Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Portfolio newdd

Design Portfolio

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Portfolio newdd

  1. 1. PORTFOLIO DAVID DAVIS
  2. 2. COLLABORATIVE WORKSMODULAR HOUSING STUDYCOMMUNITY REDEVELOPMENTHABITAT HOUSERURAL STUDIO-MUSIC MAN HOUSE
  3. 3. MODULAR HOUSING STUDYTHREE MODULAR HOUSES WERE DESIGNEDUSING DIFFERENT SHAPES AND FORMS. THE FIRSTWAS A TRADITIONAL MODULAR HOME, THE SECONDAN INFILL AND THE THIRD WAS A HYBRID OF THEFIRST TWO DESIGNS.
  4. 4. COMMUNITY REDEVELOPMENTCOMMUNITY DEVELOPMENT STUDY FOR THE CITY OF STOCKTON ALABAMA. THE STUDY WAS TO GATHER INFOR-MATION ABOUT THE AREAS WHERE CURRENT DEVELOPMENT EXISTED AND WHERE NEW DEVELOPMENT COULD BEPLACED. THE CITY ASKED THAT WE CREATE A PROPOSAL FOR A NEW CITY CENTER, BASEBALL PARK, AND GREENAREAS. THIS MAP HELPED TO DISTINGUISH HOUSING DEVELOPMENT ZONES FROM CIVIC AND COMMERCIAL ZONES.
  5. 5. 2006 HABITAT FOR HUMANITY HOUSE LOCATION: GREENSBORO,AL THE HABITAT FOR HUMANITY HOUSE WAS A COLLABORATIVE PROJECT DESIGNED AND BUILT BY 4TH YEAR ARCHITECTURE STUDENTS. THE HOUSE WAS BUILT IN A MODULAR HOME FACILITY AND SHIPPED TO SITE WHERE WE ADDED THE CENTER ROOF ELE- MENT AND PORCHES. ALL EXTERI- OR AND INTERIOR FINISHES WERE DONE BY THE STUDENTS.
  6. 6. THE MUSIC MAN HOUSETHE MUSIC MAN HOUSE WAS A STUDIO PROJECT IN WHICH WE DESIGNED AND BUILT A HOUSEIN RURAL GREENSBORO, AL. THIS PROJECT WAS PART OF AUBURN UNIVERSITY’S RURAL STUDIOSTARTED BY SAMUEL MOCKBEE. THE FIRST PART OF THE SEMESTER WAS SPENT DESIGNING ANDRESEARCHING AND THE SECOND HALF WAS FOR CONSTRUCTION. THE MATERIALS INCLUDEDCORRUGATED METAL, CEDAR, PELLA WINDOWS, STAINED GLASS, STANDING SEAM METAL ROOFINGAND LUMBER.
  7. 7. SOLO WORKSMUSEUM ADDITIONTHE WALLSUSTAINABLE DESIGN - SCHOOLNATATORIUMTWO-STORY HABITAT HOUSE
  8. 8. THE MUSEUM ADDITION PROJECT:THE PROGRAM REQUIREMENTS WERE TO CREATE A ADDITIONAL ROOM TO AN EXISTING MUSEUM.THE ROOM WAS TO HOUSE A RARE PAINTING. I STUDIED DIFFERENT FORMS AND CONCLUDED WITHA DESIGN THAT RESEMBLED ELEMENTS EXTRUDED FROM ONE ANOTHER. GETTING LIGHT INTO THEROOM WAS A TASK BECAUSE THERE COULD BE NO DIRECT LIGHT ON THE PAINTING SO I CREATEDSLIVERS OF LIGHT AND CLERESTORIES TO BRING NATURAL LIGHT INTO THE ROOM.
  9. 9. THE WALL PROJECT:THE DESIGN FOR THIS WALL CAME ABOUT THROUGH A STUDY OF THE SAND DUNES AND THEIR UNDU-LATING FROMS. STUDYING THE DUNES I BEGAN TO NOTICE SOLIDS AND VOIDS AND WHAT WOULD BE-COME MY INSPIRATION FOR DESIGNING THE WALL. THE IDEA WAS TO TAKE A NATURAL FORM AND CRE-ATE AN ARCHITECTURAL FORM. THE SOLID AREA BECAME THE SOLID FORMS OF THE WALL AND THEVOIDS BECAME OPENINGS IN THE WALL.
