Presentacions jornada projectes innovi l'agència de defensa del paisatge del Penedès

275 views

Published on

12/12/2012
Presentacions Jornada Projectes INNOVI
Projecte L'agència de defensa del paisatge del Penedès

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
275
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentacions jornada projectes innovi l'agència de defensa del paisatge del Penedès

 1. 1. L’ Agencia del Paisatge Vitivinícola, justificació,objectius, característiques, estructura i referents mundials.Escola viticultura i enologia Mercè Rossell i DomènechEspiells, Sant Sadurní d’Anoia12 desembre 2012
 2. 2. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Agencia del Paisatge Vitivinícola. Vineyard Landscape Lobby.
 3. 3. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament El paisatge de la vinya es caracteritzat per :  Ser un Espai d’ Activitat Agrícola i industrial complementaria.  Definir una Identitat social. Terrer, el valor de la terra i la qualitat dels caves i vins.  Generar activitats vinculades amb la cultura del vi i l’enoturisme.
 4. 4. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament El paisatge de la vinya necessita : Una gestió compartida social, mediambiental, ecològica y morfològica del territori que articuli la seva identitat vitivinícola amb aquelles activitats que el territori necessita o acull. Pel progrés social i econòmic del Penedès
 5. 5. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i FinançamentLa necessitat de l’Agencia del Paisatge Vitivinicola va ser formulada per primeravegada en les conclusions del primer Congres Art i Paisatge Vitivinicola.13 de Juliol 2007. En elmateix sentit s`expressava al III Congrés Art i Paisatge Vitivinícola, la ponència ‘Que es i perquèserveix l’Agencia del Paisatge’. Miquel Vidal.12 de Juliol del 2009.Breu relació de documents elaborats prèviament:Característiques bàsiques i funcionalitat de la Agencia del paisatge del Penedès. 23.05.2012.Proposta per la creació del Vineyard Landscape Lobby i el seu Pla per la gestió del paisatgevitivinícola com espai d’ identitat social, producció i cultura. Enoturisme. (31.05.2012).Estructura bàsica per la presentació del Projecte per a la seva aprovació per part de la Junta(Assemblea) i la seva implicació en la recerca de recursos tant humans, financers com materialsINNOVI 27.08.2012.Acord de constitució de la comissió Paisatge i Medi ambient a INNOVI presidida per Ton Mata(08.2012). Documents vinculats a la futura Agencia com a eines de treball. Guia de les bones practiques per a les explotacions vitivinícoles. Direcció General d’ Arquitectura i Paisatge de la Generalitat. Recull de bones practiques de polígons d’activitat econòmica. Direcció General d’ Arquitectura i Paisatges de la Generalitat. Carta del Paisatge de l’ Alt Penedès. Observatori del Paisatge,15 d’Octubre 2004.
 6. 6. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament La secció Paisatge i Medi ambient del INNOVI per la gestió acurada i progressista del paisatge de la vinyaproposa : La creació de l’Agencia del Paisatge Vitivinícola. Els objectiusde l’ Agencia del Paisatge Vitivinícolason: 1. Valorarl’ estat actual del paisatge vitivinícola. 2. Analitzar i divulgarles prospeccions futures ,valorant la seva capacitat d’ integració. Diagnòstic. 3. Assessorar. 4. Al·legar/Defensar. Elaboració de estratègies,propostes i alternatives, 5. Sensibilitzar. 6. Intervenir per potenciar la qualitat paisatgística. Think tank.
 7. 7. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Característiques de la Agencia del Paisatge Vitivinícola.  Ent independentenfront de les administracions.  Finançament privat : membres,patrocinadors,espònsors,col·laboradors Integrada a la comissió de Paisatge i Medi ambient del INNOVI Vinculada a : Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Institut d’ Estudis Catalans. En tots els camps en que aquestes universitats actuen el paisatge vitivinícola des de l’ art, l’ urbanisme i el paisatgisme fins a la biologia i la enologia. L’ agencia resta oberta a totes les institucions del coneixement que si vulguin adherir Làmbit d’ actuació de la Agencia en el seu horitzó últim es nacional, si be es considera oportú en la seva arrencada i com a cas d’ estudi focalitzar-se al Penedès.
 8. 8. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Estructura i funcionamentde la Agencia del Paisatge Vitivinícola L’ Agencia esta integrada pel Consell per la Defensa del Paisatge Vitivinícola, el Comite Executiu de l’ Agencia del Paisatge i el Nucli Promocional.
