Successfully reported this slideshow.

Articiencia1

538 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Articiencia1

 1. 1. XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA Competència cultural i artística, i competència en el coneixement i en la interacció en el món CaixaForum Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona 4 d’octubre de 2008
 2. 2. XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES Amb ulls d’infant Imma Palahí CEIP BRASIL (BARCELONA) Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona
 3. 3. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA 1 2 3 4 ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) SITUACIÓ MURALS TEMPS I LLOC COM ENS ORGANITZEM? QUINA ÉS LA NOSTRA FILOSOFIA? QUIN VA SER EL REPTE? COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC? QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES? P ER QUÈ FEM MURALS? COM HAN DE SER ELS MURALS? COM FEM ELS MURALS? QUINS TIPUS DE MURAL FEM? QUIN ÉS EL PROCÈS PER FER MURALS? QUANT DE TEMPS FEM SERVIR PER ELABORAR UN MURAL? ON ES PENGEN ELS MURALS?
 4. 4. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA 1 ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) COM ENS ORGANITZEM? QUINA ÉS LA NOSTRA FILOSOFIA? QUIN VA SER EL REPTE? COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC? QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES?
 5. 5. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) <ul><li>Fa un any que funciona l’aula de ciències a partir d’una dotació del Departament. </li></ul><ul><li>S’han fet dos laboratoris. Zona humida i zona seca. </li></ul><ul><li>Cada grup disposa de 1 hora setmanal d’aula de ciències. </li></ul><ul><li>Una altra hora la dediquen amb el tutor/a a la classe. </li></ul><ul><li>Es treballa amb grups desdoblats. màxim 13 alumnes. </li></ul><ul><li>Una comissió crea material per als alumnes. </li></ul><ul><li>Material monogràfic per trimestres. Des de P3 a 6è. </li></ul>1.1. COM ENS ORGANITZEM?
 6. 6. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Desenvolupar la creativitat i el pensament. </li></ul><ul><li>Conservar i potenciar l’Infant que portem a </li></ul><ul><li>dins amb les seves confusions, errades, </li></ul><ul><li>estratègies i solucions. </li></ul><ul><li>Qualsevol alumne pot ser mestre/a. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.2. QUINA ÉS LA NOSTRA FILOSOFIA?
 7. 7. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Que el nen/a construeixi el seu propi aprenentatge. </li></ul><ul><li>Hem de reinventar la manera d’ensenyar. </li></ul><ul><li>Crear situacions de vivència. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.2. QUINA ÉS LA NOSTRA FILOSOFIA?
 8. 8. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Les ciències han de conciliar el món familiar i l’escolar. </li></ul><ul><li>Els murals són la pràctica reflexiva. </li></ul><ul><li>Hem de connectar sentiments, emocions i pensament. </li></ul><ul><li>Construir consciència de grup i de creixement. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.2. QUINA ÉS LA NOSTRA FILOSOFIA?
 9. 9. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Canviar de metodologia. </li></ul><ul><li>Canviar els rols mestre/alumne. </li></ul><ul><li>Donar molta importància a la conversa. </li></ul><ul><li>Deixar de banda el full Din-A 4 i aproximar el format a la </li></ul><ul><li>realitat. </li></ul><ul><li>Aprendre dels altres. </li></ul><ul><li>Crear concepte d’equip. </li></ul><ul><li>Acceptar l’altre. </li></ul><ul><li>Consensuar les opinions. </li></ul><ul><li>Aprendre a prendre decisions </li></ul>. ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.3. QUIN VA SER EL REPTE?
 10. 10. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Potenciant la curiositat constant. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 11. 11. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Aprenent a mirar amb ulls científics. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 12. 12. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Observant: a ull nu i amb aparells. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 13. 13. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Dibuixant per fixar l’aprenentatge. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 14. 14. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Fent-nos preguntes. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 15. 15. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Treballant les emocions. Cohessionant el grup. Treballant per l’escola inclusiva. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 16. 16. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Obtenint les pròpies conclusions i fent-se seves les </li></ul><ul><li>del grup. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.4. COM ESTIMULEM EL PENSAMENT CIENTÍFIC?