  10. 10. SUSTAINABLE DESIGN - SCHOOL THE PROJECT WAS TO DESIGN A SUSTAINABLE BUILDING IN A CHALLENGING CLIMATE. THE PROGRAM WASA PROPOSED COLLEGE THAT CONSISTED OF CLASSROOMS, OFFICES, CAFE AND COURTYARD. THE SKIN OFTHE BUILDING WAS DEVELOPED THROUGH STUDYING LEAVES AND HOW EVEN THOUGH THEY ARE LIGHT-WEIGHT THEY PROVIDE COVER. THE BREEZEWAY/MAIN AXIS CREATED BY SEPARATING THE TWO BUILDINGSADDING A SCULPTURAL CANOPY. THE DESIGN OF THE COURTYARD WAS FORMED THROUGH A STUDY OFWIND PATTERNS IN THE AREA. THE COURTYARD WOULD ABSORB THE WIND AND PUSH IT THROUGH THEREST OF THE BUILDING.
  11. 11. 7KH %LUPLQJKDP 1DWDWRULXP ZDV D FRPSHWLWLRQ SURMHFWNATATORIUM: VSRQVRUHG E $ODJDVFR :H ZHUH WR GHVLJQ D VT IW EXLOGLQJ WKDW FRQWDLQHG DQ DWKOHWLF IDFLOLW FRPSHWLWLRQ VL]H SRROTHE NATATORIUM IS A PROJECT LOCATED IN AN URBAN AREA. D UHVWDXUDQW RI¿FHVGD FDUH FHQWHU DQG UHWDLO VWRUHV ,Q DGGLWLRQTHE PROGRAM CONSISTED OF RETAIL AND FITNESS ON THE FIRST , LQFRUSRUDWHG P ZDOO VWXG VFKHPH WR WKH H[WHULRU IDFDGHVFLOOR, A CHILDRENS CENTER ON THE SECOND FLOOR, OLYMPIC 7KLV H[WHULRU IDFDGH VKDGHG WKH DUHDV DV ZHOO DV JLYLQJ D XQLTXHSWIMMING POOL ON THE THIRD FLOOR AND INCUBATOR SPACE ORRNON THE PENTHOUSE/FOURTH FLOOR. THE SWIMMING POOL WASSUPPORTED TWO FOOT THICK CONCRETE WALLS STARTING FROMTHE FOUNDATION AND ENDING AT THE THIRD FLOOR TO HOUSETHE POOL. THE SKIN OF THE BUILDING WAS DERIVED FROM ASTUDY OF 2D PATTERNS. THE SKIN WAS NOT ONLY ARCHITECTUR-ALLY AESTHETIC BUT IT ALSO LET IN THE REQUIRED AMOUNT OFLIGHT.
  12. 12. )LUVW )ORRU 3ODQ )LUVW )ORRU 3ODQ
  13. 13. TWO-STORY HABITAT HOUSE: THE PROJECT INCORPORATED FACTORY MODULAR CONSTRUCTION WITH COVENTIONAL CONSTRUC-TION. THE UPPER AND LOWER MODULAR STRUCTURES WERE FACTORY BUILT WHILE THE REAR PORCHAND ARCHITECTURAL ELEMENT WERE BUILT ON-SITE. THE HOUSE WAS TO BE LOCATED ON A SMALLSITE AND HAD TO MEET HABITAT FOR HUMANITY REQUIREMENTS FOR SQUARE FOOTAGE. THE DESIGNDILEMMA WAS FIGURING OUT HOW TO ATTACH THE TWO PIECES ONCE ON SITE. THE LOWER STRUC-TURE HAD TO BE BUILT FIRST AND HAD TO BE ABLE TO CARRY THE LOAD OF THE TOP STRUCTURE.
  14. 14. REVIT SKETCHUPMUSEUM OF ART DECK ADDITIONST. STEPHENS EPISCOPAL CHURCHBHAM-SHUTTLESWORTH INT’L AIRPORTMOUNTAIN BROOK GOLF CLUBSOUTHERN RESEARCH INSTITIUTERENDERINGS
  15. 15. 2011 PROJECT: BIRMINGHAM MUSEUM OF ART DECK ADDITION THIS PROJECT WAS MODELED AND RENDERED IN REVIT. THE REVIT IMAGE WAS PLACED ON EXISTING PHOTO OF MUSEUM USING PHOTOSHOP.
  16. 16. ST. STEPHENS EPISCOPAL CHURCH ADDITIONTHIS PROJECT WAS AN ADDITION TO AN EXISTING BUILDING AND HAD TO KEEP THE SAMELOOK AND FEEL OF THE ORIGINAL. I CREATED THE ENTIRE EXISTING MODEL FROM OLD DRAW-INGS. EVERY DETAIL OF THE BUILDING WAS MODELED INCLUDED THE ENTRANCE CANOPIES,WINDOWS, STRUCTURAL ELEMENTS AND TOWER.
