Kleine verschuivingen op markt van antivirussoftware

439 views

Published on

McAfee is en blijft de fabrikant van antivirussoftware met de grootste gebruikersgroep op de Nederlandse zakelijke markt. Ongeveer 35 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan gebruik te maken van deze leverancier. De voorsprong op Symantec is nog altijd ruim. Wel neemt het gebruik van Symantec in de laatste jaren licht toe, van 20 procent aan het begin van 2011 naar 22 procent nu. Het gebruik van McAfee laat in de afgelopen jaren een lichte daling zien. Begin 2011 gaf 38,2 procent van de locaties aan McAfee te gebruiken. Trend Micro, de nummer drie op de Nederlandse zakelijke markt kende in de laatste jaren een lichte stijging van 12 procent begin 2011 naar de huidige 14,7 procent. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews met Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
439
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kleine verschuivingen op markt van antivirussoftware

  1. 1. Kleine verschuivingen op markt van antivirussoftware McAfee is en blijft de fabrikant van antivirussoftware met de grootste gebruikersgroep op de Nederlandse zakelijke markt. Ongeveer 35 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan gebruik te maken van deze leverancier. De voorsprong op Symantec is nog altijd ruim. Wel neemt het gebruik van Symantec in de laatste jaren licht toe, van 20 procent aan het begin van 2011 naar 22 procent nu. Het gebruik van McAfee laat in de afgelopen jaren een lichte daling zien. Begin 2011 gaf 38,2 procent van de locaties aan McAfee te gebruiken. Trend Micro, de nummer drie op de Nederlandse zakelijke markt kende in de laatste jaren een lichte stijging van 12 procent begin 2011 naar de huidige 14,7 procent. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews met Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Analytics paper – 2013 – March - Security
  2. 2. Het gebruik van Sophos is redelijk stabiel gebleven de laatste jaren. ESET (NOD32) steeg van 4,9 naar 5,9 procent in de laatste twee jaar en Kaspersky steeg in deze periode met een half procentpunt. Partijen die terrein hebben verloren zijn Norman en CA Technologies. Norman zag het gebruik dalen in de laatste 2 jaar van 5,4 naar 3,3 procent. Het gebruik van CA Technlogies daalde van 2,6 naar 1,2 procent. Installed base aandelen antivirus Als er naast het aantal bedrijfsvestigingen ook wordt gekeken naar het totaal aantal werkplekken, is er sprake van de totale installed base antivirussoftware. Hierin verschillen de aandelen van leveranciers per marktsegment. De totale installed base van McAfee bedraagt 34,7 procent, wat betekent dat 34,7 procent van alle geïnventariseerde werkplekken met antivirussoftware wordt beschermd door McAfee. Bij locaties van Multinationals & Fortune 500 bedrijven kent McAfee het grootste aandeel, daar draait op 55 procent van de werkplekken een oplossing van McAfee. De verschillen per segment zijn kleiner voor Symantec, maar ook deze leverancier kent haar grootste aandeel bij locaties in het segment Multinationals & Fortune 500. Trend Micro is het grootst bij bedrijven uit het segment National Enterprises. Bedrijven in dit segment beschikken over 250 tot 2500 medewerkers. Voor Sophos valt de relatief sterke positie op bij instellingen in het publiek domein.
  3. 3. Security-oplossingen Naast antivirussoftware wordt door de bedrijfsvestigingen ook een ruim aantal andere security- oplossingen genoemd. Als men kijkt naar deze toepassingen (anders dan antivirussoftware) vormen de security-oplossingen van Microsoft hierin de grootste groep. Bijna 4 op de 10 van de genoemde oplossingen is afkomstig van Microsoft.
  4. 4. Backup-software Ook het gebruik van backup-software is door Computer Profile in kaart gebracht. Voor een deel gaat het hier om dezelfde partijen als voor antivirus- en security-oplossingen, maar ook namen uit de hoek van storage-oplossingen houden zich bezig met backup-software. De meest genoemde backup-oplossingen, met bijna 4 op de 10 oplossingen, betreft Symantec’s Backup Exec en NetBackup. Ook HP en CA Technologies kennen nog een aandeel van ruim 10 procent. Alle andere partijen moeten vooralsnog genoegen nemen met minder dan 10 procent. CommVault zou op korte termijn kunnen stijgen, omdat begin 2010 het aandeel CommVault 6,6 procent bedroeg. In 2011 was dat 7,8 procent, vorig jaar al 8,5 procent en nu dus 9,4 procent. Relatief nieuw in het rijtje met namen is Veeam. Begin 2011 werd Veeam door slechts 0,1 procent van de onderzochte locaties met backup-software genoemd. In 2 jaar is dat toegenomen tot de huidige 2,8 procent.
  5. 5. Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.

×