SlideShare a Scribd company logo
1 of 37
Projekt kurrikular
Lenda:Letersi berthame
Don Kishoti i Mances
Miguel de Servantes
Miguel de Servantes Saavadera lindi m 1547 n Alkala de Henares ,pran Madritit,nё ё ё ё
familjen e nj mjeku-farmacist me prejardhje fisnike kalor shish.Jeta e Servantesit mundё ё
t cil sohet pa asnje lloj ngurrimi si jet endacaku e kaluar n p r andrralla fusha,betejashё ё ё ё ё
e pirat sh.Ashtu si dhe Shekspiri dhe Servantesi shkroi pjes p r teat r por shumica e tyreё ё ё ё
nuk arrit n t vihen n sken .P r t mbajtur familjen atij ju desh t kryente pun nё ё ё ё ё ё ё ё
antipatike te targambledh sit .N vijim t andrrallave ,ai ra dy her n burg pa pasurё ё ё ё ё
faj.M 1605 m n fund ai arriti t gjente nj botues p r vepr n e tij m t madhe Donё ё ё ё ё ё ё ё ё
Kishoti i Mances. Vet m m 1613,3 vjet para se t mbyllte syt arriti t botonte t 12ё ё ё ё ё ё
novelat e tij ”Novelas Exemplares” t cilat gjet n entuziast t shumt nga t cil t mundё ё ё ё ё ё ё
t p rmendim Valter Skotin dhe Viktor Hygoin (personazhi i Esmerald s te “Katedralja eё ё ё
Parisit” sht marr prej Hygoit nga novela “Gitanilla”e Servantesit).ё ё ё
Miguel de Cervantes
Dy vjet para vdekjes ,mё 1614 Servantesi botoi veprёn poetike “Viage de
Parnaso”(Udhetimi i Parnasit ) dhe menjёherё pas saj arriti tё botonte vёllimin e
dytё tё Don Kishotit.Njё vit pas vdekjes I botohet” Andrrallat e Persilit dhe
Sigismundёs” nga ku mund te shkёpusim:”E kam kembёn nё yzengji/ ankthin e
vdekjes e kam nё gji”.Dhe pas vdekjes Servantesi nuk u pёrfill nga aristokracia e
kohёs por ai arriti tё njihej shumё nё rrethet intelektuale jashtё
Spanjёs.Servantesi vdiq nё mjerim por arriti tё ngelej i pavdekshёm me veprёn e
tij.I pari qё e shqipёroi Don Kishotin ishte Fan Noli i cili ne figuren e Don
Kishotit deshi te vinte aktualitetin e kohёs nё Shqiperi duke dashur ti
kundёrvihej rrymёs Zogiste dhe pёrkrahёsve te saj.
Beteja e Lepantos
Shum kan v n n pik pyetje aft sin e Servantesit p r t shkruar nj vep rё ё ё ё ё ё ё ё ё ё ё ё
kaq madhore duke marr shkas nga nj jet q nuk premtonte nj formim tё ё ё ё ё ё
duhur.N fakt Servantesi arriti t njihej me mendimet e humanist ve m tё ё ё ё ё
shquar t epok s si Ersami I Roterdamit etj pa l n m njan moralist t,veprat eё ё ё ё ё ё ё
stoikut Seneka ,let rsine e koh s ku mund t p rmendim Bojardon,Tason,Aristonё ё ё ё
e k shtu me rradh .Nj v shtir si tjet r e cila nuk mund t lihet pa p rmendurё ё ё ё ё ё ё ё
sht se vepra sht shkruar n koh n e inkuizicionit ku mjaftonte nj fjal p rё ё ё ё ё ё ё ё ё
t marr damk n e heretikut.Sipas nj kritiku fjal t e Servantesit levizin si njё ё ё ё ё ё
lavjerr s(ne forme dykuptimesh) ashtu sic levizte vet shoq ria n at periudh eё ё ё ё ё ё
mjegullt g rmadhash dhe agimesh.Servantesi si nj njoh s i thell i realitetit nukё ё ё ё
mund t mos ju beje pa dashur jehone porblemeve m t mprehta t koh sё ё ё ё ё
n p rmjet aluzioneve ;nga ana e jashtme duket sikur ne rregull me pikpamjetё ё ё
zyrtare por me ane te nj shakaje ,nj hiperbole,nj tabloje nuk harron t na iё ё ё ё
b j simpatike dhe pikpamjet kund rshtare q jan nga m t guximshmet.)ё ё ё ё ё ё ё
Pamje nga novela e pare e publikuar “Galeta”
 Me martesёn e Isabeles dhe
Ferdinandos arriti tё bashkojё
Spanjen nё vitin 1469.Bota e re u
zbulua nga Kolombi nё 1492 dhe
mbretёria e Spanjes pati nё
kontinentin e ri territore tё gjera
(Meksika,Amerika
qendrore,Amerika e jugut)sa e
kishte tё vёshtire ti kontrollonte.
Spanja po arrinte tё
mёkёmbej pas shumё vitesh
pushtimi arab.
Spanja po bёhej njё
superfuqi.
Me qёllim mbrojtjen e
besimit nё Spanjё si nё
shumё vende tё tjera tё
Europёs do tё pёrhapej
njё fushatё e gjerё
inkuizicioni
Nё mbikqyrje tё
mbretёrve te rinj
inkuizicioni nё Spanjё
mori pёrmasat e nje
kasaphane.
 
