Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση από τους Φράγκους

1,497 views

Published on

Ιστορία Ε΄ δημοτικού

Published in: Education
 • Be the first to comment

Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση από τους Φράγκους

 1. 1. 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούποληςαπό τους Φράγκους
 2. 2. Ας θυμηθούμε Το 1054 η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίστηκαν οριστικά. Το 1071 Ρωμανός Δ’, ο Διογένης ηττήθηκε στο Ματζικέρτ από τον Αλπ Αρσλάν, τον ηγέτη των Σελτζούκων Τούρκων. Δέκα χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν οι Νορμανδοί. Ο αυτοκράτρας Αλέξιος Α' ο Κομνηνός με τη βοήθεια των Βενετών, αφού τους έδωσε πολλά προνόμια, κατάφερε να τους απομακρύνει.
 3. 3. Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους
 4. 4. Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Τι αποτέλεσμα πιστεύετε ότι θα είχε αυτό;
 5. 5. Μετά από αυτό οι χριστιανοί προσκυνητές δεν μπορούσαν να επισκέπτονται ακίνδυνα τους αγίους τόπους και όσοι τόλμησαν να το κάνουν συνελήφθησαν, ληστεύτηκαν και βασανίστηκαν.
 6. 6. Οι Βυζαντινοί δεν μπορούσαν να δώσουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα αυτό. Γιατί ήταν πρόβλημα αυτό και τι πιστεύετε ότι θα έκανε ο αυτοκράτορας για να λυθεί;
 7. 7. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’, ο Κομνηνός, παρά το σχίσμα που είχε προηγηθεί, ζήτησε βοήθεια από τον Πάπα της Ρώμης και τους χριστιανούς της Δύσης.
 8. 8. Τι ήταν το σχίσμα; 1. Σχισμένο παντελόνι 2. Σχισμένο χαρτί 3. Διχασμός
 9. 9. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία οδήγησαν το 1054 σε οριστική διακοπή των σχέσεων μεταξύ τους, η οποία ονομάστηκε σχίσμα.
 10. 10. Γιατί ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’, ο Κομνηνός ζήτησε βοήθεια από τους χριστιανούς της δύσης για να απελευθερώσει τα Ιεροσόλυμα από τους Σελτζούκους Τούρκους; Θα δεχτεί ο Πάπας να τον βοηθήσει και γιατί;
 11. 11. Ο Πάπας δέχτηκε με προθυμία την πρόταση αυτή, γιατί του έδινε την ευκαιρία να παρεμβαίνει στα πράγματα της ανατολικής εκκλησίας.
 12. 12. Γι’ αυτό παρακίνησε και τους χριστιανούς άρχοντες των κρατών της Δύσης και των πόλεων της Ιταλίας να βοηθήσουν όλοι την προσπάθεια απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων.
 13. 13. Αυτοί όμως, αντί να στείλουν βοήθεια στους βυζαντινούς, οργάνωσαν μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες. Γιατί;
 14. 14. Σκοπός τους ήταν να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.
 15. 15. Τις τέσσερις αυτές εκστρατείες τις ονόμασαν σταυροφορίες. Γιατί; 1. Οι πολεμιστές πριν φύγουν για τον πόλεμο έκαναν τον σταυρό τους! 2. Οι πολεμιστές πριν φύγουν για τον πόλεμο συναντιόντουσαν σε ένα σταυροδρόμι! 3. Τους πολεμιστές πριν φύγουν για τον πόλεμο τους σταύρωνε η μάνα τους για να μην τους ματιάσουν!
 16. 16. Απαπαπα! Τι είναι αυτά! Λέγονταν σταυροφορίες γιατί οι πολεμιστές που έπαιρναν μέρος ήταν σταυροφόροι…
 17. 17. Οι σταυροφόροι λέγονταν έτσι από το σταυρό που έφεραν όλοι στους χιτώνες τους
 18. 18. Στην τέταρτη σταυροφορία, οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία.
 19. 19. Απόφασή τους ήταν να περάσουν με πλοία στην Αίγυπτο και μετά να κατευθυνθούν στην Αγία Πόλη, τα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί διέθεσαν τα καράβια τους μαζί με τα πληρώματά τους.
 20. 20. Γιατί οι Βενετοί διέθεσαν στους σταυροφόρους τα καράβια τους μαζί με τα πληρώματά τους;
 21. 21. Ως αντάλλαγμα θα έπαιρναν τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα κατακτούσαν οι σταυροφόροι.
 22. 22. Λίγο πριν την αναχώρηση του στόλου παρουσιάστηκε στους Βενετούς ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα.
 23. 23. Οι Βενετοί δέχτηκαν την πρότασή του και ο ναύαρχός τους, αντί να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, οδήγησε τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από αυτούς να την καταλάβουν.
 24. 24. Η απόρθητη ως τότε βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων. Χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204 μ.Χ.) (Τοιχογραφία από την αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου, στο Ανάκτορο των Δόγηδων, Βενετία) Οι Βενετοί χρησιμοποίησαν τα κατάρτια των πλοίων τους ως γέφυρα για να μπορέσει να μπει ο στρατός στην Πόλη πηδώντας πάνω από τα τείχη
