www.contabun.ro
14
REVISAL
completare, transmitere, probleme, recuperarea
bazei de date, amenzi
Elena Savciuc
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 2
Despre autor
Elena S...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 3
Reguli privind compl...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 4
provenienta — Uniune...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 5
Modalitati prin care...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 6
-sediul ITM in a car...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 7
Atentie sporita la c...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 8
Recuperarea bazei de...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 9
Contraventii si sanc...
REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi
www.contabun.ro Page 10
agentiei, reprezent...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

REVISAL: ghid practic

3,629 views

Published on

February 13, 2014 admin No comments

Registrul general de evidenta a salariatilor cuprinde contractele individuale de munca in desfasurare la data intrarii in vigoare prevederilor Hotararii 500/2011, indiferent daca acestea sunt suspendate la data de 01.08.2011.

Published in: Economy & Finance
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,629
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
32
Actions
Shares
0
Downloads
92
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

REVISAL: ghid practic

 1. 1. www.contabun.ro 14 REVISAL completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi Elena Savciuc
 2. 2. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 2 Despre autor Elena Savciuc, expert legislatia muncii * Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii * Master ―Dreptul muncii, relatii de munca si industriale‖ – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti * Curs ―Expert legislatia muncii‖ – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy * Curs ―Inspector de specialitate protectia muncii‖ * Curs ―Inspector Resurse Umane‖ Contabun.ro s-a nascut in 25 februarie 2010 si inca de la inceput si-a propus sa aduca informatie de incredere si de calitate intr-un domeniu in care schimbarile legislative sunt la ordinea zilei. Contabun.ro s-a bucurat de succes imediat, mai ales datorita articolelor din zona salarizare si legislatia muncii. Asa se face ca, la finalul anului 2010, contabun.ro se putea lauda cu 254.710 de vizitatori unici si 473.960 de pagini vizualizate. Cifrele contabun.ro pana in 24.02.2014 *1.286.987 de vizitatori unici *2.274.755 de pagini vizualizate *1.422 de articole publicate *542 de raspunsuri la intrebarile puse de catre cititori in cadrul sectiunii „comentarii‖ de la finalul articolelor, sau in categoria „intreaba specialistul‖. *1.413 persoane fizice si juridice abonate la newsletter-ul contabun.ro Ce spun altii despre contabun.ro Felicitari. De altfel tot acest site este super.. bine documentat, organizat, structurat.. Il urmaresc cu interes. Mirela (18.02.2014) Felicitari pentru site… chiar am gasit informatii interesante si complete. Alina (14.02.2014) Va multumim pentru tot ce postati, ne este de folos sa mai aflam una alta.Cu stima, Utu Florica (22.01.2014) Buna ziua,Va multumesc ca existati si ca v-am descoperit. Tot ceea ce postati m-a ajutat enorm in zilele acestea si cu siguranta ma v-a ajuta si in continuare.Felicitari pentru initiativa!Cu respect, Nicoleta (06.01.2014) Buna seara. Ma numesc Vlad si doresc sa va felicit pentru acest site (30.04.2012) Informatii utile si clare! multumesc! Marian Vasilache (12.03.2012) Utile informatii…multumesc! Ioana (22.10.2011) Va multumesc pentru informatia referitor la organizatiile fara scop patrimonial. Mi-a fost de folos. Aveti cumva un fel de newsletter? Laura (24.05.2010) Mi se pare un blog foarte interesant. V-am adaugat la blogrol. Dan (15.04.2010)
 3. 3. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 3 Reguli privind completarea registrului general de evidenta a salariatilor Registrul general de evidenta a salariatilor cuprinde contractele individuale de munca in desfasurare la data intrarii in vigoare prevederilor Hotararii 500/2011, indiferent daca acestea sunt suspendate la data de 01.08.2011. Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza in ordinea incheierii, modificarii, suspendarii sau incetarii contractelor individuale de munca. Completarea elementului referitor la salariu, sporuri si cuantumul acestora se realizeaza si pentru contractele deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a HG 500/2011. Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza de catre angajatori cu ajutorul aplicatiei informatice distribuita gratuit de Inspectia Muncii sau cu ajutorul aplicatiilor informatice proprii ale angajatorilor. Completarea registrului general de evidenta a salariatilor se face de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator. Angajatorii pot contracta serviciul de completare si transmitere a registrului prin incheierea, cu respectarea art. 20 alin. 5 din Legea 677/2001, de contracte de prestari servicii cu prestatori inregistrati la ITM. Angajatorii au obligatia informarii in scris a ITM despre incheierea contractului cu prestatorul cu care a contractat serviciul de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor INFORMAREA catre ITM, despre incheierea contractului cu prestatorul cu care a contractat serviciul de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor va consta intr-o adresa care va cuprinde: denumirea prestatorului, Certificatul de inregistrare al acestuia, dovada inregistrarii prestatorului ca operator de date cu caracter personal, conform Legii 677/2001, si data de la care s-a contractat serviciul. Termene de completare si inregistrare in registrul general de evidenta a salariatilor Termenele de completare respectiv inregistrare in Registrul General de Evidenta a Salariatilor sunt urmatoarele: a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g) din HG 500/2011 si anume: elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal — CNP, cetatenia si tara de
