Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

γνωρίζω την Πολωνία

3,448 views

Published on

Poland

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

γνωρίζω την Πολωνία

 1. 1. Ταξίδι στην Πολωνία Zespol Szkol w Slemieniu
 2. 2. Χώρες συνεργασίας στο «Όραμα 2020»
 3. 3. Η σημαία της Πολωνίας Η σημαία της Πολωνίας έχει ως χρώματα το λευκό και το κόκκινο. Η πολωνική σημαία είναι ένα ορθογώνιο κομμάτι υφάσματος με τα εθνικά χρώματα, με ή χωρίς το εθνόσημο στη λευκή λωρίδα. Η ημέρα της σημαίας εορτάζεται στην Πολωνία στις 2 Μαΐου.
 4. 4. Η θέση της Πολωνίας-γειτονικές χώρες Η Πολωνία, είναι χώρα της ανατολικής Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία (συγκεκριμένα με την επαρχία Καλίνινγκραντ, η οποία ανήκει στη Ρωσία).
 5. 5. Πρωτεύουσα-Έκταση-Πληθυσμός Πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 16 αιώνα είναι η Βαρσοβία που καταστράφηκε στο Παγκόσμιο πόλεμο. Όμως ξαναχτίστηκε και αναστηλώθηκε με πολύ κόπο, όπως ήταν παλιά. Η Κρακοβία ήταν η πρωτεύουσα της Πολωνίας μέχρι τον 16 αιώνα. Ιστορικό κέντρο Βαρσοβίας πάρκο Σαξονίας-Βαρσοβία Έχει έκταση 312.679 τ.χλμ. και πληθυσμό 38.415.284 κατοίκους, με βάση στοιχεία για τον Ιούλιο του 2012.
 6. 6. Γλώσσα-Νόμισμα Η επίσημη γλώσσα της Πολωνίας είναι τα πολωνικά. Το ζλότι είναι το νόμισμα της Πολωνίας . Στα πολωνικά σημαίνει "χρυσός (επίθετο) ή χρυσάφια". Αρχικά το όνομα χρησιμοποιήθηκε για όλα τα είδη ξένων χρυσών νομισμάτων που κυκλοφορούσαν στην Πολωνία αλλά και ειδικότερα για τα δουκάτα. Το 1496 το Κοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία εθνικού νομίσματος. Το νέο νόμισμα αντιστοιχούσε σε 30 γρόσια ενώ τα παλιά δουκάτα άρχισαν να ονομάζονται κόκκινα ζλότι. Από τις 29 Απριλίου 1924 αντικατέστησε το πολωνικό Μάρκο το όποιο ήταν σε χρήση από το 1916. Αντιστοιχία: 1 ζλότι = 0,24 E και 1E=4,21 ζλότι 1940
 7. 7. Πολωνία-Ιστορία Ως έθνος οι Πολωνοί συγκροτούνται το έτος 966. Τότε ο Μιέσκο Α’, της παλιάς Πολωνικής δυναστείας των Πιάστ, δέχτηκε το Χριστιανισμό. Είναι το πρώτο μέλος των Πολωνών Βασιλέων αν και μόνο ο γιος του Βολέσλαος Α’ ο Ανδρείος – ήταν ο πρώτος ηγεμόνας που στέφθηκε. Στην μακρά και ταραχώδη ιστορία της Πολωνίας, η Χρυσή Εποχή της, υπήρξε κατά την ηγεμονία των δυο τελευταίων βασιλιάδων της δυναστείας των Λαδίσλαων. Αυτή ήταν μια εποχή πλούσια σε τέχνη, ποίηση, θρησκεία, επιστημονικές εξελίξεις και οικονομική ευημερία. Ενέπνευσε τον αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο να τοποθετήσει τη γη σε μια νέα θέση στο ηλιακό σύστημα και παρακίνησε τον Φάιτ Στος να δημιουργήσει το ανεπανάληπτο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Αγίας Τράπεζας, στην εκκλησία της Παναγίας στην Κρακοβία που μπορούμε να το θαυμάσουμε ως σήμερα. Κρακοβία-Βιστούλας ποταμός Βαρσοβία
