Portfolio D. le Pair 2011

679 views

Published on

Portfolio
D. le Pair
2011

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
679
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Portfolio D. le Pair 2011

 1. 1. EEN ORTFOLIO 2011GELAAGDHEID P HARMONIEUZE DOMINIQUE LE PAIRWOONWERKRUIMTE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELBij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus tesitueren.
 2. 2. EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDDominique le PairWoonplaats: DelftGeboortedatum: 12-08-1984Geboorteplaats: EindhovenRelevante studieloopbaan:VWO, profiel Natuur en Gezondheid, met extra wiskunde en tekenenTU-Delft, Industrieel Ontwerpen (1 jr.)Willem de Kooning Academie (2004-2011) Interieur Architectuur met minor TextielStage bij EGM Architecten (2009, 5 mnd)Interesse binnen vakgebied:- “Technisch” onderzoek- Menselijke beleving van ruimten- Verbanden leggen (eisen, wensen, 3D indeling)- Degelijke detaillering&materialisering- Duurzaamheid- Werkplaats- Maquettebouw- Samenwerking!!
 3. 3. Projecten in showcase: EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEID-groene loper (projectweek 2007)-brandgrens monument (monument ontwerpen 2007)-tafel (meubel ontwerpen 2007)-woon/werk-ruimte (interieur ontwerpen 2008)-Dag en nachtclub (interieur ontwerpen 2009)-DansTheater (interieur ontwerpen 2011 afstudeer ontwerp)-3D weven (minor textiles 2008)-experimentele textiel (keuzevak 2007)-zachte wandtegels (product ontwerpen 2008)-living willow lounge (meubel ontwerpen 2010 afstudeer ontwerp)-Essay ‘waarom nieuw’ (afstudeer scriptie)-diverse projecten (2006-2011)
 4. 4. Huidige situatie West-Blaak Nieuwe situatie West-Blaak GeluidstudieUitwerking:Een groen viaduct boven de West-Blaak verminderd stress in dit ge-deelte van de stad door de verkeersdrukte onder zich te ‘verbergen’.Automobilisten behouden (een gedeelte van) hun uitzicht en daglicht.De bewoners en werknemers genieten van de frisse buitenlucht engroene recreatieve rust. LichtstudieMaatstudieOnder dit viaduct zal geluidabsorberende beplating een must zijn, net als actieve luchtfilters.Lichtkokers zorgen voor extra inval van daglicht. Een lichtgoot tegen de kolom aan zal een mooi indirect lichtschijnsel geven.Het park op het viaduct moet wat heuvelachtig worden met verschillende gebruiks zones. Park, speeltuin, bos, water, grasveld-jes, en recreatie zoals een groot schaakspel. Plaatselijke overkappingen of kleine podia zijn een mogelijke aanvulling hierop.Toegangswegen van het park zijn trappen of loopbruggen, maar ook in de constructie kunnen (nood)trappen verwerkt worden.Het begin en einde van het viaduct zijn grote grashellingen met luie trappen aan de zijden, zo wordt de toegang laagdrempeligen ontstaat eennatuurlijke verbinding tussen de stad en het bouwwerk.
 5. 5. DE GROENE LOPER EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDGROEPSOPDRACHT: IN BEVORDER JE DEWOONWERKRUIMTE HOEHET MONUMENTALE NATUUR IN DE STAD? TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELHet deze opdracht heb ik tussen groene gebieden in Rotterdam. een voetreflextherapeut.Bij idee: Een verbinding een woonwerkruimte ontworpen voorDe ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus teDe oplossing: Een groen viaduct.situeren.Mijn aandeel: Vorm- en sfeeronderzoeken en de schetsmatige uitwerking.