Historit mbi kalor sit legjendare vazhdonin t ishin endeё ё ё
shume t lexuar n periudh n kur Servantesi shkroi Donё ё ё
Kishotin.
K to lloj historish e idealizonin kalor sinё ё
i cili vriste dragonj,monstra dhe ushtri tё
pafundme armiqsh.Gjithnj heroi kishteё
nj dam e cila betohej p rjet sisht p rё ё ё ё ё
dashurin e tij pasi heroi e kishte shp tuarё ё
nga nj situate e pashpres .ё ё
N Spanj k to romane flisnin p rё ё ё ё
komandante q kishin luftar kund rё ё
hordhive arabe .Pas zbrapjes s arab veё ё
shum nga shtresa e m parshme eё ё
fisnik ve ngel n me kujtimet qe u vininё ё
nga t tilla romane.Nj pjes e mir eё ё ё ё
fisnik ris spanjolle u largua p r nё ё ё ё
kolonit e p rtej oqeanit nd rkoh qё ё ё ё ё
pjesa e ngelur jetonte me kujtimet heroike
Vlerave ushtarake si
nderi,guximi dhe
besnik ria.ё
Te gjith heronjt e romacave me kalor s uё ё ё
q ndronin:ё
Vlerave ushtarake
si nderi,guximi dhe
besnik ria.ё
Pasi ka lexuar nj s re librash kalorsiakeё ё
Alonso Quixan arrin t bindi veten dhe tё ё
tjer t q sht nj Don(titull nderi) keshtu aiё ё ё ё ё
shkon t marr armatur n e tij q eshte eё ё ё ё
gjitha e ndryshkur,si dhe merr per kal njё ё
g rdalle.Optika e Personazhit sht krejt eё ё ё
ndryshme nga e t gjith lexuesve pasi duketё ё
qart q ai i sheh n cdo ndodhi t jet s s tijё ё ё ё ё ё
mund sine p r tu b r personazhё ё ё ё
kalorsiak.Kudo q ai sheh ka sfida dheё
beteja .
Stefan Mart (1933)
Pasi ka lexuar nj s re librash kalorsiake Alonsoё ё
Quixan arrin t bindi veten dhe t tjer t q shtё ё ё ё ё ё
nj Don(titull nderi) keshtu ai shkon t marrё ё ё
armatur n e tij q eshte e gjitha e ndryshkur,siё ё
dhe merr per kal nj g rdalle.Optika eё ё ё
Personazhit sht krejt e ndryshme nga e t gjithё ё ё ё
lexuesve pasi duket qart q ai i sheh n cdoё ё ё
ndodhi t jet s s tij mund sine p r tu b rё ё ё ё ё ё ё
personazh kalorsiak.Kudo q ai sheh ka sfida dheё
beteja .
 
