Successfully reported this slideshow.

Dan sestrinstva- 12.maj

0

Share

Upcoming SlideShare
Dani sjećanja
Dani sjećanja
Loading in …3
×
1 of 17
1 of 17

More Related Content

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Dan sestrinstva- 12.maj

 1. 1.  Florens je rođena u Firenci (Italija), 12. maja 1820. godine  Ona je mnogo učinila za razvoj njege bolesnika.  Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću- humanost i predanost pozivu.  Radila je kao njegovateljica, organizatorka, istraživačica, reformatorka, spisateljica i učiteljica.
 2. 2.  Ona u rusko-turskom ratu učestvuje kao sestra u redovima turske vojske Novine su izvještavale o manjku medicinskog osoblja koje bi trebalo da njeguje britanske vojnike ranjene na frontu. S obzirom da su za Florens mnogi tada već čuli, veoma brzo je pozvana sa svojim timom medicinskih sestara u vojne bolnice u Turskoj. Otvorila je prvu školu za sestre i omogućila profesionalizaciju sestrinstva.
 3. 3. Sa grupom od 38 žena krenula je 1854. godine da preuzme upravu bolnice u opštini Skutari gdje se suočila sa stravičnim higijenskim uslovima. 32 nas je i nismo svi žene, ali smo budući medicinski radnici koji čuvaju spomen na Florens Najtingejl.
 4. 4. Florens je tokom Krimskog rata oboljela od tifusa, ali nije prestala da radi.
 5. 5. Njen rad je smanjio stopu smrtnosti u bolnici za dvije trećine. Uveče bi s lampom u ruci prolazila kroz mračne hodnike, obilazila jednog po jednog pacijenta i brinula o njima. Drugi su je, pak, zvali „krimski anđeo“. Vojnici, koje je njena nepresušna briga istovremeno i dirnula i tješila, nazivali su je „dama s lampom“.
 6. 6. Govorila je sedam jezika, interesovala ju je matematika, statistika i njegovanje bolesnika. Kako su to radile žene iz niže klase koje su bile na lošem glasu, roditelji nisu želeli da se Florens bavi ovim poslom. Florens je vojnicima obezbedila novu odeću, adekvatnu hranu, pomagala je pri amputacijama, previjala je rane, pisala je porodicama ranjenih. Neke od reformi koje je ona uvela i koje se i dan danas primenjuju su:  obilaženje pacijenata noću  praćenje njihove bolesti  dokumentovanje podataka i mnoge druge... 1856. godine se kao heroina vratila u Englesku. Brinula je o majci, sestri, rođacima, komšijama i radnicima na svom imanju. / Napisala je preko 200 knjiga i zakletvu koja je slična Hipokratovoj zakletvi.
 7. 7. St Thomas’ Hospital, London, home of the Nightingale Training School for nurses. Reproduced courtesy of the Florence Nightingale Museum.
 8. 8. Smješten u bolnici St.Thomas, tik uz Vestminster Bridge, muzej je otvoren 1989. godine i sada predstavlja ključni dio medicinske baštine Londona. Arhiva muzeja sadrži oko 800 pisama Florence Nightingale i važnu zbirku rijetkih knjiga od 284 naslova. Kolekcija se sastoji od ličnog materijala povezanog s Florence Nightingale, predmeta koji se odnose na Krimski rat i artefakata sestre.
 9. 9. 1883. godine je odlikovana Kraljevskim Crvenim Krstom. Ona je prva žena kojoj je dodijeljen Orden vrline. Florens je preminula 13. avgusta 1910.
 10. 10. Gledali smo, gledamo, gledaćemo! Ljubili smo, ljubimo, ljubićemo! Mi smo prijatelji, sudbinska porodica. Mi smo svjetlost, odgovornost, kako drugima, tako i sebi.
 11. 11. Nikada ne gubite priliku da potaknete neki praktični početak, ma koliko mali, jer je divno koliko često semenke senfa klijaju i korijene. Da nije bilo onih koji nisu bili zadovoljni onim što imaju, svet nikada ne bi postigao ništa bolje.
 12. 12.  Florence Nightingale

×