K1

542 views

Published on

Published in: Art & Photos, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
542
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

K1

 1. 1. КУРСОВА РАБОТА Тема: Видове колориметрични цветови пространства и връзките между тях: sRGB, ProPhoto, Adobe, Apple. Цветове и представянето им в компютъра. 1, 8, 24 и 32 битови представяния. Изготвил: Деница Добринова Кузева Фак №: 241421 21а група Пловдив 2010
 2. 2. CMYK В полиграфията върху белия лист се наслагват основните цветове, за да се получи черно (за разлика от RGB модела, където от наслагването на основните цветове се получава бяло). При CMYK модела (CMYK color model) се работи с 4 цвята: синьозелено циан (cyan), пурпурно магента (magenta), или маджента, речено на чист английски, жълто (yellow) и черно (black). Тези цветове се наричат субстрактивни (substractive colors), защото белият цвят се получава от премахването на всички цветове. Всъщност теоретично черното би трябвало да се получи само от циан, жълто и магента, но практически не е така и затова се добавя и черният цвят.
 3. 3. RGB Компютърните монитори създават цветовете подобно на телевизионните приемници от излъчването на три лъча червена (red), зелена (green) и синя (blue) светлина. Вече стана дума, че при RGB (RGB color model) белият цвят се получава от наслагването и на трите основни цвята един върху друг. Поради тази причина те се наричат адитивни цветове (additive colors). Илюстрациите, които сканирате, също са в RGB цветове, докато не ги конвертирате в програма за фоторетуш като Adobe Photoshop или Corel PhotoPaint. Проблемът при този модел е, че не е желателно да бъде използван в полиграфията, където се използва CMYK цветови модел. При работа с уебдокументи трябва да работите в RGB заради по-малкия размер на файла, а и така или иначе вашите документи са предназначени за публикуване в уебмрежата и ще се разглеждат на монитори (които работят в RGB).
 4. 4. HSB При HSB (HSB color model) вместо цветовете имате техните характеристики. Първата е Hue цвят. Цветовете от спектъра са разпределени в кръг, разграфен в градуси от 0 до 360. Градусите се променят обратно на часовниковата стрелка, като започват от червеното на 0 градуса, жълто 60, зелено 120, циан 180, синьо 240, магента 300. Втората характеристика е Saturation насищане, а третата Bright- ness яркост (и двете характеристики се задават в проценти от 0 до 100). Hue показва мястото на цвета в цветовия спектър, Saturation задава наситеността му, а Brightness процента на черно в цвета. При стойности за B = 100%, а за S = 0, независимо каква е стойността на H, имате бял цвят. При стойности на B = 0%, независимо от стойностите на H и S, имате черен цвят.
 5. 5. LAB LAB (LAB color model) е интересен модел, претендиращ да бъде независим от характеристиките на монитора или изходните устройства. Въведен е през 1931 г. от Международната организация за стандартизация на цветовете (CIE) затова можете да го срещнете в литературата и като CIELAB. Съдържа три показателя: L осветеност (Lu- minosity), a преход от от червено (red) към зелено (green) и b от синьо (blue) към жълто (yellow). Показателят L се задава в проценти, а a и b с числови стойности от 120 до +120. При 100% L и стойности за a и b = 0 имате бял цвят. Ако имате файл в RGB и по определени причини не трябва да го конвертирате в CMYK, а искате да го изпратите на друг човек, конвертирайте го в LAB. Това ви гарантира, че файлът ще бъде отворен на друг компютър по същия начин, по който сте го дали. При RGB модела това не е така заради различните монитори и зададени профили. Положението при CMYK е подобно на RGB, но не е добре да се конвертират CMYK файлове поради възможността да са търсени определени насищания на цветовете в проценти.
 6. 6. sRGB » sRGB е RGB цветно пространство създадено от сътрудниче-ството между HP и Microsoft, за да се използва при компютърните монитори, принтери и Интернет. » sRGB е замислено като „универсално“ цветно пространство, така че цветовете да изглеждат еднакви на различни компютри при типични ситуации в дома или в офиса. Спецификацията на sRGB позволява то да бъде директно показвано на средно статистическите монитори от приложения, които не поддържат цветни профили. Това е и една от основните причини за неговата широка популярност. LCD мониторите, цифровите фотоапарати, принтерите, скенерите, те всички следват sRGB стандарта.
 7. 7. Adobe RGB Adobe RGB е RGB цветно пространство разработено от Adobe Systems през 1998 г. Целта му е да включи повечето от цветовете налични при CMYK принтерите, но използвайки основните RGB цветове, които може да възпроизвежда компютърният екран. Adobe RGB обхваща приблизително 50% от видимите цветове определени от Commission International de l’Eclairage (CIE). Това определя една по-широка гама цветове особено в областта на циан и зеления цвят. Adobe RGB е познат и под следните имена: aRGB, Adobe RGB (1998) и SMPTE-240M.
 8. 8. Каква е разликата между Adobe RGB и sRGB? Схемата представлява опростена графика на относителните размери на RGB цветния модел с наложени размерите на цветните пространства Adobe RGB и sRGB. Ясно се вижда, че Adobe RGB обхваща sRGB, което означава, че цялата гама от цветове представена от sRGB, е включена в Adobe RGB, плюс Adobe RGB може да представя по-наситени сини и зелени цветове. В действителност повечето съвременни монитори могат да представят само гамата цветове на sRGB. Интернет браузърите, които ползваме всекидневно използват sRGB по подразбиране. Принтерите за домашни потребители, а и повечето цифрови системи за разпечатване във фотоателиетата използват sRGB.
 9. 9. Ползвайте sRGB, ако: » публикувате снимките си в Интернет; » домашният Ви принтер поддържа само sRGB; » разпечатвате снимките си във фотоателиета, които не поддържат Adobe RGB; » снимате в JPEG формат; » мониторът и принтерът Ви не са цветно профилирани; » не използвате програми, които могат да управляват цветовете; Ползвайте Adobe RGB, ако: » сте професионален фотограф; » целият Ви работен процес е правилно цветно профилиран; Информация: Интернет

×