M2 Definisi Islam

7,413 views

Published on

Published in: Spiritual, News & Politics
3 Comments
10 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
7,413
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
53
Actions
Shares
0
Downloads
678
Comments
3
Likes
10
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

M2 Definisi Islam

 1. 1. DEFINISI ISLAM
 2. 2. AL MAA’IDAH : 3 “ Pada hari ini, telah Kusempurnakan bagimu agama kamu dan telah Kucukupkan nikmatKu kepada kamu dan telah Kuredhai Islam itu menjadi agama untuk kamu.”
 3. 3. ALI ‘IMRAN : 19 & 85 “ Sesungguhnya agama (yang diredhai) disisi Allah hanyalah Islam ” “ Barangsiapa yang mencari selain Islam sebagai agama, maka sekali-kali tidak akan diterima (agama itu)daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi ”
 4. 4. TAKRIFAN ISLAM
 5. 5. Syeikh Taqiuddin An-Nabhani, Sistem Islam “ Islam adalah agama yang diturunkan Allah kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW untuk mengatur hubungan manusia dengan KhaliqNya , dengan dirinya dan dengan manusia sesamanya ….”
 6. 6. Agama yang diturunkan Allah Dengan ini menafikan agama-agama ciptaan manusia seperti : Conficious Hindu Saitoisme Ayah Pin Buddha Diego Maradona DSB
 7. 7. Kepada Nabi Muhammad SAW Dengan ini termansuhlah agama yang pernah diturunkan oleh Allah kepada Nabi dan Rasul sebelum Nabi Muhammad. Nabi Isa a.s melalui kitabnya Injil. Nabi Musa a.s melalui kitabnya Taurat. Menolak agama samawi lain seperti Kristian dan Yahudi.
 8. 8. Mengatur Hubungan Allah dengan hambaNya <ul><li>Meliputi aspek Aqidah dan Ibadah mahdah : </li></ul><ul><ul><li>Solat </li></ul></ul><ul><ul><li>Puasa </li></ul></ul><ul><ul><li>Zakat </li></ul></ul><ul><ul><li>Haji </li></ul></ul><ul><ul><li>Dsb </li></ul></ul>
 9. 9. Mengatur hubungan individu dengan dirinya sendiri Merangkumi apa yang perlu dia lakukan untuk keperluan dirinya seperti aspek pemakanan, pakaian, dan akhlak.
 10. 10. Mengatur hubungan manusia dengan manusia Meliputi aspek muamalah (sistem ekonomi, sistem pemerintahan, sistem sosial, polisi pendidikan, dasar luar negeri dsb) dan Uqubat (Hudud, takzir, jinayat, dan mukhalafat)
 11. 11. RUANG LINGKUP AJARAN ISLAM
 12. 12. 2 Doktrin asas Islam sebagai cara hidup (the way of life) Aqidah Ruhiyyah (Spiritual/Rohani) Hubungan langsung dengan Allah : Aqidah dan Ibadah Aqidah Siyasiyyah (Politik) Mengatur urusan hidup : Makanan, pakaian, akhlak, muamalah dan uqubat (sistem penghakiman)
 13. 13. ISLAM : AGAMA DAN MABDA’(IDEOLOGI) Islam bukan sekadar agama malah islam juga mabda’ , kerana ia bukan saja mengurus masalah ruhiyyah(rohani/spiritual) tetapi meliputi masalah politik( siyasiyyah) . Berbeza dengan agama lain seperti Kristian, Yahudi, Hindu, Budha, Conficious dan yang lain-lain, yang hanya mengajar aqîdah rûhiyyah , justeru agama-agama ini hanya mempunyai sistem yang merangkumi urusan rûhiyyah saja, seperti cara melakukan ritual, sedangkan sistem yang melibatkan urusan keduniaan tidak diatur. Begitu juga dengan Kapitalisme ,Komunisme Sosialisme hanya mempunyai sistem yang menyangkut urusan siyâsiyyah saja, seperti cara melakukan aktiviti ekonomi, politik,sosial, pendidikan dan sebagainya, sementara dimensi rûhiyyahnya tiada.
 14. 14. Metod dalam Mabda’ (Ideologi) Islam Metod menerapkan aqidah dan hukum syara’ oleh negara. Sebagai contoh Islam melarang seorang melakukan zina. Oleh itu jika ada individu yang berzina akan dikenakan hukuman 100x sebatan untuk yang belum berkahwin dan yang sudah berkahwin direjam sampai mati. Islam dtg membenarkan pemilikan peribadi, tetapi jika tidak ada penguatkuasaan maka ianya tinggal sbg ajaran yang tidak ada method. Oleh itu Islam menguatkuasakannya dengan hukuman pemotongan tangan kepada pencuri.
 15. 15. Metod dalam Mabda’ (Ideologi) Islam Metod mempertahankan aqidah dan hukum syara’ Melaksanakan hukuman (uqubat) kepada orang yang melanggar aqidah dan hukum syara’ : Orang yang murtad dibunuh, orang meninggalkan solat dikenakan ta’zir, orang yang mencuri dipotong tangan, orang yang membuka aurat ditempat umum dikenakan ta’zir, orang yang melakukan rasuah dikenakan ta’zir dsb.
