Preek : Eerste Liefde

2,279 views

Published on

Presentatie bij de preek van 8 februari 2009, gehouden in Doetinchem

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,279
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Liefde is een universeel woord. “All you need is love”, is het niet. Er wordt veel over liefde gesproken in de Bijbel. Het is zelfs een van de belangrijkste karakter kenmerken van God: God is liefde!

  En wie heeft het thema liefde nu niet besproken. Af-en-toe is er een behoorlijke verwarring als het gaat om “wat is liefde”, omdat het nogal eens kan uitkomen op “consumerende liefde”, “op zichzelf gerichte liefde”. Je hoeft geen volgeling van Jezus te zijn om een beeld te vormen van wat echte liefde is. Eens wat uitspraken op een rijtje:
 • Mahatma Gandi, de grondlegger van het huidige India die zich inzette voor geweldloos verzet als middel voor revolutie. Hij deed heeft veel mooie dingen gezegd, zoals deze uitspraak:
 • Augustinus, een de grote denkers / theologen uit de vierde en vijfde eeuw heeft het volgende geschreven.
 • Boeddha, wie kent hem niet, heeft ook mooie dingen gezegd.

  Nu zijn we hier in de kerk van Jezus Christus. En wie kan beter uitleggen wat liefde is dan Hijzelf? Hij is liefde. Hij heeft liefde uitgeleefd. >>
 • God heeft niet alleen liefde, God uit niet alleen liefde, God geeft niet alleen liefde, God is liefde. Hij is er als het ware uit opgebouwd, Hij is bezitter ervan, het gaat van Hem uit, het vormt wie God is. Het maakt onderdeel uit van het goddelijke “IK BEN”. Deze God, onze God, is liefde.

  Als je deze liefde nog nooit bent tegengekomen, dan ben je God niet tegen gekomen. Als je je nooit hebt laten omhelzen door deze Goddelijke liefde, dan heb ben je God nog niet tegen gekomen. Mensen zullen God ontmoeten in de liefde die Hij heeft. En niet zomaar liefde, maar zelfopofferende liefde, de Agapè liefde. Liefde die zichzelf wegcijfert.

  Over deze liefde wil ik het vanmorgen over hebben.

 • ... en doe weer de werken als vroeger
  ...doe weer de eerste daden

  Wat zijn de eerste daden?? Zoals staat in Johannes 6 vers 29 “Dit moet u voor God doen: geloven in Hem die Hij gezonden heeft.”

