Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tarragona romana

490 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tarragona romana

 1. 1. MESURAR EL TEMPS Anys Segles  Cada segle són 100 anys i el segle I va de l’any 1 al l’any 100.  Amb números romans any 724  segle VIII Mil·lenis aC i dC
 2. 2. El naixement de l’imperi romàLa civilització romana es va desenvolupar al voltant del marMediterrani, ells l’anomenaven Mare Nostrum (el nostre mar).La civilització romana va tenir l’origen l’any 75 3aC.i l’any 218 aC arribena Hispània.Roma va ser el bressol d’aquesta civilització, situada al riu Tíber, a lapenínsula Itàlica, estaven situats en un lloc estratègic, justament al migdel Mediterrani.L’imperi es dividia en províncies i totes pagaven impostos a Roma.
 3. 3. La llegenda diu que la ciutat de Roma va ser fundada per dos germansbessons anomenats Ròmul i Rem, que van ser criats per unalloba.Ròmul i Rem eren descendents d’Enees, un heroi de Troia. Ròmul,segons la mateixa llegenda , va ser el primer rei de Roma.
 4. 4. LES PROVÍNCIESCada província estava dirigida per un governador
 5. 5. LA MÀXIMA EXPANSIÓ DE L’IMPERI ROMÀLa formació de l’ Imperi romà vaser un procés llarg.En els segles I i II va adquirirla seva màxima extenxió, desde les Illes Britàniques al nord,fins al desert del Sàhara al sud, ides de Mesopotàmia a l’ est finsa Hispània a l’ oest.
 6. 6. ESTRUCTURA DE LA SOCIETAT ROMANALa societat romana estavadividida en dos grups:Els ciutadans: homeslliures amb tots els drets.Els no ciutadans: Homes lliures: No teniendrets polítics.Esclaus: Pertanyien a unaaltra persona, si el seu amoels donava la libertat esconvertien en lliberts.Dones: Sempre sota latutela d’ un home.
 7. 7. Les ciutatsLes ciutats eren els centres principals de l’Imperi.Tenien planta rectangular amb carrers paral·lels organitzats al voltant delsdos eixos principals: el cardo, que anava de nord a sud i el decumanus,que anava d’est a oest. A la cruïlla d’aquests dos eixos , s’hi situava elfòrum, una plaça central en que tenia lloc la vida política, cultural i social. Clica la imatge per veure el vídeo
 8. 8. CIUTAT ROMANA
 9. 9. Grans constructors i enginyers• Innovacions tècniquesEls romans eren uns constructors excel·lents.Els edificis romans eren molt sòlids. Estaven construïts amb dosmaterials nous: el ciment i el formigó. Al principi els edificis estancaven amb cobertes planes de fusta o de pedra. Després, es vaestendre l’ús de l’arc, la volta i la cúpula.Els romans decoraven les parets amb pintures i cobrien els terresamb mosaics. Els mosaics s’elaboraven amb petites peces de colorsque s’incrustaven en guix fresc.
 10. 10. CONSTRUCCIONS PRINCIPALSLes obres arquitectòniques romanes tenien un sentit pràctic, és a dir, esdestinaven a satisfer les necesitats de la població. Solien sermonumentals, és a dir, molt grans, perquè els que veiesin els edificissentissin que els romans eren molt poderosos.Els edificis importants es concentraven al fòrum ( temples i basíliques ).Hi havia edificis per a l’oci, com ara els amfiteatres, teatres, circs i termes.Hi havia monuments commemoratius, que servien per recordar fetsimportants i grans victòries ( arcs de triomf i les columnes ).Tot l’imperi estava ple de vies de comunicació, com ara calçades, ponts iaqüeductes
 11. 11. MAQUETA DE ROMA IMPERIAL
 12. 12. LES DOMUSLes famílies més riques vivien en cases unifamiliars, generalment d’una solaplanta, anomenades domus. Les finestres d’aquestes cases no donàvem alcarrer, sinó que les habitacions s’organitzaven al voltant d’un pati central pelqual entrava la llum.
 13. 13. LES INSULAELes insulaes, eren uns edificis de diversos pisos formats per petitshabitatges gairebé sense finestres. La majoria pertanyien a un sol propietarique les llogava a persones mes humils. Es construïen en fusta i maons i ,generalment, eren de molt mala qualitat. Una única escala portava a totes lesdependències i no tenien aigua corrent. En cas d’incendi eren unesautèntiques rateres.
 14. 14. LES VIL·LESLes viles eren grans explotacions agrícoles que pertanyien a un solpropietari. A dins hi havia una gran casa, semblant a una domus, on vivienels propietaris. També hi havia habitacions per als pagesos i els esclaus,magatzems, bodegues, corrals, cavalleries. etc. A les vil·les hi havia algunesmàquines. Els cereals es molien amb molins moguts per la força de rucs oesclaus i el raïm i les olives es transformaven en vi i oli a les premses.
 15. 15. LA VIDA QUOTIDIANAEls alimentsLa majoria dels romans feien una dieta molt senzilla en que destacavenproductes bàsics com ara el pa, les verdures, la fruita i el peix. Amanienels plats amb oli d’oliva i la beguda preferida era el vi.El vestitLa vestimenta més comuna dels romans era la túnicafins als genolls de màniga curta. La túnica se cenyia ala cintura amb un cinturó de cuir o cànem. La toga erauna peça gran de roba que tan sols podien dur elsciutadans romans i que es ficava a sobre de la toga.Les dones duien una estola, túnica fins als peus.Sobre l’estola duien un mantell i al cap un vel.

×