Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

2011 2012 final

1,697 views

Published on

 • Be the first to comment

2011 2012 final

 1. 1. τις 18 Οκτωβρίου 1912 μετά την κήρυξη τουΑ΄Βαλκανικού πολέμου ,το τορπιλλοβόλο ΙΙ μεκυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση έπληξε καιβύθισε μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τηντουρκική κορβέτα Fetih-i-Bulend. Το βράδυ της 26ηςΟκτωβρίου, ημέρας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, οδιοικητής του 8ου σώματος του τουρκικού στρατούΧασάν Ταξίν πασάς υπέγραψε το πρωτόκολλο τηςπαράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Την 28ηΟκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η θριαμβευτική είσοδοςτου διαδόχου Κωνσταντίνου.
 2. 2. Ελλάδα δεν συμμετείχε στον Α ΠαγκόσμιοΠόλεμο. Ωστόσο με δικαιολογία την βοήθειαπρος την Σερβία αλλά και αδιαφορία για τηνεθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας , δυνάμεις τηςΑντάντ αποβιβάστηκαν στην πόλη τον Οκτώβριοτου 1915. Ο Εθνικός Διχασμός οδήγησαν στονσχηματισμό δεύτερης κυβέρνησης την λεγόμενηΤριανδρία. Έτσι, η Ελλάδα εισήρθε στον πόλεμο,στο πλευρό της Αντάντ, οδηγώντας παράλληλαστην εκδίωξη του βασιλιά Κωνσταντίνου Α υπέρτου γιου του Αλεξάνδρου.
 3. 3. ην περίοδο 1922-1924 στα πλαίσια της ΕλληνοτουρκικήςΑνταλλαγής Πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στην πόληπρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Στις 3Οκτωβρίου του 1926 εγκαινιάστηκε η πρώτη ΔιεθνήςΈκθεση της Θεσσαλονίκης. Το 1908 είχε ιδρυθεί με αρχηγότον Αβραάμ Μπεναρόγια η σοσιαλιστική οργάνωσηΦεντερασιόν. Στην αρχή της δεκαετίας του 1930 και μέχριτην επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά,στηΘεσσαλονίκη ήταν συνεχείς οι διαδηλώσεις και απεργίεςομάδων εργατών . Στη διάρκεια του Β’ ΠαγκοσμίουΠολέμου η Θεσσαλονίκη καταλήφθηκε από τους Γερμανούς.Περίπου 46.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εξοντώθηκανεκείνη την περίοδο.Η απελευθέρωση της πόλης επήλθε στις27 Οκτωβρίου του 1944.
 4. 4. Η πυρκαγιά ήταν ένατυχαίο γεγονός που άλλαξετη φυσιογνωμία της πόλης.Ξεκίνησε το Σάββατο 5Αυγούστου 1917 περίπουστις 3 το μεσημέρι από έναφτωχικό σπίτι προσφύγωνμεταξύ του κέντρου και τηςΆνω Πόλης.
 5. 5. Οι πληγέντες από την πυρκαγιάυπολογίστηκαν σε περίπου 72.500. Ηπυρκαγιά κατέστρεψε το 32% τηςσυνολικής έκτασης τηςΘεσσαλονίκης, δηλαδή 1.000.000 τ.μ. Η περιοχή που κάηκε ήταν μεταξύτων οδών Αγ. Δημητρίου, ΛέοντοςΣοφού, Νίκης, Εθνικής Αμύνης,Αλεξάνδρου Σβώλου και Εγνατίας.
 6. 6. Στις 20 Ιουνίου του 1978σεισμός 6,5 ρίχτερ χτύπησε,κοντά μεσάνυχτα, τηΘεσσαλονίκη καικατέστρεψε ή τραυμάτισε τοΌ των οικοδομών της,σκότωσε 45 ανθρώπους καιτραυμάτισε εκατοντάδεςάλλους.
