Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Soldering presentation

11,363 views

Published on

 • Be the first to comment

Soldering presentation

 1. 1. CIAST SHAH ALAM ELEKTRONIK INDUSTRI TAHAP 1 (SOLDERING) NAMA:-AMIRUL FIRDZAUS BIN MOHAMED JAMAL NDP:- S11312164 KURSUS:- VTO I-031-3
 2. 2. Pengenalan• Eletronik merupakan kajian dan penggunaan peranti eletrik yang beroperasi dengan kawalan aliran elektron atau sebarang partikel bercaj elektrik. Peranti ini termasuk penyedut hampagas, tiub vakum dan semikonduktor. Sesetengah orang mengkaji bagaimana peranti sedemikian berfungsi secara am, sebagai sebahagian dari fizik. Sesetengah yang lain mereka dan membina litar eletronik untuk menyelesaikan masalah praktikal. Ini merupakan sebahagian jurutera eletrik, eletronik dan jurutera komputer.
 3. 3. Tujuan• Untuk memastikan pelatih memahami pengetahuan asas alat dan pematrian.• Untuk melatih pelatih dalam penggunaan peralatan tangan elektronik dengan betul dan selamat.• Untuk memastikan pelatih mengenali komponen-komponen penting di dalam kegunaan harian pembelajaran elektronik.
 4. 4. Objektif• Pelatih mesti tahu menggunakan alatan pematri langkah-langkah dengan betul• Pelatih akan dapat mematri komponen- komponen elektonik dalam keadaan selamat.• Pelatih akan dapat memahami dan mengenali peratan tangan dalam kegunaan elektronik.
 5. 5. Pengenalan AlatanSoldering Iron Pemegang Penutup Element PemanasHujung Besi Pemateri Wayar kuasa Palam Elemen 2 Pin Skru Pemanas
 6. 6. FUNGSI BAHAGIAN-BAHAGIAN BESI PEMATERI BAHAGIAN FUNGSI Ianya berfungsi sebagai penyambung bekalan kuasa antara punca alir keluar (socket outlet) bekalanPALAM 2 – PIN kuasa dengan besi pemateri.WAYAR KUASA Pengalir kuasa dari punca (source) bekalan kuasa ke besi pemateri Bahagian yang membolehkan pengguna memegang besi pemateri dengan selamat semasaPEMEGANG (HANDLE) menggunakannya. Ianya dibina daripada bahan penebat seperti plastik atau kayu.ELEMEN PEMANAS Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga haba. Pelepasan haba agar tidak menjadi panas.PENUTUP ELEMEN PEMANASHUJUNG BESI PEMATERI Digunakan untuk mencairkan timah Digunakan untuk mengunci kedudukan antara element pemanas dengan penutup element pemanasSKRU dan membolehkan hujung besi pemateri dicabut serta dilaraskan mengikut kesesuaian suhu.
 7. 7. JENIS-JENIS ALAT PEMATERI (SOLDERING IRON)Alat pemateri boleh diklasifikasikan kepada 3iaitu :¬• i) tenaga elektrik.• ii) kuasa bateri.• iii) gas.
 8. 8. SOLDERING IRON ELEKTRIK
 9. 9. Soldering Iron TirusUntuk kerja-kerja kecil dan sederhana seperti memasangkomponen elektrik / elektronik atau mengeluarkan komponen• la memerlukan kuasa antara 15 hingga 40 Watt.• Cepat panas lebih kurang > hingga 10 minit.
 10. 10. Soldering Iron gunUntuk kerja sederhana dan berat - Soldering Iron Gun• Memateri zink lembut, power transistor, wire yang kasar dan sebagainya.• Kuasanya lebih kurang 70 - 120 Watt.• Cepat panas apabila dibekalkan arus.
 11. 11. SOLDERING IRON BATERI
 12. 12. Battery Soldering IronSama seperti soldering iron jenis elektrik.• la sangat sesuai digunakan dalam kerja pemasangan wire kereta dan sebagainya.• Biasanya ia berbentuk kecil dan ringan.
 13. 13. SOLDERING IRON GAS
 14. 14. Soldering Iron Test-Penla merupakan jenis yang termoden buat masa ini.la berbentuk kecil seperti test-pen.Mudah dibawa ke mana-mana dan dalam sebarang kerja yangringan dan sederhana.Gas yang digunakan ialah `Butane Gas’.
 15. 15. JENIS-JENIS DAN KEGUNAAN TIMAH PEMATERIJENIS % TIMAH % PLUMBUM CIRI-CIRI KEGUNAAN Suhu cair yang Pada mesin63sn 63 37 rendah pemateri automatik Kekuatan Pada peralatan60sn 60 40 regangan yang elektronik tinggi Ciri mekanik Pada kerja-kerja50sn 50 50 yang baik pendawaian elektrik Suhu cair yang Di dalam kerja-40sn 40 60 tinggi kerja paip
 16. 16. TEKNIKPEMATERIAN
 17. 17. SOLDERINGDefinasi Soldering• Proses menyambung pengalir (wayar penyambung atau kaki komponen) pada papan litar dengan mencairkan logam bagi menghasilkan litar elektronik.
 18. 18. DESOLDERINGDefinasi Desoldering• Merupakan satu proses membuka semula soldering terdahulu selepas proses soldering. Kerja ini dilakukan semasa hendak menggantikan dengan komponen yang baru.
 19. 19. LANGKAH-LANGKAH PEMATERIAN 1. Memanaskan tempat yang hendak dipateri 2. Sentuhkan timah pemateri ditempat
 20. 20. SAMBUNGAN..3. Angkat besi pemateri dan timah apabila cairan Pemateri yang kemas dan bersih
 21. 21. KERJA MEMATERI YANG TELAH SIAP(a) Sambungan yang baik (b) Sambungan yang terlalu sejuk (c) Sambungan yang tidak seimbang (d) Sambungan yang terlalu banyak atau tinggi sebelah
 22. 22. LANGKAH-LANGKAH BAGI MENGHASILKAN PATERI (SOLDER) YANG BAIK1. Jenis Soldering 20-30 watts.2. kondisi komponen-komponen tidak rosak sebelum dipatri.3. Pasangkan komponen-komponen ditempat yang betul pada Strip atau ‘Printed Circuit Board’ (PCB).4. Bagi jenis Litar Bersepadu (IC), Pastikan Solder tapak soket sahaja.5. Sekiranya elektrod komponen terlalu panjang, hendaklah dipotong terlebih dahulu supaya sesuai untuk dipasang pada PCB.6. Gunakan “Multimeter” sebelum dan selepas proses kerja pematrian.
 23. 23. SESI SOAL JAWAP
 24. 24. SEKIAN….TERIMA KASIH

×