uit de Mekong delta en uit het publieke leven. `Ìn deze onnatuurlijke tijden zijn de watervallen naar boven gaan stromen’ beweert de dichter Tran Te Xuong …..
 36. 36.  Vanaf 1883 wordt Vietnam opgenomen in de Franse kolonie Indochina samen een kolonie van Frankrijk. Grondstoffen (koffie, rijst, kolen, rubber) worden weggehaald en op plantages worden Vietnamese arbeiders te werk gesteld. De Franse bank `Indochine’ heeft 85% tot 95% van alle Westerse investeringen in handen. Paul Doumer bouwt in Hanoi de grootste brug van Zuid Oost Azië. Franse belastingheffing zorgen voor grote armoede onder de Vietnamese boeren. Een klasse van grootgrondbezitters en een onderklasse van landloze ontstaan. Het traditionele verzet pleegt aanslagen, maar is ineffectief.
 37. 37.  Vereniging voor een Modern Vietnam wordt door Phan Boi Chau en Phan Chu Trinh in 1904 opgericht. De school Dong Kinh Nghia Thuc wordt door deze vereniging (naar Japans voorbeeld) opgericht. De Fransen zijn bevreesd voor dit Vietnamese initiatief, sluiten de school en zetten een concurrerend koloniaal onderwijssysteem op. Het curriculum is echter gericht op de Franse koloniale belangen. Rond 1940 gaan maar zo’n 5000 studenten in heel Vietnam naar de middelbare school. Het Quoc Ngu (het alfabet ontworpen door Alexandre de Rhodes) wordt door deze Vietnamese modernisten gepropageerd middels een groeiend aantal tijdschriften en kranten.
 38. 38.  Brede schakering antikoloniale, pro moderniseringspartijen ontstaat in jaren `30. Communistische frontorganisaties worden door Ho Chi Minh en de zijne opgezet om tal van maatschappelijke groeperingen aan zich te binden. Diffuse nationalistische partijen en sekten vormen wisselende coalities: nationalisten, Dong Minh, Hao Hao (boeddhisten), Cao Dai en Katholieken. Kranteneigenaar Nguyen Tuong Tam speelt een inspirerende rol vanaf de zijlijn bij de nationalisten.
 39. 39.  Twee moderniseringsmodellen komen in de loop van de jaren `40 scherper tegenover elkaar te staan: het nationalistische en het communistische ontwikkelingsmodel. Onder de wisselende bezettingen (Frankijk, Japan, China/Engeland en Frankrijk en hongersnood in het noorden valt de Vietnamese samenleving uit elkaar. Het communistische model schiet wortel in het noorden (Viet Bac), terwijl de vele nationalistische groeperingen kleine samenlevingen in het zuiden inrichten.
 40. 40.  Onder Japans toezien wordt keizer Bao Dai op 11 maart opnieuw staatshoofd. Het kabinet onderleiding van Tran Trong Kim is echter machteloos. Eind augustus 1945 keren Ho Chi Minh en de zijne terug uit de noordelijke bergen naar de noordelijke hoofdstad Hanoi. Op 2 september 1945 roepen zij de Democratische Republiek Vietnam uit. De Fransen spelen de verschillende partijen tegen elkaar uit. Eind mei 1948 vormt Bao Dai samen met andere anticommunistische organisaties een voorlopige centrale regering. De Fransen beginnen in Haipong een militiare campagne en willen Dien Bien Phu veroveren als bruggenhoofd om zowel Laos als de Viet Bac basis aan te vallen.
 41. 41.  Fransen worden in 1953 bij Dien Bien Phu verslagen. Zij wilden in de vallei een luchtstrip aanleggen om de aanval op Laos en de Viet Bac te organiseren. De Fransen rekenden er niet op dat de manschappen van Vo Nguyen Giap instaat zouden zijn om zware artilerie over de hoge bergkammen te vervoeren. Het Franse leger (inclusief Duitse huurlingen) wordt in de pan gehakt! Bij het vredeserdrag van Genève (waaraan Frankrijk, Groot Brittannie, de VS en de USSR deelnamen) raakt Vietnam verdeeld in een communistisch Noord- en een kapitalistisch Zuid- Vietnam rond de 17e breedte graad. De VS onderteken het verdrag van Genève echter niet.
