Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η πορεία προς την Ινδία

2,502 views

Published on

Ιστορία Δ΄ τάξης δημοτικού

Published in: Education
 • Be the first to comment

Η πορεία προς την Ινδία

 1. 1. Η πορεία προς την Ινδία. Το τέλος της εκστρατείας
 2. 2. Όταν ο Αλέξανδρος νίκησε τον Δαρείο Γ΄ στην Ισσό, προχώρησε προς τη Φοινίκη και ύστερα προς την Αίγυπτο. Γιατί;
 3. 3. Η Αίγυπτος εκείνη την εποχή ήταν υπό την κυριαρχία των Περσών. Όταν έφτασε εκεί ο Αλέξανδρος έγινε δεκτός ως ελευθερωτής. Οι Αιγύπτιοι τον υποδέχθηκαν με τιμές και τον ονόμασαν διάδοχο των Φαραώ.
 4. 4. Πριν φύγει από την Αίγυπτο ίδρυσε στο Δέλτα του Νείλου μια νέα πόλη που ονόμασε Αλεξάνδρεια, και η οποία έγινε σπουδαίο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου.
 5. 5. Επίσης διέλυσε το στόλο του και έστειλε τα καράβια πίσω. Τι θα κάνει τώρα; Α. Θα συνεχίσει. Β. Θα γυρίσει πίσω.
 6. 6. Θα συνεχίσει φυσικά! Πριν φύγει από την Αίγυπτο, απέλυσε τους πιο καταπονημένους στρατιώτες του και επέστρεψε στη Φοινίκη. Ύστερα κατευθύνθηκε προς τον Ευφράτη.
 7. 7. Ο Δαρείος, από την πλευρά του, έστειλε απεσταλμένους στον Αλέξανδρο, με σκοπό να τον πείσουν να αφήσει ελεύθερη τη βασιλική οικογένεια, η οποία είχε συλληφθεί μετά τη Μάχη της Ισσού. Ο Δαρείος πλέον ήθελε ειρήνη.
 8. 8. Έτσι έστειλε απεσταλμένους του στον Αλέξανδρο, οι οποίοι του είπαν ότι ο Πέρσης βασιλιάς θέλει να του δώσει 10.000 τάλαντα για τη μητέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν αιχμαλωτιστεί. Επίσης του πρόσφερε όλη τη χώρα από τον Ευφράτη μέχρι το Αιγαίο.
 9. 9. Τέλος ο Δαρείος πρότεινε στον Αλέξανδρο να παντρευτεί την κόρη του και να είναι φίλος και σύμμαχός του. Εάν ήσουν στρατηγός του Αλέξανδρου τι θα του πρότεινες; Α. Να δεχτεί και να μην ταλαιπωρείται άλλο με μάχες και πολέμους. Οι στρατιώτες άλλωστε θα έχουν πλέον κουραστεί. Β. Να μη δεχτεί τις προτάσεις του Δαρείου. Τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος του.
 10. 10. Πάντως ο Παρμενίωνας, ο στρατηγός του, όταν τα νέα ανακοινώθηκαν στη συγκέντρωση των στρατιωτών, του είπε πως αν αυτός ήταν ο Αλέξανδρος θα σταματούσε τον πόλεμο, για να μη διακινδυνεύσει περισσότερο.
 11. 11. Τότε ο Αλέξανδρος του απάντησε ότι, αν ήταν ο ίδιος Παρμενίωνας, έτσι θα έκανε, αφού όμως είναι Αλέξανδρος θα απαντήσει διαφορετικά. Τι;
 12. 12. Είπε λοιπόν ο Αλέξανδρος πως δεν έχει ανάγκη από τα χρήματα του Δαρείου, ούτε δέχεται ένα μέρος της χώρας αλλά τη θέλει ολόκληρη. O Δαρείος μετά από αυτά άρχισε να προετοιμάζεται για πόλεμο.
 13. 13. Όταν ο Αλέξανδρος πέρασε τον ποταμό Ευφράτη, ίδρυσε το Νικηφόριον και μετά την πόλη Έδεσσα. Ύστερα πέρασε τον ποταμό Τίγρη, και έφτασε στα Γαυγάμηλα.
 14. 14. Στα Γαυγάμηλα ο βασιλιάς Δαρείος είχε συγκεντρώσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Τι ήθελε να κάνει;