 8. 8. Κρακοβία-Αξιοθέατα Λέγεται πως κάποτε, ο θεός των Ινδουιστών, ο Σίβα, πέταξε επτά μαγικές πέτρες σε επτά διαφορετικά μέρη του κόσμου. Και από τότε το κάθε μέρος που έπεσε μια πέτρα θεωρείται πως διαθέτει μια ξεχωριστή ενέργεια. Η Κρακοβία ήταν ένα από αυτά τα μέρη. Μία από τις ελάχιστα αλώβητες πόλεις στον κόσμο μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρακοβία διένυσε μια πολυτάραχη διαδρομή μέσα στο χρόνο. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα, υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους της Πολωνίας από το 1038 ως το 1596 ενώ στην πορεία της γνώρισε μια σειρά κατακτητών: Τάταροι, Ρώσοι, Γάλλοι, Σουηδοί και Αυστριακοί προσπάθησαν κατά καιρούς να την υποτάξουν αλλά η Κρακοβία αλώβητη από τους κατακτητές και τις καταστροφικές βόμβες που ισοπέδωσαν την υπόλοιπη Πολωνία, αποτελεί σήμερα ένα πραγματικό στολίδι και συμπεριλαμβάνεται στη Λίστα Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η τρίφυλλη Αγία Τράπεζα (ύψος 5.34 και πλάτος 7.25 μέτρα) αποτελείται από μορφές σκαλισμένες σε ξύλο φλαμουριάς. Στο κεντρικό τμήμα απεικονίζεται η σκηνή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ τα φατνώματα στις πλευρικές πτέρυγες διηγούνται σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και του Ιησού Χριστού. Ξυλόγλυπτο τέμπλο Αγίας Τράπεζας, στην εκκλησία της Παναγίας.
 9. 9. Κρακοβία-Αξιοθέατα Από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης. Τα ιστορικά κτίρια που την πλαισιώνουν έχουν μείνει απαράλλαχτα τα τελευταία 700 χρόνια. Έχει μήκος 200 μ. Η στοά με τις καμάρες στεγάζει μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης. Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός Mariacka, που δεσπόζει σε μια γωνιά της πλατείας, το δημαρχείο της Κρακοβίας, ένα κτίριο του 15ου αιώνα που βρίσκεται περίπου στη μέση της πλατείας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Το χτύπημα της ώρας από το ψηλό καμπαναριό παραπέμπει σε μια μελωδία τρομπέτας. Η μελωδία αυτή που υποδηλώνει την αλλαγή της ώρας διακόπτεται απότομα σε ανάμνηση του ξαφνικού θανάτου από εχθρικό βέλος ενός Τάταρου πολεμιστή που ειδοποιούσε με την τρομπέτα του για την εμφάνιση των αντιπάλων … Η πλατεία της Αγοράς Το δημαρχείο
 10. 10. Κρακοβία-Αξιοθέατα Το Βασιλικό Κάστρο στο λόφο Βαβέλ Το κάστρο ήταν κατοικία των Βασιλιάδων της Πολωνίας από τον 11ο αιώνα. Η συνεχής κατασκευή του μέσα στους αιώνες, μαρτυρεί και την αρχιτεκτονική της κάθε περιόδου. Το Wawel χωρίζεται σε τμήματα. Στο κάστρο, τον καθεδρικό ναό, (στον πύργο του Ζυγκμουντού βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Πολωνίας), το μουσείο του ναού, το χαμένο Wawel, τη σπηλιά του δράκου και τους Βασιλικούς κήπους.
