Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ELS LLOPS
GUIÓ
• COMENÇAMENT
• PER QUÈ HE TRIAT AQUEST TEMA?
• ELS LLOPS
• PARTS DELS LLOPS
• ELS LLOPS I LES LLOBES ALFES
• ELS CAD...
PER QUÈ HE TRIAT AQUEST
TEMA?
ELS LLOPS SÓN, PER JO, UN ANIMAL
RESPECTUÓS, AMB MOLTA INTEL·LIGÈNCIA.
A JO M’AGRADEN MOLT P...
ELS LLOPS
EL LLOP ÉS UN ANIMAL MAMÍFER I CARNÍVOR. VIUEN ENTRE 8
I 11 ANYS I ALLÒ QUE MÉS ELS AGRADA ÉS JUGAR.
ELS LLOPS P...
PARTS DELS LLOPS
PODEN MESURAR FINS A 1’35 CM
DE LLARGADA
PÈL EXTERN “JARRA”
PÈL INTERN “BORRA”
PODEN MESURAR UNS 30
O 40 ...
ELS ESTOLS:
UNA MANADA O UN RAMAT DE LLOPS S’ANOMENA
ESTOL.
CADA ESTOL ESTÀ FORMAT PER 5 LLOBES I 3 LLOPS, 1
DOMINANT I EL...
ELS LLOPS I LES LLOBES
ALFES
ELS MASCLES I LES FEMELLES ALFES SÓN ELS
CAPS, TENEN UNA GRAN LLIBERTAT SOCIAL, PERÒ
TAMBÈ FA...
ELS CADELLS DELS LLOPS I
LLOBES
NORMALMENT, NOMÉS LA PARELLA ALFA DE LA LLOBADA ES
REPRODUEIX.
L'APARELLAMENT TÉ LLOC ENTR...
QUAN ELS CADELLS NEIXEN SURTEN CECS I SORDS.
PESEN UNS 0,5 kg.
SI HI HA UN PERILL LA MARE ELS TRANSPORTARÀ A UN
ALTRE LLOC...
LA CAÇA
QUAN ELS LLOPS CAÇEN POSEN LA CUA HORITZONTAL I
RECTA I EN POSISIÓ D’ESTAT DE CAÇA.
LA CACERA ÉS LA PRINCIPAL ACTI...
CLASSES DE LLOPS
HI HA MOLTES CLASSES DE LLOPS, JO US
N’EXPLICARÉ DE QUATRE ESPÈCIES:
• ELS LLOPS ÀRTICS O POLARS
• ELS LL...
ELS LLOPS ARTICS O POLARS:
EL LLOP ÀRTIC O LLOP POLAR TENEN DE NOM
CIENTÍFIC CANIS LUPUS ARCTOS. ÉS
UNA SUBESPÈCIE DEL LLO...
ELS LLOPS IBÈRICS
ELS LLOPS IBÈRICS ES DIFERENCIEN DELS ALTRES
LLOPS PERQUÈ TENEN TAQUES AL SEU PELATGE.
ES PODEN TROBAR A...
ELS LLOPS MARSUPIALS
EL LLOP MARSUPIAL TE DE NOM CIENTÍFIC
THYLACINUS CYNOCEPHALUS. FOU
EL MARSUPIAL CARNÍVOR MÉS GRAN CON...
ELS LLOPS CANIS LUPUS
ÉS UN DELS LLOPS MÉS GRANS DE L'AMÈRICA DEL
NORD. EL GOS DOMÈSTIC (CANIS LUPUS
FAMILIARIS) ES CONSID...
COM ES DISTINGEIXEN ELS
LLOPS DELS GOSSOS?
ELS LLOPS I ELS GOSSOS COMPARTEIXEN ELS
MATEIXOS AVANTPASSATS I TENEN MOLTES
SI...
LA IRRENTRODUCCIÓ DELS LLOPS
ALS ESTATS UNITS
ALGUNS PROGRAMES DELS ESTATS UNITS, PORTEN LLOPS
CRIATS EN CAPTIVITAT A LES ...
