Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Traditii si obiceiuri

347 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Traditii si obiceiuri

  1. 1. Ouale de Pasti Mareste imaginea. Ouale de Pasti - Din martea Saptamanii Mari, dar mai ales in zilele de joi, vineri si sambata,in toate gospodariile bucovinene se vopsesc ouale rosii de Pasti.Obiceiul folosirii oualor colorate in practicile de renovare a timpului primavara, cand se serba,odinioara, Anul Nou, tine de mitul cosmogonic al oului primordial, pe care il gasim si in unelelegende bucovinene.Preluate de crestinism, ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Fiul Domnului intrumantuirea omenirii si miracolul renasterii Sale, devenind elementul definitoriu al sarbatoriipascale.In Bucovina ouale de Pasti sunt numite cu un termen generic "merisoare" si erau, la inceput,colorate numai in rosu ("rosete") pentru ca mai tarziu sa se raspandeasca si practica vopsirii ingalben ("galbinete"), in verde ("verdete"), in albastru ("albastrele") si in negru ("negrete").Alta data, culorile se obtineau numai din plante ce erau puse la macerat in Duminica Floriilor.Astazi acest obicei este in mare parte pierdut, femeile folosind culori acrilice pentru vopsireatuturor oualor de Pasti.Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale inchistrite,numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond siconsta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundareasuccesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra). Unealta folosita se numeste chisita sieste un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata dinalama, prin care este petrecut un fir de par de porc. La sfarsit, dupa "scriere" si "imbaiere", oulse incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteazastraturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Cele mai raspandite motive folosite lainchistrirea oualor sunt crucea Pastelui, floarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararearatacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele, coarnele berbecului,carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul ciobanului, fluierul ciobanului, "patruzeci declinisori", vartelnita, creasta cocosului, broasca, fierul plugului, ulita satului, grebla, sapa etc.In trecut culorile utilizate se obtineau din plante, fierbandu-se frunzele, florile, coaja sautulpina acestora.Culori (vegetale):rosu: coaja de mar dulce, frunze si flori de mar dulce, roiba, flori de sovarf, coaja de macies,etc.albastru: flori de viorele.verde: frunze de nuc, coaja de arin, coaja si mugur de mar paduret, floarea-soarelui, etc.
  2. 2. galben: coji de ceapa, coaja de lemn paduret, coaja de lemnul cainelui, coaja de malin, etc.negru (ouale negre simbolizează durerea lui Iisus): coaja verde a nucilor, coaja si fructe dearin, etc.Vechimea obiceiului poate fi doar banuita. Exista batrani care isi amintesc ca strabunii lorvorbeau de practici de fertilizare savarsite de tinere perechi care ingropau "oua desenate" lamarginea campului, in noaptea de Inviere, ceea ce plaseaza obiceiul in vremuri precrestine.Aceeasi vechime pare a fi demonstrata si de perpetuarea unui model numit "ciresica"- ce esteaproape identic cu "vartelnita" intalnita pe ceramica de tip Cucuteni - sau a motivului numit"cararea ratacita", cel mai greu de realizat (el se desfasoara pe intreaga suprafata a oului subforma unei spirale cu volute), motiv ce este o forma originala de reprezentare a Caii Lactee,numita Cararea Ciobanului in comunitatile de oieri.

×