 11. 11. Κρακοβία-Αξιοθέατα Μια τεράστια ελικοειδή σκάλα κατεβάζει στο άνοιγμα της σπηλιάς, εκεί που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες ζούσε ένας φοβερός δράκος κατά μήκος του Βιστούλα ποταμού. Καθημερινά λυμαίνονταν την ύπαιθρο και απειλούσε τους κατοίκους της Κρακοβίας. Ήταν μεγάλος ο αριθμός των αθώων θυμάτων του και τα λεηλατημένα κατοικίδια ζώα. Το αγαπημένο του φαγητό ήταν τα παιδιά. Ο βασιλιάς της Κρακοβίας ανησυχούσε για την τραγική κατάσταση και στέλνει ανακοίνωση σε όλη την Ευρώπη ότι όποιος σκοτώσει τον δράκο θα παντρευτεί την πανέμορφη κόρη του . Πολλοί πρίγκιπες και γενναίοι ιππότες εμφανίστηκαν αλλά απέτυχαν. Ένα πρωί ένας μικρός αγρότης που ήταν και μαθητευόμενος τσαγκάρης ο Κράκ, εμφανίστηκε στο παλάτι. Λέει λοιπόν στον βασιλιά ότι έχει ένα μυστικό όπλο και μπορεί να σκοτώσει τον δράκο. Ο βασιλιά απελπισμένος δέχεται. Ο Κρακ πήγε σπίτι του και ετοίμασε τρία πρόβατα ψητά με γέμιση από τα πιο καυτά μπαχαρικά και βότανα μαζί με ζωικό αλεύρι. Το επόμενο βράδυ άφησε στην σπηλιά του δράκου το έδεσμα. Ο δράκος βγήκε το πρωί πεινασμένος, είδε τα ψημένα πρόβατα και τα έφαγε με μιας. Τα καυτερά μπαχαρικά τρύπησαν το στομάχι του και ο δράκος έτρεξε να σβήσει την φλόγα του στομαχιού του στον ποταμό Βιστούλα. Και έπινε έπινε έπινε. Στο στομάχι του το αλεύρι άρχισε να φουσκώνει να φουσκώνει και στο τέλος έγινε έκρηξη και τον σκότωσε. Ο Κρακ παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά και ανέβηκε στον θρόνο όταν ο μονάρχης πέθανε. Η πόλη είχε διασωθεί από τον δράκο και πήρε το όνομά της από αυτόν, που φέρει μέχρι και σήμερα η παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας Wawel. Η σπηλιά του δράκου Smok Wawelski
 12. 12. Κρακοβία-Αξιοθέατα Στην περιοχή αυτή, (Kazimierz) που κάποτε έσφυζε από ζωή, χτυπούσε δυνατά η καρδιά της εβραϊκής συνοικίας της Κρακοβίας. Εδώ, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης καθώς και η Παλιά Συναγωγή που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με φρικιαστικές μνήμες του παρελθόντος, το Kazimierz, έγινε ευρύτατα γνωστό μετά την προβολή της ταινίας «Η λίστα του Σίντλερ» του Σπίλμπεργκ, καθώς αποτέλεσε την έμπνευση για τα σκηνικά της παραγωγής. Στην πραγματικότητα, το Kazimierz, αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων της περιοχής από τους Ναζί, λίγο πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς. Σήμερα, η εβραϊκή συνοικία έχει μετατραπεί σε τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και έχει πολλά εστιατόρια και μπαράκια. Η «εβραϊκή συνοικία»
 13. 13. Κρακοβία-Μνήμες… Μεταξύ το 1795 και 1918, η Πολωνία εξαφανίστηκε από τους χάρτες της Ευρώπης, για να ξαναεμφανιστεί ακόμα μια φορά περήφανη και ανεξάρτητη στο τέλος του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Η κατάκτηση των Ναζί το 1939 και τέσσερις δεκαετίες Κομμουνιστικής κυριαρχίας δεν κατάφεραν να νικήσουν το Πολωνικό πνεύμα. Ζώντας και ευημερεύοντας δίπλα από τους Πολωνούς τους γείτονες, μια υπολογίσιμη Εβραϊκή κοινότητα αποκαλούσε τη χώρα αυτή πατρίδα, από τον 11ο αιώνα. Αφανίστηκε όμως κατά τα εφιαλτικά χρόνια του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μνημεία στα εκατομμύρια που πέθαναν έχουν στηθεί σε όλη την Πολωνία σε σημεία όπως το Auschwitz.