 6. 6. Opgeschrikt door verwoestingGestruikeld over het verledenVerbouwd door de toekomstToch nog levend in het heden
 7. 7. BRANDGRENS MONUMENT EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEID Materiaalproef Preserveren van een verbrande baksteen door middel van giethars Dun laagje heldere giethars Dikker laagje heldere giethars Dikke laag heldere giethars Geschuurde laag heldere giethars Verbrande baksteen zonder giethars WOONWERKRUIMTEOpdracht: ontwerp een hufterproof object op de brandgrens ter nagedachtenis aan de brand van 14 mei 1940. IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELAanpak: Ik ben begonnen met kunststofproeven. Los daarvan heb ik een locatie gezocht en hier is het concept ontstaan. Van deze componenten is een geheelontstaan: een monument Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.Proces: Ter plekke op de uitgekozen locatie zocht ik inspiratie: een gevoel van vewaarlozing en tegelijkertijd een overweldigende overlevingsdrang kwam in De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateausmij op. Hieruit ontstonden de ideeen voor materiaalproeven: de afdruk van brand. s te situeren.Los daarvan kwam er een gedicht in mij op wat ik graag in het monument wilde verwerken. Ook schreef ik een verhaal over mijn gevoel bij deze locatie.
 8. 8. Alle onderdelen van deze tafel heb ik in de werkplaats gemaakt. Uitklappen van de tafel: tafelblad aan de onderkant naar je toe trekken (komt vanzelf omhoog) 1e poot naar beneden trekken aan de zijkant (blad blijft al staan)2e poot naar beneden trekken aan de andere zij- kant Inklappen van de tafel: 1e poot tegen het tafelblad aan klikken - 2e poot tegen het tafelblad aan klikken terwijl je het blad ondersteunt het blad begeleiden naar de verticale positie.
 9. 9. WERKTAFEL EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDO OONWERKRUIMTE IN HET EIGEN GEBRUIKWNTWERP EEN TAFEL VOOR MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELBij deze opdracht heb ik een werktafel ontworpen die een opgeruimde werkplekstimuleerd. Hiervoor heb ik onderzoeken gedaan naar vormen van inklappen, weg-Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De ruimtelijkheided. De conclusie wasgeaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus tedraaien vouwen van het gebouw is een werkblad uit 1 stuk dat in de lengterichtingdraait.situeren.Materiaal is zo duurzaam mogelijk gekozen: hergebruikt eikenhout van 2 oude tafels.De scharnieren zijn gemaakt uit staal.
 10. 10. PLATTEGRONDEN EN DOORSNEDEN ANALYSES VAN SFEER, RUIMTE EN GEBRUIK MAQUETTE VAN HET DEFINITIEVE ONTWERPAFGESTEMD OP HETBESTAANDE GRID.
 11. 11. EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEID EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDWOONWERKRUIMTE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELBij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.Het karakter en van het gebouw is het gebouw door de gebruiksruimtes opDe ruimtelijkheid de ruimtelijkheid van geaccentueerdzijn geaccentueerd door de plateaus tegebruiksruimtes op plateaus te situeren. Een houten wand verbind en scheid de woon-situeren.en werkruimte.
 12. 12. Entree BGKnuffelbare robot op een metalendisplay. Onder de display is een zachtvierkant tapijt wat de afstandelijke uit-straling van de display benadrukt. Hierwil je dit diertje toch niet laten staan! -1 Lichtlijnen trekken je de winkel in, aan deze lijnen zijn de in- formatie panelen bevestigd. > De geboorte van de robot vind plaats in de Bol die achter in de winkel hangt (opgespannen tussen 4 kabels.)
 13. 13. ROBOT STORE EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEID D DE EERSTE ONTMOETING < De bol is een geometrisch systeem wat bekleed is Het karakter van de robots is zelf met textiel. Hierdoor kun je aan de buitenzijde alleen in te stellen door de klant. de sfeer zien van wat er binnen gebeurt.FLAGSHIPSTORE VAN EEN VERNIEUWEND PRODUCT IN HET CENTRUM VAN ROTTERDAMWOONWERKRUIMTE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELDe robotstore verkoopt knuffl woonwerkruimte ontworpen voor een je naar het momentBij deze opdracht heb ik een ebare, lerende robots. De store brengt voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus tevan de eerste ontmoeting: de geboorte van de robot.situeren.Doelstelling: Bezoekers bewustmaken van het samenspel tussen menselijkheid en techniek.Doelgroep: Stadse mensen met behoefte aan gezelschap.