 17. 17. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Posar en comú coneixements previs, fent roda de conversa. </li></ul><ul><li>Exposar en grup el treball elaborat. Treure conclusions de les hipòtesis. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.5. QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES? 1. Reflexió
 18. 18. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Observar a ull nu i amb lupa. </li></ul><ul><li>Experimentar amb objectes o animals concrets . </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.5. QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES? 2. Observació
 19. 19. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Fer servir les TAC : Buscar informació a Internet, web de l’escola, visualitzar vídeos, DVDs. </li></ul><ul><li>Biblioteca o documents de paper. </li></ul><ul><li>Diaris. </li></ul><ul><li>Material divers que porten de casa. </li></ul><ul><li>Xerrades d‘experts en el tema. </li></ul><ul><li>La pròpia vivència </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.5. QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES? 3. Recerca d’informació
 20. 20. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Dibuixar amb l’ ordinador. </li></ul><ul><li>Crear documents amb word. </li></ul><ul><li>PowerPoint. </li></ul><ul><li>Fer fotos. </li></ul><ul><li>Fer murals. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.5. QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES? 4. Elaboració de material
 21. 21. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Realitzar quaderns virtuals. </li></ul><ul><li>Webquests. </li></ul><ul><li>Realitzar jclics. </li></ul><ul><li>El material elaborat. </li></ul><ul><li>El propi discurs. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 1.5. QUINES PROPOSTES D’ACTIVITATS FEM A L’AULA DE CIÈNCIES? 5. Comprovació d’aprenentatges assolits
 22. 22. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA 2 ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) P ER QUÈ FEM MURALS? COM HAN DE SER ELS MURALS? COM FEM ELS MURALS?
 23. 23. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Perquè permeten un treball personal i en equip molt definit. </li></ul><ul><li>Perquè són integradors de les intel·ligències múltiples. Hi ha feines </li></ul><ul><li>mecàniques, creatives, de desenvolupament intel·lectual. </li></ul><ul><li>Perquè són visualment atractius. </li></ul><ul><li>Perquè el saber que s’exposarà garenteix un grau d’exigència. </li></ul><ul><li>Permet mantenir la informació d’una forma constant. </li></ul><ul><li>La resta de nens i nenes poden rebre informació. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 2. 1. PER QUÈ FEM MURALS?
 24. 24. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>El propòsit és similar a les tanques publicitàries. Penjar-lo en </li></ul><ul><li>una paret. </li></ul><ul><li>La part plàstica és un mitjà. L’elaboració d’un mural és purament </li></ul><ul><li>informativa. No pretenem fer grans obres d’art sinó fixar </li></ul><ul><li>coneixements. </li></ul><ul><li>Lloc visible Que estigui a la vista del receptor. </li></ul><ul><li>Informació clara. </li></ul><ul><li>Que resulti atractiu. </li></ul><ul><li>Que es pugui llegir amb facilitat. </li></ul><ul><li>Que sigui gran. El mural és de gran format. </li></ul><ul><li>. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 2. 2. COM HAN DE SER ELS MURALS?
 25. 25. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Els realitzem en espais amplis. Millor al terra, passadís, altres aules... </li></ul><ul><li>Els fem a partir de dibuixos individuals fets pels nens/es. </li></ul><ul><li>Triem el més bonic. Molts dibuixos fan un tot. (Conills i pollets) </li></ul><ul><li>Dibuix fet per un grup (aparell digestiu, respiratori...) </li></ul><ul><li>Cada mural és diferent. Alguns els fem entre tota la classe, d’altres la meitat de la </li></ul><ul><li>classe. D’altres cada 6. D’altres cada quatre, depèn de la dificultat del mural. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 2.3. COM FEM ELS MURALS?
 26. 26. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA 3 ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) QUINS TIPUS DE MURAL FEM? QUIN ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS?
