Continue Ontwikkeling, Medewerkers Ontwikkelen.

1,108 views

Published on

Een gezonde organisatiecultuur cultiveert leren & ontwikkelen. Niet alleen je medewerkers profiteren daarvan, je verlies & winstrekening ook.
Ontwikkeling gaat over het creëren van een cultuur waarin je de groei van je medewerkers stimuleert. Dit is een constante ontwikkeling.
Je kan niet plots met je toverstokje zwaaien en vervolgens verwachten dat je medewerkers veranderd zijn.

Published in: Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,108
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
305
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Continue Ontwikkeling, Medewerkers Ontwikkelen.

 1. 1. Medewerkers Ontwikkelen “Een gezonde organisatiecultuur cultiveert leren & ontwikkelen. Niet alleen je medewerkers profiteren daarvan, je verlies & winstrekening ook. ” December 2013 Willem E.A.J. Scheepers MBA
 2. 2. De Onderdelen van een Effectief Business Model:
 3. 3. Doel: Continue Ontwikkelen, Continue Verbeteren van je Organisatie!  Wat gaat er Goed?  Wat kan er Beter?
 4. 4. Ontwikkeling gaat over het creëren van een cultuur waarin je de groei van je medewerkers stimuleert. Dit is een constante ontwikkeling. Je kan niet plots met je toverstokje zwaaien en vervolgens verwachten dat je medewerkers veranderd zijn.
 5. 5. Ontwikkelplannen worden waardevol als:  Iedereen gecommitteerd is aan het persoonlijke ontwikkel proces.  Je het verband kan laten zien tussen de ontwikkel activiteit en de visie en doelstellingen van de organisatie (NB; zie ook ‘Strategische Planning’) en er voor zorgen dat je medewerkers begrijpen hoe dit met elkaar is verbonden .  Je een introductieprogramma hanteert voor medewerkers die nieuw in hun functie zijn zodat zij de organisatie leren kennen en weten wat er van hen wordt verwacht.  Je regelmatig de impact van de ontwikkeling evalueert op individueel, team en organisatie niveau. Als het niet effectief blijkt, dan pas je het aan.
 6. 6. Definieer dat wat er nodig is. Je bent nu Hier. Om te kunnen komen waar je naar toe wil, dien je eerst te weten waar je bent c.q. staat. Als het er op aankomt om medewerkers te ontwikkelen, dan is het essentieel de behoeften te identificeren (NB: d.i. SHRRM). http://prezi.com/3ycdelghminn/strategic-human-resources-and-robotics-management/
 7. 7. Definieer de Behoeften. stap 1 Ontwikkelbehoeften kun je in 3 categorieën indelen: 1. De ontwikkeling van de organisatie, zoals: effectiviteit & efficiency, gezondheid & welzijn, gelijkheid & diversiteit; 2. De ontwikkeling van het team, zoals: samenwerking, toepassing van hulpmiddelen: disruptieve technologieën; 3. De ontwikkeling van de individuele medewerker, zoals: verbetering van kennis, kunde, vaardigheden.
 8. 8. Definieer de Behoeften. Stap 2 Blijf Betrokken. Je kan het jezelf eenvoudiger maken, en de betrokkenheid van je medewerkers vergroten, door je team te vragen wat zij denken dat de organisatie nodig heeft aan ontwikkelingen, mogelijk zelfs veranderingen, voor: de continuïteit van de organisatie.
 9. 9. Definieer de Behoeften. stap3 Je medewerkers hebben ook verwachtingen. Het is van belang dat je de individuele ontwikkelbehoeften analyseert en begrijpt. Iedereen heeft andere vaardigheden en andere manieren van zichzelf te ontwikkelen.
 10. 10. Ontwikkel Plan “People-Led Design” Weet je wat de ontwikkelbehoefte is? Ontwikkel dan een Plan en betrek je team daarbij om de basis te leggen voor succes.
 11. 11. Ontwikkel Plan Stap 1. Is het de Juiste Activiteit? Ontwikkelactiviteiten heb je ‘in alle soorten & maten’: cursussen, trainingen, workshops, on-the-job, etc. Om te bepalen welke vorm het best past, kun je deze vragen hanteren:  Wat kan de medewerker (kunnen de medewerkers) na afloop anders/beter dan voorheen?  Hoe verbetert het dat wat men tot nu toe deed?  Wat kunnen zij anders c.q. beter doen nadat zij hieraan hebben deelgenomen, als resultaat van deze activiteit?