Njё kalorёs i denjё nuk kuptohet pa
shoqёruesin e tij besnik kёshtu pranё
Don Kishotit na pranёvihet nje
personazh tjetёr : Sanco Panco qё
sherben pёr tё plotёsuar kuadrin e
heroit tonё.Sanco Panco mё tepёr se
njё shtojcё ёshtё njё mjet qe e mban
vepren te lidhur me realen duke qenё
se ai ёshtё pёrfytyrimi i materiales dhe
i interesit personal.Ashtu si dhe zotёria
i tij dhe Sanco Panco pёrfaqeson njё
shtresё shoqёrore tё periudhёs sё
feudalizmit.Sanco Panco simbolizon
njeruin e thjeshtё qё pranon tё ngelet i
paditur dhe i varur pasi nuk beson se
sistemi mund ti ofrojё dicka mё tё
mirё.
Sid Hamete Benengeli -  Nj shkrimtar iё
trilluar nga autori me q llim p r t cituarё ё ё
dicka t ngjashme me shkrimtar t e v rtetё ё ё ё
t librave kalorsiake.ё
Dulcina e Tobozes -  Forca e padukshme qё
e shtyn Don Kishotin mes shumё
aventurash.Dulqina n vetevete shte eё ё
panjohur me dashurin q ushqen Donё ё
Kishoti p r t .Pavar sisht se ajo permendetё ё ё
shpesh n roman ajo nuk paraqitet asnjehereё
si personazh fizik.
Duka dhe dukesha – Jan pjes e romanitё ё
t dyt .T dy jan snob dhe t m rzitur ngaё ё ё ё ё ё ё
jeta q b jn k shtu q b jn sikur jan tё ё ё ё ё ё ё ё ё
interesuar mbi personazhet tona
kryesore.N fakt gjithcka ata b jn sht tiё ё ё ё ё
v n n loj dhe hargjojn aq shum energjiё ё ё ё ё ё
dhe para sa duken dhe m t cmendur seё ё
Don Kishoti dhe Sanco Panco .
Altisidora -  Sh rbetorja e dukesh s e cilaё ё
shtiret sikur dashuron Don Kishotin me
qsllim q t tall konceptin e tij mbiё ё ё
dashurin romantike.ё
Sampson Karrasco -  Nj student nё ё
fshatin e Don Kishotit.N fillim ai tallet meё
Don Kishotin por m pas mundet nga ai dheё
gjithcka ky personazh do m pas shtё ё ё
hakmarrja.Duke qene se i jep shum r nd siё ё ё
Prifti –Nj shok i Don Kishotit,ai sht kund rё ё ё ё
librave fantastik pasi sipas tij ato nuk jane tё ё
dobish m p r shoq rine por megjithat atij i p lqejnё ё ё ё ё ё
librat kalorsiak .Pavarsisht nga pozicioni i tij ai arrinё
q ndonj her ti shijoj situatat komike q miku i tijё ё ё ё ё
krijon  .
Berberi -  Nj mik tjet r i Don Kishotit por qё ё ё
nd rhyn vet m p r ta ndihmuar priftin me planet eё ё ё
tij.Berberi sht totalisht kund r librave kalorsiake.ё ё ё
Teresa Panza –Gruaja zem rmir e  Sancos.Ajo fletё ё
sikur t ket para nj lib r fjal sh t urta populloreё ё ё ё ё ё
duke p rcuar mencuri m shum se shumica eё ё ё
personazheve.Jo amicioze por megjithat pak lakmitareё
ajo e shtyn t shoqin t ndjek Don Kishotin.ё ё ё
Kardenio –Nj burr i ndersh m q sht cmenurё ё ё ё ё ё
nga tradh tite e s shoqes Lusinda dhe mashtrimit tё ё ё
dukes Ferdinand .
Dorotea – E dashura besnike e Ferdinandit .Ajo hedh
posht tradit n dhe shkon t ndjek Ferdinandin por aiё ё ё ё
rrefuzon t martohet me t . Doreta sht gruajaё ё ё ё
jokonformiste e epokes s sajё
Kontesha Trifaldi -  Nj sh rb tore e trilluar qё ё ё ё
sht burgosur nga duka .Kjo histori mjafton p r Donё ё ё
Kishotin t nisin ekspediten e tyre me kalin e druritё
.Kjo cil sohet si personazhi m qesharak meё ё
p rjashtim t Don Kishotit.ё ё
Rosinanti –Kali i Don kishotit .I avashtё por
besnik si dhe po aq i vjeter sa kalorёsi i tij.
Dapli - Gomari I Sanchos.Ky gomar ka njё
aftёsi tё mistershme pёr tu zhdukur dhe pёr tu
shfaqur disa herё nё subjekt gjё e cila ka
ngritur pikёpyetje nё shumё kritikё.
Dulcina e Tobozes - Forca e padukshme qё
e shtyn Don Kishotin mes shumё
aventurash.Dulqina nё vetevete ёshte e
panjohur me dashurinё qё ushqen Don
Kishoti pёr tё.Pavarёsisht se ajo permendet
shpesh nё roman ajo nuk paraqitet asnjehere
si personazh fizik.
Servantesi Nё vepёr konceptohet tё jetё
pёrkthyesi i veprave tё Benengelit dhe si i tille
komentet e tij jane te paraqitshme ne
vepёr.Vetё Servantesi nuk e vё veten si njё
personazh fizik.Me anё tё ketij mashtrimi te
vogel ai na krijon ndjesinё qё Don Kishoti nuk
ёshtё njё personazh i krijuar nga ai.
Ngjarjet zhvillohen n Manc ,njeё ё
territor n qend r t Spanj s.ё ё ё ё
Manca eshte njё
vend qe dallohet
per keshtjella te
medha
Subjekti
Vellimi 1(botimi i pare) Vellimi 2(botimi i pare)
Don Kishoti sapo del nga njё botё
imagjinare librash vendos qё ta
ktheje nё realitet ,sajon armaturat
gjen nje kalё dhe i vё nje emer te
kumbueshem si Rosinant dhe e
detyron hanxhiun qё ta pagёzojё
me emrin e nderuar tё kalorёsit tё
arratisur.Pёr tё dashurёn e zemrёs
siq e donte zakoni zgjedh njё
fshatare tё kolme dhe i ve
emrin”Dylqina e Tobozёs” ndёrsa
pёr shqytar merr Sanco Pancon e
si shpёrblim do ta bёnte
guvernator nё njё ishull.
Alistair Smyth
Rrugёs ai ndeshet me
mullinjtё e erёs tё cilet i
pandeh pёr gjigande
keqberes por gjendet i
pёrplasur nё toke nga
goditja e krahёve tё
mullirit
.
Artista Denis Ziber
Artista Gustave Doré
Ai ndeshet me bariun
i cili e sakaton dhe e
dhe e katandis si mos
m keq.Pas kesajё
p rleshjeje kalor siё ё
mendjeshkulur nuk e
mori veten por zuri
shtratin
Don Kishoti sёrisht nuk zё mend
dhe vendos qё duhet tё vejё
drejtёsine.Ai pranon sfidёn e
Kalorёsit tё Henёs sё Bardhё qё
nuk ishte gje tjetёr vecse njё
bashkfshatar.Djaloshi e mund pa
shume vёshtiresi dhe i premton qё
do ja fale jetёn me kusht qё do tё
kthehej nё shtёpi e do tё hiqte dorё
nga marrёzite.
Artista John Brown Ayes
Artista Stan Prokopenko
I dёrrmuar shpirtёrisht
,moralisht dhe fizikisht Don
Kishoti bёn pёr tё parёn herё
ashtu si i thonё dhe kthehet nё
shtёpi dhe zё shtratin pёr tё
mos u ngritur mё.Me pikёllim
tё madh u flet tё afёrmёve pёr
gabimet e veta ,dhe nё atё
gjendje pafuqie urdhёron qё i
lё trashёgimine mbesёs vetёm
nёqoftёse ajo nuk martohet me
njё qё ishte i dhёnё pas leximit
tё librave kalorsiakё.Kjo
kryevepёr mbyllet kёshtu me
vdekjen e heroit tonё,kalorёsit
Don Kishot i Mancёs Artista Octavio Ocampo
• Letёrsia qё ngrinte vlerat e
mesjetёs ishte konsumuar nё
kohёn kur Servantesi shkroi.
• Servantesi na e tregon se si
njeriu arrin tё veprojё sipas
rregullave zakonore tё njё per
ti dhe te shkuar vetem pasi
ёshtё ndikuar verbёrisht nga tё
lexuarit.
• Pёr tё vёnё nё lojё romacat
kalorsiake Servantesi na tregon
nё njё fragment mbi bareshen
Marselё e cila nuk tundohet
aspak nga admirimi i barinjve
te tjerё.
Artista Gustave Doré (1832-1883)
• Don Kishoti merr rolin e kalorёsit
• pёr tё shtuar njё element interesant nё
jetёn e tij.
• Nё vepёr mund te shihet qartё ndikimi i