 27. 27. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Les maquetes ens ajuden a saber el pensamentdel nen/a. </li></ul><ul><li>Expressen hipòtesis. </li></ul><ul><li>És el pas vivenciada a la part abstracta. </li></ul><ul><li>Les realitzem amb diferents tipus de material de rebuig. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.1. QUINS TIPUS DE MURALS FEM? a) Què són les maquetes?
 28. 28. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA . <ul><li>Ens expliquen el procès d’alguna feina. Ex hem fet paper. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3. 1. QUINS TIPUS DE MURALS FEM? b) Què són els murals d’informació?
 29. 29. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA . ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) <ul><li>Fem aquests murals com a síntesi, per memoritzar conceptes. </li></ul><ul><li>Els murals que ens expliquen coses que estan contrastades. Hem trobat la </li></ul><ul><li>informació a Internet, llibres, ens han explicat… </li></ul><ul><li>És el final de l’aprenentatge. </li></ul>3. 1. QUINS TIPUS DE MURALS FEM? b) Què són els murals d’informació?
 30. 30. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA . <ul><li>Són murals de síntesi. Reuneixen diversos conceptes. </li></ul><ul><li>Són mapes que marquen jerarquies o estructures globals. </li></ul><ul><li>Són esquemes </li></ul><ul><li>Es fan servir a cicle superior. </li></ul><ul><li>Es fan com a conclussió. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.1. QUINS TIPUS DE MURALS FEM? c) Què són els murals de mapes conceptuals?
 31. 31. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Fem el fons. Barregem pintura amb aigua o anilines comestibles. </li></ul><ul><li>Li podem afegir vernís perquè brilli. </li></ul><ul><li>Li afegim aigua a la pintura perquè serà més fàcil pintar i així estalviem. </li></ul><ul><li>Els pintem amb rodets, esponges, draps o brotxes. </li></ul><ul><li>El fons no pot menjar-se el contingut. </li></ul><ul><li>Escampem la pintura pel mig i així ens assegurem que tot quedi pintat. </li></ul><ul><li>Trien color i fan barreja. </li></ul><ul><li>També es poden fer servir tècniques: el degoteig, xop-xop, pinzellades… </li></ul><ul><li>La base és paper d’embalar per la seva consistència davant de la pintura. </li></ul><ul><li>Els murals quan es pengen semblen, visualment, més petits que quan es fan. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.2. QUIN ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS? 1.Base
 32. 32. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Fem un dibuix. </li></ul><ul><li>El pintem amb brotxes si els espais són grans. Si són petits amb ceres toves i vernís. </li></ul><ul><li>El dibuix pot ser individual (al cicle inicial) o es pot triar el millor entre </li></ul><ul><li>tots i totes i fer-lo en gran. </li></ul><ul><li>No fem servir ni llapis colors ni plastidecors perquè no tenen suficient lluminositat. </li></ul><ul><li>Quan està el dibuix fet es repassa el contorn amb negre perquè agafi intensitat. </li></ul><ul><li>Es realitza en gran el dibuix guanyador però la resta s’enganxa. Així s’enriqueix el dibuix. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.2. QUINS ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS? 1. Forma
 33. 33. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Les etiquetes o paraules que ens donen la localització d’una </li></ul><ul><li>part de la informació es poden fer damunt de paper o </li></ul><ul><li>cartolines de colors. (esquelet). </li></ul><ul><li>Es poden fer a mà o a l’ordinador. Si es fan a l’ordinador </li></ul><ul><li>la mesura de lletra serà de 100, com a mínim. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.2. QUINS ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS? 3. Etiquetes
 34. 34. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Preguntes amb respostes. </li></ul><ul><li>És el mateix procés que amb les etiquetes. </li></ul><ul><li>Hem de vigilar que el text sigui elaborat pel grup i sigui clar. </li></ul><ul><li>A les maquetes, si són hipòtesi, es respecten els errors tant ortogràfics com </li></ul><ul><li>conceptuals. Si són mapes conceptuals o esquemes es corregeixen. </li></ul><ul><li>El text ha de ser informatiu. No molt llarg. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.2. QUINS ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS? 4. informació. Text
 35. 35. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>No cal entretenir-se. Es pot fer amb fulls de revista, diari o fulls de colors </li></ul><ul><li>o lletres pintades. Moltes vegades el títol és el resum del seu treball. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.2. QUINS ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS? 5. Titol
 36. 36. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Amb els petits és molt fàcil acabar el mural, perquè està dirigit. </li></ul><ul><li>Els grans acostumen a tenir molts conflictes que no poden </li></ul><ul><li>resoldre, sobretot si no han estat entrenats a fer treballs en </li></ul><ul><li>equip. És imprescindible resoldre’ls. </li></ul><ul><li>Dins de l’apartat de comprovació d’hipòtesi es fa una posada </li></ul><ul><li>en comú. Entre tot el grup valoren si les maquetes contenen una informació o si </li></ul><ul><li>hem de fer alguna correcció. </li></ul><ul><li>Aquí s’expliquen els coneixements del tema i com s’ha </li></ul><ul><li>realitzat. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 3.2. QUINS ÉS EL PROCÉS PER FER MURALS? 6. Presentació a la resta de la classe
 37. 37. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA 4 ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) QUANT DE TEMPS FEM SERVIR PER ELABORAR UN MURAL? ON ES PENGEN ELS MURALS?
