Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Els bolets

1,487 views

Published on

escola d'alins, conferències

Published in: Education
 • Login to see the comments

Els bolets

 1. 1. ELS BOLETS
 2. 2. GUIÓ  PER QUÈ HE TRIAT AQUEST TEMA ?  ON PODEM TROBAR BOLETS ?  MATERIAL DE BOLETAIRE  PARTS DELS BOLETS  BOLETS QUE CONEC:  CARRERETA  CAMAGROC  CEP  LLENEGA NEGRA  ROSINYOL  ROVELLO  XAMPINYÓ
 3. 3.  ALTRES BOLETS QUE CONEC.  BOLETS BONS  LLEGENDES  EL BOLET MÉS CONEGUT DE CATALUNYA I EL QUE MÉS M’AGRADA  CURIOSITATS  BIBLIOGRAFIA
 4. 4. PER QUÈ HE TRIAT AQUEST TEMA?  PER QUÈ LA MEVA ESTACIÓ DE L’ANY PREFERIDA ÉS LA TARDOR ON PODEM BUSCAR BOLETS COM ELS ROVELLONS, ELS CEPS ,CAMA GROCS , ROSSINYOLS, PINATELLS,LA POTA DE PERDIU, EL PEU DE RATA E.T.C.  RECONÈIXER QUINS SÓN I CADA ANY APRENDRE'N ALGUN DE NOU ÉS TOT UN REPTE.  I SOBRETOT...MENJAR-ME’LS!!!
 5. 5. ON PODEM TROBAR BOLETS? PODEM TROBAR BOLETS AL BOSC ,ALS PRATS I ALS HIVERNADES.  AL BOSC : A CATALUNYA, PODEM TROVAR BOLETS TAN ALS BOSCOS TEMPERATS (ELS ALZINARS I LES SUREDES) COM ALS BOSCOS MÉS FREDS (LES FAGEDES I LES AVETOSES).
 6. 6.  ALS PRATS: PER A QUE ELS BOLETS SURTIN ALS PRATS NO ÉS NECESSARI QUE AQUESTS ESTIGUIN PASTURATS, PERÒ EL PASTURATGE AJUDA I MOLT, APORTAN ADOB AMB ELS FEMS, I DE PASSADA, AJUDEN L'ESPORACIÓ AMB AQUELLA AFICIÓ (DE VEGADES TANT EMPRENYADORA PER AL BOLETAIRE) QUE TENEN A MENJAR BOLETS.  HIVERNACLE: HI HA ALGUN BOLET QUE ES POT CULTIVAR A HIVERNACLE, COM EL XAMPINYO, LA GIRGOLA O EL SHITAKE. PERÒ SÓN MOLT DIFICILS DE FER, PERQUE NECESSITEN UNES CONDICIONS MOLT CONCRETES DE LLUM, HUMITAT, TERRA BONA… I PER TAN ENCARA NO ES FAN MOLTS.
 7. 7. Que s’ha de portar per anar a buscar bolets? PER ANAR A BUSCAR BOLETS S’HA DE PORTAR : UN CISTELL,UN BASTÓ,UN GANIVET, UN BON CALÇAT I UNA GUIA. CISTELL:SERVEIX PER PORTAR ELS BOLETS, DE VÍMET I CANYA PARTIDA, PERQUE ELS BOLETS PODEN RESPIRAR I NO ES FAN MALBÉ I PERMET QUE LES ESPORES DELS BOLETS CAIGUI PELS FORATS I PUGUIN SORTIR MÉS BOLETS BASTÓ:SERVEIX PER APARTAR LES COSES QUE TAPEN EL BOLET, I PER AJUDAR-SE A CAMINAR O PUJAR LA MUNTANYA. GANIVET:ES FA SERVIR PER TALLAR EL BOLET, PERÓ TAMBÉ HI HA GENT QUE PREFEREIX ARRENCAR-LOS JA QUE DIUEN QUE AIXÍ ES REPRODUEIXEN MILLOR. BON CALÇAT:ES BÀSIC PER POGUER CAMINAR SENSE CAP PROBLEMA, HA DE SER IMPERMEABLE I AMB LA SOLA BEN MARCADA PER NO RELLISCAR. GUIA:SERVEIX PER SABER SI SON BONS O DOLENTS, JA QUE PORTEN FOTOS. PERÓ SEMPRE ES MILLOR DAVANT DEL DUBTE NO AGAFAR-LOS. ROBA CÒMODA: NI MOLT AJUSTADA NI MOLT AMPLE, ENS PERMETRA CAMINAR PEL BOSC COMODES SENSE PATIR, NI MULLAR-NOS.