 7. 7. Η περιοχή της Άνω ΠόληςΘεσσαλονίκης που διασώθηκε απότην πυρκαγιά του 1917 βρίσκεταιστο βορειότερο και ψηλότερο τμήματης παλιάς πόλης. Αρχίζειουσιαστικά από τη βόρεια πλευράτης οδού Αγίου Δημητρίουφτάνοντας βόρεια ως τα τείχη τηςΑκρόπολης και δυτικά και ανατολικάως τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη,που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στηνπεριοχή.
 8. 8. Το κτίριο του παλιούτελωνείου το λιμάνι τηςΘεσσαλονίκης κτίστηκε το1909 με σχέδια τουαρχιτέκτονα Freyssent καιαποτελεί ένα πολύχαρακτηριστικό δείγμακατασκευής έργου μεοπλισμένο σκυρόδεμα τηςεποχής. Σήμερα έχειανακαινισθεί από το ΔήμοΘεσσαλονίκης καιχρησιμοποιείται σανεπιβατικός σταθμός του λιμέναΘεσσαλονίκης.
 9. 9. Το κτίριο του Γ΄ ΣώματοςΣτρατού βρίσκεται στη ΛεωφόροΣτρατού, κοντά στο κέντρο τηςΘεσσαλονίκης. Είναι έργο τουΙταλού αρχιτέκτονα VitalianoPoselli, και κτίστηκε στα 1890.Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε σανστρατώνας από τους Τούρκους,ενώ σήμερα αποτελεί το κτίριοτης διοίκησης του Γ΄ ΣώματοςΣτρατού.
 10. 10. Το παλιό Γενικό Ελληνικό ΠροξενείοΘεσσαλονίκης λειτούργησε κατά τηδιάρκεια της τουρκοκρατίας.Βρίσκεται στη γωνία των οδών ΑγίαςΣοφίας και Προξένου Κορομηλά. Τοκτίριο αυτό, στο οποίο σήμεραστεγάζεται το Μουσείο ΜακεδονικούΑγώνα, οικοδομήθηκε με δαπάνες τουεθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού καιμε σχέδια του αρχιτέκτονα ErnstZiller, αμέσως μετά τη μεγάληπυρκαγιά του 1890.
 11. 11. Η Βίλλα Αλλατίνη βρίσκεται στηνπαλιά περιοχή των ΕξοχώνΘεσσαλονίκης. Στο κτίριο αυτόφυλακίστηκε ο Σουλτάνος ΑβδούλΧαμήτ Β΄, μετά την επανάστασητων Νεοτούρκων το 1909. Στο ίδιοκτίριο, μετά την απελευθέρωση,στεγάστηκε το 1926 τονεοσύστατο -τότε- ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκης. Το κτίριο αυτόκτίστηκε το 1896 με σχέδια καιεπίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτοναVitaliano Poselli.
 12. 12. Το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκηςβρίσκεται στην ομόνυμη πλατεία,πάνω στην οδό Αγίου Δημητρίου. Τοκτίριο αυτό κτίστηκε το 1891 μεσχέδια του Ιταλού αρχιτέκτοναVitaliano Poselli, στη θέση πουβρισκόταν παλιά το τούρκικο"κονάκι".
 13. 13. Το Δημοτικό ΝοσοκομείοΘεσσαλονίκης "Ο ΆγιοςΔημήτριος" αποτελεί ένα πολύχαρακτηριστικό κτίσμα τωναρχών του αιώνα μας στηΘεσσαλονίκη. Το κτίριο αυτόχρησιμοποιήθηκε σαννοσοκομείο της ΕλληνικήςΚοινότητας κατά τη διάρκειατων τελευταίων χρόνων τηςτουρκοκρατίας.
 14. 14. Το κεντρικό κτίριο τηςΦιλοσοφικής Σχολής τουΑριστοτελείου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης, είναι ένα από ταπιο χαρακτηριστικά κτίσματα τηςτελευταίας δεκαετίας τουπροηγούμενου αιώνα. Κτίστηκετο 1887 με σχέδια και επίβλεψητου Ιταλού αρχιτέκτοναVitaliano Poselli.
 15. 15. Το Παπάφειο Ορφανοτροφείοείναι ένα από τα πιοχαρακτηριστικά νεοκλασσικάκτίσματα της Θεσσαλονίκης καιβρίσκεται στην οδό Παπάφη, στοανατολικό τομέα της πόλης.Θεμελιώθηκε το 1894 με δαπάνεςτου Θεσσαλονικέα ευεργέτηΙωάννη Παπάφη και είναι έργοτου αρχιτέκτονα ΞενοφώνταΠαιονίδη.