  17. 17. BIRMINGHAM-SHUTTLESWORTH INTERNATIONAL AIRPORTTHE BSIA WAS THE FIRST REVIT PROJECT FOR THE OFFICE. I WAS THE FIRST TO USE REVITAND GUIDED THE TEAM THROUGH THE INITIAL PROCESS OF CREATING THE MODEL. THEMODEL CONTAINS SEVERAL COMPLEX FAMILIES THAT I CREATED SUCH AS SHADING DEVICES,ROOF MONITORS, AND INTERIOR CASEWORK. I ALSO CREATED SEVERAL RENDERINGS WITHREVIT AND 3DS MAX.
  18. 18. MOUNTAIN BROOK GOLF CLUBHOUSETHE PROJECT WAS FOR A NEW CLUB HOUSE AND GOLF INSTRUCTION BUILDING. THE PROGRAM CON-SISTED OF TWO INSTUCTION BAYS, GOLF CLUB REPAIR AND STORAGE AND AN COVERED PATIO WITHFIREPLACE. THE ISOKERN FIREPLACE WAS CUSTOM DESIGNED FOR THIS PROJECT. VERY LITTLE LIGHTWAS NEEDED FOR THE INTERIOR SO ONLY A FEW SMALL OPENINGS WERE PLACED FOR NATURAL LIGHT.THE DESIGN INTENT WAS TO CREATE A CLUBHOUSE THAT HAD THE FEEL OF A RESIDENCE AND STILLPROVIDE ENOUGH SPACE FOR ALL THE ACTIVITIES ASSOCIATED WITH A GOLF CLUBHOUSE.
  19. 19. 25-4 41-4 6-8 1 1-0 3/4 18-1 1/8 3-0 4-3 5-4 2-0 16-0 5-4 A403 16-0 2-0 4-4 1-3 1/4 Sim 3 4 1 4 A532 A532 A532 A532 H1 H2 4-0 A2 MEN CLUB REPAIR G1 E5 102 101 17-10 3/4 WOMEN E1 E2 TEACHING BAY 02 3 TEACHING BAY 01 103 107 - 25-4 17-4 25-4 A403 E4 100 106 --- E3 F1 BALL STORAGE WORK ROOM 3-0 C1 104 105 A1 4-5 1/4 4-0 C2 B1 B2 Sim 3 12-5 1/4 3-0 9-10 3/4 5-4 A532 - 1) --- A530( 2 12-8 5-0 6-0 5-0 12-8 A532 41-4 6-8 1 A511 2 A403%$ 1-4 2-1 6-2 6-2 6-2 2-1 1-4 25-4
  20. 20. ROOFBEARING13-412-0FIRST FLOOR
  21. 21. SOUTHERN RESEARCH INSTITUTESRI ENGINEERING RESEARCH FACILITY IS A BUILDING THAT HOUSES ENGINEERING AND SCIENCE LABS FORRESEARCH AND DEVELOPMENT PURPOSES. THE DESIGN INTENT WAS TO CREATE A BUILDING WHERE THE EX-TERIOR APPEARED TRANSLUCENT THROUGH OPENINGS AND WINDOWS. THE MAIN ENTRY WAS A GLAZED WALLSURROUNDED BY A CONCRETE STRUCTURE THAT ALLOWED LIGHT TO PASS THROUGH. THE BUILDING WASPRIMARILY METAL PANEL WITH THE EXCEPTION OF THE ENTRANCE.
  22. 22. 201 - 10 23 - 0 178 - 10 1 - 2 176 - 7 1 - 1 39 - 5 22 - 10 5 - 0 16 - 10 12 - 2 15 - 6 5 - 1 18 - 1 1 - 9 6 - 0 13 - 8 5 - 11 14 - 4 139 - 6 6 - 6 3 - 4 6 - 6 3 - 4 6 - 6 3 - 4 6 - 6 3 - 4 4 - 0 8 - 0 11 - 0 4 - 8 3 - 4 15 - 4 3 - 4 12 - 0 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 6 - 4 3 - 4 7 - 2 3 - 4 1 - 1 1 - 9 1 - 2 W1 W1 W1 W1 W1 3 - 4 2 - 5 118A 118B 1 - 9 117A* * 6 - 6 SHOWERS 11 - 2 1/2 10 - 7 7/8 17 - 11 11 - 9 1/4 SHOWERS 11 - 11 11 - 11 OFFICE #2 OFFICE #1 1 - 6 1 - 2 1/8 115 S1 0 15 - 8 114 S2 18 - 3 3/4 105 104 3 - 4 115 114 OFFICE #3 5 106 M1 S1 1 104) ) 6 - 6 101A 6 - 9 1/2 EXERCISE ROOM 31 - 6 3/4 S1 0 CORRIDOR 5 - 11 119A 117 109 S2 42 - 8 EQ EQ 3 - 4 15 - 4 14 - 11 