 42. 42.  De Franse rol in Vietnam was uitgespeeld. De Fransen financierden ¾ van de oorlogkosten reeds met Amerikaans geld. De steile katholiek Ngo Dinh Diem werd na afwezigheid van 20 jaar vanuit de VS in de Zuid-Vietnamese politiek gelanceerd. Spoedig wist hij Bao Dai volledig naar de zijlijn te manoeuvreren. Ngo Dinh Dien stellen de verkiezingen, die noord en zuid zouden moeten verenigen uit. Met Amerikaanse politieke en financiële hulp weet hij de oppositie tegen elkaar uit te spelen. Bij de verkiezingen van 1955, ondersteund door de CIA, behaalt hij 98% van de stemmen. De nationalistische organisaties worden beroofd van hun beweging, doordat de Amerikanen Ngho Dinh Diem tot Ho Chi Minh’s tegenpool kneden.
 43. 43.  Het verzet tegen het beleid van Ngo Dinh Diem neemt begin jaren `60 toe. Protesten monden uit in Boeddhstische zelfverbranding. Begin jaren `60 keren ook de Communistische verzetsstrijders terug naar het zuiden. De SU, China en Hanoi steunde het Zuid-Vietnamese verzet middels wapenleveranties via de Ho Chi Minh route. De oppositie tegen Ngo Dien Diem en de Amerikaanse aanwezigheid mond uit in de oprichting van de Viet Cong: allerlei groeperingen scharen zich rondom de communisten. Met mede weten van de VS wordt Ngo Dinh Diem in 1963 tijdens een coup vermoord. Grootschalige bombardement campagnes worden uitgevoerd en Amerikaanse soldaten komen in 1964 bij Da Nang Vietnam binnen.
 44. 44.  In 1968 zijn 500.000 Amerikaanse soldaten aanwezig in Vietnam. De Amerikaanse publieke opinie verliezen het vertrouwen in het beleid van de regering Johnson onderneer door het Ter offensief. De Amerikanen laten in 1973 de oorlogvoering over aan het Zuid- Vietnamese regime. De Vietnamese traditionele waarden en normen staan haaks op de oplossingen en modellen van de Amerikaanse adviseurs. Het regiem is vervreemd geraakt van de eigen ambtenaren en soldaten.
 45. 45.  Het Amerikaanse congres stopt de financiële ondersteuning. Economisch raakt Zuid Vietnam uitgehold. Saigon, de hoofdstad van Zuid – Vietnam valt op 30 April 1975. Zuid – Vietnam wordt samengevoegd met het communistische noorden. De communisten willen eind jaren `70 Zuid-Vietnam gaan socialiseren. Een vijf jaren plan wordt geïmplementeerd, maar leidt tot grootschalig economisch wanbeheer. Honger, armoede en onderdrukking jagen grote groepen naar zee. Een exodus van bootvluchtelingen ontstaat.
 46. 46.  Het verenigde Vietnam (in 1976) kent een diepe en uitzichtloze armoede in de jaren `70 en `80. Heropvoedingskampen, collectivisaties in het zuiden en oorlogsschade zorgen ervoor dat het regiem veel steun verliest. De VS stellen een economische boycot in. Een exodus van bootvluchtelingen ontstaat. Orthodoxe Marxisten moeten in 1986 bakzeil halen. Vietnam begint een hervormingsbeleid (De Doi Moi), die tot op de dag van vandaag voortduurt.
 47. 47.  De Vietnamese markt is open gegaan voor  NGO’s komen ook naar Vietnam. Zij dienen buitenlands kapitaal. Bedrijven en instellingen met Vietnamese partners samen te werken. moeten echter altijd een Vietnamese partner Een van de eerste organisaties is het Medisch vinden om te mogen opereren op de Comité Nederland Vietnam. Vietnamese markt.  Tussen de Nederlandse en de Vietnamese Begin jaren `90 zette de SU haar renteloze universitaire wereld bestaan sinds eind jaren leningen om in marktconforme kredieten. `60 intensieve contacten. De eerste bilaterale relaties ontstonden tussen  Vietnam heeft haar schulden teruggebracht Noord -Vietnam enerzijds en landen als van 43 miljoen naar 13 miljoen dollar. Zweden, de USSR en China anderzijds. De relaties met China staan vanaf 1980 op  Onder Clinton heeft de VS haar boycot gespannen voet. De USSR heeft begin jaren beëindigd. `90 haar renteloze leningen omgezet in marktconforme leningen.  Prins Claus maakt een privé bezoek aan Vietnam in 1993. In 1995 bezoeken Wim Kok Vietnam gaat multilaterale relaties aan met de en Hans van Mierlo Veitnam. Het resultaat is wereldbankbegin jaren `90, maar moet wel een overeenkomst waaruit diverse haar financiële huishouding omzetten van partnerschappen en projecten zijn geregeld planeconomie naar het Westerse stelsel van tussen Vietnamese en Nederlandse hoger Nationale rekeningen. onderwijsinstellingen.

×