 12. 12. Ontwikkel Plan Stap 2. Het afwegen van de Investering. Als de doelstellingen zijn gedefinieerd, kun je nagaan wat de investering bedraagt en wat het effect daarvan behoort te zijn op de prestaties. Is het effect naar verwachting de moeite waard? Investeer! Anders niet. Het Pre-Development Form. Dit is IiP………
 13. 13. Ontwikkel Plan Stap 3. DOEN! Het lijkt logisch maar nadat je de Planning hebt gemaakt, let er op dat je dat Plan vervolgens ook Uitvoert. Het geeft een signaal aan je medewerkers dat overeengekomen plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. (NB: zie ook ‘Cultuur en Communicatie’)
 14. 14. Ontwikkel Plan Stap 4. Meet het Effect. Dit is eenvoudig de wijze waarop de effecten van de ontwikkelactiviteit(en) wordt(en) gemeten, a.h.v. de vooraf opgemaakte plannen: Is er gerealiseerd wat er vooraf, door in- maar ook externe partijen, was beloofd? (NB; hiervoor hanteren we dan een Post-Development Form.)
 15. 15. Inwerken Betrekken vanaf het Begin. De basis voor de betrokkenheid van de medewerker wordt al tijdens de 1e dag dat hij/zij nieuw in de functie is, gelegd. Heb je inwerkproces goed op orde en je team hoeft nooit meer terug te kijken.
 16. 16. Inwerken Stap 1. Wat hoort er in? Een goed inwerkprogramma is maatwerk geschreven op het individu en op de individuele werkzaamheden. Op deze manier wordt men sneller productief.
 17. 17. Inwerken Stap 2. Timing. Als je weet wat de inhoud is van het inwerkprogramma, besluit dan hoe lang de inwerkperiode van deze medewerker, maar ook van deze manager, gaat duren. Dit kan variëren van een week tot meerdere maanden.
 18. 18. Inwerken Stap 3. Toepassing. Het inwerken gaat er niet om een medewerker te voorzien van een informatiemap en te vertellen dat men zich daarin mag verdiepen. Maak het inwerkprogramma interessant, leuk en betrek daarbij meerdere medewerkers, managers, collegae. Ben creatief.
 19. 19. Betrek je Medewerkers Deel het Succes. Succes is een teamprestatie en als iedereen betrokken is bij de ontwikkeling, verbetering van medewerkers, dan is het de organisatie die wint.
 20. 20. Betrek je Medewerkers Stap 1 Manieren om je Medewerkers betrokken te krijgen.  Communiceer persoonlijk met je medewerkers over hun ontwikkeling, over de verschillende ontwikkelmethoden, over hun prestaties.  Deel met hen de informatie over de investering die je in hen doet.  Breng hen in contact met medewerkers, managers die hun ervaringen kunnen delen.
 21. 21. Beoordelen. Kan het nog Beter? Je medewerkers effectief ontwikkelen betekent ook dat je je beoordelingsproces ontwikkelt en verbetert.
 22. 22. Beoordelen Stap 1 Waaraan kun je denken:  De context: waarom koos je voor deze ontwikkelmethode?  De inbreng: op basis waarvan koos je de opleider, de trainers, het programma, de materialen?  De reacties: was het programma relevant en van toegevoegde waarde? Klopte de inhoud en de presentatie?  De uitkomsten: hoe effectief is het programma op de werkvloer? Wat levert het programma op?
 23. 23. Beoordelen Stap 2 De Investering:  Past de uiteindelijke investering in het programma binnen de prognose die je vooraf maakte?
 24. 24. Beoordelen Stap 3 Smeden als het IJzer heet is:  Er zijn verschillende evaluatiemethoden variërend van formulieren tot aan een dialoog.  Hoe dan ook: pak het moment direct na afloop maar houd ook tijdens het programma ‘de vinger aan de pols’. Mogelijk dat je dient bij te sturen.  Ontwikkelen van je medewerkers is een continue activiteit. Het is dan ook van belang te weten wat de impact is van welke training/opleiding/ontwikkeling dan ook op je organisatie.
 25. 25. Medewerkers Ontwikkelen Deze Presentatie is de 4e in een serie die zich richt op de kern van de Nieuwe Aanpak van het Investors in People Model: Continue Ontwikkeling. Vriendelijke groet, Willem E.A.J. Scheepers MBA http://www.virtualbusinessconsultant.eu  willem@willemscheepers.eu +31(0)65 117 60 97 'Investors in People is, eenvoudig gezegd, de meest succesvolle Standaard voor organisatieverbetering d.m.v. je mensen.‘ Meer info over IiP vind je op:

×