ELS LLOPS ALS PIRINEUS
COM DEVEU SABER FA MOLTS ANYS, AL PIRINEU, HI
HAVIA MOLTS LLOPS I LLOBES FINS QUE ELS HOMES VAN
MAT...
HISTÒRIES
• HI HA HISTÒRIES DE LLOPS ON SURT UN HUMÀ
TRANSFORMAT EN LLOP PER LA LLUNA PLENA .COM US
VA EXPLICAR EL LLUC A ...
QUAN VAM ANAR A ROMA, ENS VAN EXPLICAR LA
LLEGENDA DEL NAIXEMENT DE ROMA.
LA HISTÒRIA PARLA DE DOS BEBÉS BESSONS,
FILLS DE...
WEB GRAFIA I BIOGRAFIA;
Tota l' informació que us he ensenyat la trobareu a:
• http://ca.wikipedia.org/wiki/L'imperi_dels_...
FI
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Els llops

3,355 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Els llops

 1. 1. ELS LLOPS
 2. 2. GUIÓ • COMENÇAMENT • PER QUÈ HE TRIAT AQUEST TEMA? • ELS LLOPS • PARTS DELS LLOPS • ELS LLOPS I LES LLOBES ALFES • ELS CADELLS DELS LLOPS I LLOBES • ELS ESTOLS • LA CAÇA • CALSSES DE LLOPS • ELS LLOPS ÀRTICS O POLARS • ELS LLOPS IBÈRICS • ELS LLOPS MARSUPIALS • ELS LLOPS CANIS LUPUS • COM ES DISTINGEIXEN ELS LLOPS DELS GOSSOS? • LA REINTRODUCCIÓ DELS LLOPS ALS ESTATS UNITS • ELS LLOPS ALS PIRINEUS • HISTÒRIES • CURIOSITATS • WEBGRAFIA I BIOGRAFIA • FI
 3. 3. PER QUÈ HE TRIAT AQUEST TEMA? ELS LLOPS SÓN, PER JO, UN ANIMAL RESPECTUÓS, AMB MOLTA INTEL·LIGÈNCIA. A JO M’AGRADEN MOLT PERQUÈ SÓN ÀGILS I CAPAÇOS DE CAPTURAR FÀCILMENT LA SEVA PRESA. TAMBÉ M’AGRADEN PERQUÈ SEMPRE SENTO A PARLAR D’ELLS ALS ANUNCIS I TAMBÉ SE'N PARLA MOLT D’ELLS A LA RÀDIO!!!
 4. 4. ELS LLOPS EL LLOP ÉS UN ANIMAL MAMÍFER I CARNÍVOR. VIUEN ENTRE 8 I 11 ANYS I ALLÒ QUE MÉS ELS AGRADA ÉS JUGAR. ELS LLOPS PER PODER SEGUIR UN ANIMAL PODEN ARRIBAR ALS 65 Km/h. SÓN UNS ANIMAL AMB UN ALT NIVELL D’ORGANITZACIÓ SOCIAL. ELS LLOPS PODEN VIURE AMB PERSONES. SÓN UNA ESPÈCIE GENERALISTA CAPAÇ DE VIURE EN QUALSEVOL MEDI ON TROBI ALIMENT. LES POTES DELS LLOPS ESTAN DISENYADES PER CAMINAR PER QUALSEVOL TERRENY. A L’ UDOLAR, ELS LLOPS MOSTREN EL SEU RESPECTE A LA NATURA I LA SEVA FORÇA. TOT I QUE LES LLEGENDES PARLEN DE QUE SÓN PER ESPANTAR-NOS
 5. 5. PARTS DELS LLOPS PODEN MESURAR FINS A 1’35 CM DE LLARGADA PÈL EXTERN “JARRA” PÈL INTERN “BORRA” PODEN MESURAR UNS 30 O 40 CM DE CUA PODEN MESURAR FINS A 70 CM D’ALÇADA
 6. 6. ELS ESTOLS: UNA MANADA O UN RAMAT DE LLOPS S’ANOMENA ESTOL. CADA ESTOL ESTÀ FORMAT PER 5 LLOBES I 3 LLOPS, 1 DOMINANT I ELS ALTRES 2 QUE ENCARA TENEN MIG ANY. DINS DELS ESTOLS HI HA SISENES QUE SÓN PETITS GRUPS DE 6 CADELLETS I CADELLETES, QUE NEIXEN CADA ANY D’UNA SOLA LLOBA.
