Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

E4 - 4ο Γυμνάσιο Χανίων

544 views

Published on

Ε4 και τόποι ιδιαίτερου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στο νομό Χανίων
Από τις δράσεις έως τέλος Φεβρουαρίου 2014

Published in: Education
 • Be the first to comment

E4 - 4ο Γυμνάσιο Χανίων

 1. 1. 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 2013-2014 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ Ε4 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
 2. 2. ΟΜΑΛΟΣ ,ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΦΥΓΟΥΣ– ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗ
 3. 3. Η εκδρομή μας ξεκίνησε το Σάββατο 6 Απριλίου με προορισμό τα Λευκά Όρη και συγκεκριμένα το οροπέδιο του Ομαλού, τη Βασιλική Στράτα και το φαράγγι της Φυγούς.
 4. 4. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙ ΦΥΓΟΥΣ ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ
 5. 5. ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΜΑΛΟΥ
 6. 6. ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ Αρχικά επισκεφτήκαμε την τοποθεσία του Ξυλόσκαλου στον Ομαλό το οποίο είναι η είσοδος για το φημισμένο φαράγγι της Σαμαριάς. Θαυμάσαμε το εντυπωσιακό τοπίο και απολαμβάνοντας τον καθάριο και μυρωδάτο αγέρα της Μαδάρας τραγουδήσαμε το φημισμένο ριζίτικο «Πότε θα κάμει ξαστεριά, πότε θα φλεβαρίσεΙ …» .
 7. 7. Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΑΡΧΗΓΟΙ : Γιώργος Φωτόπουλος, Μανώλης Λιονάκης ΣΥΝΟΔΟΙ : Ελένη Μαράκη, Αναστασία Ζιρζίρη, Γιάννης Σταύρακας, Ελένη Τσουρή και ο γονιός Μιχάλης Παπουδάκης. ΜΕ 41 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
 8. 8. ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΦΥΓΟΥΣ • Γυρνώντας πίσω στο «Σελινιώτικο Πόρο» του Ομαλού, ετοιμαστήκαμε για το φαράγγι της Φυγούς, ένα παρακλάδι του φαραγγιού της Αγ.Ειρήνης από το οποίο διέφευγαν προς τα Σφακιά οι ξεσηκωμένοι των κρητικών επαναστάσεων.
 9. 9. «Άχι πώς την ανατριχιώ τη στράτα του Σελίνου, γιατί ΄ναι στράτα χωρισμού και στράτα του κινδύνου.»
 10. 10. ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ακολούθησε μια ενημέρωση για τον τόπο και οδηγίες για την ασφαλή μας διέλευση .
 11. 11. Στη συνέχεια μπήκαμε στο μονοπάτι., που αποδείχτηκε εκπληκτικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας με μέτριο βαθμό δυσκολίας, καθιστώντας αναγκαία τα κατάλληλα υποδήματα και την οργάνωση μας σε ομάδες για την ασφάλεια μας.
 12. 12. ΧΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ Σε κάποιο σημείο χωριστήκαμε σε δυο ομάδες εκ των οποίων η μία συνέχισε προς το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και η δεύτερη κατευθύνθηκε προς το βουνό ακολουθώντας την Βασιλική Στράτα, ένα μονοπάτι ,φαρδύ και καλά κατασκευασμένο που ένωνε τα χωριά του νοτιοδυτικού Σελίνου με το οροπέδιο του Ομαλού και τη Σαμαριά. Προς τη Φυγού Προς τη Βασιλική Στράτα
 13. 13. Η ΦΥΣΗ Ο τόπος διακρίνεται για την εντυπωσιακή χλωρίδα του και μάλιστα κάποια από τα είδη που συναντήσαμε είναι ενδημικά και δεν απαντώνται σε άλλο μέρος του κόσμου.
 14. 14. ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στην είσοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης μετά από τρίωρο περπάτημα και ,αφού ξαποστάσαμε για λίγο, ξεκινήσαμε με το λεωφορείο για τον Σέμπρωνα, ένα από τα καστανοχώρια της περιοχής.
 15. 15. ΖΕΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ-ΣΕΜΠΡΩΝΑΣ Στο Πολιτιστικό Κέντρο – πρώην Δημοτικό Σχολείο – του χωριού ακούσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το κάστανο, το ζωογόνο προϊόν της περιοχής και φύγαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις κρατώντας αναμνηστικά όπως ημερολόγια και καρτ ποστάλ με κύριο θέμα τις καστανιές.
 16. 16. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΓυρίσαμε στα Χανιά αργά το απόγευμα κατάκοποι. Πανέμορφες διαδρομές, μυρωδιές και εικόνες ,πρωτόγνωρες εμπειρίες για τα περισσότερα παιδιά. Εντυπωσιακό και αξέχαστο θα μείνει το κέφι της παρέας παρά τις επιμέρους δυσκολίες που μας προκύψανε.
 17. 17. 12 Οκτωβρίου 2013
 18. 18. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙ ΦΥΓΟΥΣ ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ
 19. 19. ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
 20. 20. «…γκρεμνά ναι μας οι τόποι μας , λέσκες τα χειμαδιά μας , τα σπηλιαράκια του βουνού είναι τα γονικά μας….»
 21. 21. Θεοδωρομανόλης
 22. 22. ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΙΑΚΑΣ
 23. 23. « Χριστέ μου πώς μ’ αρέσουνε στο Σέλινο οι στράτες γιατί τις πορπατούσανε στην Κατοχή οι αντάρτες».
 24. 24. « Ψηλά στο Κουστογέρακο, στων αγριμιών τις ρούγες , εκειά ναι που τσι κόψανε του Χίτλερ τσι φτερούγες».
 25. 25. ΛΙΓΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
 26. 26. ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
 27. 27. Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με αφορμή τη συνεργασία μας με το Δίκτυο Ε6 και Ε4 Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια , το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Μαρώνειας.
 28. 28. ΡΙΖΙΤΙΚΟ «Ο Κύριος έπλασε τη γη και στόλισε τον κόσμο Κι έκαμε κάμπους πράσινους τα όρη χιονισμένα Κι έβαλε δέντρα και πουλιά τον ουρανό με τ άστρα και γύρου γύρου θάλασσα».

×