 9. 9. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Consell per la Defensa del Paisatge Vitivinicola. A partir de la Comissió de Paisatge i Medi ambient del INNOVI o entitat d’ extens assentament penedesc, esta integrat per totes aquelles entitats i persones a títol individual sensibilitzadesper la gestió del paisatge vitivinícola La pertinença al Consell comporta el participar en el finançament. Les empreses integrades al Consell i que ho vulguin podran incloure en la seva imatge corporativa el corresponent logo que els acredita com a membres del Consell. La funció del consell es exposaral Comitè Executiu de la Agencia del Paisatge les problemàtiques que es considera que afecten a la identitat del paisatge vitivinícola i establir conjuntament les línees d’ actuació corresponents.
 10. 10. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Comitè Executiu de l’ Agencia del Paisatge. Format per, a mes de tots aquells professionals que si vulguin incorporar, pel Comitè Científic del Congres Art i Paisatge Vitivinicola-Enoturisme atenent a la tasca desenvolupada per aquest al llarg de les tres edicions ja fetes, en les quals s’han desenvolupat nombrosos estudis i projectes. Correspont al Comitè, un cop definida conjuntament amb el Consell, les accions a desenvolupar, definir les seves característiques: calendari,equip de treball,mitjançants, cost,etc. La coordinació del Comitè Executiu correspondrà en forma compartida o amb alternancia a la Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona i Rovira i Virgili, Tarragona com a garantia de rigor científic, objectivitat i extens suport de potencial humà altament qualificat amb el Campus de Excel·lència de la UPC. Cadascuna de les accions te un finançament específic i propi.
 11. 11. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Nucli promocional. Integrat per auna o dues persones, vinculades al mon del cava i el vi, la tasca del equip es la difusió i promoció del projecte, captació de recursosiarticular el Consell amb el Comitè. Els seus integrants tenen una dedicació part-time remunerada.
 12. 12. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Exemples en el mon. La defensa, gestió i promoció del paisatge vitivinícola com generador d’activitats sinèrgiques d’ alt potencial econòmic com l’enoturisme, la restauració, el comerç i la cultura te una amplia difusió arreu del mon vitivinícola i d’ una forma molt especial en les denominacions d’ origen mes famoses. Els casos d’ estudi vinculats expliciten clarament la rendibilitat econòmica a mes de la social y cultural, que comporta la gestió acurada del paisatge vitivinícola. Per saber mes : http://www.charte-de-fontevraud.org/ www.biodivine.eu/ http://www.recevin.net/projects.php
 13. 13. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i FinançamentEstudis i avantprojectes desenvolupats pel Congrés Art i Paisatge Vitivinicola-Enoturisme en les tres edicions ja realitzades. Referents a :Àrees de protecció especial per la seva qualitat paisatgística.Estudis iniciats : Aproximació a la Identitat Paisatgística del Paisatge Vitivinícola,elaborat per laUniversitat Politècnica de Catalunya pel I Congres Art i Paisatge Vitivinícola.Infraestructures.Estudis iniciats : Com les infraestructures poden esdevenir identitats morfològiques en elpaisatge. El talús del TGV de barrera a Porta del Penedès,elaborat per la Universitat Politècnicade Catalunya pel II Congres Art i Paisatge VitivinícolaPlanejament, infraestructures i paisatge al Penedès. Una aproximació a un llibre blanc de lesinfraestructures presents i futures elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya pel IIICongres Art i Paisatge Vitivinícola ,EnoturismePoligons.Del vinyart al vinyascape. Un sistema de identitats morfològiques com aportació a la construcciód’ una nova relació territorial metropolitana al Penedès. Linealitat versus transversalitat.Elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya pel II Congres Art i Paisatge Vitivinícola-Enoturisme.Integració del polígons industrials a partir de les invariants del paisatge vitivinícola elaborat perla la Universitat Politècnica de Catalunya presentat al II Congres Art i Paisatge Vitivinícola.
 14. 14. Miquel Vidal Pla.Dr. Arquitecte. Màster en Arquitectura del PaisatgeUPC.Professor Titular UPC Centre Àgora. Pl. Àgora, 1Director del Congres Art i Paisatge Vitivinícola. 08720 Vilafranca del PenedèsEnoturisme. BarcelonaDarnay Soazig. 931 185 951Arquitecta del paisatge (Paysagiste DPLG Versailles) info@innovi.cat www.innovi.catMiembro de la comission de suivi de la Charteinternationale des paysages viticoles de Fontevraud

×