Een derde ERP-pakketten van SAP, gebruik Microsoft neemt toe
Van alle ERP-pakketten die in gebruik zijn bij Belgische bedr...
In de periode 2009 tot nu is het aandeel van SAP in de ‘installed base’, het totaal aantal in gebruik
zijnde ERP-pakketten...
Er is tevens in kaart gebracht waar de geïnventariseerde ERP-oplossingen draaien. Het blijkt dat 50
procent van de ERP-toe...
Denk aan patiëntregistratiesystemen in de zorg, burgeradministratiesystemen bij overheden en
leerling administratie-oploss...
CRM locatie
Van de totale installed base CRM-oplossingen is ongeveer 16 procent een oplossing uit de cloud.
Naast de oplos...
Over Computer Profile Benelux
Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industri...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

32% van ERP oplossingen in gebruik van SAP

296 views

Published on

Van alle ERP-pakketten die in gebruik zijn bij Belgische bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers is 32 procent een ERP-oplossing van SAP. Hiermee is SAP met voorsprong het meest gebruikte ERP-pakket in België. Microsoft vormt de tweede grootste groep ERP-pakketten, op de voet gevolgd door maatwerkoplossingen. Alle overige ERP-pakketten behelzen 6 procent of minder van het totaal. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 3.000 interviews met Belgische commerciële en publieke bedrijfsinstellingen over het gebruik van kritische applicaties.
In de periode 2009 tot nu is het aandeel van SAP in de ‘installed base’, het totaal aantal in gebruik zijnde ERP-pakketten, toegenomen van 27 procent tot 32 procent nu. Naast SAP is in deze periode vooral het aandeel van Microsoft gestegen. In 2009 was het aandeel van Dynamics in totaal 12,7 procent, maar inmiddels is dat opgelopen tot 17,2 procent. Voor de meeste andere leveranciers is het aandeel in de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Dit geldt ook voor Infor, die het aandeel van circa 6 procent in 2009 ziet teruglopen naar circa 4 procent nu.

Top 4 leveranciers per marktsegment en locatie van de applicatie
De top 4 ERP-toepassingen ziet er voor de meeste van de onderscheiden marktsegmenten ongeveer hetzelfde uit. SAP vormt doorgaans de grootste groep binnen de ERP-oplossingen, gevolgd door Microsoft en maatwerk ERP. Oracle neemt binnen alle segmenten de vierde plaats in. Het segment ‘medium sized businesses’, bedrijven van 50 tot 250 medewerkers, vormt een duidelijke uitzondering op de regel. Hier komt SAP niet op de eerste plek voor, maar nemen maatwerkoplossingen en Microsoft Dynamics de gedeelde eerste plaats voor hun rekening. Beide met een aandeel van 22 procent. Oplossingen van SAP vormen 18 procent het totaal.
Er is tevens in kaart gebracht waar de geïnventariseerde ERP-oplossingen draaien. Het blijkt dat 50 procent van de ERP-toepassingen op een server op de eigen locatie draait. Voor 39 procent geldt dat deze op het hoofdkantoor of een zusterlocatie draait. 10 procent draait in een datacenter van een externe dienstverlener. De resterende 2 procent van de ERP-toepassingen betreft een cloudoplossing.

Ontwikkeling penetratie ERP
In 2006 trof Computer Profile bij 57 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) een ERP-oplossing aan. Zeven jaar later bedraagt dit 64 procent. De branches waar ERP-systemen bij meer dan 8 op de 10 organisaties voorkomen zijn de volgende drie groepen: Manufacturing, Wholesale & Retail en de IT, Telecom & Utilities.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
296
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

