Eén op vijf bedrijfsvestigingen gebruikt non-x86 servers

220 views

Published on

De meeste Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruiken tegenwoordig uitsluitend serversystemen gebaseerd op het Intel x86 platform, of de vergelijkbare tegenhangers van de competitie. Nog altijd ruim 19 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan ook gebruik te maken van mainframes of midrange systemen. Voor een deel betreft dat het gebruik van systemen die niet op de eigen locatie maar op een andere locatie binnen de eigen organisatie staan. Lokaal draaiende mainframe en midrange systemen treffen we aan op een kleine 12 procent van alle bedrijfsvestigingen. De meest voorkomende systemen binnen deze groep zijn de systemen van IBM. In totaal is een kleine 64 procent van de geïnventariseerde mainframe en midrange systemen afkomstig van deze leverancier. Mainframes vormen binnen de totale groep van ‘zwaardere’ systemen een kleine 4 procent. In de meeste gevallen een system-z van IBM. Naast IBM komen hoofdzakelijk HP en Oracle naar voren als fabrikanten met een significant aandeel op de markt van zwaardere systemen. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 5.500 interviews gevoerd met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
220
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eén op vijf bedrijfsvestigingen gebruikt non-x86 servers

  1. 1. Eén op vijf bedrijfsvestigingen gebruikt non-x86 servers De meeste Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruiken tegenwoordig uitsluitend serversystemen gebaseerd op het Intel x86 platform, of de vergelijkbare tegenhangers van de competitie. Nog altijd ruim 19 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan ook gebruik te maken van mainframes of midrange systemen. Voor een deel betreft dat het gebruik van systemen die niet op de eigen locatie maar op een andere locatie binnen de eigen organisatie staan. Lokaal draaiende mainframe en midrange systemen treffen we aan op een kleine 12 procent van alle bedrijfsvestigingen. De meest voorkomende systemen binnen deze groep zijn de systemen van IBM. In totaal is een kleine 64 procent van de geïnventariseerde mainframe en midrange systemen afkomstig van deze leverancier. Mainframes vormen binnen de totale groep van ‘zwaardere’ systemen een kleine 4 procent. In de meeste gevallen een system-z van IBM. Naast IBM komen hoofdzakelijk HP en Oracle naar voren als fabrikanten met een significant aandeel op de markt van zwaardere systemen. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 5.500 interviews gevoerd met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Analytics paper – 2013 – April – High-end servers
  2. 2. Het aandeel van IBM in het totaal aantal mainframe en midrange systemen is de afgelopen jaren redelijk constant te noemen. Van 2010 tot 2013 ligt het aandeel IBM telkens tussen de 63 en 64 procent van het totaal aantal systemen. HP heeft in deze periode haar aandeel in de installed base zien toenemen. In 2010 betrof circa 23 procent van de mainframe en midrange systemen een HP systeem, nu ligt dat op ongeveer 26 procent. Oracle (Sun Micro) lijkt in de afgelopen jaren bij eindgebruikerorganisaties terrein prijs te moeten geven. In 2010 bedroeg het Oracle aandeel circa 11 procent van de zwaardere servers, nu is dat circa 7 procent. Krimpende markt Het percentage bedrijsvestigingen dat gebruik maakt van mainframe en midrange systemen blijft onder druk staan. In 2010 gaf ongeveer één op vijf bedrijfsvestigingen aan dat men op de locatie een mainframe of midrange systeem had staan, nu is dat nog het geval bij een kleine 12 procent van de geïnterviewde locaties. Dat komt neer op een procentuele daling van ongeveer 40 procent. Een opsplitsing naar marktsegmenten laat zien dat de afname in locaties met mainframe/midrange systemen relatief gezien het hoogst is bij locaties in het publieke domein en bij locaties van multinationals en Fortune 500 bedrijven. Bedrijfsvestigingen uit het segment ‘medium sized businesses’ kennen de laagste terugloop. Segmentatie naar branches laat voor alle branches een daling zien in de periode 2010-2013. Deze is het kleinst voor bedrijven uit het handelssegment (minus 20 procent) en de transportsector (minus 30 procent). De daling is het hoogst voor instellingen uit de gezondheidszorg.
  3. 3. Mainframes en midrange-systemen per branche Het gebruik van mainframe systemen beperkt zich tot een handvol locaties. Een kleine 3 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers geeft aan de rekenkracht van deze systemen aan te spreken. In de meeste gevallen, namelijk driekwart, betreft het dan het gebruik van een mainframe dat niet op de eigen locatie draait maar op een andere locatie (data center) binnen de eigen organisatie. Van alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen troffen we op slecht 0,6 procent een lokaal draaiend mainframe systeem. Dit percentage is dan wel vrijwel gelijk gebleven in de afgelopen jaren. Midrange systemen bevatten voornamelijk de i en p systemen van IBM, tegenwoordig samengebracht onder de noemer Power Systems, de HP Integrity systemen en de SPARC systemen van Oracle en Fujitsu. Voor deze systemen geldt dat ze in gebruik zijn bij circa 17 procent van de bedrijfsvestigingen en dat net iets meer dan 10 procent van alle bedrijfsvestigingen een dergelijk systeem op de eigen locatie heeft staan.
  4. 4. Het is juist het gebruik door eindgebruikerorganisaties van deze midrange systemen dat de laatste jaren terug loopt. In de periode 2010-2013 daalde het gebruik van deze systemen (ongeacht de locatie waar ze draaien) van 24 procent van de vestigingen naar 17 procent van de vestigingen. Lokaal geïnstalleerde midrange systemen namen in de genoemde periode af van 20 naar 11 procent van de locaties. Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.

×