 14. 14. Voor de buitenruimte heb ik een visie ontworpen.Rond de Hofbogen komt een voetgangerszone. Dit is voordelig voor de bezoekers van de nieuwe winkels inde bogen evenals voor de scholieren van de nabijgelegen scholen.Het dak van de voormalige spoorbrug wordt een nieuw stadspark met een herkenningspunt. Het grasveld opmaaiveldniveau wordt gedeeltelijk plein waar ook markten en buurtfestiviteiten georganiseerd kunnen worden.
 15. 15. DAG EN NACHTCLUB HOFBOGEN EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDDAG EN NACHTCLUB HET MONUMENTALE ‘HOFBOGEN’WOONWERKRUIMTE IN IN OUDE SPOORBRUG TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELBij deze opdracht heb ik een bar-restaurant en zalencentrum ontworpen.De deze opdracht heb ik een ligt in de eenvoud. Het centrum ligt nabij verschillendeBij essentie van het ontwerp woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid van hetvan Rotterdam. Veel mensen zullen deze plek passeren plateaus tescholen en het centrum gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes opsitueren. ik gekozen heb voor een aparte ‘fast’ balie met een gezellige vuurplek erbij.waardoorHet restaurantgedeelte is echt back to basic, evenals de zalen.Door de open indeling en de basic inrichting blijft het ruwe oude gebouw in zijnwaarde.
 16. 16. 1 2 3 4 5 6 7 8 13 10 8 14 11 12 1Deze scheidingswand is beeldbepalend in deze ruimte omdat het zowel een scheidingswand als lichtobject is.De wand is opgebouwd uit balken van verschillende dikten en materialen: metaal, spoorbielzenhout en licht-bakken. Deze worden op de geluidwerende wand bevestigd door middel van een ophangsysteem.Het bovenste deel van de wand is glas dat met de vorm van de boog meeloopt.Door het kleine profiel aan de bovenkant worden de ruimten niet visueel afgeslotenwaardoor het gevoel van openheid niet doorbroken wordt.
 17. 17. DAG EN NACHTCLUB HOFBOGEN EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDWOONWERKRUIMTE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNEL De schetsen geven een indruk van de binnenruimteBij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus te De doorsneden geven de op-situeren. bouw van de ruimte weer. Boog Noord Boog Zuid
 18. 18. FOYERIk heb ervoor gekozen om de publiekszone aan te pakken. Deze is in de huidige situatie te krap, De entree iste klein en de foyer voelt erg benauwend. De nieuwe foyer moet vrijheid en verwondering uitstralen. De bezoek-er moet aangezet worden tot beweging en zich in een andere wereld wanen zonder contact met de realiteit teverliezen.Het belangrijkste element van de foyer is de constructie van de vide en het dak. Dubbel gekromde kolommendie als bomen door een opening in de verdiepingsvloer naar het licht stijgen.De andere elementen zijn als een rots gevormd met de looproute die er als een rivier langsstroomt.
 19. 19. DANSTHARMONIEUZE HUIS’ EEN HEATER ‘ONS GELAAGDHEIDHERONTWERP IN HET MONUMENTALE VOOR DE NIEUWE MAASTUNNELWOONWERKRUIMTE LANTARENVENSTERTOEGANGSGEBOUW VAN DEGEBRUIKERS.Het deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.Bij film&theaterhuis wordt een danstheater voor 3 nieuwe partijen. Hiervoor heb ik deDe ruimtelijkheid foyerhet gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtesbezoekersvoorgevel en de van herontworpen zodat de nieuwe functie ook voor de op plateaus tesitueren. word. De beleving van de ruimte en aansluiting bij de bestaande bouw zijnduidelijkmijn voornaamste uitgangspunten.
