HP handhaaft aandeel op teruglopende markt x86 server systemen

262 views

Published on

De positie van HP als belangrijkste leverancier van x86 server systemen blijft onbedreigd. Het aandeel in de totale installed base, alle actieve x86 servers, bedraagt circa 65 procent. Daarmee is het aandeel van HP vrijwel ongewijzigd aan het aandeel van een jaar geleden. Uitschieter blijft de publieke sector waar meer dan driekwart van de servers afkomstig is van HP. Dell blijft met een aandeel van 23 procent van alle actieve x86 servers de nummer twee op de Nederlandse markt. Door de sterke positie van HP bij overheden, het onderwijs en de zorgsector is het publieke domein voor Dell het slechtst scorende segment. Dell kent in Nederland haar sterkste segment bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers (National Enterprises). Ook de positie van Dell is de laatste jaren behoorlijk stabiel gebleven. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 5.600 interviews met IT managers over de server infrastructuur.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
262
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

HP handhaaft aandeel op teruglopende markt x86 server systemen

  1. 1. HP handhaaft aandeel op teruglopende markt x86 server systemen De positie van HP als belangrijkste leverancier van x86 server systemen blijft onbedreigd. Het aandeel in de totale installed base, alle actieve x86 servers, bedraagt circa 65 procent. Daarmee is het aandeel van HP vrijwel ongewijzigd aan het aandeel van een jaar geleden. Uitschieter blijft de publieke sector waar meer dan driekwart van de servers afkomstig is van HP. Dell blijft met een aandeel van 23 procent van alle actieve x86 servers de nummer twee op de Nederlandse markt. Door de sterke positie van HP bij overheden, het onderwijs en de zorgsector is het publieke domein voor Dell het slechtst scorende segment. Dell kent in Nederland haar sterkste segment bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers (National Enterprises). Ook de positie van Dell is de laatste jaren behoorlijk stabiel gebleven. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 5.600 interviews met IT managers over de server infrastructuur. Analytics paper – 2013 – May – Server PC
  2. 2. IBM System x systemen vormen ruim 7 procent van het totaal aantal x86 servers. Dit percentage lijkt de laatste jaren wat onder druk te staan. In het commerciële segment is IBM voor deze markt duidelijk populairder dan bij publieke instellingen. De vierde en laatste leverancier die een significant aandeel in de installed base levert betreft Fujitsu. Een kleine drie procent van de geinventariseerde systemen is afkomstig van Fujitsu. Het publieke domein is daarbij voor Fujitsu het segment waar het aandeel, met 5 procent van het totaal, bovengemiddeld is. Het betreft dan met name overheidsinstellingen. Dalend gebruik lokale x86 servers Een trend die de laatste jaren steeds dudelijker naar voren komt is consolidaties. Mede gedreven door servervirtualisatie verdwijnen voor een toenemend aantal locaties de fysieke servers naar data centra/shared service centra of binnen de eigen organisatie of van externe dienstverleners. In de periode 2010 tot nu is het percentage bedrijfslocaties met ‘on premises’ x86 servers met 16 procent gedaald. In het segment medium sized businesses, met 50 tot 250 medewerkers, is deze daling vanaf 2010 het kleinst gebleven, namelijk 5 procent. In dit segment zitten veel single-site bedrijven die dus niet te maken krijgen met consolidaties naar een centraal punt binnen de eigen organisatie. Voor national enterprises, bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers, is de daling in de aanwezigheid van lokale x86 servers circa 12 procent in deze periode. Voor multinationals en Fortune 500 bedrijven is dat al iets meer dan 20 procent. Voor instanties uit het segment Multinationals & Fortune 500 bedrijven werd de daling het snelst zichtbaar en ligt de daling vanaf 2010 op circa 20 procent. Instellingen uit het publieke domein spannen momenteel de kroon. In dit segment zien we nu 28 procent minder locaties met lokaal draaiende x86 servers dan in 2010.
  3. 3. Deze trend heeft als direct gevolg dat het aantal bedrijfsvestigingen waar we servers van de verschillende fabrikanten tegenkomen afneemt. Van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen geeft 57 procent aan over één of meerdere lokaal draaiende (x86) servers van HP te beschikken. In 2010 was dat nog twee derde van alle geïnterviewde locaties. Voor Dell is dit van 27 procent van de locaties in 2010 gedaald naar 22 procent nu. Voor IBM is dat van 11 naar 7 procent gedaald. Waar consolidatie leidt tot minder locaties waar x86 systemen worden gebruikt leidt server virtualisatie doorgaans tot een meer efficiënte inzet van de fysieke servers. Dit is zichtbaar in de ontwikkeling van het totale aantal fysieke servers dat aanwezig is bij de geïnterviewde locaties. In 2010 lag bij de locaties waar x86 servers werden gebruikt het gemiddeld aantal servers op 13,2. In de afgelopen jaren is dat gemiddeld aantal gedaald met een kleine 13 procent. Het gemiddeld aantal ligt nu op 11,5 servers. Duidelijk wordt dat het aantal x86 servers het sterkst is gedaald in de top van de (commerciële) markt. Bij locaties van Multinationals en Fortune 500 bedrijven is het aantal servers met bijna een derde gedaald in de periode 2010-2013. Cloud computing in dit segment heeft daar ongetwijfeld een zeer sterke rol in gespeeld.
  4. 4. Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.

×