 16. 16. Metod dalam Mabda’ (Ideologi) Islam Metod Menyebarkan Aqidah dan hukum syara’. Membawa Aqidah Islam kepada mereka yang belum meyakini . Dakwah dan jihad dilakukan oleh Khilafah Islam. Dakwah Islam kepada org non-muslim di dalam negeri adalah dgn cara melaksanakan semua hukum islam, sehingga mereka menyaksikan cahaya islam dan akhirnya memeluk islam.
 17. 17. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Mabda’ (Ideologi) Islam Negara Islam yg didirikan Rasulullah saw berhasil menyaingi dua kuasa besar iaitu Rom dan Parsi hanya dlm masa 13 tahun . Melalui jihad, Khilafah pernah memerintah Sepanyol(800 thn), Portugal(600 thn), Greece(500 thn), dan Bulgaria(500 thn). Sepanjang itu, penduduk daulah hidup dlm suasana yg aman, damai, dan dinamik. Dan ini menjana minda rakyat Daulah Khilafah untuk maju dan muncul sebagai tamadun dunia yang hebat.
 18. 18. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Dalam bukti sejarah, banyak catatan sejarah telah dibukukan samada dalam sirah mahupun tarikh. Seperti Sirah Ibnu Ishaq, Maghazi Al-Waqidi, Thabaqat Ibnu Sa’ad, Sirah Ibnu Hisyam, Tarikh Ibnu Katsir dsb. Buku-buku ini memberi gambaran bagaimana Islam diterapkan sepanjang berabad-abad. Selama 1300 thn lebih berdirinya Islam sebagai suatu mabda’(ideologi) antaranya bilangan kes mereka yg dipotong tangan akibat sabit kesalahan mencuri dan dikenakan hukuman hudud terhadap mereka adalah berjumlah 200 kes sahaja.
 19. 19. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Mabda’(Ideologi) Komunisme Pendiri komunisme di Rusia iaitu Karl Marx yang berketurunan yahudi pernah berkata bahawa : “ Manusia adalah pencipta agama, bukan agama pencipta manusia” Adolf Hitler yang terkenal sebagai diktator Jerman melalui bukunya &quot;Mein Kampf&quot;, yang bererti &quot;Perjuangan Saya&quot;, menunjukkan kepercayaannya kepada konsep Darwin. Tokoh-tokoh Komunisme lain ialah Lenin, Stalin, Benito Musolini di Itali dsbnya. Kerana kepercayaan mereka terhadap teori evolusi Darwin menyebabkan pemerintahan di bawah mereka benar-benar kejam, zalim dan di luar batas kemanusiaan.
 20. 20. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA <ul><li>Sepanjang menularnya mabda’ ini dapat disimpulkan bahawa : </li></ul><ul><li>Komunisme – Atheisme/Darwinisme adalah </li></ul><ul><li>himpunan dari berbagai teori/konsep falsafah yang </li></ul><ul><li>bersumberkan akal semata. Teori evolusi Darwin telah </li></ul><ul><li>mengajar mereka bahawa mereka berasal daripada </li></ul><ul><li>haiwan, seperti mana haiwan bergaduh untuk terus </li></ul><ul><li>hidup, mereka juga harus berkelakuan seperti itu . </li></ul><ul><li>Bersifat anti-agama </li></ul><ul><li>Dalam bidang sosial – sistem kelas </li></ul><ul><li>diwujudkan dan diperjuangkan. </li></ul><ul><li>Dalam bidang ekonomi – menghapuskan </li></ul><ul><li>hak pemilikan peribadi. </li></ul>
 21. 21. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA <ul><li>Beberapa contoh kekejaman telah dialami di dalam setiap negara yang diambil alih oleh Komunis, Kambodia, Korea Utara, Laos, Vietnam dan Eropah Utara dan negara-negara Afrika. Korban berdarah ini telah diatur di dalam buku The Black Book of Communism seperti berikut: </li></ul><ul><li>Hukuman bunuh dengan berbagai-bagai cara spt skuad menembak, gantung, lemas, pukul, dan di dlm kes-kes tertentu gas, racun atau “kemalangan kereta” </li></ul><ul><li>Kemusnahan populasi melalui kelaparan, kebuluran yang dibuat-buat, menyekat makanan, atau kedua-duanya; pengasingan, di mana kematian boleh berlaku di dalam perjalanan dari satu tempat ke satu tempat (sama ada disebabkan fizikal letih atau dikurung di tempat tertutup), atau melalui kerja berat (keletihan, sakit, kelaparan, kesejukan). </li></ul>