 15. 15. Ο Δαρείος θα έκανε μια προσπάθεια να νικήσει και να ταπεινώσει τον Αλέξανδρο. Εκεί λοιπόν, στα Γαυγάμηλα δόθηκε το 331 π.Χ. μια από τις πιο δυνατές μάχες που έγιναν ποτέ.
 16. 16. Ο Αλέξανδρος όμως για άλλη μια φορά νίκησε τον περσικό στρατό και τους διέλυσε στην κυριολεξία.
 17. 17. Περισσότεροι από 30.000 άνδρες του Δαρείου σκοτώθηκαν στη μάχη. Οι συνολικές απώλειες των Ελλήνων υπολογίζονται από 100 έως 500 νεκρούς. Αμέτρητα ήταν και τα λάφυρα που κατέκτησαν οι νικητές, ανάμεσά τους τα όπλα και το άρμα του Δαρείου.
 18. 18. Και ο μεγάλος βασιλιάς Δαρείος τι απέγινε; Κατάφερε να διαφύγει.
 19. 19. Με αυτόν τον τρόπο έληξε η μεγαλύτερη μάχη της εκστρατείας του Αλέξανδρου, μια μάχη που σχεδόν κατέστρεψε το περσικό κράτος και τον μεγάλο βασιλιά.
 20. 20. Ο Αλέξανδρος αναγορεύθηκε μεγάλος βασιλέας τελώντας τις ανάλογες θυσίες. Σε ανάμνηση της μεγαλειώδους νίκης του ίδρυσε μια νέα Αλεξάνδρεια.
 21. 21. Ο Αλέξανδρος δεν κυνήγησε τον Δαρείο στις ορεινές περιοχές, αλλά προχώρησε προς τη Βαβυλώνα, μετά στα Σούσα και από εκεί έφτασε στην Περσέπολη. Αργότερα ο Δαρείος δολοφονήθηκε από τους αντιπάλους του.
 22. 22. Εκεί βρήκε τον αυτοκρατορικό θησαυρό! 180.000 τάλαντα σε χρυσό και ασήμι έγιναν δικά του!
 23. 23. Η ανακάλυψη αυτού του θησαυρού τον βοήθησε να ξεπεράσει αρκετά προβλήματα. Ποια;
 24. 24. Ο θησαυρός του Δαρείου βοήθησε τον Αλέξανδρο να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματά του που μεγάλωναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Στην Περσέπολη έμεινε για λίγους μήνες, για να ξεκουραστούν οι στρατιώτες του.
 25. 25. Το κράτος του Αλέξανδρου όμως τώρα έχει γίνει πολύ μεγάλο. Πώς θα καταφέρει να το κυβερνήσει, αφού αυτός κάνει συνέχεια πόλεμο;
 26. 26. O Μ. Αλέξανδρος, για να διοικήσει το απέραντο κράτος με τους πολλούς λαούς, χρησιμοποίησε και Πέρσες αξιωματούχους.
 27. 27. Παντρεύτηκε κιόλας την όμορφη Ρωξάνη.
 28. 28. Άρχισε μάλιστα να αλλάζει συμπεριφορά ζητώντας από τους στρατιώτες του να τον προσκυνούν, όπως γινόταν με τους βασιλείς της Περσίας. Γιατί; Αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε πολύ.
 29. 29. O πόλεμος όμως δεν είχε τελειώσει. Oι συνεχείς επιτυχίες τον οδηγούσαν σε νέες προσπάθειες. Επιθυμία του ήταν πια να φτάσει στην άκρη του κόσμου. Συνέχισε έτσι απτόητος ως τον Υδάσπη ποταμό όπου το 326 π. Χ. πολέμησε και νίκησε τον Ινδό βασιλιά Πώρο.
 30. 30. Μετά συνέχισε ως τον Ύφαση, παραπόταμο του Ινδού ποταμού (326 π.Χ.).
 31. 31. Εκεί όμως τον περίμενε μια απογοήτευση. Oι στρατιώτες του, κουρασμένοι από τις ατέλειωτες πορείες και τους πολλούς κινδύνους, αρνήθηκαν να συνεχίσουν. Πόσα χρόνια είχαν περάσει από τότε που άρχισε η εκστρατεία (334 π.Χ);
 32. 32. Τι θα κάνει τώρα ο Αλέξανδρος; Α. Θα προχωρήσει. Β. Θα γυρίσει πίσω.
