Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Surse regenerabile de energie

1,227 views

Published on

Sunt prezentate ca surse regenerabile: energia solara si energia eoliana

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Surse regenerabile de energie

 1. 1. Prof. SOREANU COSTINELA Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina
 2. 2. Sursele regenerabile (reînnoibile) sunt sursele care se regenereazã pe mãsurã ce sunt consumate. Printre sursele regenerabile de energie amintim: radiaţia solarã, energia eoliană şi energia geotermalã
 3. 3. Energia solară se referă la o sursă de energie inepuizabilă care este direct produsă prin lumină şi radiaţia solară.
 4. 4. Dispozitive de captare a energiei solare: Panourile solare Fluidul colector care trece prin canalele panoului solar are temperatura crescută datorită transferului de căldură. Energia transferată fluidului purtător este numită eficienţă colectoare instantanee. Panourile solare au în general una sau mai multe straturi transparente pentru a minimaliza pierderile de căldură şi pentru a putea obţine o eficienţă cât mai mare. În general, sunt capabile să încălzească lichidul colector până la 82 grade C (cu un randament cuprins între 40 şi 80%)
 5. 5. Panouri solare au fost folosite eficient pentru încălzirea apei şi a locuinţelor. Acestea înlocuiesc acoperişurile locuinţelor. În emisfera nordică, ele sunt orientate spre sud, în timp ce în emisfera sudică sunt orientate spre nord. Unghiul optim la care sunt montate panourile depinde de latitudinea la care se găseşte instalaţia respectivă. În general, pentru dispozitivele folosite tot anul, panourile sunt înclinate la un unghi egal cu latitudinea la
 6. 6. Pentru aplicaţii cum sunt aerul condiţionat, centrale de energie şi numeroase cereri de căldură, panourile solare nu pot furniza fluide colectoare la temperaturi suficient de mari pentru a fi eficiente. Ele pot fi folosite ca dispozitive de încălzire în prima fază, după care temperatura fluidului este apoi crescută prin mijloace convenţionale de încălzire. Alternativ, pot fi folosite colectoare mai complexe şi mai scumpe.
 7. 7. Acestea sunt dispozitivele care reflectă şi focalizează razele solare incidente într-o zonă mică de captare. Ca rezultat al acestei concentrări, intensitatea energiei solare este mărită şi temperatura care poate fi atinsă poate ajunge la câteva sute sau chiar câteva mi de grade Celsius. Aceste captatoare trebuie să se mişte după cum se mişcă soarele, pentru a funcţiona eficient şi dispozitivele utilizate se numesc heliostate.
 8. 8. Panourile cu celule fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică. Celulele solare făcute din cristale de silicon, arsenicat de galiu şi alte materiale semiconductoare, transformă direct radiaţia solară în electricitate. Prin conectarea unui număr mare de celule fotovoltaice, costul electricităţii fotovoltaice a fost redus la 30 de cenţi/KWh. Randamentul sporit al panourilor cu galiu provine in principal din faptul ca acestea captează energie solară dintr-un spectru mai larg decât cele cu siliciu. Instalaţiile fotovoltaice produc energie electrică fără costuri de combustibil. Panourile solare fotovoltaice produc energie electrică 4 h/zi (calculul se face pe minim: orele de lumină). Ziua, timp de 4 ore, (iarna 1,5 ore) aceste panouri solare produc energie electrică care poate fi stocată în acumulatori, pentru a fi folosită dealungul nopţii, la casele izolate, fără legatură la reţeaua electrică naţională.
 9. 9. Spre deosebire de celelalte surse de energie, puterea vântului este inepuizabilă, nu poluează mediul şi nu degajează emisii ce duc la producerea ploilor acide sau la amplificarea efectului de seră.