 8. 8. PARTS DELS BOLETS
 9. 9. BOLETS QUE CONEC  CAMAGROC ES UN BOLET AMB EL PEU TARONJA I EL BARRET MARRÓ FOSC. MESURA ENTRE 2 I 6 CENTÍMETRES. HÀBITAT: ELS TROBAREM ENTRE PINEDES I AVETOSES. ES MOLT FÀCIL TROBAR-LOS A LA VORA D’ARBRES CAIGUTS, ENTRE MIG DE LA MOLSA. NECESSITEN FORÇA AIGUA PER PODER SORTIR QUAN ELS TOCA. SEMPRE ESTAN JUNTS EN MANATS MOLT NOMBROSOS. ELS TROBEM A LA TARDOR I PRINCIPIS DE L’HIVERN. A CASA NOSTRE, AL BOSC DE VIRÓS ES TROBEN MOLTS ENTRE MITJANS DE SETEMBRE I FINALS D’OCTUBRE, SEMPRE DEPENENT DE SI HA ESTAT UNA TARDO PLUJOSA O NO. SÓN MOLT APRECIATS, PERQUE SÓN FÀCILS D’ASSECAR I GUARDAR PER ELS MESOS QUE NO EN TROBEM DE FRESCOS. DESPRÉS NOMÉS CALDRÀ POSAR-LOS AMB UN BOL AMB AIGUA I EN UNS MINUTS ELS TENIM COM SI FOSSIN FRESCOS I ACABATS DE COLLIR.
 10. 10.  CARRERETA:  ES UN BOLET AMB UN BARRET MARRÓ CLAR AMB UN BONY AL MIG. LA CAMA ÉS LLARGA TAMBÉ MARRO CLAR.  ALS CUCS NO ELS AGRADA GENS, I PODEM MENJAR-LOS SENSE CAP POR A TROBAR ALGUN ANIMALÓ DINS.  HÀBITAT: PRATS  ELS TROBAREM MILLOR PER ON HAN PASTURAT ANIMALS QUE HAGIN ADOBAT LA TERRA.  TAL COM DIU EL SEU NOM, SURTEN MOLTS AL MATEIX TEMPS I JUNTS, FORMANT COM CARRERES DE BOLETS.  ES TROBEN ENTRE L’ABRIL I EL NOVEMBRE. A CASA NOSTRE ELS TROBAREM ALS PRATS ON PASTUREN ANIMALS, SOBRETOT A L’ESTIU. PREFEREIXEN UNA MICA MÉS D’ALÇADA, COM A TOR O ÀREU.  ES MOLT VALORADA A LA CUINA, ON HI HA UN PLAT MOLT TÍPIC CATALÀ QUE NO HI POT FALLAR LA CARRERETA: EL FRICANDÓ. TAMBÉ ES POT ASSECAR PER GUARDAR-LOS, I CAL POSAR-LOS EN AIGUA PER TORNAR-LOS A TENIR FRESCOS.
