Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gastcollege3

internet

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Gastcollege3

 1. 1. gastcollege 3 online realiteit & identiteit
 2. 2. Wat gebeurde er op Google + ?
 3. 3. NOS journaal bericht over METRO ‘nieuws’ 06.10.2015
 4. 4. Waarom is dat?
 5. 5. Baudrillards simulacrumtheorie gaat over de echtheid en werkelijkheid van beelden die wij denken te kennen. In deze theorie wordt gesteld dat de mens het contact met de echte wereld is verloren, doordat hij een beeld van de wereld creëert aan de hand van wat hij in de media ziet.
 6. 6. Een voorbeeld van een ‘simulacrum' (=gelijkwaardig/ gelijkenis) is dat iedereen weet hoe een neerstortend vliegtuig eruit ziet. Maar wij weten dit doordat we dit op televisie hebben gezien. Het 'kennen' van dit beeld is dus niet gebaseerd op onze eigen waarheid, maar op de waarheid die gecreëerd is op tv.
 7. 7. Times Square - NY
 8. 8. NY is een stad waarvan oneindig veel representaties in de media circuleren …Wie voor de eerste keer in NY komt kan deze representaties niet uitschakelen. De echte ervaring van een bezoek aan New York en de beelden die we van deze stad kennen lopen door elkaar heen en zijn niet meer van elkaar te onderscheiden.
 9. 9. Volgens Braudillard ontbreekt er in deze tijd aan perspectief en elan en rest ons het ondergaan van de media, die leven bij de gratie van het voortdurend (her)uitvinden van "nieuws".
 10. 10. Mindshakes
 11. 11. De definitie van het woord nieuws:
 12. 12. Hoe zou je het begrip nieuws kunnen herdefiniëren?
 13. 13.
 14. 14. De online identiteit van de culturele omnivoor
 15. 15. ‘Een goed opgeleide veertigplusser die naar Mozart en naar popmuziek luistert, die naar de opera, maar ook af en toe naar een Endemol-musical gaat en die Homerus even weglegt omdat er op SBS een lekkere shitfilm begint.’ Zo omschreef schrijver Herman Franke de culturele omnivoor in een artikel in het NRC.
 16. 16. De culturele omnivoor is een culturele alleseter en maakt, zoals Franke suggereert, geen onderscheid tussen hoogcultuur, populaire cultuur of volkscultuur.
 17. 17. hoge vs lage cultuur
 18. 18. Twitter lanceert Moments:
 19. 19. Maria Abramovic & Jay - Z
 20. 20. Een culturele omnivoor laat zich niet makkelijk definiëren aan de hand van leeftijd, woonplaats, inkomen …
 21. 21. behalve door algoritmes
 22. 22. nieuws/informatie/media op maat
 23. 23. Filter Bubble A filter bubble is a result of a personalized search in which a website algorithm selectively guesses what information a user would like to see based on information about the user (such as location, past click behavior and search history) Eli Pariser
 24. 24. Wat zijn de voor & nadelen van de filter bubble?
 25. 25. A world constructed from the familiar is a world in which there’s nothing to learn ... (since there is) invisible autopropaganda, indoctrinating us with our own ideas. — Eli Pariser in The Economist, 2011
 26. 26. Onze online identiteit is zelfs te raten?

×