 4. 4. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 4 provenienta — Uniunea Europeana — UE, non-UE, Spatiul Economic European SEE;data angajarii; functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative,tipul contractului individual de munca; durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia;salariul, sporurile si cuantumul acestora; se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza; b) elementul prevazut la art. 3 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011, salariu, se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a HG 500/2011; c) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011, perioada si cauzele de suspendare, se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii; d) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) din HG 500/2011, se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca; e) pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea,anterior inceperii detasarii. f) Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)—g) din HG 500/2011 , si anume: elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal — CNP, cetatenia si tara de provenienta, perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea; functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR); tipul contractului individual de munca; durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia; salariul, sporurile si cuantumul acestora, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora. REGES se va transmite la ITM unde angajatorul isi are sediul sau domiciliul,dupa caz, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat.
 5. 5. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 5 Modalitati prin care poate fi transmis registrul general de evidenta a salariatilor REVISAL se transmite la ITM prin utilizarea uneia dintre urmatoarele modalitati: I.prin completarea on-line a bazei de date existente pe portalul Inspectiei Muncii; II.prin e-mail, pe baza de semnatura electronica; III.prin depunerea la sediul inspectoratului teritorial de munca in format electronic, insotit de o adresa de inaintare semnata de angajator. I.Pentru transmiterea on-line este necesara obtinerea de catre angajator, de la ITM in a carui raza teritoriala isi are sediul social, a numelui de utilizator si a parolei, in baza urmatoarelor documente: - solicitare scrisa; - imputernicire semnata si stampilata de angajator, in cazul in care persoana care solicita obtinerea numelui de utilizator si a parolei este alta decat reprezentantul legal; - fotocopie certificat de inmatriculare; - copie a actului de identitate al persoanei imputernicite. Obtinerea numelui de utilizator si a parolei pentru unitatile fara personalitate juridica ale angajatorilor se fac la sediul ITM in a carui raza teritoriala acestea isi desfasoara activitatea, in baza unei imputerniciri semnate si stampilate de reprezentantul legal al unitatii fara personalitate juridica, insotita de o copie a urmatoarelor documente: -delegarea de competenta pentru incadrarea personalului prin incheierea de contracte individuale de munca; -delegarea de competenta pentru infiintarea si completarea REGES; -certificat de inmatriculare; -certificat fiscal al unitatii fara personalitate juridica. II. Angajatorii care detin semnatura electronica extinsa, pe baza unui certificate calificat obtinut de la un furnizor de servicii certificate conform Legii 455/2001, pot depune REGES la adresa de e-mail pusa la dispozitie de Inspectia Muncii. III.Transmiterea REGES prin depunerea la sediul ITM se face pe un suport CD, discheta 3,5inch/1,44 MB sau medii de stocare USB cu sistem de fisiere FAT/FAT 32 REGES, insotit de o adresa de inaintare, semnata si stampilata de catre reprezentantul legal, se depune la:
 6. 6. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 6 -sediul ITM in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliu,dupa caz; -sediul ITM in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea unitatile fara personalitate juridica. Pentru prima depunere la sediul ITM a REGES adresa de inaintare va fi insotita de: -fotocopie certificat de inmatriculare; -certificate de inregistrae fiscala; -fotocopie C.I.,daca angajatorul este persoana fizica. Pentru prima depunere la sediul ITM a REGES de catre unitatile fara personalitate juridica ale angajtorilor, adresa de inaintare va fi insotita de urmatoarele documente, in fotocopie: -delegarea de competenta pentru incadrarea personalului prin incheierea de contracte individuale de munca; -delegarea de competenta pentru infiintarea si completarea REGES; -certificat fiscal al unitatii fara personalitate juridica. -certificat de inmatriculare;