 11. 11. CEP EL BARRET SEMPRE UN COIXÍ DE COLOR ENTRE MARRÓ FOSC I QUASI NEGRE QUE POT ARRIBAR A MESURAR MÉS DE 20 CENTÍMETRES.. SI ES JOVE, A SOTA DEL BARRET TROBAREM QUE ES BLANC, SI ÉS MÉS GRAN SERÀ UNA ESPONJA GROGA, QUE CALDRÀ TREURE PER PODER APROFITAR LA RESTA DEL BOLET. LA CAMA ÉS DURA I FORMOSA. ALS CUCS NO ELS AGRADA GENS, PERÒ SI ALS LLIMACS. HÀBITAT: ROUREDA, SUREDA I ALZINAR.  ES TROBEN ALS BOSCOS DE MUNTANYA A LA VORA DELS ARBRES. NORMALMENT ES TROBEN SEPARATS ELS UNS DELS ALTRES SENSE FORMAR CAP XARXA, PERÒ ALGUN COP PODEM TROBAR-NE ALGUNS JUNTS. ES TROBEN ENTRE JUNY A NOVEMBRE. A CASA NOSTRE EL TROBEM ENTRE FINALS D’AGOST I PRINCIPIS DE NOVEMBRE, SEMPRE DEPENENT DEL FRED, JA QUE LI AGRADA UNA MICA, I SI L’ESTIU ÉS MOLT CALORÓS NO SORTIRÀ TAN AVIAT. SI PLOU MOLT ELS LLIMACS FAN FESTA MAJOR A SOBRE DEL BARRET I TROBAREM MOSSEGADES. ES MOLT APRECIAT A LA CUINA, TAN FREGIT AMB UNA MICA D’OLI, O EN ESTOFATS. TAMBÉ ES POT MENJAR CRU TALLAT MOLT FI AMANIT AMB OLI I SAL. ES POT ASSECAR TALLANT-LO A LÀMINES FINES.
 12. 12. LLENEGA EL BARRET ÉS GRIS MARRONOS, MOLT LLEFISCÓS, QUASI COM UN MOC. A SOTA LES LÀMINES SON BLANQUES I MOLT BEN FORMADES. EL PEU ÉS GRUIXUT I BLANC. ELS CUCS MOSSEGUEN EL BARRET, PERÒ NO HI ENTREN. ALS LLIMACS SI QUE ELS AGRADA MOLT. HÀBITAT: PINEDA I CONÍFERES. HI HA DIFERENTS TIPUS DE LLENEGUES, BLANQUES, GROGA, NEGRA, DE PRIMAVERA, DELS PIRINEUS..PERÒ TOTES S’ASSEMBLEN FORÇA I SÓN TOTES COMESTIBLES. ES TROBEN ENTRE SETEMBRE I DESEMBRE. A CASA NOSTRE ES TROBEN A LA TARDOR, SÓN MOLT POC LLEFISCOSES DE BARRET I LES TROBAREM FEM GRUPS PETITS DE 5 O 6, ENTRE LES FILLES DE PI I FULLARACA DEL BOSC. NO ÉS DE LES MÉS CONEGUDES A LA CUINA, PERÒ PODEM FER-LES AMB ALTRES BOLETS SALTEJADA, O EN ROSTIS I ESTOFATS. NO ES POT ASSECAR PERQUE LA PART LLEFISCOSA NO DEIXA QUE S’ASSEQUIN BÉ.
 13. 13. ROSSINYOL: EL PEU I EL BARRET SÓN DEL MATEIX COLOR, ENTRE GROC I TARONJA DEPENENT DEL SOL ON ESTIGUI, QUAN MÉS TERRA BONA TROBI, MÉS TARONJA SERÀ. TÉ FORMA GRUMOLLOSA, I EL PEU ÉS QUASI UNA CONTINUACIÓ DEL CAP. ÉS COM UN CON GIRAT DEL REVÉS I TAPAT PER SOBRE. ELS CUCS NO L¡ATAQUEN. HÀBITAT: PINEDES, ALZINARS, ROUREDES, FAGEDES, ESTEPES I AVETOSES. ES TROBEN ALS BOSCOS, ENTRE MOLSA I A LA VORA DELS ARBRES. PODEM TROBAR-LOS EN GRUPS DE DOS O TRES, PERÒ NORMALMENT ESTAN SOLS I MOLT ALLUNYATS ELS UNS DELS ALTRES. ELS TROBAREM DE JUNY A OCTUBRE. A CASA NOSTRA ELS TROBEM A MOLTS INDRETS ENTRE ELLS EL CAMÍ CAP A TÍRVIA, O EL BOSC DE VIRÓS, PERÒ UN ANY PLUJÓS SENSE SER EN EXCÉS MOLT HUMIT, EL PODEM TROBAR A QUALSEVOL LLOC DE LA VALL FERRERA. A PRIMERS DE SETEMBRE ÉS LA MILLOR ÈPOCA. A LA CUINA ES POT FER SALTEJAT, EN ROSTIT, EN ESTOFAT,... TÉ UN GUST MOLT AGRADABLE, COM DOLCET. ES POT ASSECAR PERÒ SOBRETOT QUE SIGUI JOVE, AIXÍ SERÀ MÉS FÀCIL.