 7. 7. ELS LLOPS I LES LLOBES ALFES ELS MASCLES I LES FEMELLES ALFES SÓN ELS CAPS, TENEN UNA GRAN LLIBERTAT SOCIAL, PERÒ TAMBÈ FAN MOLT BONA FEINA: AJUDEN A MANTENIR EL RAMAT UNIT,VIGILEN QUE A CAP LLOP ELS HI FALTI MENJAR... TAMBÉ SÓN ELS PARES I MEMBRES DE LA MANADA. ELS CADELLS DELS LLOPS ALFES FEMELLES QUAN ES FACIN GRANS ES QUEDARAN A L’ESTOL. ELS MASCLES AL CAP DE DOS ANYS SE’N ANIRAN A FER UN ALTRE ESTOL.
 8. 8. ELS CADELLS DELS LLOPS I LLOBES NORMALMENT, NOMÉS LA PARELLA ALFA DE LA LLOBADA ES REPRODUEIX. L'APARELLAMENT TÉ LLOC ENTRE EL GENER I L'ABRIL.(QUANT MÉS ALTITUD HI HA, MÉS TARD ÉS L’APARELLAMENT). LA FUTURA MARE ABANS DE QUE NEIXIN ELS CADELLS BUSCA UN CAU O UNA COVA A ON HI VIURAN ELLA I ELS CADELLS. LA MANADA ES TRASLLADARÀ AL LLOC ON LA LLOBA HA TRIAT PER TINDRE ELS FILLS. EL CAU O COVA HA D’ESTAR AL COSTAT D’AIGUA PERQUE LA LLOBA NESSECITARÀ AIGUA PER BEURE. ELS FUTURS CADELLS TRIGEN 60-63 DIES A SORTIR DEL VENTRE DE LA MARE.
 9. 9. QUAN ELS CADELLS NEIXEN SURTEN CECS I SORDS. PESEN UNS 0,5 kg. SI HI HA UN PERILL LA MARE ELS TRANSPORTARÀ A UN ALTRE LLOC. EL COS DE LA SEVA MARE ES L’ÚNIC QUE ELS TRANSMET CALOR. OBREN ELS ULLS ALS 12 DIES, DESENVOLUPEN L’OÏDA ALS 20 DIES I ALS 21 DIES SURTEN DEL CAU O COVA. AMB MOLTA PACIÈNCIA ELS LLOPS JOVES DE MIG ANY, FAN TORNS PER MIRAR ELS CADELLETS. EL PRIMER ALIMENT SÒLID QUE PRENEN ELS CADELLETS, ÉS LA CARN PICADA QUE ELS HI DÓNA LA MARE, AL VOMITAR EL SEU PROPI ALIMENT.
 10. 10. LA CAÇA QUAN ELS LLOPS CAÇEN POSEN LA CUA HORITZONTAL I RECTA I EN POSISIÓ D’ESTAT DE CAÇA. LA CACERA ÉS LA PRINCIPAL ACTIVITAT DEL LLOPS. ÉS VITAL PER A L’ESTOL. L’UNICA ESTRATÈGIA QUE TENEN ELS LLOPS ÉS FER CÓRRER LA SEVA PRESA FINS QUE ESTÀ CANSADA LLAVORS L’ATACA.. ELS LLOPS NO CACEN PERQUÈ SI, NI PER DIVERSIÓ, SI- NÓ QUE CACEN ALLÒ SUFICIENT PER TENIR ALIMENT.
