2.4 zaman kesultanan melayu melaka

14,859 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
14,859
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,355
Actions
Shares
0
Downloads
251
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2.4 zaman kesultanan melayu melaka

  1. 1. SEJARAH AWAL MALAYSIA ZAMAN KESULTANAN MELAYU MELAKA
  2. 2. PENGENALAN  Zaman kesultanan Melayu Melaka adalah antara institusi kesultanan Melayu yang terawal di Tanah Melayu.  Kewujudan kesultanan ini menandakan bermulanya satu sistem politik Melayu yang dikenali sebagai kerajaan.  Sebelum Melaka, beberapa buah kerajaan Melayu telah muncul di Kepulauan Melayu seperti Langkasuka, Srivijaya, Gangga Negara, Palembang dan Temasik.  Namun, pengaruh kerajaan-kerajaan ini tidak dapat bertahan lama sehingga kemunculan kerajaan Kesultanan Melayu Melaka.
  3. 3. Zaman Kesultanan Melayu Melaka.  Melaka merupakan sebuah perkampungan nelayan yang kecil dan tempat persembunyian lanun.  Penduduk terdiri daripada Orang Laut dan Orang Selat yang menyara kehidupan harian dengan menangkap ikan dan berdagang secara kecil-kecilan.  Melaka telah diasaskan oleh Parameswara (1400) yang berasal dari Palembang, Sumatera.  Baginda telah melarikan diri ke Temasik setelah Pelembang ditakluki Majapahit.  Baginda terpaksa melarikan diri ke Muar kerana diusir oleh tentera Siam, sebelum berpindah ke Melaka.
  4. 4. Zaman Kesultanan Melayu Melaka.  Kedudukan Melaka yang strategik dari segi perdagangan menyebabkan Melaka berkembang dan muncul sebagai pusat perdagangan yang terkemuka di Kepulauan Melayu.  Abad ke-15, kerajaan Kesultanan Melayu Melaka menjadi sebuah kerajaan yang kuat di Asia Tenggara.  Kemakmuran Melaka semakin bertambah apabila Parameswara memeluk Islam.  Langkah ini menarik lebih ramai pedagang Islam dari Timur Tengah untuk berdagang di Melaka.
  5. 5. Zaman Kesultanan Melayu Melaka  1405- Melaka menjalin hubungan diplomatik dengan China.  Melaka terus berkembang pesat serta bebas dari ancaman dan serangan Siam.
  6. 6. Faktor Kegemilangan Melaka  Kedudukan Melaka yang strategik- jalan perdagangan antarq China dan India- jalan masuk yg sesuai utk kapal berlabuh krn pelabuhan yang dalam.  Strategik dari segi geografi- terlindung drpd angin monsun.  Kestabilan politik dan sistem pentadbiran Melayu- baik, teratur, menjamin keselamatan nyawa dan harta benda.  Tindakan raja-raja Melaka memeluk Islam-menggalakkan pedagangan.  Kebijaksanaan Bendahara Melaka (Bendahara Tun Perak, 1456-1498) membolehkan Melaka meluaskan empayar.
  7. 7. Zaman Kesultanan Melayu Melaka  Setelah Melaka ditakluki oleh Portugis pada 1511, kerajaan Melaka tidak terus lenyap.  Sebaliknya tradisi ini diwarisi oleh kerajaan Kesultanan Johor Lama yang berkembang selepas tahun 1520-an.  Kewujudan kerajaan Kesultanan Melayu Melaka dianggap penting dalam sejarah awal Malaysia kerana disinilah bermulanya institusi kesultanan yg diwarisi oleh kerajaan-kerajaan Melayu yang muncul kemudian di negeri-negeri Melayu.
  8. 8. THANK YOU!!!
  9. 9. THANK YOU!!!

×