 14. 14. ROVELLÓ EL BARRET I EL PEU SÓN DE COLOR ENTRE COLOR TARONJA I COLOR MARRONÓS. A LA MUNTANYA, AMB MÉS FRED, NO ÉS TANT TARONJA COM SERÀ A CONTRADES MÉS BAIXES. QUAN L’ARRENQUEM TREU UN SUC TARONJOS,QUASI VERMELLÓS QUE TACA MOLT. CAL VIGILAR MOLT DE DIFERENCIAR-LO DEL ROVELLO FALS QUE ÉS PELUT I NO TREU CAP SUC. ÉS EL BOLET QUE MÉS AGRADA ALS CUCS. L’ESTRANY ÉS TROBAR-NE DE SANS I PERFECTES. QUASI SEMPRE ESTAN PLENS DE CUCS PETITS I BLANCS QUE FAN UNES COVES DINS DEL BARRET. HÀBITAT: PINEDES I ESTEPES. EL TROBAREM ALS BOSCOS AL COSTAT DE PINS, AMAGATS ENTRE LES FULLES DE LA TARDOR QUE SÓN DEL MATEIX COLOR. SI EN TROBEM UN, A LA VORA SEGUR N’HI HAURÀ UN ALTRE, O MÉS D’UN, JA QUE FORMEN XARXES. HI HA ALGUN COP QUE ES POT ARRIBAR A TROBAR-NE MÉS DE 15 FENT UNA ROTLLANA. ES TROBEN ENTRE SETEMBRE I GENER. A CASA NOSTRA ES TROBEN A FINALS DE SETEMBRE FINS A L’OCTUBRE, PERÒ DEGUT A QUE ESTEM EN UN CLIMA MOLT HUMIT, QUASI SEMPRE ESTAN MOLT CORCATS. A LA CUINA ÉS MOLT APRECIAT, EL MÉS ESTIMAT PER TOTHOM. ES MENJA A LA PLANXA AMB ALL I JULIVERT, O AMB ROSTITS O ESTOFATS. NO ES POT ASSECAR.
 15. 15. XAMPINYÓ: ES TOT BLANC, TAN EL BARRET COM L’ANELLA QUE ES TROBA A SOTA EL BARRET COM EL PEU. TÉ LÀMINES BLANQUES SOTA EL BARRET. EL BARRET POT FER FINS A 10 CENTÍMETRES. EL PEU ÉS RECTE I BUIT PER DINS. ÉS UN BOLET QUE NO AGRADA ALS CUCS, MAI EL TROBAREM CORCAT. HÀBITAT: PRATS I CLARIANES DEL BOSC. TOT I QUE ES UN DELS POCS BOLETS QUE ES POT CULTIVAR EN HIVERNACLES, I QUASI TOTS ELS QUE TROBEM A MERCATS O SUPERMERCATS SÓN DE CULTIU ARTIFICIAL. ES TROBEN A SOTA DE LES SOQUES AL MIG DELS PRATS. ELS ANIMALS QUE HI PASTUREN ELS AGRADA MOLT I DIFÍCILMENT ELS TROBAREM SI ELLS HAN PASSAT ABANS. ELS MESOS MILLORS SÓN DE MARÇ A NOVEMBRE I EL CULTIVAT TOT L’ANY. A CASA NOSTRE NO ES TROBA GAIRE. A LA CUINA ES MOLT APRECIAT, JA QUE COM ES TROBA TOT L’ANY A QUALSEVOL BOTIGA, ES POT AFEGIR A QUALSEVOL PREPARACIÓ CULINÀRIA, COM PIZZES, CROQUETES, QUICHE, ESTOFATS,....NO ES POT ASSECAR.