 22. 22. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA <ul><li>Anggaran kasar berikut yang berdasarkan anggaran tidak rasmi, dapat memberikan ukuran jenayah-jenayah ini: </li></ul><ul><li>Kesatuan Republik Sosialis Soviet : 20 juta kematian </li></ul><ul><li>China : 65 juta kematian </li></ul><ul><li>Vietnam : 1 juta kematian </li></ul><ul><li>Korea Utara : 2 juta kematian </li></ul><ul><li>Kemboja : 2 juta kematian </li></ul><ul><li>Eropah Timur : 1 juta kematian </li></ul><ul><li>Amerika Latin : 150,000 kematian </li></ul><ul><li>Afrika : 1.7 juta kematian </li></ul><ul><li>Afghanistan : 1.5 juta kematian </li></ul>
 23. 23. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Mabda’(Ideologi) Kapitalisme . Istilah kapitalisme bererti kekuasaan ada di tangan kapital, sistem ekonomi bebas tanpa batas yang bersandarkan pada keuntungan, Terdapat tiga unsur penting dalam kapitalisme: mengutamakan kepentingan peribadi (individualisme), persaingan dan mencari keuntungan. Mabda’ ini menjadikan sekularisme sebagai kayu ukur dalam perjuangannya. Memisahkan agama dari kehidupan( faslud deen’ anil hayah) .
 24. 24. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA “ Masyarakat kapitalis” merupakan individu yang bersaing di antara satu sama lain dalam keadaan yang sangat sengit dan kasar. Seperti yang dijelaskan Darwin ini adalah pertarungan , di mana yang kuat akan tetap hidup, sedangkan yang lemah dan tak berdaya akan terinjak dan musnah.
 25. 25. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA <ul><li>Realiti di Malaysia : </li></ul><ul><li>Sudut Pemerintahan : Melaksanakan Demokrasi Berparlimen – sebuah sistem yang dicedok sepenuhnya dari penjajah.Manusia bebas membuat undang-undang, menggubal, meminda dan menghapus sesuka hati hanya dengan undi majoriti. </li></ul><ul><li>Sudut Ekonomi : Riba menjadi tunjang kepada byk aktiviti perdagangan, khususnya perbankan. Judi dan arak dibenarkan sekiranya mempunyai lesen. </li></ul><ul><li>Hak umum rakyat yang wajib disediakan secara percuma oleh pemerintah spt pendidikan, kesihatan, petrol, air, jalanraya dan lain-lain dikenakan bayaran sesuka hati oleh pemerintah. </li></ul>
 26. 26. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA <ul><li>Mahkamah Luluskan Permohonan Murtad </li></ul><ul><li>Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang meluluskan permohonan murtad oleh seorang wanita yang bernama Siti Fatimah, 39 yang nama asalnya ialah Tan Ean Huang. Siti Fatimah diwakili oleh peguam syarie Ustaz Ahmad Jailani. Datuk Ahmad Zahid Hamidi berkata, rakyat dari pelbagai kaum seharusnya menerima keputusan ini. Keputusan mahkamah itu dibuat selepas majlis penasihat membuat pertimbangan sewajarnya dan seharusnya diterima oleh orang ramai [UM 09/05/08] </li></ul>Siti Fatimah dan peguam Syarie, AhmadJailani
 27. 27. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA <ul><li>Minyak sebagai milkiah al ammah (milik umat) dieksploitasi sumber oleh pihak tertentu. Hasil keuntungan tidak dipulangkan kepada rakyat. </li></ul>Petronas syarikat ke8 teruntung di dunia 2007
 28. 28. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Kompoun RM500 kerana tidak menutup aurat Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB – BRI) menguatkuasakan Kod Etika Pakaian dengan mengenakan kompaun sebanyak RM500 ke atas pekerja wanita Islam di premis-premis perniagaan yang tidak berpakaian menutup aurat, manakala yang bukan Islam disyaratkan berpakaian sopan. [Utusan Malaysia 9/9/2006] Projek Ternakan Babi RM100juta SHAH ALAM 6 April - Kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas Selangor meluluskan projek mendirikan ladang penternakan babi bernilai RM100 juta di Sepang. [UM 07/04/08].
 29. 29. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Dari sudut sosial : Black Metal
 30. 30. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Dari sudut sosial : Pembuangan bayi
 31. 31. SEJARAH PENERAPAN MABDA’ DALAM PERADABAN MANUSIA Dari sudut sosial : Budaya Coupling
 32. 32. AL- BAQARAH: 208 “ Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara menyeluruh, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.”
 33. 33. ISLAM KAFFAH WITH KHILAFAH… THE ONLY SOLUTION !!!
 34. 34. TAMAT

×