 7. 7. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 7 Atentie sporita la completarea datelor! Vezi aici care sunt principalele probleme semnalate Angajatorii sunt rugati sa acorde o atentie sporita la completarea datelor in programul REVISAL Principalele probleme semnalate la programul REVISAL sunt : 1. Dublarea societatii comerciale : *prin pierderea bazei de date si recompletarea ei cu erori *prin schimbarea datelor de identificare ale unitatii 2. Dublarea salariatilor: *Reintroducerea datelor privind registrul in urma pierderii bazei de date fara respectarea indentificatorului transmis anterior pentru contract, constand in numar si data contract *Prin introducerea gresita a datelor de identificare ale salariatilor Atentie! Acordati mare atentie completarii programului REVISAL. Salvati baza de date de fiecare data cand operati o modificare (Revisal/Instrumente/Salvare baza de date)
 8. 8. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 8 Recuperarea bazei de date REVISAL – procedura Potrivit Ordinului MMFPSPV nr.1681/2013 privind aprobarea normativului cu tarifele pentru plata prestatiilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, in vederea reconstituirii bazei de date a registrului general de evidenta a salariatilor, pentru refacerea continutului sau la angajator, se vor elibera extrase pe suport de hartie din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii constituita conform HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile ulterioare. Atentionam ca eliberarea respectivelor extrase se va face pe suport de hartie (si nu pe suport magnetic), urmand ca registrul sa fie reconstituit, prin reintroducerea datelor, respectand riguros identificatorii specifici fiecarei entitati: CUI, categorie, forma juridica, forma de organizare, nivel de infiintare pentru angajator, CNP pentru salariat, nr./data incheiere contract individual de munca, data inceperii activitatii, functie. Facem precizarea ca, registrului general de evidenta a salariatilor reconstituit, nu trebuie transmis catre ITM Bucuresti, decat in situatia in care exista modificari ale contractelor individuale de munca. Potrivit ordinului mai sus mentionat,tarifarea serviciilor prestate este urmatoarea: -date angajator 10 lei/pagina; -lista tuturor salariatilor 10 lei/pagina -detalii salariat 10 salariat sau fost salariat; Acte necesare cerere de recuperare o copie a certificatului de inmatriculare imputernicire semnata si stampilata de angajator in situatia in care persoana care solicita recuperarea bazei de date, este alta decat reprezentantul legal al angajatorului si o copie a actului de identitate al persoanei imputernicite.
 9. 9. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 9 Contraventii si sanctiuni prevazute de HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor Potrivit prevederilor art.9 din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial nr.372 din 27 mai 2011, constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice: 1. Netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca (elementele de identificare a salariatilor, data angajarii, perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau alte acte normative, tipul contractului individual de munca, durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia, salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractual individual de munca) - cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza – cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei. 2. Refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in format electronic, precum si dosarul personal al salariatilor si necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4 – cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei. 3. Completarea registrului de catre alte persoane decat cele prevazute la art. 2 alin. (5) – persoana desemnata sau alin. (6) – prestator; completarea registrului cu date eronate sau incomplete; alterarea sau stergerea datelor din registru, precum si interventia neautorizata asupra aplicatiei informatice a registrului; nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (7) referitoare la faptul ca prestatorii nu pot subcontracta, la randul lor, serviciile de completare si transmitere a registrului incredintate de angajator - cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei; 4. Nerespectarea prevederilor privind informarea inspectoratelor teritoriale de munca despre incheierea contractului de prestari servicii – cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei; 5. Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele solicitate de catre salariat si nerespectarea prevederilor privind pastrarea registrului in forma electronica la sediul angajatorului si, dupa caz, la sediul sucursalei,
 10. 10. REVISAL – completare, transmitere, probleme, recuperarea bazei de date, amenzi www.contabun.ro Page 10 agentiei, reprezentantei sau al altor asemenea unitati fara personalitate juridica, care au delegata competenta infiintarii registrului - cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca. Atentie! Contravenientul poate achita in cel mult 48 de ore jumatate din minimul amenzii contraventionale prevazute la punctele 2-5. Alte lucrari utile din libraria contabun.ro Atentie! Inspectorii de munca, in caz de control, va pot amenda pentru lipsa unor documente sau intocmirea incorecta a acestora. Puteti evita acest lucru cu ajutorul lucrarii „20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca‖ Important! Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au incadrati cel putin 21 de salariati. Lucrarea „Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic‖ va aduce explicatii utile pentru a face acest lucru corect. Situatie reala: angajatul a incalcat grav prevederile privind disciplina muncii. L-ati sanctionat, dar instanta i-a dat castig de cauza deoarece nu s-au respectat conditiile procedurale? In aceste conditii va trebuie lucrarea „Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare‖

×