komedisё sё Greqisё sё lashtё ,njё ide
propozohet dhe pjesa tjetёr e veprёs
shtjellon se si kjo ide e cmenur vepron nё
botёn reale.
• Jesuiti Francez Francois de la Noue –
Paralajmёronte se librat kalorsiake janё tё
dёmshёm te tё rinjtё po aq sa janё librat e
Makiavelit te tё moshuarit.
Artista Aleksander Gorbunov
Ne kete vepёr arrijmё tё
perceptojmё se sa ndikim
ka informacioni i jashtёm
mbi shpirtin dhe
karakterin e njeriut .Nga
Don Kishoti nxjerrim
mёsim se nёqoftёse nuk
tregohemi selektive ndaj
informacionit qё marrim
tё paktёn duhet tё
tregohemi kritikё dhe tё
mos jemi tё
lehtecenueshem nga cdo
ngacmim i jashtem.
Realiteti dhe trillimi
Liria fetare
Liria intelektuale
Dashura
Humanizmi dhe deshira per te ndyshuar boten
Shoqeria dhe struktura e saj
Skematizimi i letersise
 Don Kishoti sht i p rb r nga tre seksione t cilat naё ё ё ё ё ё
ofrojn mund si t m dha eksplorimi n narracion.Pjesaё ё ё ё ё
e par e cila flet p r ekspeditat e Don Kishotit funksiononё ё
si nj parodi romantike.Pjesa e dyt sht nd rtuar nё ё ё ё ё ё
nj m nyr mjaft klasike me ndarjen e kapitujve nё ё ё ё
form episodike duke dokumentuar k shtu ngjarjet eё ё
p rditshm ris s personazhit.Pjesa e tret sht m eё ё ё ё ё ё ё ё
ndryshme pasi sht shkruar n stilin e zakonsh m tё ё ё ё ё
shkrimit t nj novele e organizuar sipas p rmbajtjesё ё ё
emocionale dhe tematike dhe ka m shum zhvillim ngaё ё
ana e personazheve.Servantesi raporton mbi historinё
vet m n seksionin e par duke p rdorur nj stilt tё ё ё ё ё ё
derjtp rdrejt rr fimtar.N pjes n e dyt Servantesiё ё ё ё ё
d shiron t krijoj p rshtypjen se po p erkthen disaё ё ё ё ё
pjes nga shkrimtari imagjinar Benengeli dhe shpeshё
her e l rr fimin p r t treguar mangesit q kaё ё ё ё ё ё ё
autori q ai po p rkthenё ё .
N pjes n e tret Servantes afirmon vetenё ё ё
e tij si personazh si nj bashkim iё
z dh ndesit t Benengelit dhe tё ё ё ё
Servantesit shkrimtar.Shpesh jepet ideja
sikur personazhet e din q po shkruhetё ё
nj liber p r ta.Kjo struktur eё ё ё
nd rlikuar b n q lexuesi t ngat rrohetё ё ё ё ё
dhe t mos e kuptoj lidhjet mes realiteitё ё
t ndermjet m dhe trillimit.Dashjeё ё
padashje dhe ne vet humbim lidhjen meё
realitetin dhe kjo na sjell m af rё ё
personazhit kryesor.Ne pjesen e tretё
Servatesi e shuan llogjik n ton dheё ё
thjesht na fton t behemi pjese e“Donё
Kishotit n bot n e cudirave”.Porё ё
Servantesi tek ne ka krijuar disa dyshime
mbi bazat e narracionit po ashtu siq ka
ngritur pyetje Don Kishoti te bashkoh sitё
e tij mbi stilin e jetes s dhe principet e saj.ё
 Don Kishoti p rpiqet t jete mish rimi i kalor seve neё ё ё ё
p rpjekje p r t b r bashkoh sit e tij t kuptojnё ё ё ё ё ё ё ё
q sistemi i tyre sht i d shtuar dhe q duhet tiё ё ё ё ё
kthehen nj sistemi t vjet r.Ky konflikt mes tё ё ё ё
shkuares dhe t tashmes arrin nj vler kritike:asnjё ё ё ё
nuk e kupton m Don kishotin dhe ai nuk kupton mё ё
asnjeri.Vet m nj njeri i thjesht si Sanco mund t jetё ё ё ё ё
mediator mes Don Kishotit dhe pjes s tjeter t bot s.ё ё ё
Sanco zakonisht ndjek rregullat e moralit t kohes s tijё ё
por ka raste kur ai huazon vlerat morale t kavaljeris .ё ё
 N pjes n e par t novel s shohim se si q ndron Donё ё ё ё ё ё
Kishoti me t tjer t.Don Kishoti p r shembull nukё ё ё
mund t pajtohet me k ndv shtrimin racional dheё ё ё
objektiv t priftit.N pjesen e dyte Servantesiё ё
mund son q realiteti dhe imagjinata e Don Kishotit teё ё
krijojne pika takimi nga dora e Dukes dhe Dukeshes.Kur
keto dy bote perzihen ne arrijm t shohim avantazhetё ё
dhe disavantazhet e secil s.ё
Sisteme te ndryshme te sjelljes morale
 Pozita shoq rore dhe vlera eё
nj personi ishin t lidhuraё ё
n nj m nyre tё ё ё ё
pashk putshme n kohen eё ё
Servantesit por pik risht nё ё
vepren e tij m t madheё ё
Servatesi deshmoi te
kund rt n.Duka dheё ё
Dukesha duken si dy qenje
mizore nd rkohe q shumeё ё
nga barinjt dhe fshataret na
japin p rshtypjen eё
filozof ve.Pik risht kjoё ё
sht nj nga ato pika q eё ё ё ё
b n k t vep rё ё ё ё
revolucionare p r kohen.ё
Dallimi ndёrmjet klasёs
shoqerore dhe vlerёs
Disa nga personazhet e vepres I japin
shume rendesi nderit personal ndersa disa
te tjere jo dhe aq.Servantesi thote qe ted y
ekstremitetet mund te qojne ne rrethana
fatale.. Anselmo, per shembull eshte aq
xheloz pas te shoqes gje qe ben qe ajo ta
tradhtoje cka shkakton vdekjen e
Ansalmos.Don Kishoti gjate gjithe kohes
lufton per nder cka e ben ate te krijoje
tension me njerez apo grupe te cilet nuk
kishin asnje lloj qellimi ta preknin ne
nder.Ne anen tjeter Doreta ndonese nuk
martohet me Ferdinandin ajo e realizon
dashurine e saj dhe ndihet e lumtur pasi
nuk zgjodhi te ruante nderin e saj prej nje
zonjushe te vetepermbajtur. Megjithate
Servantesi shtron dhe idene se nderi
personal mund te jete nje force positive
motivuese.
Dashuria Romantike
Shume nga personazhet e vepres
duket sikur kane hequr dore nga
endrra e tyre per dashuri
romantike Don Kishoti ende nuk
ka hequr dore nga ideali I
tij.Dashuria e Don Luisit per
Klaren apo dasma e Kamacos si
dhe historia e Zoraides jane
pjeset ku duket qarte fryma
romantike. Ironikisht Don
Kishoti ndryshe nga gjithe
personazhet e tjere idealizon nje
zonje qe nuk e ka pare kurre me
pare.
Simbole
 Librat dhe dor shkrimet simbolizojn r nd sin dheё ё ё ё ё
influenc n e let rsis n jet n e p rditshme.Libratё ё ё ё ё ё
instruktojn dhe e informojn Don Kishotin duke iё ё
dh n imagjinat e cila e b n jeten e tij m me shumё ё ё ё ё ё
kuptim. Horses
 Kuajt p rvecse l vizje, simbolizojn shtres nё ё ё ё
shoq rore.Peligrin t jasht Barcelon s nuk kanё ё ё ё ё
kuaj,njerzit e pasur mbajne karroca me kuaj nd rsaё
hajdud d u japin vet kuajve t tyre t shpejt .P rё ё ё ё ё ё
DonK prezenca e kuajve n horizont do t thotё ё ё
aventuraN fakt Rosinanti dhe Dapli n vep r m tep rё ё ё ё ё
se mjete transporti jan bashk udhetare.ё ё
 Hanet jan vende takimi p r njerzit e t gjithaё ё ё
klaseve.Hanet ne veper jan i vetmi vend ku ndahenё
historit mes personazheve.Hanet simbolizojnё ё
pushimin dhe ushqimin por nj kohesisht lakmin dheё ё
p rfitimin. Nj nga pikat e mosp rputhjes s Sancos meё ё ё ё
kalor sin sht se i pari d shiron shum t pushoje nё ё ё ё ё ё ё
nj han t zakonsh m se sa t rrije si Don Kishoti dukeё ё ё ё
v shtruar yjet.ё
Don Kishoti si pjese e rendesishme e kultures Spanjolle
Don Kishoti
Don Kishoti