 20. 20. ANALYSE VAN DE VOORGEVELDe voorgevel is is de loop der tijd sterk veranderd. Mede door de verandering van de functie achter devoorgevel voldoet de huidige gevel niet aan de eisen. De gevel moet zoveel mogelijk autentiek blijven, maarook uitstralen dat het de toegang is van een DansTheater en een positieve invloed hebben op de straat enwijk.Daarom heb ik de entree als een trechter gevormd waarbij het interieur naar buiten treed en het straatbeeldaantrekkelijker wordt.
 21. 21. DANSTHARMONIEUZE HUIS’ EEN HEATER ‘ONS GELAAGDHEIDDeOONWERKRUIMTE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN naar binnen voerd.W plattegrond laat duidelijk de trechtervorm zien die de bezoeker DE MAASTUNNELJuist door de versmalling doet de foyer extra ruim aan.De vele verbouwingen van de afgelopen 50 jaar zijn door de ingrepen verdwenen,Bij deze opdracht heb ikweer één geheel geworden en is voor een voetreflextherapeut.hierdoor is het gebouw een woonwerkruimte ontworpen de scheiding tussen oud enDe ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd in hetde gebruiksruimtes op plateaus tenieuw nu duidelijk zichtbaar, zowel in de gevel als door interieur.situeren.
 22. 22. Het effect van de geweven vorm is bij elk gebruikte materiaal anders. Zo ook de mogelijketoepassingen. Machinaal in vorm weven zou ook mogelijk zijn maar wordt op dit momentweinig toegepast omdat de machine dan specifiek en ingewikkelder wordt.
 23. 23. EEN 3D WEVEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDHANDMATIG WEVEN OE MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VANWOONWERKRUIMTE :INHHET WEEF JE EEN 3-DIMENSIONALE VORM? DE MAASTUNNELAanpak: Eerst een heb ik een woonwerkruimte ontworpen voormet een plank erachterBij deze opdracht ‘eenvoudige’ vorm in een raamwerk weven een voetreflextherapeut.De versteviging van het object. Daarna lastigere vormen. de gebruiksruimtes op plateaus teals ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd doorVooral het op zijn plaats houden van de vorm en de kettingdraden is lastig.situeren.
 24. 24. Ik heb verschillende manieren van vertevigen van de textiel uitgetest. Vloeibare rubber en acrylgaven aardige resultaten, maar uiteindelijk gaf siliconenkit het beste resultaat. Dit heb ik toege-past in het sieraad en rokje.
 25. 25. EXPERIMENTELE TEXTIEL EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEID3-DIMENSIONALE IN HET MONUMENTALEWOONWERKRUIMTEVORMEN VAN TEXTIEL TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELHoe kan je textiel in een vorm laten staan zonder het ondraagbaar te maken?Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De deze zelf geformuleerde opdracht geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus teBij ruimtelijkheid van het gebouw is heb ik geexperimenteerd met textiel en vormen. Knippensitueren. heb ik links laten liggen om te experimetneren met verschillende producten om stofen naaienstijf te maken.Eindproduct: een sieraad en een rokje.
 26. 26. ZACHTE WANDTEGELS EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDKUNSTSTOF EXPERIMENT - MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUWWOONWERKRUIMTE IN HET UITGANGSPUNT INTERIEUR VAN DE MAASTUNNELConcept: zachte wandbekleding, soft-foam in combinatie met andere materialen.Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid vangaan gebouw is geaccentueerd door Hierbij waren de texturen die teProces: Eerst ben ik het experimenteren met soft-foam. de gebruiksruimtes op plateaussitueren. creeeren erg verrassend. De combinatie met verschillende soorten textiel gaf deje kuntexperimenten een extra dimensie. De resultaten waren in eerste instantie niet waar iknaar zocht, maar gaven een verrassende wending aan het onderzoek.
 27. 27. LIVING WILLOW LOUNGE EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDONTWERP EEN MEUBEL AAN DE HAND VAN ‘DUURZAAMHEID VAN DE MAASTUNNELWOONWERKRUIMTE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VOORBIJ DE TREND’Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimteontworpen waarbijeen voetreflextherapeut. levend meubel ontworpen voor duurzaamheid hoog inDe ruimtelijkheid van het gebouw is wordt niet geproduceerd gebruiksruimtes op plateaus tehet vaandel staat. Het meubel leeft, geaccentueerd door de in fabrieken, en is compleetsitueren.samengesteld uit lokale materialen.De vorm is gebaseerd op Venus Vitrix, een loveseat met een stoere vrouwelijke vorm.