 33. 33. Την επόμενη μέρα ο Αλέξανδρος στην περιοχή της «Πέτρας του Αόρνου» κάλεσε τους στρατηγούς και τους δήλωσε θυμωμένος πως ο ίδιος θα προχωρήσει στο εσωτερικό της Ινδίας και δε θα αναγκάσει κανένα από τους Μακεδόνες να τον ακολουθήσει χωρίς τη θέλησή του.
 34. 34. Εκείνος θα βρει αυτούς που θα τον ακολουθήσουν με προθυμία. Όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μπορούν να φύγουν, αλλά να αναφέρουν στους δικούς τους πως επιστρέφουν, αφού εγκατέλειψαν το βασιλιά ανάμεσα σε εχθρούς.
 35. 35. Ύστερα από αυτά πήγε στη σκηνή του, αλλά δεν πλησίασε κανένας σύντροφος για τρεις μέρες, ενώ εκείνος περίμενε να αλλάξουν γνώμη οι Μακεδόνες. Αυτοί όμως έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους.
 36. 36. Τότε ο Αλέξανδρος κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συντρόφους και φίλους του και τους ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψουν.
 37. 37. Oι στρατιώτες αμέσως άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν με χαρά, ενώ πολλοί από αυτούς δάκρυσαν και κάποιοι άλλοι έτρεχαν στη σκηνή του βασιλιά και του εύχονταν πολλά αγαθά, γιατί ανέχτηκε να νικηθεί μόνο από αυτούς.
 38. 38. Έτσι ο Μ. Αλέξανδρος, αφού θεώρησε δίκαια τα παράπονά των στρατιωτών του, πήρε τελικά την απόφαση να γυρίσουν πίσω. Ήταν σωστή η απόφασή του;
 39. 39. O δρόμος της επιστροφής ήταν δύσκολος. O Αλέξανδρος αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έρημο της Γεδρωσίας. Μια απέραντη και αφιλόξενη έρημο. Η ζέστη την ημέρα τους ταλαιπωρούσε αφάνταστα και το βράδυ τους τσάκιζε κυριολεκτικά το κρύο.
 40. 40. Oι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε περιοχές με άμμο, πολλές φορές χωρίς νερό. Αρκετοί έχασαν εκεί τη ζωή τους.
 41. 41. Τα τρόφιμα άρχισαν σιγά σιγά να λιγοστεύουν και σαν να μην έφτανε αυτό, εξαντλήθηκαν και οι προμήθειες του νερού. Oι στρατιώτες, μαθημένοι στις στερήσεις μπορούσαν να αντέξουν την πείνα και τη δίψα, όμως η θέση των γυναικόπαιδων έγινε τραγική.
 42. 42. O Αλέξανδρος δεν έτρωγε και δεν έπινε τίποτα, για να δίνει το παράδειγμα στους άλλους. Μια μέρα, μερικοί στρατιώτες του κάπου ανακάλυψαν λίγο θολό νερό. Γέμισαν ένα κράνος και το πρόσφεραν στον Αλέξανδρο. Εκείνος το πήρε και, αντί να το φέρει στα χείλη του το έχυσε. Θα ήταν ο τελευταίος που θα έπινε νερό.
 43. 43. Τελικά, έπειτα από απερίγραπτες δυσκολίες, γύρισαν στα Σούσα. Η μεγάλη εκστρατεία είχε πάρει τέλος (324 π.Χ.). Πόσα χρόνια είχαν περάσει από τότε που άρχισε η εκστρατεία (334 π.Χ);
 44. 44. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε φτάσει σχεδόν ως την άκρη του κόσμου! Στο χάρτη φαίνονται οι σατραπείες του κράτους του δηλ. της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.
 45. 45. Τι θα κάνει τώρα ο Αλέξανδρος; Α. Θα κάτσει κάπου και θα απολαύσει την αυτοκρατορία του. Β. Θα συνεχίσει τους πολέμους κάπου αλλού.
 46. 46. Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

×