2a part dna

965 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
965
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2a part dna

 1. 1. Estructura de l’ADN Watson i Crick descobreixen l’estructura de l’ADN : 1953 Una molècula de DNA és formada per dues cadenes de nucleòtids encarades i unides entre elles formant una estructura com una escala de caragol : una doble hèlix. Nucleòtid (4 de diferents)
 2. 2. Els nucleòtids de les dues cadenes s’uneixen per uns enllaços febles entre les mateixes bases nitrogenades. L’Adenina amb la Timina La Guanina amb la Citosina. La informació genètica que defineix les característiques de cada individu està a la seqüència de bases del seu ADN. (ordre en el que es disposen)
 3. 3. Aquest procés s’anomena Replicació de l’ADN. La doble hèlix s’obra i les dues cadenes es separen. Llavors s’uneixen nucleòtids nous mitjançant les bases complementàries. Aquests nous nucleòtids s’uneixen i ja tenim una nova cadena d’ADN. Abans de cada divisió cel·lular la cèl·lula ha de fer una còpia exacta de l’ADN per a poder repartir informació idèntica a les seves filles.
 4. 5. Vam definir un gen com un fragment d’ADN que porta informació per produir una proteïna. Les proteïnes són cadenes d’aminoàcids. Hi ha 20 aminoàcids diferents en la natura: l’ordre i el nombre en el que estan és el que marca l’estructura i la funció de la proteïna.
 5. 6. Les proteïnes es fabriquen en els ribosomes, en el citoplasma de la cèl·lula, i l’ADN no surt mai del nucli. Com ho fa el DNA per a passar la informació als ribosomes? Es requereix de una molècula intermèdia, que és una còpia del gen (bases complementàries) La molècula és el ARN missatger , i el pas de la seva formació és la Transcripció.
 6. 7. L’ARN missatger format porta la informació per a fabricar una proteïna. Sortirà del nucli i s’unirà a un ribosoma en el citoplasma de la cèl·lula.
 7. 8. La traducció es du a terme en els ribosomes. Consisteix en què depenent de quines tres bases presenti el ARN m , s’unirà un aminoàcid determinat a la proteïna.
 8. 9. Un parell de vídeos que resumeixen el dogma central Perquè la cuca de llum fa llum ? Un resum. Això és el que es coneix com a Dogma central de la biologia molecular.
 9. 10. <ul><li>El projecte genoma humà. </li></ul><ul><li>S’ha aconseguit determinar la seqüència de bases del genoma humà. (2003) </li></ul><ul><li>Tenim menys de 30.000 gens. La majoria del nostre ADN està format per seqüències repetitives anomenades “ADN escombraria”, amb alguna utilitat, segurament, fins ara desconeguda. </li></ul><ul><li>Hi ha molt poques diferències entre dues persones , i molts gens són comuns a altres organismes. </li></ul>Ara que es coneix la seqüència del genoma, cal ordenar-la, agrupar-la per cromosomes, identificar els gens i saber per a què serveixen. Quina utilitat té conèixer el genoma humà ? Quins problemes ètics hi ha implicats?
 10. 12. Enginyeria genètica i biotecnologia Enzim de restricció
 11. 13. Obtenció d’hormona de creixement Obtenció de vacunes

×