More Related Content

What's hot

Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJHEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJirlindi
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
xha gorioi (2).pptx
xha gorioi (2).pptxxha gorioi (2).pptx
xha gorioi (2).pptxXheniRela
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Ekonomia e Shqiperise
Ekonomia e ShqiperiseEkonomia e Shqiperise
Ekonomia e ShqiperiseAron Neli
 
Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise emma e
 

What's hot (20)

Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJHEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
HEKURI: HISTORIA, INDUSTRIA DHE PERPUNIMI I TIJ
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Trigonometri
TrigonometriTrigonometri
Trigonometri
 
xha gorioi (2).pptx
xha gorioi (2).pptxxha gorioi (2).pptx
xha gorioi (2).pptx
 
Shkenc Toke
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Toke
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
 
Ulliam shekspir
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspir
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Ekonomia e Shqiperise
Ekonomia e ShqiperiseEkonomia e Shqiperise
Ekonomia e Shqiperise
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 

Similar to Don Kishoti

letersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdf
letersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdfletersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdf
letersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdfEnesPetritaj
 
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Lingua culture
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxSalviAlmadhi2
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureOrnela Keçi
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Modernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiaxheta axheta
 
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREAnja Cami
 
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaMarjan DODAJ
 
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTAMarjan DODAJ
 
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTAMarjan DODAJ
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
 

Similar to Don Kishoti (20)

Letersi 31.03.2020
Letersi 31.03.2020Letersi 31.03.2020
Letersi 31.03.2020
 
letersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdf
letersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdfletersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdf
letersi-kl-10-don-kishoti-i-mancc38bs.pdf
 
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
 
Bardha e temalit
Bardha e temalitBardha e temalit
Bardha e temalit
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
 
Zonja Bovari
Zonja BovariZonja Bovari
Zonja Bovari
 
Zonja BOVARI
Zonja BOVARIZonja BOVARI
Zonja BOVARI
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Modernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersi
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
 
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj FishtaLahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
Lahuta e Malësisë - nga At Gjergj Fishta
 
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTALAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
LAHUTA E MALCIS - nga At Gjergj FISHTA
 
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
 

More from Denis Lezo

Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XIIDenis Lezo
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareDenis Lezo
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat BoteroreDenis Lezo
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
Projekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreDenis Lezo
 

More from Denis Lezo (6)

Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Teknologji XII
Teknologji XIITeknologji XII
Teknologji XII
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
Projekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika BerthamoreProjekt: Fizika Berthamore
Projekt: Fizika Berthamore
 