 28. 28. KUBUS VORM EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDRUIMTELIJKE STUDIEWOONWERKRUIMTE IN HET DE VORM VAN EEN KUBUS NAAR MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELModellen maken, precisie, verhoudingen en compositie stonden centraal bij deze oefening.Door middel van een aaneengesloten lijn van 1x1 cm een voor een voetreflextherapeut.Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen denkbeeldige kubus van 10x10x10 cmvormen.De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus teHet model is gemaakt van papier.situeren.
 29. 29. CONNEXXION TO FASHIONProjectweek waarbij modestudenten en twee interieurstudenten in 5 dagen een guerrillamodeshow in elkaar hebben gedraaid met medewerking van connexxion.Door wit papier tegen de ruiten van de bus te plakken en daarop gekleurde spots terichten ontstaat een spannende slagschaduw.Met deze bus hebben we een avond door Rotterdam getourd
 30. 30. DIVERSE PROJECTEN EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEID Weven op weefgetouw, 2008 Weef je eigen persoonlijkheid op een weefgetouw. Transparantie, natuurlijke materialen, fijnzinnig, geketend maar toch vrij.CHIN-IND-RES(E)T, 2008Projectweek waarbij we het oud-hollandsechinese restaurant hebben gerestyled.Het uitgangspunt voor ons was de Chinesewortelsnijkunst. Deze hebben we op een nieuwniveau gebracht door eht toe te passen in eenmoderne vorm.De eindconclusie was dat het vernieuwen vanwortelsnijden niet de oplossing is voor ditstoffige imago. De kleur oranje is wel een goedeoplossing: Oranje wordt zelden in restaurantsgebruikt en zou een idale visuele uiting zijn vanhet Oud-Hollandse in een Chinees restaurant.Bijvoorbeeld door oranje bestek.
 31. 31. Model, 2007Modelletje uitgevoerd in 2 verschillendematerialen Model naar aanleiding van een tekening, 2006Fruitcorso 2007, ZoelenIk heb meegewerkt aan de kleuren en methet algehele proces.
 32. 32. DIVERSE PROJECTEN EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDDEOONWERKRUIMTE IN HETW TRAP-STOEL, 2005 MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNELOpdracht: Ontwerp een stoel die ook een trap is uit 3 planken hout (gegeven). Hetzitvalk mag niet een trede zijn.Bij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus teConcept: Kantelbare vorm, met een driehoek als basis.situeren.De stoel is in evenwicht en de trap kan niet kantelen wanneer iemand op de boven-ste trede staat. Het zitvlak, rugleuning en de treden zijn gebaseerd op ergonomischewaarden.
 33. 33. VISIE:HERGEBRUIK VAN MATERIALEN EN HET HERINRICHTEN VAN LOCATIES IS NAAR MIJN IDEE ON- EEN HARMONIEUZE GELAAGDHEIDMISBAAR IN ONZE SAMENLEVING. O - M EEN PRETTIGE OMGEVING TE MAKEN IS HET NOODZAKELIJK OM VEROUDERDE GEBOUWEN TE HERZIEN. VERNIEUWEN IS NIET ZOZEER OPKNAPPEN, MAARANALYSEREN VAN DE EISEN EN WENSEN VAN DE OMGEVING. CREATIVITEIT, SAMENWERKING, ENBEGRIP SPELEN HIERBIJ EEN CRUCIALE ROL.WOONWERKRUIMTE DOMINIQUE LE IN HET MONUMENTALE TOEGANGSGEBOUW VAN DE MAASTUNNEL PAIR D.LEPAIR@HOTMAIL.COMBij deze opdracht heb ik een woonwerkruimte ontworpen voor een 06-42711471 voetreflextherapeut.De ruimtelijkheid van het gebouw is geaccentueerd door de gebruiksruimtes op plateaus tesitueren.

×