Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

арт терапия

More Related Content

арт терапия

 1. 1. В нашето училище се обучаваха деца с лека степен на УН.
 2. 2. В нашето училище се обучават деца с множество увреждания, с умерена и тежка степен на УН и съпътстващи психични отклонения.
 3. 3. През м.уч.г. задълбочено изучавахме и работихме по методиката на италианската психиатърка и педагожка Мария Монтесори, която се оказа недостатъчна за корекционно-възпитателната ни работа.
 4. 4. • За да подобряваме сензитивността и да раздвижваме детската психика ни беше необходимо още нещо. • Водени от мисълта, че арт терапията е изкуство и лечение, чрез които се внасят корекции в развитието на детето, че тя е себеизразяване чрез цвят, форма, релеф, жест, дума, или мелодия, ние започнахме да използваме по-активно арт елементи в учебната работа.
 5. 5. В нашето училище са застъпени: -куклотерапия и драмтерапия -музикотерапия -арт техники в учебните часове по ИИ, трудово обучение, готварство и цветарство -арт моменти в логопедичната работа и при обучение в компютърния кабинет
 6. 6. • Куклотерапията е модерен хит в психотерапията • Куклотерапията възпитава модели на поведение. Създава приятни и забавни моменти, намалява агресията. • Чрез нея се развиват психичните процеси: памет, внимание, възприят ия, активизира се речта.
 7. 7. • Особено желани са куклените етюди в създадената специално за драмтерапия стая на приказките. • Чрез участието си в различни драматизации децата забравят страха и натрапливите мисли. • Децата се чувстват полезни и пълноценни. Влизайки в художествен образ се учат да различават доброто от злото.
 8. 8. Едно от любимите занимания са часовете по музикотерапия. Макар и само един час в седмицата, тя им създава настроение, изгражда чувство за ритъм. Прави детето по-спокойно, развива неговата спонтанност. Особен ефект се получава в съчетание с драмтерапията.
 9. 9. За всеобща изненада на всички ни, много деца придобиха умения за елементарни дейности с компютър. Те могат да изпълняват и художествени образи: рисуване, оцветяване, конструиране.
 10. 10. А там ги чакаха учениците от паралелката по готварство, коит о направиха ястия и салати. А после поканиха на обяд всички деца от училището.
 11. 11. Колко вкусни бяха ястията от пресни зеленчуци, отгледани със собствени сили в ранната пролет.
 12. 12. Всички ученици са с говорни проблеми. Но дори и в логопедичните занимания се използват арт елементи и техники. Пясък, пластилин и глина, конци и въженца са материали, чрез които се постига развитие на комуникативните умения.
 13. 13. За пролетните празници отгледаните зюмбюли бяха разпродадени или подарени на наши приятели.
 14. 14. Знаем, ще минат години, зими ще сменят лета, Нови деца ще се учат как да отглеждат цветя!
 15. 15. • Втора година нашите ученици Дияна Войкова и Христо Йорданов участват в областния конкурс „Ние, децата” организиран от ОДК – Козлодуй. И втора година носят награди.
 16. 16. Тази година рисунката на Христо „Деца играят вън”- колаж с различни техники, спечели ІІІ място измежду 320 участници. Радостта му беше неописуема.
 17. 17. • Много емоции изпитаха учениците при подготовката и представянето на областната конференция, организирана от РИО и РЦ на тема ”Възможностите на различните деца”. • На 28 март т.г. те представиха театрален етюд на песента за Райна Княгиня, която е патрон на училището ни.
 18. 18. На проведения тематичен педагогически съвет, посветен на арт терапията, отчетохме работата си в тази насока и взехме следното решение: Да използваме още по- активно арт терапията като помощно средство при обучение на тежко увредени деца, като търсим и други интересни форми.
 19. 19. • Арт заниманията влияят позитивно на деца с тежки увреждания. Те са забавление и игра, но не само. • Арт терапията понижава различните прояви на нестабилност, настроение, тревога. Усъвършенства се грубата и фина моторика. Създава се алгоритъм на прости логически операции. • Арт терапията е обучение на сетивата, чрез които се усвояват абстрактни понятия. Децата получават умения, които ще им служат и в бъдеще.
 20. 20. Арт заниманията не биха имали смисъл, ако ние педагозите не използваме най-добрите си страни, най-добрите си маниери към децата и не сме изпълнени с грижовност, милосърдие и любов.

×