 14. 14. Κρακοβία-Αξιοθέατα Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Κρακοβίας, το φημισμένο αλατωρυχείο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO καθώς πραγματικά αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο (οι κρεμαστοί πολυέλαιοι, οι χώροι ενός υπόγειου μοναστηριού είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι από αλάτι. Το αλατωρυχείο της Βιέλιτσκα
 15. 15. Πολωνική κουζίνα Η Πολωνική κουζίνα έχει πολλές επιρροές από τις διατροφικές παραδόσεις πολλών εθνοτήτων που ζούσαν στη χώρα πλάι με τους Πολωνούς για αιώνες, κυρίως των Εβραίων, Ουκρανών, Λευκορώσων και Λιθουανών. Επίσης υπάρχουν μερικές ρωσικές, γερμανικές, τσέχικες και αυστριακές επιρροές όπως και μερικές από περιοχές πιο μακρινές, όπως Ιταλία, Γαλλία και Μέση Ανατολή. Ένα σημαντικό μέρος του κυρίως Πολωνικού γεύματος της ημέρας είναι η σούπα. Μια πολύ δημοφιλής σούπα είναι η μπορς (σούπα κοκκινογούλι), συχνά σερβίρεται με φασόλια ή ζυμαρικά σαν το ραβιόλι γεμισμένα με κρέας ή μανιτάρια. Άλλη σούπα είναι η żurek – φτιαγμένη από αλεύρι σίκαλης και μαγειρεμένη με μανιτάρια και σερβιρισμένη με πατάτες, λουκάνικα σε φέτες και σφιχτά αυγά. Ένα εκλεκτό έδεσμα είναι σούπα από άγρια μανιτάρια πυκνωμένη με κρέμα γάλακτος και σερβιρισμένη με μικρά uszka. Άλλες δημοφιλείς σούπες είναι η kapuśniak (φτιαγμένη από αλμυρό λάχανο), η krupnik (κριθαρόσουπα με ζωμό κότας με λαχανικά και κομμάτια από κρέας), πατατόσουπα και ντοματόσουπα. Επίσης υπάρχει και το rosół – κρεατοζωμός από πουλερικό ή βοδινό με noodles και μαϊντανό από πάνω.
 16. 16. Φαγητά-γλυκά Πολωνίας Μια πολωνική σπεσιαλιτέ είναι καπνιστά κρέατα, ειδικά λουκάνικα, φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και καπνιστά από καρποφόρα κλαδιά (με μούρα, μπαχαρικά και σκόρδο). Επίσης εξαίρετα είναι τα πουλερικά, το χοιρινό, τα βοδινά φιλέτα και το μπέικον. Ακόμα εκλεκτά είναι τα πολωνικά pâtés μια ποικιλία από κρέατα, όπως κυνήγι.
 17. 17. Φαγητά-γλυκά Πολωνίας Η Πολωνία είναι περίφημη για τους πολυποίκιλους τύπους νόστιμων ψωμιών: άσπρο, καφέ, ολικής άλεσης, με σταφίδες, δαμάσκηνα, σησάμι, σπόρους παπαρούνας... uzska
 18. 18. Φαγητά-γλυκά Πολωνίας Πλέσνιακ: Ένα πρωτότυπο γλυκό, που μοιάζει με τάρτα ή πάστα φλώρα, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα: Η ζύμη τρίβεται στον τρίφτη! Ρολά χοιρινού με σαλάτα κόκκινου λάχανου. Είναι από τα εορταστικά τους κι όχι μόνο πιάτα.... Πασχαλινό πρωινό
 19. 19. Φαγητά-γλυκά Πολωνίας Mazurek Παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό, που όμως φτιάχνεται και σε άλλες περιστάσεις. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές σε γέμιση και ζύμη (με φρούτα ή μαρμελάδα) και με περίτεχνη διακόσμηση.... Πάτζκι παραδοσιακό γλύκισμα. Είδος τηγανιτού ντόνατς γεμισμένο με μαρμελάδα, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού!
 20. 20. Πολωνικά προϊόντα Η Πολωνία είναι κυρίως χώρα βιομηχανική. Το υπέδαφος της προσφέρει γαιάνθρακες, σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, λιγνίτη, θείο, φυσικά αέρια, πετρέλαιο και ορυκτό αλάτι. Οι σημαντικότεροι κλάδοι της πολωνικής βιομηχανίας είναι: η μεταλλουργία, η χαλυβουργία, η μηχανουργία, η υφαντουργία και ακολουθούν οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής, χαρτοποιίας, ηλεκτρικών ειδών, επεξεργασίας ελαστικού και τσιμέντου. Η Πολωνία εξάγει: γαιάνθρακα, μηχανές, σιδηροδρομικές άμαξες, δασικά προϊόντα, μεταλλεύματα, ζάχαρη, υφάσματα, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Εισάγει: μπαμπάκι, καφέ, ρύζι.