 16. 16. BOLETS DOLENTS  CADA ANY A CATALUNYA I A TOT EL MÓN, MOREN MOLTES PERSONES INTOXICADES PER COLLIR BOLETS, I CREIENT QUE SÓN BONS, SÓN MOLT TÒXICS, I MOREN.  UN BOLET COMESTIBLE, PERÒ PASSAT O EN MAL ESTAT, TAMBÉ ENS POT FER AGAFAR UN BON MAL DE PANXA.  SI MAI, PER EQUIVOCACIÓ, MENGEM ALGUN BOLET I ENS COMENÇA A FER MAL LA PANXA, ÉS MILLOR SORTIR CORRENTS CAP A L’HOSPITAL PERQUE ENS FACIN UN RENTAT D’ESTOMAC.  CAL CONÈIXER BÉ ELS BOLETS QUE COLLIM I DAVANT QUALSEVOL DUBTE NI TAN SOLS AGAFAR-LOS, JA QUE SI DESPRÉS D’HAVER TOCAT UN TÒXIC ENS POSEM LES MANS A LA BOCA, PODRÍEM TAMBÉ AGAFAR MAL DE PANXA.  ELS MÉS CONEGUTS SÓN:
 17. 17. FARINERA BORDA FREDOLIC METZINÓS LEPIOTA METZINOSA CLITOCYBE BLANC
 18. 18. LLEGENDES  DINS DELS BOLETS, A MOLTES LLEGENDES, DIUEN QUE VIUEN ESSERS PETITS I FANTÀSTICS !!! DESDE BARRUFETS, NANS, MINAIRONS, FOLLETS,... PERÒ CURIOSAMENT SEMPRE TENIM LA IMATGE QUE ESTAN DINS EL REIG BORD, QUE ÉS EL BOLET AMB EL CAP DE COLOR VERMELL AMB PUNTS BLANC I QUE ÉS EL MÉS TÒXIC.  A LA TELEVISIÓ TENIM MOLTES SÈRIES INFANTILS ON ELS PERSONATGES VIUEN ALS BOLETS, COM ELS BARRUFETS, DAVID EL GNOMO, ELS BUBUBOBS, ELF,..  AL CINEMA TAMBÉ ELS TROBEM EN FORMA DE VIVENDA PELS ANIMALONS O HABITANTS DEL BOSC.  ALS JOCS D’ORDINADOR HI HA UN MOLT FAMÓS QUE ÉS MARIO BROS ON ELS BOLETS APAREIXEN MOLT.
 19. 19. GNOMOS BUBUBOBS BARRUFETS
 20. 20. EL BOLET MÉS CONEGUT DE CATALUNYA I EL QUE MÉS M’AGRADA  ÉS EL ROVELLÓ!!!
 21. 21. CURIOSITATS  ALGUNS MEDICAMENTS ESTAN FETS AMB FONGS PER PODER-TE CURAR DEL MAL DE COLL I MAL D’ORELLA.  BOLETS AL·LUCINÒGENS: MENJANT AMANITES MUSICARIES PODEM AL·LUCINAR MOLT. AQUEST BOLET TÉ SUBSTÀNCIES QUE POT MATAR MOSQUES.
 22. 22. BIBLIOGRAFIA Tota aquesta informació l’he tret de:  GUIA DE BOLETS dels països Catalans  LA MEVA PRIMERA GUIA DE BOLETS
 23. 23. fipau casAS NAVÀS 5È E. Primària escola d’alins

×