Je Kunt Lekker Slapen

1,439 views

Published on

Presentatie bij preek van 22 februari 2009 over het thema "Je kunt lekker slapen"

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,439
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Waarom zou je in de kerk praten over slapen. Nu is het zo dat sommigen de tijd in de kerk gebruiken om eens lekker het slaaptekort in te halen... “De Heer geeft het zijn beminden in de slaap”. Een goed excuus om de ogen eens lekker dicht te doen. Maar graag in het komende half uurtje nog even niet! Misschien heb je nog niet zovaak in de kerk horen praten over slapen.

  Afgelopen week zag ik dat mensen door meer zorgen en onzekerheid vaker slecht slapen of zelfs slapeloze nachten hebben. Ik denk dat God ons ook wil zegenen met een goede slaap. En niet zomaar, maar het is een prioriteit van God. Dat was een van de ontdekkingen van de laatste studie bij de jeugd. Waarin het ging over “hoe moet je de Bijbel lezen”. Heel vaak lezen we over prachtige beloften van God heen of zien we Gods hart niet. En dat is nu net wat Hij wel wil, Hij wil ons ontmoeten, persoonlijk bemoedigen en aansporen.

  Wat was de ontdekking bij de jongeren. Lees mee in Deuteronomium 24 vers 10-13 >>
 • Deuteronomium 24 vers 10 - 13 10 Wanneer u iemand het een of ander leent, mag u niet zijn huis binnengaan om het onderpand op te halen. 11 U moet buiten wachten tot degene aan wie u de lening geeft met het onderpand naar buiten komt. 12 En als hij zo arm is dat hij zijn overkleed moet afstaan, mag u zich daar niet ’s nachts mee toedekken. 13 Voor zonsondergang moet u hem zijn onderpand terugbrengen, zodat hij onder zijn eigen overkleed kan slapen. Hij zal u dan de zegen van de HEER, uw God, toewensen, en de HEER zal het u ten goede aanrekenen.

  Wat moet je nu met een Bijbelgedeelte als deze? De jongeren weten het al. En ze konden het mooier uitleggen als ik. Jaren geleden, toen ik nog tiener was, werd dit op een Bijbelstudiekamp uitgelegd door een zendeling die er ook aanwezig was. In deze man zag ik Jezus terug. Hij leefde met God. Niet als een soort ‘standaard christen’, dus met ‘christelijke manieren’. Maar dit was een man die met God leefde in alle dingen die hij deed. Hij werkte als landbouwkundige ergens in Afrika. Hij vertelde dat als hij iets af had, een nieuwe tuin aangelegd ofzo, dat hij aan het eind van de dag dit allemaal aan God ging laten zien... Hoe en wat hij vertelde was compleet nieuw voor mij. God is toch voor geloof enzo, voor dingen in je hart...

  Dat beeld van God moeten we afleggen. In alles wat je in de Bijbel van Hem ontdekt is dat Zijn aandacht voor het leven van iedere dag is. Voor eten en drinken, voor kleding en slapen, voor de invulling van de dag, voor de portemonnaie, voor de hobby’s, voor de toffe dingen in je leven en voor het verdriet...

  Deut... Wat moet je hier nu mee? Je kan Gods hart ontdekken. Dit is een van de vele geboden die God gaf in het oude Testament. Goed, weer een regel erbij. Wat heb ik eraan? Op deze manier lees je snel over pareltjes heen. Waarom zou God een regel als dit geven? Omdat Hij het belangrijk vind dat, hoe je leven ook is, en wat er ook allemaal mis is gegaan (hier gaat het over schulden hebben en leningen), dat Hij ervoor wil zorgen (zelfs bij wet) dat je een gezonde en warme slaap heb en dat je niet in de kou de nacht hoeft door te brengen.

  Cool hè, als je Gods hart in zo’n Bijbelgedeelte leest. Dat kan je ook op jezelf betrekken. God wil ervoor zorgen dat ik een goede en gezonde slaap heb. Had je dat ooit gedacht? Maar misschien kan je helemaal niet zo goed slapen. Misschien maak je je veel zorgen en pieker je veel. Ook voor jou is Gods hart hetzelfde. Hij wil dat je lekker slaapt... een zorgeloze slaap!