 11. 11. CLASSES DE LLOPS HI HA MOLTES CLASSES DE LLOPS, JO US N’EXPLICARÉ DE QUATRE ESPÈCIES: • ELS LLOPS ÀRTICS O POLARS • ELS LLOPS IBÈRICS • ELS LLOPS MARSUPIALS • EL LLOP CANIS LUPUS
 12. 12. ELS LLOPS ARTICS O POLARS: EL LLOP ÀRTIC O LLOP POLAR TENEN DE NOM CIENTÍFIC CANIS LUPUS ARCTOS. ÉS UNA SUBESPÈCIE DEL LLOP. HABITA A LA ZONA ÀRTICA DEL CANADÀ, INCLOSES LES ILLES DE L’ARXIPÈLAG ÀRTIC, CANADENC, ALASKA I AL NORD DE GROENLÀNDIA, NORMALMENT PER SOBRE DELS 70º DE L’ALTITUD NORD, A LA ZONA DEL CERCLE POLAR ÀRTIC.
 13. 13. ELS LLOPS IBÈRICS ELS LLOPS IBÈRICS ES DIFERENCIEN DELS ALTRES LLOPS PERQUÈ TENEN TAQUES AL SEU PELATGE. ES PODEN TROBAR A ESPANYA O A PORTUGAL. • DINS D’ESPANYA A LA PENÍNSULA IBÉRICA: A LA SERRALADA CANTÀBRICA I REGIÓ CASTELLANO- LLEONESA, GALÍCIA I A ANDALUSIA. • A PORTUGAL: AL NORD DE PORTUGAL EL SEU NOM CIENTÍFIC ÉS CANIS LUPUS SIGNATUS.
 14. 14. ELS LLOPS MARSUPIALS EL LLOP MARSUPIAL TE DE NOM CIENTÍFIC THYLACINUS CYNOCEPHALUS. FOU EL MARSUPIAL CARNÍVOR MÉS GRAN CONEGUT DELS TEMPS MODERNS. VIVIA A AUSTRÀLIA I NOVA GUINEA I ES CREU QUE S‘EXTINGÍ AL SEGLE XX. NOVA GUINEA
 15. 15. ELS LLOPS CANIS LUPUS ÉS UN DELS LLOPS MÉS GRANS DE L'AMÈRICA DEL NORD. EL GOS DOMÈSTIC (CANIS LUPUS FAMILIARIS) ES CONSIDERA MEMBRE DE LA MATEIXA ESPÈCIE SEGONS DIFERENTS INFORMACIONS I DADES DE L‘ADN I ALTRES ESTUDIS GENÈTICS. ELS LLOPS VAN SER FA ANYS, ABUNDANTS I ES DISTRIBUÏEN PER AMÈRICA DEL NORD ,EUROÀSIA I EL PRÒXIM ORIENT. ACTUALMENT, PER UNA SÈRIE DE RAONS RELACIONADES AMB L’HOME , INCLOENT EL MOLT ESTÈS HÀBIT DE LA CAÇA, ELS LLOPS HABITEN ÚNICAMENT EN UN MOLT LIMITAT LLOC DEL QUE ABANS VA SER EL SEU TERRITORI.
 16. 16. COM ES DISTINGEIXEN ELS LLOPS DELS GOSSOS? ELS LLOPS I ELS GOSSOS COMPARTEIXEN ELS MATEIXOS AVANTPASSATS I TENEN MOLTES SIMILITUDS, ENCARA QUE UNS VAN SEGUIR SENT SALVATGES MENTRE QUE ELS ALTRES VAN SER DOMESTICATS. NO OBSTANT AIXÒ, HI HA DIVERSES DIFERÈNCIES FÍSIQUES ENTRE UN LLOP I UN GOS. DE VEGADES ALGUNES CLASSES DE GOSSOS S’ASEMBLEN MOLT ALS LLOPS COM ARA EL HUSKY.