 16. 16. Το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα είναιένα νεοκλασσικό κτίριο πουβρίσκεται στη διασταύρωση τηςΛεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας μετην οδό 25ης Μαρτίου. Κτίστηκετο 1905 με σχέδια και επίβλεψητου αρχιτέκτονα ΞενοφώνταΠαιονίδη και χρησιμοποιήθηκεσαν κατοικία του Τούρκουμέραρχου Σεϊφουλάχ πασά.
 17. 17. Η Κάζα Μπιάνκα (Casa Bianca)είναι ένα νεοκλασσικό κτίριο πουβρίσκεται στη διασταύρωση τηςΛεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας μετην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη.Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα μεσχέδια και επίβλεψη του Ιταλούαρχιτέκτονα Piero Arrigoni καιχρησιμοποιήθηκε σαν κατοικίατου έμπορα Φερνάντεζ.
 18. 18. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στηΛεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 105.Κτίσθηκε το 1893 με σχέδια καιεπίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτοναPiero Arrigoni και χρησιμοποιήθηκεσαν κατοικία του πλούσιουΤουρκαλβανού εμπόρου ΜεχμέτΚαπαντζή.Ο Αχμέντ Χαμντί Μπέηςήταν γαιοκτήμονας και επιχειρηματίαςστη Θεσσαλονίκη.
 19. 19. Το κτίριο αυτό κτίστηκε το1920 και χρησιμοποιήθηκε σανκατοικία του ΜακεδονομάχουΚ. Μήττα. Αποτελείχαρακτηριστική κατοικία τηςπαλιάς Θεσσαλονίκης καιβρίσκεται στην οδό Ευζώνων34.
 20. 20. Το ιστορικό κτίριο του Ε΄Γυμνασίου ΑρρένωνΘεσσαλονίκης βρίσκεται στηΛεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας108. Κτίστηκε το 1897 από τον"ντονμέ" (εξισλαμισμένοςεβραίος) Αχμέτ Καπαντζή. Τοκτίριο αυτό, μετά τηναπελευθέρωση τηςΘεσσαλονίκης στις 26Οκτωβρίου 1912,χρησιμοποιήθηκε σαν έδρα τηςΕλληνικής ΣτρατιωτικήςΔιοίκησης.
 21. 21. Ο ΠανθεσσαλονίκειοςΑθλητικός ΌμιλοςΚωνσταντινουπολιτών(Π.Α.Ο.Κ.) είναι από τουςδημοφιλέστερους ελληνικούςαθλητικούς συλλόγους.Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το1926.
 22. 22. Ιδρύθηκε ανήμερα τηςεπετείου της 25ης Μαρτίου το1914 από μια παρέα 22 φίλωνσε ένα καφενείο της περιοχήςτου Βότση, ενάμιση χρόνομετά την ενσωμάτωση τηςπόλης στον εθνικό κορμό.
 23. 23. Η ιστορία του Ηρακλή ξεκινάαπό το 1899, όταν ιδρύθηκε οόμιλος Φιλόμουσων. Ο όμιλοςδεν ήταν αθλητικός σύλλογος,αλλά ένα σωματείο γραμμάτωνκαι μουσικής. Το 1903, ταμέλη του ομίλου αποφάσισαννα εντάξουν στιςδραστηριότητες τους τοναθλητισμό.
 24. 24. Ο Μακεδονικός είναιαθλητικός σύλλογος πουιδρύθηκε το 1928 με τηνονομασία Προσφυγική Ένωσηκαι μετονομάστηκε σε Α.Π.Σ.Μακεδονικός το 1936 κατόπινεντολής της κυβέρνησηςΜεταξά και σε Α.Π.Σ.Μακεδονικός Νεάπολης το1973 μετά τη συγχώνευση μετη Δόξα Νεάπολης.
 25. 25. Τον Ιανουάριο του 1926«γεννήθηκε» ο ΑπόλλωνΚαλαμαριάς. Πείνα, φτώχειαόλα αυτά προσπαθούσαν ναμην τα σκέφτονται οιπρόσφυγες. Μία ομάδαπροσφύγων Καλαμαριώτων,είχε την ιδέα να ιδρύσει ένανσύλλογο με σκοπό τη διάδοσητης μουσικής.
 26. 26. ΤΕΛΟΣ

×