Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Slow Management
Nr 28 Voorjaar2o14 Zorg in beweging I Reportage

Academisch ziekenhuis in Nijmegen wil beter luisteren naa...
44

Slow Management
Nr 28 Voorjaar 2014

Denk in zorgnetwerken,  klinkt het vanuit het
Radboudumc.  Met de patient als bel...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Slow management deel 1

275 views

Published on

Published in: Healthcare
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Slow management deel 1

  1. 1. Slow Management Nr 28 Voorjaar2o14 Zorg in beweging I Reportage Academisch ziekenhuis in Nijmegen wil beter luisteren naar patlent ‘ . §,4—$_sND¢P~ . .»~. <»; «¢. ««~«.4~. s“r: v*” n_. m.. _n. ..». .~. ¢.. ww. »u~. L.-w«—~w~«ww~<-**‘M-*W**W”‘“ / “ .
  2. 2. 44 Slow Management Nr 28 Voorjaar 2014 Denk in zorgnetwerken, klinkt het vanuit het Radboudumc. Met de patient als belangrijkste partner en medebehandelaar. Het academisch ziekenhuis in Nijmegen is volop bezig met participatory healthcare, shared decision making, de e-patient en health communities. En heeft al vijfjaar een chief listening officer in dienst die instelling, artsen en verpleegkundigen leert om beter naar patienten te luisteren. TEKST LUCY HOLL FOTOGRAFIE RADBOUDUMC, MIRELLA BOOT, ERIK VAN ’T HULLENAAR Directeur Lucien Engelen van het Radboud REshape & Innovation Center in Nijmegen doet het niet meer. Hij spreekt simpelweg niet meer op ‘no-show‘-conferenties, laat hij weten via zijn blog op Linkedln. Een no-show staat in de zorg voor een patient die niet op zijn afspraak verschijnt. Maar Voor Lucien Engelen zijn het de talloze bijeenkomsten over de toekomst van de gezondheids- zorgwaarbij geen enkele patient in de zaal zit, laat staan als spreker opgesteld staat. Al dat gepraat éver patien- ten zet geen zoden aan de dijk. Praten mét patienten is veel interessanter en effectiever, vindt hij. Zoals bij TEDxMaastricht in 2012 - mede georganiseerd door Engelen - en het Iandelijke congres van de Inspectie Voor de Gezondheidszorg over Patientveiligheid, vorig jaar in Rotterdam. ‘Honderd patienten op zeshonderd deelnemers’, schrijft Engelen trots. Ook verwijst hij Lucien Engelen: ‘De dokter nieuwe stijl maakt niet Ianger de dienst uit, maar levert een dienst. ’ Zorg in beweging ' T Reportage naar de TEDX-bijeenkomst over het thema vertrouwen, Waarmee de Radboud Universiteit Nijmegen vorigjaar haar 90-jarige bestaan vierde. De woorden die hartpa~ tient René Tabak aan het eind van zijn voordracht daar uitsprak, galmen nog na: ‘Kijk niet alleen naar mij, maar zie mij. Luister niet alleen naar mij, maar hoor mij. ’ Veel nieuwe dingen Later dit jaar zet het Radboud REshape & Innovation Center een conferentie op touw die 24 uur lang met het daglicht mee zal reizen over de wereld. Overal Worden projecten en cases voor het voetlicht gebracht die de patient als partner en volwaardig lid van het behan- delteam laten zien. Dit technische en organisatorische hoogstandje over zorginnovatie start en eindigt in Nij- megen en zal wereldwijd live te volgen zijn via internet. Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) profileert zich graag als vernieuwend, houdt van uitda— gingen en neemt participatory healthcare serieus. ‘Ik zie véél nieuwe dingen, natuurlijk niet overal in het zieken- huis, maar ik weet zeker dat er in Nederland geen zie- kenhuis is dat zover is als wij’, stelt Cathy van Beek, lid van de raad van bestuur en chief medical officer on0m- wonden in het boek De patient als partner, de zoektocht binnen het Radboudumc dat na TEDxMaastricht 2012 verscheen. Het academisch ziekenhuis in Nijmegen heeft ook al bij- na vijfjaar een chief listening officer (C10) in de persoon 4 , , , , j, ,,. _J . M_. ~,_L, __. ,_k_

×