Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Criza - cum s-a nascut

6,966 views

Published on

O descriere simplista si umoristico-ironica a conditiilor care au condus la declansarea crizei economice mondiale.

Published in: Economy & Finance
 • Be the first to comment

Criza - cum s-a nascut

 1. 1. Criza
 2. 2. S-a solicitat , unui prestigios analist financiar , să explice criza într-o formă mai simplă, pentru ca oricine să poată înţelege cauzele. Descrierea a sunat astfel:
 3. 3. Un anumit cavaler a sosit într-un sat , unde nu mai fusese niciodată şi a oferit tuturor locuitorilor 100 euro pentru orice măgar de vânzare.
 4. 4. O bună parte dintre locuitori și-au vândut animalele. Următoarea zi s-a întors cu o ofertă mai bună: 150 euro bucata. O altă parte dintre locuitori și-au vândut măgarii.
 5. 5. Ziua următoare le-a oferit 300 euro şi restul posesorilor de măgari și-au vândut animalele.
 6. 6. Văzând că nu mai sunt măgari, a oferit 500 euro pentru orice măgar va găsi săptămâna viitoare, apoi plecă.
 7. 7. În ziua următoare și-a trimis ajutoarele, în acelaşi sat, cu măgarii pe care îi cumpărase, pentru a îi vinde cu 400 euro bucata.
 8. 8. Cu gândul la câştigul săptămânii viitoare, toţi locuitorii au cumpărat măgarii cu 400 euro, iar cei care nu au avut bani au făcut un împrumut. Astfel au cumpărat toţi măgarii din municipiu.
 9. 9. Aşa cum era de aşteptat, ajutoarele au dispărut, la fel şi cavalerul. Niciodată nu au mai fost văzuţi. Rezultatul: Satul s-a umplut de măgari şi a rămas înglodat în datorii. Până aici a fost ceea ce a descris analistul. Să vedem ce s-a întâmplat după aceea.
 10. 10. Cei care au cerut împrumuturi, chiar dacă vindeau măgarii nu puteau plăti datoria. Cei care au dat bani cu împrumut s-au plâns municipalităţii, spunând că dacă nu primesc ajutor vor fi ruinaţi; astfel nu vor putea continua să împrumute şi toată lumea va fi ruinată.
 11. 11. În loc să dea banii oamenilor din popor, pentru a-şi plăti datoriile, primarul le-a dat banii celor care au dat bani cu împrumut, ca să nu fie ruinaţi. Pe aceștia îi aveam mai aproape. Dar ei, acoperind o mare parte din banii pierduţi, nu au şters datoriile poporului, care continua să rămână împovărat. Primarul irosi bugetul municipalităţii, care astfel a intrat în datorii.
 12. 12. De aceea ceru bani celorlalte municipalităţi. Dar acestea i-au răspuns că nu îl pot ajuta, deoarece fiind ruinată, municipalitatea nu va putea returna banii împrumutaţi. Rezultatul: Marii specialiști înşelaţi.
 13. 13. Cei ce au dat bani cu împrumut, cu profitul aranjat şi cu o grămadă de persoane de la care continuau să ceară bani, plus dobânzi, au luat inclusiv măgarii care în nici un caz nu valorau suficient ca să acopere toată datoria.
 14. 14. Multă lume a rămas ruinată şi fără măgar întreaga viaţă. Municipalitatea, la fel, a rămas ruinată. Rezultatul final? Pentru a soluţiona toate aceste lucruri şi a salva poporul municipalitatea a redus salariile funcţionarilor. Şi tot a şa...

×