23 )sistem matawang dinar emas qaiyyim bin amir

434 views

Published on

sistem matawang

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
434
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

23 )sistem matawang dinar emas qaiyyim bin amir

 1. 1. Muhammad Qaiyyim binAmir M10e
 2. 2.  Dinar emas merupakan mata wang berasaskan emas yang dicadangkan digunakan di seluruh dunia terutama di negara-negara Islam  Istilah ini dipilih sebab:  Pernah digunakan di negara Madinah al-Munawwarah pada zaman Nabi s.a.w.  Diperluaskan lagi pada zaman Khulafa Al Rasyidin.
 3. 3.  Dinar emas disasarkan kepada negara-negara Islam yang menyertai OIC  Beberapa perkataan dinar dan dirham tercatat dalam Al Quran :  "Dan di antara ahli-ahli kitab, ada orang yang kalau engkau amanahkan dia menyimpan sejumlah besar harta sekalipun, dia akan mengembalikannya (dengan sempurna) kepada kamu dan ada pula di antara mereka, yang kalau engkau amanahkan menyimpan hanya satu dinar sahaja pun, dia tidak akan mengembalikannya kepada kamu, kecuali kalau kamu selalu menuntutnya". (Surah Ali Imran : 75)  "Dan (setelah berlaku perundingan), dan adik beradik NabiYusuf telah menjualYusuf dengan harga yang murah, iaitu beberapa dirham sahaja..." (SurahYusuf:20)
 4. 4.  Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan). Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal
 5. 5.  Emas dan perak merupakan wang yang paling stabil.  Pada zaman Rasulullah, zaman perkembangan Islam negeri Arab dan zaman ketamadunan khalifah, harga seekor ayam 1 dirham  Sekarang, harga seekor ayam masih lagi 1 dirham.  Tiada INFLASI selama 1400TAHUN!
 6. 6.  Emas dan perak tidak boleh dicetak sesuka hati .  Nilai emas dan perak tidak perlu disandarkan kepada mana-mana kerajaan.  Emas tidak tertakluk kepada mana2 sistem matawang dunia.  Emas tetap mengekalkan nilainya  Pernah digunakan sebagai piawai bagi mata wang dunia.
 7. 7.  DiTanah Melayu, kerajaan Kelantan pernah membayar ufti kepada Siam di Ligor. Ufti ini dalam bentuk bunga-bunga yang diukir daripada emas.  Kerajaan Melayu Melaka juga dikatakan pernah membayar ufti kepada Siam dan China. Ufti ini dalam bentuk pokok bunga daripada emas.
 8. 8.  Perjanjian perdagangan antarabangsa menghalang penggunaan sebagai mata wang.  Kekurangan kemahiran teknikal untuk menentukan nilai emas. Nilai emas juga turun naik ikut harga pasaran semasa.  Terdapat emas paslu dan emas celup  Berat. Orang tidak larat hendak membawa dalam poket.
 9. 9.  1 dinar = RM 678.00 (16 April 2011)  1 dirham = RM 28.00  Mata wang AS pernah disandarkan dengan mata wang emas, namun sekarang tidak lagi digunakan.  Tambah pula, dolar AS telah menjadi pergantungan untuk kebanyakan negara-negara di dunia.
 10. 10.  Kesannya, nilai mata wang kertas tidak akan setara dengan dolar AS pada bila-bila masa.  Republik Islam Iran menunjukkan minat mereka dalam hal ini lalu mencadangkan penubuhan sekretariat bagi menzahirkan penggunaan mata wang dinar.

×