Ligjerata 1 njoftim me lenden

761 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
761
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ligjerata 1 njoftim me lenden

 1. 1. Statistika për ekonomiks dhe biznes Ligjërata 1: Njoftim me lëndën
 2. 2. Përmbajtja e ligjëratës• çka është statistika?• Shembuj nga jeta e përditshme• Rëndësia e statistikës• Rezultatet e pritura• Përmbajtja e lëndës• Mënyra e vlerësimit 2
 3. 3. çka është statistika? çka kuptoni JU me “statistik딕 Gjëja e parë që ju shkon ndërmend? – Shifrat e papunësisë? – Anketat (p.sh. para zgjedhjeve?) – Nota mesatare? – Apo vetëm lëndë që duhet ta mësoni?• Në jetën e përditshme, për shumicën e njerëzve statistikë do të thotë “përshkrim numerik” 3
 4. 4. çka është statistika? Përkufizimi i statistikës si shkencë• Statistika është shkenca e të dhënave. Ajo ka të bëjë me... – mbledhjen – organizimin – analizën dhe – interpretimin ...e të dhënave.• Shembull: Notat në Makroekonomi! – Mbledhja e të dhënave për notat e grupit tuaj 4
 5. 5. çka është statistika? Dy procese të ndryshme: përshkrimi dhe inferenca• Mund të gjejmë notën mesatare të studentëve të grupit tuaj ...statistikë përshkruese/deskriptive!2. Mund të nxjerrim konkludime (përfundime) për të gjithë studentët e Universitetit, p.sh: – Vlerësim për notën mesatare të tyre – Vendime (p.sh. shtimi i numrit të orëve) – Parashikime (p.sh. notën e grupit tjetër që hyn në provim javën tjetër) ...statistikë inferenciale! 5
 6. 6. Shembuj nga jeta e përditshme Ku jeni “takuar” ju me statistikën?“Rritja ekonomike në vitin 2009 ishte 5%”“Aktualisht Kosova ka rreth 500,000 të papun딓VW ka raportuar ulje prej 8% të shitjeve të modelit Golf”“Ronaldo ka shënuar 23 gola gjatë këtij sezoni”“Fabregas ka 2 pasime të kompletuara gjatë kësaj loje”“90% e femrave raportojnë që flokët e tyre janë zbutur pasi që kanë përdorur këtë shampon” 6
 7. 7. Rëndësia e statistikës Shembuj shumë të ndryshëm...(1)• Shikueshmëria e televizioneve? – Cili TV shikohet më shumë? – Nga kush? (Cila moshë, cila gjini...) – Në ç’kohë? (fundjavë, mengjes, pasdite...) – çka shikohet më shumë? (seriale, sport, lajme...) ...për firmën: Në cilin TV të reklamojë? Kur? ...për TV: çfarë programi? çmimi i reklamave? 7
 8. 8. Rëndësia e statistikës Shembuj shumë të ndryshëm...(2)• Shitjet e firmave? – Sa këmisha dhe sa palë këpucë janë shitur gjatë vitit të kaluar? – Sa këmisha janë shitur gjatë muajit mars të vitit të kaluar? – Cilët janë numrat më të shitur të këpucëve? ...për firmën: çfarë malli të porositet? Në çfarë sasie? çfarë numra? Si të vendoset malli në rafte? çfarë oferta speciale të ofrohen? 8
 9. 9. Pyetje apo komente? 9

×