Het bos natuurlijk

753 views

Published on

Project Bos Natuurlijk 2011-2012

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
753
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
403
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Deze powerpoint geeft een aantal manieren waarop we kunnen kijken naar het bos en de mogelijkheden die het biedt voor onderwijs. Wie kan er nog wat aan toevoegen?
 • Het bos kan een plek zijn voor een grandioos avontuur. De activiteit is in de eerste plaats een uitdaging, een avontuur dat in het bos plaats vindt. Komen de leerlingen later weer in een bos, dan zullen zij dat beeld associeren met die ervaring. Door de leuke activiteit die er plaatsvond wordt het bos een leuke, fijne plek. Maar let op, het kan ook andersom werken. Pakt de ervaring in het bos om de een of andere reden negatief uit, dan verbidt die negatieve associatie zich met het bos.
 • Ieder heeft wel een beeld van de natuur en ook van een bos. Wat maakt iets tot een bos? Hoeveel bomen zijn daarvoor nodig? Hoe moeten die zijn? Hoe groot? Hoe krom, Hoe geordend? Alleen bomen? Wat moet er nog meer zijn om een bos te maken? Wat is net geen bos meer? Spreek dat naar elkaar uit. Schrijf dat op, teken het. Neem het mee naar het bos. Het idee en het vragen stellen daarover kan met een ander onderwerp geoefend worden (gezin, wijk, club, berg, gevoel etc…)
 • Het bos kan een plek zijn voor vele soorten van onderzoek. Voorbereid of vanuit eigen onderzoeksvragen. Welke zijn die in het bos zelf te beantwoorden?
 • Het bos kan ook bekeken worden vanuit de betekenissen die het bos heeft voor mensen. Leerlingen leren en ontdekken hoe het bos samenhangt met hun dagelijks leven en dat van andere mensen.
 • Er zijn veel verhalen waarin het bos een rol speelt. In de westerse cultuur (Roodkapje, Robin Hood), maar ook in andere culturen. Hoe ziet het bos in die verhalen er uit? Wat voor betekenis had het bos voor de Germanen? Hoe zullen de indianen in de oerwouden van de Amazone het bos zien? Wat denken de leerlingen bij het woord bos. Is dat voor iedereen hetzelfde? Wat betekenen die verschillen?
 • Een bos kan ook een inspiratie zijn, een plek om de verbeelding te stimuleren. De leerlingen stimuleren tot creatieve uitingen op basis van wat ze in het bos aantreffen.
 • Het bos is een ecologisch systeem vol organismen met veel onderlinge verbanden, soms direct zichtbaar, vaak vanuit onderzoek bekend. Die verbanden kunnen gebruikt worden om leerlingen te leren denken in vorm-functie, oorzaak-gevolg en samenhang. Complexe denkactiviteiten vanuit een concrete stimulerende context. Van(uit) een bos valt veel te leren. Een grote om (stukjes van) op te lossen.
 • Het bos natuurlijk

  1. 1. Het bos natuurlijk natuurlijk bos
  2. 2. Onvergetelijke ervaring ?
  3. 3. Natuurbeeld
  4. 4. Onderzoeken
  5. 5. Betekenis
  6. 6. Denkbeelden
  7. 7. Verbeelding
  8. 8. Natuurlijk denken vorm - functie oorzaak - gevolg systeem

  ×