32% van ERP oplossingen in gebruik van SAP

  1. 1. Een derde ERP-pakketten van SAP, gebruik Microsoft neemt toe Van alle ERP-pakketten die in gebruik zijn bij Belgische bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers is 32 procent een ERP-oplossing van SAP. Hiermee is SAP met voorsprong het meest gebruikte ERP-pakket in België. Microsoft vormt de tweede grootste groep ERP-pakketten, op de voet gevolgd door maatwerkoplossingen. Alle overige ERP-pakketten behelzen 6 procent of minder van het totaal. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 3.000 interviews met Belgische commerciële en publieke bedrijfsinstellingen over het gebruik van kritische applicaties. Analytics paper – 2013 – November – ERP / CRM
  2. 2. In de periode 2009 tot nu is het aandeel van SAP in de ‘installed base’, het totaal aantal in gebruik zijnde ERP-pakketten, toegenomen van 27 procent tot 32 procent nu. Naast SAP is in deze periode vooral het aandeel van Microsoft gestegen. In 2009 was het aandeel van Dynamics in totaal 12,7 procent, maar inmiddels is dat opgelopen tot 17,2 procent. Voor de meeste andere leveranciers is het aandeel in de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Dit geldt ook voor Infor, die het aandeel van circa 6 procent in 2009 ziet teruglopen naar circa 4 procent nu. Top 4 leveranciers per marktsegment en locatie van de applicatie De top 4 ERP-toepassingen ziet er voor de meeste van de onderscheiden marktsegmenten ongeveer hetzelfde uit. SAP vormt doorgaans de grootste groep binnen de ERP-oplossingen, gevolgd door Microsoft en maatwerk ERP. Oracle neemt binnen alle segmenten de vierde plaats in. Het segment ‘medium sized businesses’, bedrijven van 50 tot 250 medewerkers, vormt een duidelijke uitzondering op de regel. Hier komt SAP niet op de eerste plek voor, maar nemen maatwerkoplossingen en Microsoft Dynamics de gedeelde eerste plaats voor hun rekening. Beide met een aandeel van 22 procent. Oplossingen van SAP vormen 18 procent het totaal.
  3. 3. Er is tevens in kaart gebracht waar de geïnventariseerde ERP-oplossingen draaien. Het blijkt dat 50 procent van de ERP-toepassingen op een server op de eigen locatie draait. Voor 39 procent geldt dat deze op het hoofdkantoor of een zusterlocatie draait. 10 procent draait in een datacenter van een externe dienstverlener. De resterende 2 procent van de ERP-toepassingen betreft een cloudoplossing. Ontwikkeling penetratie ERP In 2006 trof Computer Profile bij 57 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) een ERP-oplossing aan. Zeven jaar later bedraagt dit 64 procent. De branches waar ERP-systemen bij meer dan 8 op de 10 organisaties voorkomen zijn de volgende drie groepen: Manufacturing, Wholesale & Retail en de IT, Telecom & Utilities. CRM in België Het gebruik van CRM-software ligt duidelijk lager dan het gebruik van ERP-oplossingen. In tegenstelling tot ERP-toepassingen, die inmiddels op meer dan 60 procent van de locaties worden gebruikt, treft Computer Profile binnen deze doelgroep op ongeveer een kwart van de locaties een CRM-oplossing aan. De verschillen per branche zijn daarbij erg groot. Zoals verwacht mag worden, komt software voor het beheren van klantrelaties het minst voor in de publieke sector waar doorgaans specifieke branche-oplossingen deze functionaliteit afvangen.
  4. 4. Denk aan patiëntregistratiesystemen in de zorg, burgeradministratiesystemen bij overheden en leerling administratie-oplossingen in het onderwijs. Segmenten waar wel vaak gebruik wordt gemaakt van CRM-software zijn bedrijfslocaties in de IT, Telecom en Utilities (hoofdzakelijk energiebedrijven) en bij bedrijfsvestigingen uit het handelssegment. De groei in het gebruik van CRM-software in de afgelopen jaren ziet er als volgt uit; in 2010 bedroeg de CRM-penetratie 22,4 procent, in 2011 was dat 23,8 procent, in 2012 was dat 25,1 procent en nu 27,2 procent. Installed base De top 4 leveranciers in België voor CRM is bijna hetzelfde als de top 4 voor ERP, alleen heeft Oracle plaatsgemaakt voor Salesforce.com. Van alle geïnventariseerde CRM-oplossingen is het grootste deel (30 procent) een toepassing van SAP. Microsoft CRM vormt 16 procent van alle CRM-toepassingen. Maatwerk vormt circa 15 procent van het totaal. Salesforce.com, een leverancier van CRM uit de cloud, kent een aandeel van een kleine 11 procent.
  5. 5. CRM locatie Van de totale installed base CRM-oplossingen is ongeveer 16 procent een oplossing uit de cloud. Naast de oplossingen van Salesforce.com, die allemaal in de cloud draaien, zijn het hoofdzakelijk CRM-oplossingen van Microsoft, Selligent en Oracle. De CRM-toepassingen die lokaal draaien behelzen zo’n 38 procent, evenveel CRM-oplossingen draaien op servers op het hoofdkantoor of op een zusterlocatie. Het resterende deel, ongeveer 8 procent, betreft CRM-toepassingen die draaien in een datacenter van een externe dienstverlener.
  6. 6. Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.

×