Fonètica. Lectura oclusives

471 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
471
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fonètica. Lectura oclusives

  1. 1. LES PREPOSICIONSLa preposició és una paraula invariable o una locució (conjunt de dos o tres motsestructuralment fixat que equival a una única paraula) que introdueix o pot introduirun sintagma nominal (grup de paraules)a. Li he parlat de tub. Ha deixat el llibre a sobre (la taula)Una preposició és un mot invariable que forma part d’una sèrie tancada i quesintàcticament demana un sintagma nominal, explícit o implícit.Classificació formal:● àtones: a, de, en, amb, per,● tòniques: contra entre envers: L’acusat ha mostrat una actitud agressiva envers el jutge. Malgrat Malgrat el mal de cap, va haver d’estudiar. Segons: Sempre actua segons les seves conviccions. Cap a: Va arribar als jutjats cap a quarts d’una. Des de: Des d’ara, ja podrem xatejar. Fins a:T’acompanyaré fins a l’Ajuntament.Segons la forma:● simples: a, de, en, amb, per, entre, mitjançant…● compostes: per a, com a, fins a, des de● locucions: a banda de, en contra de, al costat de…Les preposicions fins a i cap a també poden anar sense la preposició adavant d’alguns adverbis i dels demostratius.No et donaré el regal fins demà (fins + adverbi)Porta-m’ho cap aquí. (cap + demostratiu)No ho comunicarem fins aquesta tarda. (fins + demostratiu)Pujarem cap aquell far seguint el mar. (cap + demostratiu)CNL Barcelona. Delegació de Nou Barris. P.Carulla (Extret de Curs de llengua catalananivell C. Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia)
  2. 2. LES PREPOSICIONSCASOS DE DUBTE ENTRE PREPOSICIONSA / EN + temps o llocComplement circumstancial de lloc Regla general Verbs de direcció o moviment: anar, venir, He arribat tard a l’estació tornar, arribar, pujar, baixar, marxar... a Vam pujar al Puigmal de nit. Verbs de situació, Han viscut en ciutats presència o repòs: estar- diferents. hi, haver-hi, romandre, trobar-se, ser, viure... en El jutjat està en situació d’alerta. Dormen en llits separatsCal tenir en compte: Davant d’un topònim Per expressar direcció o situació a Anirem a París Davant d’un article Per expressar direcció o situació a Som al riu determinat Davant d’un altra Per expressar direcció a / en Hem anat de vacances determinant que a/en un poble. comença per vocal (un/a, aquest/a, aquell/a, algun/ Per expressar situació en S’està en aquest hotel. a)CNL Barcelona. Delegació de Nou Barris. P.Carulla (Extret de Curs de llengua catalananivell C. Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia)
  3. 3. LES PREPOSICIONSComplement circumstancial de temps En sentit puntual, per a El judici és demà a la indicar les parts del dia, període de l’any i per a tarda. expressar terme final. Soparem demà a les tres Al mes de gener A l’estiu D’aquí a tres setmanes Mesos , festes o dates per Per Nadal concretes. Per Sant Jordi Per Setmana Santa Temps amb un sentit duratiu (=durant). en Ho faré en quinze dies En dies així tot surt Temps en sentit puntual de...en.. malament. En plena primavera En aquell temps La festa serà de dimecres en quinze. Període de temps a A final de mes Serà fora de juliol a de... a... novembre. des de... fins a... Treballaré al jutjat de Ripoll des de l’1 de juny fins al 31 a / en d’agost. Al segle XXI o en el segle XXICNL Barcelona. Delegació de Nou Barris. P.Carulla (Extret de Curs de llengua catalananivell C. Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia)
  4. 4. LES PREPOSICIONS S’elideix la preposició quan L’1 de juliol s’indica un temps concret. El mes entrant (Quan el substantiu que indica temps és precedit per un article indefinit o demostratiu, o té La tardor passada algun complement). Aquest any El juny vinent El juny del 1978 L’octubre de l’any passat El dia de Pasqua El matí de divendres L’any 2010-12-16 Poden anar amb la a o cap Els anys vint preposició a o sense Als anys vint Som (a) dimarts Cinc vegades (a) l’any Quatre dies (a) la setmana.CNL Barcelona. Delegació de Nou Barris. P.Carulla (Extret de Curs de llengua catalananivell C. Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia)
  5. 5. LES PREPOSICIONSLes preposicions per i per aSi bé en el registre oral podem arribar a confondre aquestes dues preposicions, en el registre escrit, encanvi, cal distingir quan hem d’usar per o per a. per Motiu, causa, mitjà, manera La testimoni ha actuat per interès El van condemnar per les injúries que havia dit. Ho enviaran per correu electrònic. Les parts van presentar per escrit les al·legacions Complement agent en la veu passiva Els danys són valorats per la pèrita. Certes designacions de lloc Els lladres van entrar per una finestra del primer pis. Certes designacions de temps Els visitarem per Cap d’Any per a Finalitat, objecte, destinació Aquestes begudes són per a l’aperitiu de dimarts. El parany serveix per a la immobilització del vehicle. He comprat un gos per a la Maria. Concreció temporal, terme, I si ho deixem per al dia 20 de maig?Davant d’un adverbi o conjunció, utilitzarem per en tots dos casos.● El judici no es pot ajornar per demà passat.● Jo ja ho compraria ara per si s’exhaurien.CNL Barcelona. Delegació de Nou Barris. P.Carulla (Extret de Curs de llengua catalananivell C. Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia)

×