 10. 10. .
 11. 11. -Clasificarea eolienelor în funcţie de putere. -mică putere < 40 kW -medie putere 40kW la 1 MW -mare putere > 1 MW
 12. 12. - puterea vântului este inepuizabila - nu poluează mediul - nu degajează emisii ce duc la producerea ploilor acide sau la amplificarea efectului de seră. - longevitatea acestora, fără sau cu foarte puţine investiţii suplimentare de la momentul instalării.
 13. 13. - vânturile nu au activitate continuă şi de aceea nu pot furniza energie tot timpul - puterea vântului nu poate fi stocată şi utilizată la nevoie precum combustibilii solizi - nu toate vânturile sunt suficient de puternice sau de dese pentru a putea fi valorificate - zgomotul produs de elice - din cauza efectului estetic s-au raportat cazuri în care au fost omorâte păsările la impactul cu elicele generatoarelor
 14. 14. Reprezintă energia termică stocată în structura geologică a Pământului. Este o energie ecologică, regenerabilă şi inepuizabilă, rezultată din transformarea apei calde sau a aburilor fierbinţi, captaţi în zone cu vulcanism accentuat, în energie termică sau electrică.
 15. 15. - fie prin exploatarea directă a apei calde, din rezervorul geotermal, însă aceasta este o metodă cu un randament destul de scăzut din cauza că apa rezultată va avea o temperatură mult diminuată; - fie prin utilizarea unui sistem mecanic prin care în crăpăturile din zonele calde ale scoarţei terestre se injectează apa, sub presiune, la câţiva kilometri adâncime. La capătul opus, apa încălzită, în stare gazoasă, este extrasă şi captată pentru a fi transformată în energie termică sau secundar în energie electrică.
 16. 16. - Unitatea de schimb de căldură cu solul - Pompa termică - Sistemul de alimentare cu aer
 17. 17. - Eficienţa ridicată în ceea ce priveşte consumul energetic necesar utilizarii instalatiei, 25-30% consum mai mic în comparaţie cu sistemele de încălzire/răcire obişnuite. - Costuri de mentenanţă scăzute - Sunt instalaţii fiabile, cu o durata medie de exploatare de 20-25 ani. -Nu depind de condiţiile atmosferice externe, anotimp, sau alţi parametri fizici.
 18. 18. -Dezavantaj - costurile mari de instalare - creşterea instabilităţii solului din zona, putând fi cauzate chiar şi cutremure de intensitate redusă
 19. 19. - centrale „uscate”- folosesc puterea aburului din izvoarele geotermale - centrale „flash”- se bazează pe puterea calorică a apelor geotermale cu o temperatură de 182 0C, pompată şi introdusă în instalaţie la presiuni înalte - centralele cu ciclu binar- aburul sau apa fierbinte nu intră în contact direct cu turbina. Apa folosită are o temperatură medie care depăşeşte 200 0C.
 20. 20. Avantajul unui astfel de sistem este faptul că funcţionează cu sistem închis, ceea ce elimină aproape la zero emanaţiile de gaze cu efect dăunător asupra stratului de ozon.
 21. 21. Concluzii Trebuie cât mai mult de valorificat resursele regenerabile de energie pentru a salva planeta noastra!!!!!!
 22. 22. 1. T. Ambros, I. Sobor ş.a, Surse regenerabile de energie, Chisinău 1999 2.**”Learning toole for Electrical Engineering” -Energii regenerabile.Diane Brizon, Nathalie Schild, Aymeric Anselm, Mehdi Nasser ; www.e-lee.net 3.SC IBCOENERG SRL “Studiu preliminar de impact asupra mediului.Parc de turbine eoliene în Judetul Tulcea” 4.European Commision-Directorat General XII “Externalities of Energy. Vol 6: WIND&HYDRO”, 19954. European Wind Energy Association - Revista “WIND DIRECTIONS” , 2000-2006. 5. Anton L, Baya A, Hidraulică şi masini hidraulice, Vol. I, II, Ed. Mirton, Timişoara, 1994, 1995

×