  Maar ook zoals staat in 1 Johannes 3 vers 18 “Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” Je kan aan iemand’s daden zien wat God in iemands leven is.
 • In vers 4 staat: Maar dit heb ik tegen u: u hebt de liefde van weleer opgegeven. Daar staat origineel “je eerste liefde”
  Je eerste : prōtos = de eerste in de tijd of de eerste in de rang
  Liefde : agapē = Gods zichzelf opofferende liefde
  De liefde van weleer was de liefde die eerst kwam. En kijk eens in je eigen leven? Waar is de liefde van destijds toen je ervoor koos om God te volgen en Jezus de hoogste plaats in je leven te geven? Als ik naar mezelf kijk dan verlang ik er nog wel eens naar terug naar het moment dat ik bewust ervoor koos om Jezus te volgen. Mèn, wat was ik in vuur en vlam... en superradicaal!
  Stel nu dat God hetzelfde tegen mij zegt: ik vind het allemaal tof wat je doet, de zorgt voor een zuivere leer, je bent vasthoudend en je lijdt omwille van mij. Dit zal niet zo snel tegen mij gezegd worden, want lijden om Christus’ wil? Dat zit er niet echt in. Zou Hij dit eens van me zeggen, dan zal Hij toch geweldig ingenomen met me zijn. En toch was dit niet de focus van Gods aandacht. Hij heeft iets tegen de gemeente. Het is deze liefde van weleer.
  Maar wat is het en hoe kom je erbij terug als je het verloren hebt?
  Er zijn een aantal belangrijke dingen die je kan doen bij teksten. Op dit moment zijn we met de jeugd bezig om door een aantal basisprincipes heen te lopen als het gaat om het lezen van de Bijbel. Een van de tips om te starten is om de Bijbel vragen te stellen en de Bijbel zelf antwoorden te geven.
  De vraag nu is “wat is de eerste liefde”. Daar hebben we veel gedachten bij. Maar wat zegt de Bijbel ervan. Laat het licht van de Bijbel je pad verlichten en niet je beperkte eigen gedachten. Ook niet de dingen die je altijd hebt aangeleerd.
 • De apostel Johannes wordt de apostel van de liefde genoemd. Lees zijn geschriften eens als het gaat om de definitie “liefde”. Hij was de apostel “van wie Jezus veel hield” (Johannes 13:23 / 19:26 / 20:2 / 21:7 / 21:20). Hield Jezus niet van zijn andere discipelen?? Over geen van de andere discipelen is dit geschreven...
  Ook zo’n mooie vraag! Hoe zou dat komen? Ook zo’n mooie vraag. In welk boek wordt het beschreven? Juist, in het evangelie van Johannes. En over wie wordt deze uitspraak gedaan? Juist, over Johannes. Johannes is zelf de schrijver en identificeert zich niet als Johannes, maar als “de leerling van wie Jezus veel hield”. Misschien zit hier zijn grote geheim wel en is hij daarom de “apostel van de liefde”. Deze apostel wist dat Hij geliefd was door Jezus. Durf jij het zelf te zeggen? “Ik ben Wouter, de volgeling van wie Jezus veel houdt.”
  Misschien zit hier al een van de sleutels van de liefde, en de sleutels van de “eerste liefde”. Laten we een andere tekst van de apostel Johannes lezen >>
 • Wat is de essentie van de liefde? Wat is liefde eigenlijk? Want dat is de zin die er in de grondtekst staat. Niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat Hij ons heeft liefgehad. De Groot Nieuws Bijbel zegt het erg mooi “Liefde betekent niet dat wij God hebben liefgehad, maart dat hij ons heeft liefgehad.”
  Liefde is nog steeds een moeilijk begrip. Zeker Gods liefde. Gods liefde is van voor alle tijden. Miraculeus. Probeer Gods liefde niet te doorgronden. Het is de liefde van de Vader die je ziet door de genadegift van Zijn Zoon Jezus Christus. Hij werd gestuurd om verzoening te doen voor onze zonden. Hoe deed Hij dat? Door zijn leven, zijn eer en glorie op te geven.
  Wat is liefde als God zijn Zoon laat sterven aan een kruis? Om het offer voor verzoening te brengen? Als je dat een beetje gaat begrijpen dan begrijp je de sleutel van de liefde. Gods liefde. De liefde die van God uitgaat. De liefde die Hij is. De liefde die Hij is kan je zien in het offer van Jezus. Het offer van Jezus is onze sleutel tot God. >>
 • Door Zijn dood hebben we toegang tot het vaderhart van God gekregen. Het Vaderhart van God dat al eeuwenlang naar ons uitging. Jezus Christus heeft alle barrières weggenomen. De barrière van onze schuld tegenover God, van onze onreinheid, van onze onheiligheid, onze vijandschap... God had ons lief toen we nog volop vijand van Hem waren. Dat is de waarheid van het woord. De genade is van vóór alle tijden.
  Jezus kwam als een licht in de duisternis, bracht hoop in hopeloosheid... En zo hebben we deze genade (die er dus al van alle tijden is) leren kennen. Dit is wel onze redding: want de genade en liefde van God waren er al toen wij er nog niet waren, toen wij nog vijanden waren, toen het nog allemaal niet zo “close met God” was. :)

  Laten we even terug gaan naar Johannes, uit zijn eerste brief >>
 • Wat was er eerst? Mijn liefde of Gods liefde? Gods liefde was er al toen er nog helemaal geen liefde van mij was!

  Romeinen 5 vers 8 “Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.”

  Hoe gemakkelijk vergeten we onze eerste liefde? Het is niet de eerste liefde die van mij uitging naar God. Onze liefde is een antwoord op de eeuwige liefde van God. Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. En denk ik dat mijn liefde voor God geweldig is? Het is slechts liefde die zijn bron in God zelf vind. Als onze Heer Jezus oproept om niet de eerste liefde los te laten, dan is het een oproep om Hem niet los te laten. Niet van eigen inspanningen uit te gaan en te bouwen op eigen toewijding.

  Hoe ver Gods liefde gaat?
 • Gods karakter wordt zelfs aangeduid met liefde. Het is wie God is. Zijn wezen bestaat uit liefde. Opofferende liefde. Hij offerde Zijn Zoon op. En omdat deze liefde van God uitgaat is er ook een oproep om vanuit deze bron elkaar lief te hebben.