Don Kishoti

 • 2. Miguel de Servantes Miguel de Servantes Saavadera lindi m 1547 n Alkala de Henares ,pran Madritit,nё ё ё ё familjen e nj mjeku-farmacist me prejardhje fisnike kalor shish.Jeta e Servantesit mundё ё t cil sohet pa asnje lloj ngurrimi si jet endacaku e kaluar n p r andrralla fusha,betejashё ё ё ё ё e pirat sh.Ashtu si dhe Shekspiri dhe Servantesi shkroi pjes p r teat r por shumica e tyreё ё ё ё nuk arrit n t vihen n sken .P r t mbajtur familjen atij ju desh t kryente pun nё ё ё ё ё ё ё ё antipatike te targambledh sit .N vijim t andrrallave ,ai ra dy her n burg pa pasurё ё ё ё ё faj.M 1605 m n fund ai arriti t gjente nj botues p r vepr n e tij m t madhe Donё ё ё ё ё ё ё ё ё Kishoti i Mances. Vet m m 1613,3 vjet para se t mbyllte syt arriti t botonte t 12ё ё ё ё ё ё novelat e tij ”Novelas Exemplares” t cilat gjet n entuziast t shumt nga t cil t mundё ё ё ё ё ё ё t p rmendim Valter Skotin dhe Viktor Hygoin (personazhi i Esmerald s te “Katedralja eё ё ё Parisit” sht marr prej Hygoit nga novela “Gitanilla”e Servantesit).ё ё ё
 • 3. Miguel de Cervantes Dy vjet para vdekjes ,mё 1614 Servantesi botoi veprёn poetike “Viage de Parnaso”(Udhetimi i Parnasit ) dhe menjёherё pas saj arriti tё botonte vёllimin e dytё tё Don Kishotit.Njё vit pas vdekjes I botohet” Andrrallat e Persilit dhe Sigismundёs” nga ku mund te shkёpusim:”E kam kembёn nё yzengji/ ankthin e vdekjes e kam nё gji”.Dhe pas vdekjes Servantesi nuk u pёrfill nga aristokracia e kohёs por ai arriti tё njihej shumё nё rrethet intelektuale jashtё Spanjёs.Servantesi vdiq nё mjerim por arriti tё ngelej i pavdekshёm me veprёn e tij.I pari qё e shqipёroi Don Kishotin ishte Fan Noli i cili ne figuren e Don Kishotit deshi te vinte aktualitetin e kohёs nё Shqiperi duke dashur ti kundёrvihej rrymёs Zogiste dhe pёrkrahёsve te saj. Beteja e Lepantos
 • 4. Shum kan v n n pik pyetje aft sin e Servantesit p r t shkruar nj vep rё ё ё ё ё ё ё ё ё ё ё ё kaq madhore duke marr shkas nga nj jet q nuk premtonte nj formim tё ё ё ё ё ё duhur.N fakt Servantesi arriti t njihej me mendimet e humanist ve m tё ё ё ё ё shquar t epok s si Ersami I Roterdamit etj pa l n m njan moralist t,veprat eё ё ё ё ё ё ё stoikut Seneka ,let rsine e koh s ku mund t p rmendim Bojardon,Tason,Aristonё ё ё ё e k shtu me rradh .Nj v shtir si tjet r e cila nuk mund t lihet pa p rmendurё ё ё ё ё ё ё ё sht se vepra sht shkruar n koh n e inkuizicionit ku mjaftonte nj fjal p rё ё ё ё ё ё ё ё ё t marr damk n e heretikut.Sipas nj kritiku fjal t e Servantesit levizin si njё ё ё ё ё ё lavjerr s(ne forme dykuptimesh) ashtu sic levizte vet shoq ria n at periudh eё ё ё ё ё ё mjegullt g rmadhash dhe agimesh.Servantesi si nj njoh s i thell i realitetit nukё ё ё ё mund t mos ju beje pa dashur jehone porblemeve m t mprehta t koh sё ё ё ё ё n p rmjet aluzioneve ;nga ana e jashtme duket sikur ne rregull me pikpamjetё ё ё zyrtare por me ane te nj shakaje ,nj hiperbole,nj tabloje nuk harron t na iё ё ё ё b j simpatike dhe pikpamjet kund rshtare q jan nga m t guximshmet.)ё ё ё ё ё ё ё Pamje nga novela e pare e publikuar “Galeta”
 • 5.  Me martesёn e Isabeles dhe Ferdinandos arriti tё bashkojё Spanjen nё vitin 1469.Bota e re u zbulua nga Kolombi nё 1492 dhe mbretёria e Spanjes pati nё kontinentin e ri territore tё gjera (Meksika,Amerika qendrore,Amerika e jugut)sa e kishte tё vёshtire ti kontrollonte. Spanja po arrinte tё mёkёmbej pas shumё vitesh pushtimi arab. Spanja po bёhej njё superfuqi.
 • 6. Me qёllim mbrojtjen e besimit nё Spanjё si nё shumё vende tё tjera tё Europёs do tё pёrhapej njё fushatё e gjerё inkuizicioni Nё mbikqyrje tё mbretёrve te rinj inkuizicioni nё Spanjё mori pёrmasat e nje kasaphane.  
 • 7. Historit mbi kalor sit legjendare vazhdonin t ishin endeё ё ё shume t lexuar n periudh n kur Servantesi shkroi Donё ё ё Kishotin. K to lloj historish e idealizonin kalor sinё ё i cili vriste dragonj,monstra dhe ushtri tё pafundme armiqsh.Gjithnj heroi kishteё nj dam e cila betohej p rjet sisht p rё ё ё ё ё dashurin e tij pasi heroi e kishte shp tuarё ё nga nj situate e pashpres .ё ё N Spanj k to romane flisnin p rё ё ё ё komandante q kishin luftar kund rё ё hordhive arabe .Pas zbrapjes s arab veё ё shum nga shtresa e m parshme eё ё fisnik ve ngel n me kujtimet qe u vininё ё nga t tilla romane.Nj pjes e mir eё ё ё ё fisnik ris spanjolle u largua p r nё ё ё ё kolonit e p rtej oqeanit nd rkoh qё ё ё ё ё pjesa e ngelur jetonte me kujtimet heroike
 • 8. Vlerave ushtarake si nderi,guximi dhe besnik ria.ё Te gjith heronjt e romacave me kalor s uё ё ё q ndronin:ё Vlerave ushtarake si nderi,guximi dhe besnik ria.ё
 • 9.
 • 10. Pasi ka lexuar nj s re librash kalorsiakeё ё Alonso Quixan arrin t bindi veten dhe tё ё tjer t q sht nj Don(titull nderi) keshtu aiё ё ё ё ё shkon t marr armatur n e tij q eshte eё ё ё ё gjitha e ndryshkur,si dhe merr per kal njё ё g rdalle.Optika e Personazhit sht krejt eё ё ё ndryshme nga e t gjith lexuesve pasi duketё ё qart q ai i sheh n cdo ndodhi t jet s s tijё ё ё ё ё ё mund sine p r tu b r personazhё ё ё ё kalorsiak.Kudo q ai sheh ka sfida dheё beteja . Stefan Mart (1933) Pasi ka lexuar nj s re librash kalorsiake Alonsoё ё Quixan arrin t bindi veten dhe t tjer t q shtё ё ё ё ё ё nj Don(titull nderi) keshtu ai shkon t marrё ё ё armatur n e tij q eshte e gjitha e ndryshkur,siё ё dhe merr per kal nj g rdalle.Optika eё ё ё Personazhit sht krejt e ndryshme nga e t gjithё ё ё ё lexuesve pasi duket qart q ai i sheh n cdoё ё ё ndodhi t jet s s tij mund sine p r tu b rё ё ё ё ё ё ё personazh kalorsiak.Kudo q ai sheh ka sfida dheё beteja .  
 • 11. Njё kalorёs i denjё nuk kuptohet pa shoqёruesin e tij besnik kёshtu pranё Don Kishotit na pranёvihet nje personazh tjetёr : Sanco Panco qё sherben pёr tё plotёsuar kuadrin e heroit tonё.Sanco Panco mё tepёr se njё shtojcё ёshtё njё mjet qe e mban vepren te lidhur me realen duke qenё se ai ёshtё pёrfytyrimi i materiales dhe i interesit personal.Ashtu si dhe zotёria i tij dhe Sanco Panco pёrfaqeson njё shtresё shoqёrore tё periudhёs sё feudalizmit.Sanco Panco simbolizon njeruin e thjeshtё qё pranon tё ngelet i paditur dhe i varur pasi nuk beson se sistemi mund ti ofrojё dicka mё tё mirё.