  De Bijbel spreekt veel vaker over slapen. Dit is zeker niet het enige gedeelte >>
 • Misschien is dit helemaal niet zo voor jou. Ons gezinnetje had een poos last van goed kunnen slapen toen er een paar huizen naast ons een hevige brand was. Dat kost overgave en vertrouwen op Gods zorg en bescherming om je dan vol vertrouwen vredig in slaap te kunnen vallen. Want het voelt helemaal niet zo veilig als je je bewust bent van alles wat er mis kan gaan.

  Wat wij moesten doen, en ik wil jou daar ook voor uitdagen, is anders te gaan kijken. Je kan kijken naar de kant waar alles mis kan gaan. Maar je kan ook kijken naar de God die zegt in Psalm 121

  Ik sla mijn ogen op naar de bergen,van waar komt mijn hulp?
  2 Mijn hulp komt van de HEER die hemel en aarde gemaakt heeft.
  3 Hij zal je voet niet laten wankelen, hij zal niet sluimeren, je wachter.
  4 Nee, hij sluimert niet, hij slaapt niet,
  de wachter van Israël.
  5 De HEER is je wachter,de HEER is de schaduw aan je rechterhand:
  6 overdag kan de zon je niet steken, bij nacht de maan je niet schaden.
  7 De HEER behoedt je voor alle kwaad, hij waakt over je leven,
  8 de HEER houdt de wacht over je gaan en je komen van nu tot in eeuwigheid.

  Mijn God zorgt en Hij valt niet in slaap. Dát is de reden waarom ik mij vol vertrouwen neerleg en ik slaap val. Heerlijk, God zorgt voor me. Hij slaapt niet, Hij ziet alles. Hij ziet het zelfs als een vogeltje uit de boom valt. Hem ontgaat niets. En Hem ontgaat mij ook niet.

  Deze belofte voelt erg tegennatuurlijk. Want je kan ook weer menselijk gaan denken. Want er is een bepaalde statistische kans dat... Je weet maar nooit... Juist bij deze gedachten heb je de zekerheid van God nodig. Je hebt niet zoveel aan geloof als alleen maar een soort lifestyle. God is er niet voor om je een bepaalde cultuur eigen te maken. Hij wil graag met je omgaan in alle aspecten van je leven. En dat je Hem vertrouwt.
 • Je kunt vertrouwen op de Heer. Hij belooft je een vredige slaap. In de Spreuken gaat het over het dichtbij God blijven. Blijf dicht bij Hem. Hij zal je een vredige slaap geven. Wees niet bang en niet de hele tijd bewust van wat er allemaal mis kan gaan. Nee, de Heer kan je vertrouwen!

  Als je niet goed kan slapen, zeg dan tegen jezelf deze beloft: “ Ik hoef niet bang te zijn nu ik ga slapen, ik zal een vredige slaap hebben, want de Heer beschermt me”. Op deze manier pas je Gods belofte op jezelf toe. Dan wordt Gods woord leven voor de realiteit van iedere dag.

  Rianne legde het trouwens deze week mooi uit >>
 • Rianne zei het op deze manier. Want je kan rustig slapen, nou zo gemakkelijk is dat niet.

  Je mág rustig slapen want God zorgt voor je en daarom kán ik rustig slapen.

  Het begint wel bij het besef van Gods onafgebroken zorg voor mij. Relax, ik mag rusten, de stress laten gaan. Daarom kan ik het ook. En dit mag ik ook doorgeven aan mijn kinderen. Leven in het besef van Gods voortdurende zorg voor mij. Als je kind niet kan slapen, help je kind in het besef dat God zorgt.

  Nu is dit allemaal mooi. Maar waarom zou God zich zo druk maken om mijn slaap? Nou omdat Hij het goede voor me overheeft. De rusteloosheid van het bestaan, wat een gevolg was van de zonde die in de wereld kwam, heeft Jezus ook gedragen. En dat is geen vroom praatje. En niet zomaar een leuk verhaal. Ik zal je twee opzienbarende teksten laten zien.

  God gaf zijn Zoon Jezus als offer voor de mensheid. Hij kwam om de macht van de zonde te breken, de straf op zich te nemen en ons in een nieuw leven binnen te brengen. Hij bevrijdde ons van aanklacht, van de heerschappij van de zonde. Hij bevrijdde ons van de rusteloosheid. >>
 • Jezus zei dit toen Hij rondliep op aarde. Het was vlak voordat Hij zou moeten lijden en sterven voor de mensheid. En het was het antwoord van Jezus op iemand die zei “Heer, ik zal u volgen waarheen u ook gaat.” Jezus had een rusteloos bestaan. Er was geen huis, geen thuis voor hem. Geen eigen kussen om op te slapen, geen plek om rust te vinden...

