Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

E-demokracija: teorija in praksa v informacijski družbi

448 views

Published on

Predavanje na konferenci INPRO 2009 v Mariboru.

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

E-demokracija: teorija in praksa v informacijski družbi

  1. 1. E-demokracija: teorija in praksa v informacijski družbi Barbara Kvas in Domen Savič E-demokracija.si
  2. 2. E-demokracija in teorija Elektronska demokracija je skupek elektronskih orodij, ki državljanom omogočajo sodelovanje pri sprejemanju političnih odločitev E-demokracija je dodatek predstavniški demokraciji, ne njen nadomestek Državljan z IKT dobi nove možnosti politične participacije (nudi rešitev apatije in nezadovoljstva z vsakdanjim življenjem)
  3. 3. Orodja e-demokracije e-dostop (e-uprava) e-posvetovanje/e-anketa e-peticija e-forum e-konzultacija e-referendum e-glasovanje (i-glasovanje) politični spletni dnevniki spletna družbena omrežja
  4. 4. E-demokracija in praksa E-demokracija v medijih in javnosti (tudi v politiki) = e-uprava ali/in e-volitve E-uprava – postopki v celoti ne morejo biti prenešeni na splet (nepovezane in zastarele baze podatkov) E-demokracija/komunikacija – v času predvolilnih kampanj (izven tega časa malo primerov – nepoznavanje in nezanimanje politikov in državljanov)
  5. 5. Primeri dobre prakse MO Maribor – Stik z upravo DZ – Javna predstavitev mnenj Vprašaj s klicajem
  6. 6. Hvala za pozornost.barbara@e-demokracija.sidomen@e-demokracija.siwww.e-demokracija.si

×