  Misschien heb je nog nooit je laten omarmen door deze God van liefde. Hij wil zijn eeuwige armen van liefde om je heen slaan. Hij wil je zijn liefde geven. Dat kan vanmorgen. Als jij je hart voor Hem opent, dan zal Hij je omarmen.
  Kind van God, ben je ook je eerste liefde kwijtgeraakt? Stop het zoeken in jezelf. En laat je vullen door de liefde van God. In Zijn licht en liefde wil Hij spreken. Zijn taal is een liefdestaal. Gaan er dingen mis in je leven? Dat is geen verrassing voor Hem. Maar je zult Hem pas echt horen als je je hart voor Zijn liefde opent. Dat er dingen misgaan is voor Hem geen probleem. Want als je komt in het bereik van Zijn liefde kan Hij je ook helpen. Uiteindelijk zegt de Bijbel dat het de “goedheid van de Heer is die tot inkeer leidt”. Mooi toch? Hij is liefde. Komt terug bij God. Wees niet bang. Want waar angst is is geen ruimte voor liefde. Ware liefde (dus zeker Gods liefde) sluit angst uit.

 • Preek : Eerste Liefde

  1. 1. Eerste liefde zqυ ν σο γάπη ώτην ἀ ν πρ τὴ ῆκες ἀφ Wouter van der Toorn Monday, February 16, 2009
  2. 2. UITSPRAAK OVER LIEFDE De liefde eist nimmer rechten op, zij geeft ze altijd. De liefde lijdt immer, koestert nooit wrok, wreekt zichzelf nooit. Mahatma Gandhi Monday, February 16, 2009
  3. 3. Heb lief en doe wat je wilt. Als je zwijgt, zwijg uit liefde. Als je spreekt, spreek uit liefde. Als je iemand terechtwijst, doe het uit liefde. Als je vergeeft, vergeef uit liefde. Laat de wortel van de liefde in je binnenste groeien. Uit die wortel kan slechts het goede voortkomen. Monday, February 16, 2009
  4. 4. In deze wereld zal haat nooit beëindigd worden door haat, maar door liefde; dit is een eeuwige waarheid... Overwin woede met liefde, overwin het kwade met het goede. Boeddha Monday, February 16, 2009
  5. 5. Ieder die liefheeft is uit God geboren en kent God. Wie niet liefheeft kent God niet, want God is liefde. 1 Johannes 4 vers 7-8 Monday, February 16, 2009
  6. 6. Openbaring 2 vers 1 – 7 1 Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: “Dit zegt hij die de zeven sterren in zijn rechterhand houdt en tussen de zeven gouden lampenstandaards verblijft: 2 Ik weet wat u doet, hoe u zich inzet en standhoudt, en dat u boosdoeners niet verdraagt. Zo hebt u mensen die beweren dat ze apostelen zijn, op de proef gesteld en als leugenaars ontmaskerd. 3 U bent standvastig en hebt veel verdragen omwille van mijn naam, zonder te verslappen. Monday, February 16, 2009
  7. 7. 4 Maar dit heb ik tegen u: u hebt de liefde van weleer opgegeven. 5 Bedenk van welke hoogte u gevallen bent. Breek met het leven dat u nu leidt en doe weer als vroeger. Anders kom ik naar u toe en neem ik, als u geen berouw toont, uw lampenstandaard van zijn plaats. 6 Het pleit echter voor u dat u net als ik de praktijken van de Nikolaïeten verafschuwt. 7 Wie oren heeft, moet horen wat de Geest tegen de gemeenten zegt. Wie overwint zal ik laten eten van de levensboom die in Gods Monday, February 16, 2009
  8. 8. πρῶτος ἀγάπη prōtos agapē eerste liefde Monday, February 16, 2009
  9. 9. Johannes 13 vers 23 Een van hen, de leerling van wie Jezus veel hield, lag naast Hem aan tafel aan... Monday, February 16, 2009
  10. 10. 1 Johannes 4 vers 10 Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden. Monday, February 16, 2009
  11. 11. 2 Timoteüs 1 vers 9 - 10 Deze genade was ons al vóór alle tijden gegeven in Christus Jezus maar nu is ze bekend geworden doordat onze redder Christus Jezus is verschenen, die de dood heeft vernietigd en onvergankelijk leven heeft doen oplichten door het evangelie. Monday, February 16, 2009
  12. 12. 1 Johannes 4 vers 19 Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad. Monday, February 16, 2009
  13. 13. 1 Johannes 4 vers 8 God is liefde Monday, February 16, 2009
  14. 14. Monday, February 16, 2009

  ×