 • 12. Sid Hamete Benengeli -  Nj shkrimtar iё trilluar nga autori me q llim p r t cituarё ё ё dicka t ngjashme me shkrimtar t e v rtetё ё ё ё t librave kalorsiake.ё Dulcina e Tobozes -  Forca e padukshme qё e shtyn Don Kishotin mes shumё aventurash.Dulqina n vetevete shte eё ё panjohur me dashurin q ushqen Donё ё Kishoti p r t .Pavar sisht se ajo permendetё ё ё shpesh n roman ajo nuk paraqitet asnjehereё si personazh fizik. Duka dhe dukesha – Jan pjes e romanitё ё t dyt .T dy jan snob dhe t m rzitur ngaё ё ё ё ё ё ё jeta q b jn k shtu q b jn sikur jan tё ё ё ё ё ё ё ё ё interesuar mbi personazhet tona kryesore.N fakt gjithcka ata b jn sht tiё ё ё ё ё v n n loj dhe hargjojn aq shum energjiё ё ё ё ё ё dhe para sa duken dhe m t cmendur seё ё Don Kishoti dhe Sanco Panco . Altisidora -  Sh rbetorja e dukesh s e cilaё ё shtiret sikur dashuron Don Kishotin me qsllim q t tall konceptin e tij mbiё ё ё dashurin romantike.ё Sampson Karrasco -  Nj student nё ё fshatin e Don Kishotit.N fillim ai tallet meё Don Kishotin por m pas mundet nga ai dheё gjithcka ky personazh do m pas shtё ё ё hakmarrja.Duke qene se i jep shum r nd siё ё ё
 • 13. Prifti –Nj shok i Don Kishotit,ai sht kund rё ё ё ё librave fantastik pasi sipas tij ato nuk jane tё ё dobish m p r shoq rine por megjithat atij i p lqejnё ё ё ё ё ё librat kalorsiak .Pavarsisht nga pozicioni i tij ai arrinё q ndonj her ti shijoj situatat komike q miku i tijё ё ё ё ё krijon  . Berberi -  Nj mik tjet r i Don Kishotit por qё ё ё nd rhyn vet m p r ta ndihmuar priftin me planet eё ё ё tij.Berberi sht totalisht kund r librave kalorsiake.ё ё ё Teresa Panza –Gruaja zem rmir e  Sancos.Ajo fletё ё sikur t ket para nj lib r fjal sh t urta populloreё ё ё ё ё ё duke p rcuar mencuri m shum se shumica eё ё ё personazheve.Jo amicioze por megjithat pak lakmitareё ajo e shtyn t shoqin t ndjek Don Kishotin.ё ё ё Kardenio –Nj burr i ndersh m q sht cmenurё ё ё ё ё ё nga tradh tite e s shoqes Lusinda dhe mashtrimit tё ё ё dukes Ferdinand . Dorotea – E dashura besnike e Ferdinandit .Ajo hedh posht tradit n dhe shkon t ndjek Ferdinandin por aiё ё ё ё rrefuzon t martohet me t . Doreta sht gruajaё ё ё ё jokonformiste e epokes s sajё Kontesha Trifaldi -  Nj sh rb tore e trilluar qё ё ё ё sht burgosur nga duka .Kjo histori mjafton p r Donё ё ё Kishotin t nisin ekspediten e tyre me kalin e druritё .Kjo cil sohet si personazhi m qesharak meё ё p rjashtim t Don Kishotit.ё ё
 • 14. Rosinanti –Kali i Don kishotit .I avashtё por besnik si dhe po aq i vjeter sa kalorёsi i tij. Dapli - Gomari I Sanchos.Ky gomar ka njё aftёsi tё mistershme pёr tu zhdukur dhe pёr tu shfaqur disa herё nё subjekt gjё e cila ka ngritur pikёpyetje nё shumё kritikё. Dulcina e Tobozes - Forca e padukshme qё e shtyn Don Kishotin mes shumё aventurash.Dulqina nё vetevete ёshte e panjohur me dashurinё qё ushqen Don Kishoti pёr tё.Pavarёsisht se ajo permendet shpesh nё roman ajo nuk paraqitet asnjehere si personazh fizik. Servantesi Nё vepёr konceptohet tё jetё pёrkthyesi i veprave tё Benengelit dhe si i tille komentet e tij jane te paraqitshme ne vepёr.Vetё Servantesi nuk e vё veten si njё personazh fizik.Me anё tё ketij mashtrimi te vogel ai na krijon ndjesinё qё Don Kishoti nuk ёshtё njё personazh i krijuar nga ai.
 • 15. Ngjarjet zhvillohen n Manc ,njeё ё territor n qend r t Spanj s.ё ё ё ё
 • 16. Manca eshte njё vend qe dallohet per keshtjella te medha
 • 17. Subjekti Vellimi 1(botimi i pare) Vellimi 2(botimi i pare)
 • 18. Don Kishoti sapo del nga njё botё imagjinare librash vendos qё ta ktheje nё realitet ,sajon armaturat gjen nje kalё dhe i vё nje emer te kumbueshem si Rosinant dhe e detyron hanxhiun qё ta pagёzojё me emrin e nderuar tё kalorёsit tё arratisur.Pёr tё dashurёn e zemrёs siq e donte zakoni zgjedh njё fshatare tё kolme dhe i ve emrin”Dylqina e Tobozёs” ndёrsa pёr shqytar merr Sanco Pancon e si shpёrblim do ta bёnte guvernator nё njё ishull. Alistair Smyth
 • 19. Rrugёs ai ndeshet me mullinjtё e erёs tё cilet i pandeh pёr gjigande keqberes por gjendet i pёrplasur nё toke nga goditja e krahёve tё mullirit .
 • 20.
 • 21. Artista Denis Ziber Artista Gustave Doré Ai ndeshet me bariun i cili e sakaton dhe e dhe e katandis si mos m keq.Pas kesajё p rleshjeje kalor siё ё mendjeshkulur nuk e mori veten por zuri shtratin
 • 22. Don Kishoti sёrisht nuk zё mend dhe vendos qё duhet tё vejё drejtёsine.Ai pranon sfidёn e Kalorёsit tё Henёs sё Bardhё qё nuk ishte gje tjetёr vecse njё bashkfshatar.Djaloshi e mund pa shume vёshtiresi dhe i premton qё do ja fale jetёn me kusht qё do tё kthehej nё shtёpi e do tё hiqte dorё nga marrёzite. Artista John Brown Ayes Artista Stan Prokopenko
 • 23. I dёrrmuar shpirtёrisht ,moralisht dhe fizikisht Don Kishoti bёn pёr tё parёn herё ashtu si i thonё dhe kthehet nё shtёpi dhe zё shtratin pёr tё mos u ngritur mё.Me pikёllim tё madh u flet tё afёrmёve pёr gabimet e veta ,dhe nё atё gjendje pafuqie urdhёron qё i lё trashёgimine mbesёs vetёm nёqoftёse ajo nuk martohet me njё qё ishte i dhёnё pas leximit tё librave kalorsiakё.Kjo kryevepёr mbyllet kёshtu me vdekjen e heroit tonё,kalorёsit Don Kishot i Mancёs Artista Octavio Ocampo
 • 24. • Letёrsia qё ngrinte vlerat e mesjetёs ishte konsumuar nё kohёn kur Servantesi shkroi. • Servantesi na e tregon se si njeriu arrin tё veprojё sipas rregullave zakonore tё njё per ti dhe te shkuar vetem pasi ёshtё ndikuar verbёrisht nga tё lexuarit. • Pёr tё vёnё nё lojё romacat kalorsiake Servantesi na tregon nё njё fragment mbi bareshen Marselё e cila nuk tundohet aspak nga admirimi i barinjve te tjerё. Artista Gustave Doré (1832-1883)
 • 25. • Don Kishoti merr rolin e kalorёsit • pёr tё shtuar njё element interesant nё jetёn e tij. • Nё vepёr mund te shihet qartё ndikimi i komedisё sё Greqisё sё lashtё ,njё ide propozohet dhe pjesa tjetёr e veprёs shtjellon se si kjo ide e cmenur vepron nё botёn reale. • Jesuiti Francez Francois de la Noue – Paralajmёronte se librat kalorsiake janё tё dёmshёm te tё rinjtё po aq sa janё librat e Makiavelit te tё moshuarit.
