Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

CGDL2018 - Sessió: "La gestió documental com a eina de confiança i transparència"

56 views

Published on

Teresa Cardellach

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

CGDL2018 - Sessió: "La gestió documental com a eina de confiança i transparència"

 1. 1. La gestió documental com a eina de confiança i transparència Teresa Cardellach Giménez
 2. 2. Transparència i accés a la informació pública Algunes qüestiones prèvies: 1. La transparència és una actitud i s’ha d’entendre com un objectiu prioritari de l’administració pública. 2. La política de gestió documental s’ha de convertir en l’aliat principal de les polítiques de transparència i d’accés a la informació pública. 3 . Transparència interna i transparència externa. Podem començar per la transparència interna, compartir la informació entre els serveis municipals, fer espais col·laboratius interns, obrir canals per compartir la informació. 4. Com ha de ser el procés de sol·licitud d’accés a la informació de l’ajuntament? L’arxiu hi ha de participar? 5. Estan preparats els serveis municipals per donar ràpida resposta a la ciutadania?
 3. 3. http://governobert.terrassa.cat/ Portal de Govern Obert Transparència Participació Open Data Ordenança municipal de Transparència, Accés a la informació i Bon Govern de l’Ajuntament de Terrassa. Publicada al BOPB 17/03/2017 https://aoberta.terrassa.cat/documents/normativa458576197.pdf?iddoc=458576197&idrel=008781 https://seuelectronica.terrassa.cat/web/seu/ http://www.terrassa.cat/home Rendiment de comptes
 4. 4. Classificació Avaluació Gestió continguts Accés Eliminació Integritat Conservació Cicle de vida Servei La gestió documental com a eina de confiança i transparència
 5. 5. La gestió documental com a eina de confiança i transparència 1. Anàlisi de les funcions i activitats de l’organització. Classificació i gestió dels continguts. Coneixement transversal de l’Ajuntament. Una mirada molt funcional. 2. Macroavaluació i la seva interacció amb la ciutadania. CNAATD Conservació / eliminació de documents i dades. Períodes de retenció documental. Registre de documentació eliminada. Control públic. 3. Accés a la documentació i a la informació: coneixement de l'afectació de la documentació de consulta lliure o restringida. Ponderació de l’accés a la informació pública. 4. Coneixement dels valors dels documents, de la vigència administrativa, de la seva història i futur com a patrimoni documental. tenim en compte el cicle de vida de la documentació administrativa. 5. Servei directe a l’usuari/ ciutadà. Coneixem les necessitats del nostre públic.
 6. 6. Com fem el Tràmit del Dret d’accés a la informació pública ( DAIP) a Terrassa
 7. 7. Procediment senzill (sense resolució) del DAIP El Departament de transparència controla els terminis de resposta Tots els serveis municipals responen el tràmit amb el mateix aplicatiu.
 8. 8. Tràmit DAIP amb resolució i seguiment
 9. 9. http://governobert.terrassa.cat/transparencia/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/03_Info2017_DAIP.pdf
 10. 10. http://governobert.terrassa.cat/transparencia/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/03_Info2017_DAIP.pdf
 11. 11. http://governobert.terrassa.cat/transparencia/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/03_Info2017_DAIP.pdf
 12. 12. http://governobert.terrassa.cat/transparencia/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/03_Info2017_DAIP.pdf Temps de resposta dels DAIP 2017
 13. 13. http://governobert.terrassa.cat/transparencia/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/03_Info2017_DAIP.pdf
 14. 14. Conclusions 1. Els portals de transparència han de desaparèixer. Quan la transparència forma part de la cultura organitzativa de l’administració pública, ja no són necessaris. 2. Els arxius i la gestió documental han de garantir l’accessibilitat, l’autenticitat, la integritat i la traçabilitat de la documentació i de la informació que es publica i es presenta a la ciutadania. Aquesta és la cadena de confiança actual. 3. En el futur, serà el blockchain el que aportarà la seguretat i la integritat de la informació i de les dades. La classificació documental i interpretació de la documentació seran automatitzades amb les eines d’intel·ligència artificial. 4. La gestió documental és una eina imprescindible per a l’avaluació documental, el règim d’accés, els períodes de retenció, assegurar la integritat i la confidencialitat i sobretot per a donar d’accés a la informació (dades i documents). 5. Transparència interna dins les administracions públiques, compartir la informació, reaprofitament intern de les dades i els documents, creació d’equip de treball i valorar el talent de les persones.
 15. 15. Moltes gràcies per la vostra atenció teresa.cardellach@terrassa.cat

×