 25. 25. 2. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (Μικρογραφία χειρογράφου, Παρίσι, Βιβλιοθήκη Αρσενάλ, 15ος αι.)
 26. 26. Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λεηλατούσαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν την ανυπεράσπιστη Πόλη.
 27. 27. Δε σεβάστηκαν ούτε τα ιερά μνημεία, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα μοναστήρια.
 28. 28. Το πιο φρικτό έγκλημά τους όμως ήταν η λεηλασία και η απογύμνωση της Αγίας Σοφίας από τα ιερά της σκεύη.
 29. 29. 3. Η Βασιλεύουσα Ο Γάλλος ιστορικός Βελλεαρδουίνος, που ακολουθούσε τη Σταυροφορία γράφει: «Όταν αντικρίσαμε την Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει άλλη τόσο πλούσια πόλη παρόμοια με αυτή.
 30. 30. Τα ψηλά τείχη, οι πλούσιοι πύργοι, τα ανάκτορα και οι μεγάλες εκκλησίες, που ήταν τόσες πολλές ώστε κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως τις είδε όλες. Κανένας από μας δεν ήταν τόσο σκληρός , ώστε να μην αισθανθεί το δέρμα του να ανατριχιάζει. Γιατί ποτέ άλλος λαός, από την απαρχή του κόσμου, δεν ανέλαβε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση όσο εκείνη της δικής μας επίθεσης». Will Durant, Παγκόσμια Ιστορία Πολιτισμού
 31. 31. 4. Θρήνος για τη χαμένη Πόλη «Ω πόλη, βασίλισσα των πόλεων, ποιος είναι εκείνος που μας παίρνει από σένα, όπως τα παιδιά από την αγαπημένη τους μητέρα; Τι θα γίνουμε; Πού θα πάμε; Ποια παρηγοριά θα βρούμε, γυμνοί καθώς είμαστε, όπως ήρθαμε στον κόσμο, και άστεγοι σαν τα πουλιά;».Νικήτας Χωνιάτης (βυζαντινός χρονογράφος)
 32. 32. 5. Εκδικητής «Την άπαρτη πόλη μας ξένου πόδι την πάτησε. Εννιακοσίων χρόνων ένδοξη ζωή έσβησε. Φράγκοι, Βενετσιάνοι και Γερμανοί χύνονται απάνω της αχόρταγα. Με το σταυρό συντρίβουν το σταυρό μας, με τη θρησκεία τους πελεκούν τη θρησκεία μας.
 33. 33. Γαλέρες φεύγουν και γαλέρες έρχονται. Παίρνουν τα πλούτη μας, τη δόξα μας, τα ιερά μας. Αλλού τα πάνε στη Δύση, να ημερέψουν και κείνης τους λαούς, να δοξάσουν και κείνης τα χώματα. Η Βενετιά τα δέχεται περίχαρη, στολίζεται και καμαρώνει. Στήνει στις πλατείες της τ’ άλογα τ’ ανεμοπόδαρα, του ακράτητου λαού συμβολική παράσταση».Ανδρέας Καρκαβίτσας, Λόγια της πλώρης (1899). Μιλά για τα χάλκινα άλογα του Λυσίππου, που ήταν σητμένα στον ιππόδρομο της Κωνσταντινού - πολης, πάνω από την αφετηρία των ιπποδρομιών.
 34. 34. 6. Πολύτιμο δισκοπότηρο από την Αγία Σοφία. Μεταφέρθηκε κι αυτό στη Βενετία. Προσέξτε τον συγγραφέα κάθε κειμένου και συζητήστε τα κοινά στοιχεία, που και τα τρία αναφέρουν. Αναζητήστε τα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα και διαβάστε από εκεί το διήγημά του «Εκδικητής». Πού αναφέρονται και τα τρία κείμενα; Ποιοι τα γράφουν;
 35. 35. Και τα τρία κείμενα αναφέρονται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο όμως το έχει γράψει ένας ιστορικός - Σταυροφόρος που συμμετείχε στην Άλωση, το δεύτερο ένας Βυζαντινός που έζησε την Άλωση και το τρίτο ένας Έλληνες συγγραφέας που έγραψε για την Άλωση, αν και δεν την έζησε. Όλοι όμως γράφουν για τα πλούτη της Κωνσταντινούπολης, για τη μεγάλη της δύναμη και για τη φοβερή καταστροφή και λεηλασία που έγινε εκείνον τον καιρό.
 36. 36. Ποιος ήταν ο σκοπός των σταυροφόρων της 4ης σταυροφορίας στην αρχή και γιατί άλλαξε στη συνέχεια; Πώς αντιμετώπισαν οι χριστιανοί σταυροφόροι την Κωνσταντινούπολη; Θυμάστε;
 37. 37. Ας θυμηθούμε: Οι άρχοντες των κρατών της Δύσης αρχικά οργανώνουν τις σταυροφορίες για να απελευθερώσουν τους Άγιους Τόπους. Όμως με την καθοδήγηση των Βενετών αλλάζουν τα σχέδιά τους στην Δ΄ σταυροφορία και επιτίθενται στην Κωνσταντινούπολη. Το 1204 οι σταυροφόροι την καταλαμβάνουν, την λεηλατούν, την καταστρέφουν και την καίνε.
 38. 38. Οι άρχοντες των κρατών της Δύσης αρχικά οργάνωσαν τις σταυροφορίες για να απελευθερώσουν τους Άγιους Τόπους. Όμως με την καθοδήγηση των Βενετών άλλαξαν τα σχέδιά τους στην Δ΄ σταυροφορία και επιτέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1204 οι σταυροφόροι την κατέλαβαν, την λεηλάτησαν, την κατέστρεψαν και την έκαψαν. Ας θυμηθούμε:
 39. 39. Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

×