Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Aprendre llengües s_xxi

3,432 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Aprendre llengües s_xxi

 1. 1. Aprendre llengües al s. XXIBones pràctiquesMés enllà del llibre de text:(re)crear la unitat didàcticaSergi Cercós VilademuntCNL del Vallès OrientalOC de Parets del Vallès Barcelona, 20 de juny de 2012
 2. 2. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesPer què?- Pensem que les tasques són efectives si són significatives, és a dir, si les tasques deixen de ser una rutina per esperar que s’acabi la classe i sortir a fer qualsevol altra cosa que sí que sigui interessant.- Si una tasca és significativa, segurament és més motivadora.- Creiem que la significativitat s’incrementa extraordinàriament treballant a partir d’experiències personals o properes.
 3. 3. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesPer què?"Relaciona la matèria amb les experiències i rerefons diaris dels estudiants“ DÖRNEY, Zoltán. Estratègies de motivació a l’aula de llengües. Barcelona: editorial UOC, 2008. (p. 89) ISBN 88-08-15478-5
 4. 4. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesPer què? "Si el professor vol motivar el seus estudiants perquè aprenguin, totes les activitats han destar marcades per la rellevància. Si els alumnes no aconsegueixen relacionar lactivitat i el món en què viuen, no hi veuran cap sentit (...)." (Gary Chambers 1997:37-38) DÖRNEY, Zoltán. Estratègies de motivació a l’aula de llengües. Barcelona: editorial UOC, 2008. (p. 89) ISBN 88-08-15478-5
 5. 5. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesPartim de la unitat 7 del bàsic 2 del llibrePassos 1.L’objectiu fonamental en aquesta unitat ésque l’alumnat aprengui a fer servir el passatperifràstic.
 6. 6. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesElaborem curosament els enunciats de lestasques de la seqüència didàctica.La seqüència didàctica s’organtitza enquatre tasques possibilitadores i una tascafinal.Treballaran per grups.Treballaran cooperativament amb la tècnicadel puzzle. Cada grup té un/a tutor/a, queha triat el professor.
 7. 7. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiques
 8. 8. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesAbans de començar la tasca possibilitadora1, llegim en veu alta els textos que servirancom a model.
 9. 9. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 1Formem els 4 grups de 5 persones.L’objectiu és que es familiaritzin ambl’estructura del passat perifràstic a partir dela repetició del model.Després de la lectura col·lectiva en veualta, amb els grups formats, han d’omplir lagraella.
 10. 10. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 1
 11. 11. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesJa tenen el model i aprenen a buscar la informaciórellevant. A partir d’aquí, cada membre del grupomple la graella amb la seva informació.
 12. 12. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesA partir d’aquest punt, els alumnes es“desenganxen” del llibre i comencen a crearconeixement a partir de l’aplicació delmodel per generar un text nou, inèdit.La tasca 1 s’acaba amb una exposició oralde l’experiència a la resta del grup.
 13. 13. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 2
 14. 14. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesAfegim un ítem imprevist a la graella: “Lacosa més divertida que li va passar”.
 15. 15. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 3 Tots els membres del grup fan el mateix text. El necessitaran per a la tasca possibilitadora 4.
 16. 16. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 4
 17. 17. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 4
 18. 18. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 4: models
 19. 19. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca possibilitadora 4: resultat
 20. 20. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesTasca final: la gravacióMostres
 21. 21. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesConsideracions finals• Van aprendre a fer servir el passat perifràstic raonablement bé i a combinar-lo amb l’imperfet.• Més enllà de l’aspecte purament didàctic, el fet de compartir experiències personals de manera lúdica creiem que ajuda molt a cohesionar el grup. L’ambient entre l’alumnat és molt distès.
 22. 22. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesConsideracions finals• Ens ho vam passar bé.• Els alumnes estaven molt motivats.• Les dues sessions que hi vam dedicar (3 hores) van passar molt de pressa.• En el qüestionari de valoració que vam passar al final de la seqüència, la valoració va ser molt positiva. El 100% va dir que volia tornar a fer aquesta mena de tasques. (I en vam fer més, efectivament).
 23. 23. Aprendre llengües al s. XXI - Bones pràctiquesConsideracions finals• Aquest material perdura i es pot reciclar per a altres tasques, per a altres grups, per a altres nivells i fons i tot per a sessions de formació del professorat.

×