  Het woord wat hier wordt gebruikt is κλίνω (klinō - neerleggen) κεφαλή (kephalē - hoofd).
  Maar er was een plek waar Jezus wel rust vond, een plek om Zijn hoofd te ruste neer te leggen. Dat woord vind je in Johannes 19 vers 30 >>
 • Het woord wat hier wordt gebruikt is κλίνω (klinō - neerleggen) κεφαλή (kephalē - hoofd). Dezelfde woorden uit het Grieks die in het eerdere vers vertaald worden met “hoofd neerleggen te ruste” worden in dit vers vertaald met “Hij boog zijn hoofd”.

  Zie je dit goed? Waar vond Jezus zijn plek om te rusten? Toen de prijs voor de zonde was betaald en alles klaar was. Toen Hij riep “Het is volbracht”, toen vond Hij rust. Wat was er volbracht? Jezus overwon de zonde en de dood, zodat deze niet meer over ons zouden heersen! Het is volbracht. De rusteloosheid is ten einde! De Bijbel zegt dat we een redder, een “hogepriester” hebben die ons door en door kent omdat Hij hetzelfde heeft meegemaakt als wij. Ook de slapeloosheid, de rusteloosheid.

  Zijn sterven aan het kruis hebben rust gebracht! Rust voor je ziel, rust voor je gezin, rust voor je werk, rust voor je toekomst... Hij heeft het leven geopend waarin we kunnen leven, wandelen met God. Niet alleen op zondag, niet alleen een christelijke cultuur (soms is dat het juist helemaal niet), maar een vertrouwelijke omgang met God. Hij zorgt. Relax, rust. Geen zorgen, want God zorgt voor mij.

  En als je niet kan slapen? Herinner je Gods beloften. Ken je bijvoorbeeld psalm 23? De Heer is mijn herder... Zeg deze psalm maar eens op, zachtjes, of ga erover mediteren (nadenken). En je zal zien dat God je rust gaat geven. De Heer is mijn herder, het ontbreekt me aan niets. Hij zorgt voor me. Ik zal vredig slapen, omdat Hij voor mij zorgt.

  Ik wens jullie voor deze week heerlijke zorgeloze nachten. God zorgt!
 • Doorpraten??
 • Je Kunt Lekker Slapen

  1. 1. Wouter van der Toorn Je kunt lekker slapen Monday, February 23, 2009
  2. 2. Deuteronomium 24 vers 10 - 13 ...En als hij zo arm is dat hij zijn overkleed moet afstaan, mag u zich daar niet ’s nachts mee toedekken. Voor zonsondergang moet u hem zijn onderpand terugbrengen, zodat hij onder zijn eigen overkleed kan slapen. Hij zal u dan de zegen van de HEER, uw God, Monday, February 23, 2009
  3. 3. Psalm 4 vers 9 In vrede leg ik mij neer en meteen slaap ik in, want u, HEER, laat mij wonen in een vertrouwd en veilig huis. Monday, February 23, 2009
  4. 4. Spreuken 3 vers 24 - 26 Je hoeft niet bang te zijn wanneer je slapen gaat, je slaap zal vredig zijn. Je hoeft geen angst te hebben plotseling te worden opgeschrikt door onheil dat van goddelozen komt. Je kunt vertrouwen op de HEER, hij beschermt je tegen hinderlagen. Monday, February 23, 2009
  5. 5. Ik mág rustig slapen want God zorgt voor me daarom kán ik rustig slapen. Monday, February 23, 2009
  6. 6. Lukas 9 vers 58 Jezus zei tegen hem: ‘De vossen hebben holen en de vogels hebben nesten, maar de Mensenzoon kan zijn hoofd nergens te ruste leggen.’ Monday, February 23, 2009
  7. 7. Johannes 19 vers 30 Hij zei: ‘Het is volbracht.’ Hij boog zijn hoofd en gaf de geest. Monday, February 23, 2009
  8. 8. Wouter van der Toorn Monday, February 23, 2009

  ×