S1 0 WOMENS MENS 103 102 ( 116 113 BREAKROOM 108 107 S S1 0 S1 0 107 ELEV RM S1 0 6 - 6 13 - 4 1/4 S S2 S S1 0 ELEV S11 1 101 12 - 8 25 - 2 OFFICE #4 102 CONFERENCE 9 - 0 C1 108 24 - 8 103 19 - 3 109 3 - 4 5 - 0 MECHANICAL M1 17 - 0 1/2 12 - 5 STAIR #1 S1 0 UP 119 117 100 116 113 78 - 2 80 - 5 6 - 6 CORRIDOR STORAGE STORAGE 5 - 0 6 - 1 118B S1 0 1 - 2 LST LAB 112 103A 43 - 0 110 111 118 11 - 0 3/8 8 - 4 1/2 9 - 4 3 - 10 1/4 9 - 3 2 - 0 9 - 3 1 - 11 3 - 10 8 - 2 1/4 5 - 0 5 - 6 7/8 120 127C 125A 127B 3 - 4 1 - 0 3 - 6 5 6 - 6 3/8 125D 1 - 4 M1 1 119 GENERATOR 78 - 1 2 - 2 11 - 5 M3 JANITORS 6 - 10 1/4 4 - 4 1/2 16 - 1 1/4 16 - 3 126 CONTROL ROOM 19 - 2 4 - 1 1/4 SAP LAB 14 - 8 3 - 4 121 M3 18 - 4 120 128 4 - 2 6 - 6 3 - 4 121 42 - 8 3/8 5 - 4 M3 18 - 2 S M3 120A SDD LAB 122A 5 - 11 1 - 6 5 - 11 122B 127 9 6 - 6 9 10 - 0 4 - 1 1 - 6 LST OFFICE 8 - 0 ENVIRONMENTAL 1 - 4 4 - 4 122 CHAMBERS/STORAGE 128 M1 1 M1 1 M1 1 S S1 0 M3 125% % 37 - 9 M1 1 48 - 8 6 - 4 41 - 4 3/8 16 - 1 5 - 8 32 - 7 3/4 18 - 10 5/8 9 - 3 129 LST OFFICE 123 SAP LAB 123B M1 1 123A 19 - 6 19 - 6 125C 129 19 - 5 124A 12 - 11 5/8 STAIR # 2 9 - 7 124 6 UP 124B 125B 125E 127A 127D$ $ 118C 118 1 - 2 5 1 - 2 10 - 0 20 - 0 5 - 8 24 - 8 27 - 4 3 - 0 12 - 0 15 - 0 5 - 0 12 - 0 29 - 11 1 - 2 39 - 5 22 - 10 21 - 10 27 - 8 30 - 11 19 - 7 14 - 4 1 - 1 23 - 0 164 - 7 14 - 3 201 - 10
  23. 23. + * ) ( % $ 78 - 2 2 - 5 11 - 11 5 - 11 19 - 3 18 - 2 19 - 6 1 - 0 A1 A403 Sim A9 A2A502 A501 A9 Sim A514 A4 A502 OFFICE OPEN O FFICE 206 203 ENV IRO NM ENT AL OFFICE #3 BR EA K RO O M CO RR I DO R CHA MB ER S/ ST OR AG E 106 107 112 125 A1 A403
  24. 24. SOUTHERN RESEARCH INSTITUTE CANOPYTHIS PROJECT CONSISTED OF ADDING A CANOPY AND GATE TO AN EXISTING BUILDING. THE CANOPY STRUCTUREWAS METAL STUDS SUPPORTED BY A BRACE EXTENDING OUT FROM THE STRUCTURAL COLUMN. UNDERNEATHTHE STUDS WAS A TRANSPARENT METAL GRATE THAT ALLOWED LIGHT TO FILTER ONTO THE WALKWAY BELOW.THE CYLINDRICAL BASES WERE MADE OF CONCRETE AND HOUSED THE STEEL COLUMNS FOR SUPPORT. THISPROJECT WAS DESIGN IN SKETCHUP.
  25. 25. REGIONS BANK LOBBY RENDERINGA MODEL OF EXISTING REGIONS AT HARBERT PLAZA WAS MODELED ANDTWO AREAS WERE CHOSEN TO BE MODELED. I WORKED CLOSELY WITHTHE INTERIOR DESIGNERS TO CHOOSE A MATERIAL AND COLOR PALETTEAND THEN I RENDERED THE INTERIOR USING ADVANCED RENDER SET-TINGS AND DAYLIGHTING. THE LIGHT FIXTURES WERE CREATED IN RE-VIT FROM THE MANUFACTURERS SPECIFICATIONS.
  26. 26. PRIVATE RESIDENCE MASTER BATH RENDERINGTHIS RENDERING WAS FOR A CLIENT WHO WANTED A VISUAL OF WHAT THE MASTERBATHROOM WOULD LOOK LIKE WITH FIXTURES, MATERIALS AND LIGHTING.

×