 • 26. Artista Aleksander Gorbunov Ne kete vepёr arrijmё tё perceptojmё se sa ndikim ka informacioni i jashtёm mbi shpirtin dhe karakterin e njeriut .Nga Don Kishoti nxjerrim mёsim se nёqoftёse nuk tregohemi selektive ndaj informacionit qё marrim tё paktёn duhet tё tregohemi kritikё dhe tё mos jemi tё lehtecenueshem nga cdo ngacmim i jashtem.
 • 27. Realiteti dhe trillimi Liria fetare Liria intelektuale Dashura Humanizmi dhe deshira per te ndyshuar boten Shoqeria dhe struktura e saj Skematizimi i letersise
 • 28.  Don Kishoti sht i p rb r nga tre seksione t cilat naё ё ё ё ё ё ofrojn mund si t m dha eksplorimi n narracion.Pjesaё ё ё ё ё e par e cila flet p r ekspeditat e Don Kishotit funksiononё ё si nj parodi romantike.Pjesa e dyt sht nd rtuar nё ё ё ё ё ё nj m nyr mjaft klasike me ndarjen e kapitujve nё ё ё ё form episodike duke dokumentuar k shtu ngjarjet eё ё p rditshm ris s personazhit.Pjesa e tret sht m eё ё ё ё ё ё ё ё ndryshme pasi sht shkruar n stilin e zakonsh m tё ё ё ё ё shkrimit t nj novele e organizuar sipas p rmbajtjesё ё ё emocionale dhe tematike dhe ka m shum zhvillim ngaё ё ana e personazheve.Servantesi raporton mbi historinё vet m n seksionin e par duke p rdorur nj stilt tё ё ё ё ё ё derjtp rdrejt rr fimtar.N pjes n e dyt Servantesiё ё ё ё ё d shiron t krijoj p rshtypjen se po p erkthen disaё ё ё ё ё pjes nga shkrimtari imagjinar Benengeli dhe shpeshё her e l rr fimin p r t treguar mangesit q kaё ё ё ё ё ё ё autori q ai po p rkthenё ё .
 • 29. N pjes n e tret Servantes afirmon vetenё ё ё e tij si personazh si nj bashkim iё z dh ndesit t Benengelit dhe tё ё ё ё Servantesit shkrimtar.Shpesh jepet ideja sikur personazhet e din q po shkruhetё ё nj liber p r ta.Kjo struktur eё ё ё nd rlikuar b n q lexuesi t ngat rrohetё ё ё ё ё dhe t mos e kuptoj lidhjet mes realiteitё ё t ndermjet m dhe trillimit.Dashjeё ё padashje dhe ne vet humbim lidhjen meё realitetin dhe kjo na sjell m af rё ё personazhit kryesor.Ne pjesen e tretё Servatesi e shuan llogjik n ton dheё ё thjesht na fton t behemi pjese e“Donё Kishotit n bot n e cudirave”.Porё ё Servantesi tek ne ka krijuar disa dyshime mbi bazat e narracionit po ashtu siq ka ngritur pyetje Don Kishoti te bashkoh sitё e tij mbi stilin e jetes s dhe principet e saj.ё
 • 30.  Don Kishoti p rpiqet t jete mish rimi i kalor seve neё ё ё ё p rpjekje p r t b r bashkoh sit e tij t kuptojnё ё ё ё ё ё ё ё q sistemi i tyre sht i d shtuar dhe q duhet tiё ё ё ё ё kthehen nj sistemi t vjet r.Ky konflikt mes tё ё ё ё shkuares dhe t tashmes arrin nj vler kritike:asnjё ё ё ё nuk e kupton m Don kishotin dhe ai nuk kupton mё ё asnjeri.Vet m nj njeri i thjesht si Sanco mund t jetё ё ё ё ё mediator mes Don Kishotit dhe pjes s tjeter t bot s.ё ё ё Sanco zakonisht ndjek rregullat e moralit t kohes s tijё ё por ka raste kur ai huazon vlerat morale t kavaljeris .ё ё  N pjes n e par t novel s shohim se si q ndron Donё ё ё ё ё ё Kishoti me t tjer t.Don Kishoti p r shembull nukё ё ё mund t pajtohet me k ndv shtrimin racional dheё ё ё objektiv t priftit.N pjesen e dyte Servantesiё ё mund son q realiteti dhe imagjinata e Don Kishotit teё ё krijojne pika takimi nga dora e Dukes dhe Dukeshes.Kur keto dy bote perzihen ne arrijm t shohim avantazhetё ё dhe disavantazhet e secil s.ё Sisteme te ndryshme te sjelljes morale
 • 31.  Pozita shoq rore dhe vlera eё nj personi ishin t lidhuraё ё n nj m nyre tё ё ё ё pashk putshme n kohen eё ё Servantesit por pik risht nё ё vepren e tij m t madheё ё Servatesi deshmoi te kund rt n.Duka dheё ё Dukesha duken si dy qenje mizore nd rkohe q shumeё ё nga barinjt dhe fshataret na japin p rshtypjen eё filozof ve.Pik risht kjoё ё sht nj nga ato pika q eё ё ё ё b n k t vep rё ё ё ё revolucionare p r kohen.ё Dallimi ndёrmjet klasёs shoqerore dhe vlerёs
 • 32. Disa nga personazhet e vepres I japin shume rendesi nderit personal ndersa disa te tjere jo dhe aq.Servantesi thote qe ted y ekstremitetet mund te qojne ne rrethana fatale.. Anselmo, per shembull eshte aq xheloz pas te shoqes gje qe ben qe ajo ta tradhtoje cka shkakton vdekjen e Ansalmos.Don Kishoti gjate gjithe kohes lufton per nder cka e ben ate te krijoje tension me njerez apo grupe te cilet nuk kishin asnje lloj qellimi ta preknin ne nder.Ne anen tjeter Doreta ndonese nuk martohet me Ferdinandin ajo e realizon dashurine e saj dhe ndihet e lumtur pasi nuk zgjodhi te ruante nderin e saj prej nje zonjushe te vetepermbajtur. Megjithate Servantesi shtron dhe idene se nderi personal mund te jete nje force positive motivuese.
 • 33. Dashuria Romantike Shume nga personazhet e vepres duket sikur kane hequr dore nga endrra e tyre per dashuri romantike Don Kishoti ende nuk ka hequr dore nga ideali I tij.Dashuria e Don Luisit per Klaren apo dasma e Kamacos si dhe historia e Zoraides jane pjeset ku duket qarte fryma romantike. Ironikisht Don Kishoti ndryshe nga gjithe personazhet e tjere idealizon nje zonje qe nuk e ka pare kurre me pare.
 • 34. Simbole  Librat dhe dor shkrimet simbolizojn r nd sin dheё ё ё ё ё influenc n e let rsis n jet n e p rditshme.Libratё ё ё ё ё ё instruktojn dhe e informojn Don Kishotin duke iё ё dh n imagjinat e cila e b n jeten e tij m me shumё ё ё ё ё ё kuptim. Horses  Kuajt p rvecse l vizje, simbolizojn shtres nё ё ё ё shoq rore.Peligrin t jasht Barcelon s nuk kanё ё ё ё ё kuaj,njerzit e pasur mbajne karroca me kuaj nd rsaё hajdud d u japin vet kuajve t tyre t shpejt .P rё ё ё ё ё ё DonK prezenca e kuajve n horizont do t thotё ё ё aventuraN fakt Rosinanti dhe Dapli n vep r m tep rё ё ё ё ё se mjete transporti jan bashk udhetare.ё ё  Hanet jan vende takimi p r njerzit e t gjithaё ё ё klaseve.Hanet ne veper jan i vetmi vend ku ndahenё historit mes personazheve.Hanet simbolizojnё ё pushimin dhe ushqimin por nj kohesisht lakmin dheё ё p rfitimin. Nj nga pikat e mosp rputhjes s Sancos meё ё ё ё kalor sin sht se i pari d shiron shum t pushoje nё ё ё ё ё ё ё nj han t zakonsh m se sa t rrije si Don Kishoti dukeё ё ё ё v shtruar yjet.ё
 • 35. Don Kishoti si pjese e rendesishme e kultures Spanjolle