ИНФОРМАТИКАVI-9 одд     ОУ„Славчо Стојменски“    Виница
ШТЕТНИКОМПЈУТЕРСКИ ПРОГРАМИ  Вируси!!!
Вируси!!!Дали сте слушнале за вируси? Тоа се многу мали живи организми кои без знаење на човекот влегуваат во неговото т...
Вируси!!!Компјутерските вируси се штетни и непожелни програми кои без знаење и желба на корисникот „влегуваат“ во...
ХАКЕРИ!!!
ХАКЕРИ!!!Штетните компјутерски програми се напишани од недобронамерни но паметни програмери. Тие со овие програми сакаат д...
Видови на штетникомпјутерски програми
Видови на штетни   компјутерски програмиСпоред начинот на кој се пренесуваати прават штета штетните компјутерскипрограми...
ВИРУСИПрограмата - вирус сепренесува со прикачување нафајл – домаќин и започнува даделува кога корисникот ќе гоотвори или ...
ЦРВИЦрвите (Worms) се програми кои,како и вирусите, се самокопираати шират,но за да се стартуваат иделуваат не им е потреб...
ТРОЈАНСКИ КОЊИ –     ТРОЈАНИКорисникот често мисли декана Интернет симнува некојабесплатна   песна   илизаштитни...
ШПИОНИШпиони    (spywares)   сепрограми кои кога ќе се најдатна нечиј компјутер започнуваатсо снимање на работата нан...
???
???
???
АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА
АНТИВИРУСНА   ПРОГРАМААнтивирусните програмисе  програми   кои  јапроверуваат   заразеностана компјутерските фај...
АНТИВИРУСНА       ПРОГРАМААнтивиусните програми се купуваат на начинкако и сите останати компјутерски програми, ане...
Неколку „златни“ правила:• користете секогаш надградена антивирусна програма инсталирана на компјутерот,• секогаш проверу...
И за крај запомни:КРЕИРАЊЕТО     НАКОМПЈУТЕРСКИ  ШТЕТНИПРОГРАМИ И НИВНОТОШИРЕЊЕ Е НЕЗАКОНСКО ИСЕ КАЗНУВА!!!!!
Virusi vi 9
Virusi vi 9
Virusi vi 9
Virusi vi 9
Virusi vi 9
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Virusi vi 9

891 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
891
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
18
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Virusi vi 9

 1. 1. ИНФОРМАТИКАVI-9 одд ОУ„Славчо Стојменски“ Виница
 2. 2. ШТЕТНИКОМПЈУТЕРСКИ ПРОГРАМИ Вируси!!!
 3. 3. Вируси!!!Дали сте слушнале за вируси? Тоа се многу мали живи организми кои без знаење на човекот влегуваат во неговото тело, ја преземаат контролата врз работата на клетките, а со тоа и врз здравјето на одредени органи, се размножуваат и се пренесуваат од орган на орган и од човек на човек.Многу слични, а сепак и многу различни со овие вируси се компјутерските вируси.
 4. 4. Вируси!!!Компјутерските вируси се штетни и непожелни програми кои без знаење и желба на корисникот „влегуваат“ во неговиот компјутер.
 5. 5. ХАКЕРИ!!!
 6. 6. ХАКЕРИ!!!Штетните компјутерски програми се напишани од недобронамерни но паметни програмери. Тие со овие програми сакаат да им направат проблеми и штета на луѓето при нивната нормална и секојдневна работа на компјутер.
 7. 7. Видови на штетникомпјутерски програми
 8. 8. Видови на штетни компјутерски програмиСпоред начинот на кој се пренесуваати прават штета штетните компјутерскипрограми можат да бидат:• вируси,• црви,• тројански коњи и• шпиони.Иако имаат различни имиња најчесто луѓето сите ги нарекуваат вируси.
 9. 9. ВИРУСИПрограмата - вирус сепренесува со прикачување нафајл – домаќин и започнува даделува кога корисникот ќе гоотвори или користи тој фајл.Вирусите се самокопираат, сеприкачуваат за други фајлови и на тојначин се шират и пренесуваат низкомпјутерот. Вирусите најчесто сепренесуваат при размена на податоциод CD, DVD или USB од еден на другкомпјутер.
 10. 10. ЦРВИЦрвите (Worms) се програми кои,како и вирусите, се самокопираати шират,но за да се стартуваат иделуваат не им е потребен фајл –домаќин во кој ќе влезат.Тие не се прикачуваат за постоечкифајлови туку сами се стартуваат, ачесто и самите креираат фајловиво кои се кријат и преку кои се„шетаат“ низ компјутерите иИнтернет мрежата.
 11. 11. ТРОЈАНСКИ КОЊИ – ТРОЈАНИКорисникот често мисли декана Интернет симнува некојабесплатна песна илизаштитник на екран(screensaver) или стартуваинтересна програма, а со тоавсушност го пушта тројанотво својот компјутер каде тојможе да го започне своетоштетно делување.
 12. 12. ШПИОНИШпиони (spywares) сепрограми кои кога ќе се најдатна нечиј компјутер започнуваатсо снимање на работата нанеговиот корисник: од вебстраниците кои ги посетува доподатоците кои ги внесува - например, бројот на платежнитекартички, информации за луѓетосо кои комуницира и сл.
 13. 13. ???
 14. 14. ???
 15. 15. ???
 16. 16. АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА
 17. 17. АНТИВИРУСНА ПРОГРАМААнтивирусните програмисе програми кои јапроверуваат заразеностана компјутерските фајловисо вируси и го штитаткомпјутерот од заразувањесо нови вируси.
 18. 18. АНТИВИРУСНА ПРОГРАМААнтивиусните програми се купуваат на начинкако и сите останати компјутерски програми, анекои од нив се бесплатни. Познатиантивирусни програми се:• AVG,• NortonAntivirus,•McAfee,•BitDefender,•Panda,•Kaspersky и други..
 19. 19. Неколку „златни“ правила:• користете секогаш надградена антивирусна програма инсталирана на компјутерот,• секогаш проверувајте ги мемориските уредисо кои е работено на други компјутери предда ги користите на својот компјутер,• симнувајте и отворајте фајлови и програми само од сигурни веб страници,• не отворајте фајлови прикачени на електронски пораки кои ви се сомнителни или се од непознат испраќач.
 20. 20. И за крај запомни:КРЕИРАЊЕТО НАКОМПЈУТЕРСКИ ШТЕТНИПРОГРАМИ И НИВНОТОШИРЕЊЕ Е НЕЗАКОНСКО ИСЕ КАЗНУВА!!!!!

×