 17. 17. LA IRRENTRODUCCIÓ DELS LLOPS ALS ESTATS UNITS ALGUNS PROGRAMES DELS ESTATS UNITS, PORTEN LLOPS CRIATS EN CAPTIVITAT A LES ESCOLES PER FER CONÈIXER EL LLOP ALS NENS I NENES I AIXÍ DE GRANS ELS CONEIXERAN I RESPECTARAN. TAMBÉ CACEN LLOPS EN LLIBERTAT. ELS PESEN, ELS MESUREN I ELS HI POSEN COLLARS PER SEGUIR-LOS A TRAVÉS DE VIA SATÈL.LIT I AIXÍ PROTEGIR-LOS DE CAÇADORS. EL QUE INTENTEN ES TORNAR A INTRODUIR EL LLOP DINS L’ECOSISTEMA SENSE QUE RES CANVÏ MOLT O SIGUI NI QUE ELS RAMADERS NO ES VEGIN MOLT AFECTATS NI LA NATURA EN GENERAL.
 18. 18. ELS LLOPS ALS PIRINEUS COM DEVEU SABER FA MOLTS ANYS, AL PIRINEU, HI HAVIA MOLTS LLOPS I LLOBES FINS QUE ELS HOMES VAN MATAR-NE LA MAJORIA I ELS ALTRES VAN FUGIR CAP A FRANÇA. ABANS ELS HOMES ELS MATAVEN PERQUE SE'LS MENJAVEN EL BESTIAR, ELS HI FERIEN ELS GOSSOS, ETC.. PER AIXÒ ALGUNS GOSSOS PORTAVEN UN COLLAR DE PUNXES. COM DEVEU VEURE ARA TENIM LLOPS ALS PIRINEUS! EL FOTÒGRAF FERRAN JORDÀ VA TROBAR EL LLOP PER LA ZONA DE QUERALBS MENTRE BUSCAVA FAUNA SALVATGE PER FOTOGRAFIAR.
 19. 19. HISTÒRIES • HI HA HISTÒRIES DE LLOPS ON SURT UN HUMÀ TRANSFORMAT EN LLOP PER LA LLUNA PLENA .COM US VA EXPLICAR EL LLUC A LA SEVA CONFERÈNCIA TITULADA: ESSERS MITOLÒGICS. • ALS CONTES QUE SURTEN LLOPS SEMPRE SÓN DOLENTS PERÒ AIXÒ NOMES ÉS PER PRENDRE EL PÈL I TINGUEM POR D’ELLS. ALGUNS CONTES SÓN AQUESTS:  ELS TRES PORQUETS I EL LLOP  LA CAPUTXETA VERMELLA I EL LLOP  EN PERE I EL LLOP
 20. 20. QUAN VAM ANAR A ROMA, ENS VAN EXPLICAR LA LLEGENDA DEL NAIXEMENT DE ROMA. LA HISTÒRIA PARLA DE DOS BEBÉS BESSONS, FILLS DEL DEU MART I D’UNA NOIA. AL NÉIXER, FOREN SENTENCIATS A MORIR, I LA SEVA MARE PERQUE NO PASSÉS ELS VA DEIXAR EN DINS D’UN CISTELL A LA RIBA DEL RIU. ALLÀ ELS VA TROBAR UNA LLOBA QUE ELS CUIDÀ I ALIMENTÀ. ELS DOS NENS AL CRÉIXER VAN DECIDIR FUNDAR UNA CIUTAT ALLÀ ON HAVIEN ESTAT ABANDONATS. AIXÓ VA SER L’INICI DE ROMA SEGONS LA LLEGENDA. CURIOSITATS
 21. 21. WEB GRAFIA I BIOGRAFIA; Tota l' informació que us he ensenyat la trobareu a: • http://ca.wikipedia.org/wiki/L'imperi_dels_llops • http://www.zoobarcelona.cat/ca/coneix-el-zoo/animals-per- categories/mamifers/detall-fitxa/animal/llop-iberic/ • http://ca.wikipedia.org/wiki/Llop_marsupial • http://multimedia.e-noticies.cat/foto-del-dia/un-llop-a- queralbs-vall-de-nuria-83836.html
 22. 22. FI

×