 21. 21. Πολωνικά προϊόντα Το υδρομέλι είναι ένα από τα πιο αρχαία αλκοολούχα ποτά, μαζί με την μπύρα και το κρασί. Ουσιαστικά είναι κρασί που προκύπτει από ζύμωση του μελιού και όχι του μούστου. Θυμίζει μαυροδάφνη, που χρησιμοποιείται και στην εκκλησία αλλά υπερισχύει η γεύση του μελιού.
 22. 22. Πολωνικά προϊόντα Η βότκα είναι διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη. Η λέξη προέρχεται από τη σλαβική λέξη "voda" που σημαίνει "νερό". Βότκα είναι στα ρώσικα το "νεράκι". Σε ένα ιστορικό αποστακτήριο της Πολωνίας που ιδρύθηκε το 1879, δημιουργείται αποκλειστικά από δημητριακά, η βότκα Serkova.
 23. 23. Διάσημοι Πολωνοί Η Πολωνία ανέδειξε πολλές προσωπικότητες τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Αναφέρουμε μερικούς από τους πιο διάσημους Πολωνούς: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (1473-1543) Αστρονόμος, μαθηματικός και οικονομολόγος. Αμφισβήτησε ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από την γη. ΦΡΕΝΤΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1810-1849) Ο μεγαλύτερος Πολωνός συνθέτης της περιόδου του ρομαντισμού και από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Έγραψε κονσέρτα, σονάτες και έργα για πιάνο. ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ (1867-1934) Πασίγνωστη φυσικός και χημικός. Ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τη ραδιενέργεια. Έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ.
 24. 24. Διάσημοι Πολωνοί ΚΡΙΣΤΩΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ (1941-1996) Σκηνοθέτης και σεναριογράφος γνωστός σε όλο τον κόσμο, τιμημένος με όλα τα μεγάλα βραβεία του παγκοσμίου κινηματογράφου. ΑΝΤΡΕΙ ΒΑΙΝΤΑ Από τους διασημότερους Πολωνούς σκηνοθέτες. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας, με το Όσκαρ και με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες. ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ (1935 - ) Διάσημος σκηνοθέτης , ηθοποιός και σεναριογράφος που τιμήθηκε με τα μεγαλύτερα βραβεία του διεθνούς κινηματογράφου.
 25. 25. Διάσημοι Πολωνοί ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (1920-2005) Κατείχε την Παπική έδρα από το 1978 και η θητεία του χαρακτηρίστηκε από διάθεση για ανοιχτό διάλογο με όλο τον κόσμο και ενεργό πνευματική δράση. ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ (1943 -) Συνδικαλιστής πολιτικός και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 1983. Υπήρξε πρόεδρος της Πολωνίας από το 1990-1995.
 26. 26. Παραδοσιακές φορεσιές Η Πολωνία χαρακτηρίζεται από μια στενή σχέση με την παράδοση. Οι δημοτικοί χοροί και οι παραδοσιακές στολές διατηρούνται με τα πέρασμα του χρόνου και παραδίδονται στις επόμενες γενιές. Σε παραδοσιακές γιορτές και πανηγύρια μπορεί κανείς να θαυμάσει τις τοπικές ιδιαιτερότητες των στολών. Οι στολές είναι ραμμένες κυρίως με λινό και μάλλινο ύφασμα και έχουν κόκκινα, μπλε, μαύρα και πράσινα στοιχεία, ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχονται. Συμπλήρωμα των στολών αποτελούν οι σκούφοι και οι κάπες.
 27. 27. Παραδοσιακοί Χοροί Οι χοροί που εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα: η μαζούρκα και η πολωνέζα.
 28. 28. Zespol Szkol w Slemieniu
 29. 29. Zespol Szkol w Slemieniu
 30. 30. Zespol Szkol w Slemieniu
 31. 31. Zespol Szkol w Slemieniu
 32. 32. Ο ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ Smok Wawelski

×