 38. 38. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Es pinta el fondo, es busquen lletres, i es fa el dibuix de sobre. </li></ul><ul><li>Els components del grup s’organitzen. </li></ul><ul><li>Es reparteixen els càrrecs dins dels grup. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 4. 1. QUANT DE TEMPS FEM SERVIR PER ELABORAR UN MURAL? 1 sessió
 39. 39. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Buscar materials per realitzar maquetes. A l’escola hi ha un espai de material de rebuig. </li></ul><ul><li>Repassar el contorn amb pintura negra del dibuix. </li></ul><ul><li>Elaboració de textos, bafarades, recerca d’informació espontània. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 4. 1. QUANT DE TEMPS FEM SERVIR PER ELABORAR UN MURAL? 2 sessió
 40. 40. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Retallar i enganxar amb pega d’empaperar els materials, textos i informació. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 4. 1. QUANT DE TEMPS FEM SERVIR PER ELABORAR UN MURAL? 3 sessió
 41. 41. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Es posa el treball en comú. Els companys/es corroboren les hipòtesis. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 4. 1. QUANT DE TEMPS FEM SERVIR PER ELABORAR UN MURAL? 4 sessió
 42. 42. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>Es pengen en un lloc visible i proper a l’espai on acostumen a passar els nens i </li></ul><ul><li>nenes que l’han fet. La seva classe, passadís proper, escales. </li></ul><ul><li>Que es pugui llegir a l’alçada dels seus ulls. </li></ul><ul><li>Ho veuran els qui l’han fet i també la resta de l’escola. </li></ul><ul><li>Les parets parlaran, i cada dia es pot repassar la informació. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA) 4. 2. ON ES PENGEN ELS MURALS?
 43. 43. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA <ul><li>PER ACABAR? </li></ul><ul><li>El més important i difícil és generar dinàmiques i obrir les ments al </li></ul><ul><li>pensament científic. Aprendre a fer-se preguntes. </li></ul><ul><li>Implicar-los. </li></ul><ul><li>Partir de les seves necessitats i els seus pensaments. </li></ul><ul><li>Ajudar-los a ser creatius. </li></ul><ul><li>Fugir dels llibres de text com a únic recurs. </li></ul><ul><li>Què siguin autònoms en el pensament i generin </li></ul><ul><li>el seu propi criteri. </li></ul><ul><li>Que estimin els seus companys/es. </li></ul><ul><li>En definitiva: ESDEVENIR PERSONES. </li></ul> ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA)
 44. 44. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA A la plana web de l’escola es poden veure més murals i els projectes que realitzem. http://www.xtec.cat/ceipbrasil ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA)
 45. 45. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “La Caixa”Av Marquès de Comilles, 6-8 08038 Barcelona XIX TROBADA DE PLÀSTICA ART I CIÈNCIA ELS MURALS A L’AULA DE CIÈNCIES CEIP BRASIL (BARCELONA)

×