Video might have killed the radio stars…
Maar ligt de toekomst van radio op het internet?
_1
   Het wordt tijd dat radiostations zich
   aanpassen aan de nieuwe media technologiën
   en aan het nieuwe luist...
_2
   Online radio heft heel wat meer in haar
   marge dan enkel podcasting en content
   streaming.
   Online rad...
_3
   Traditionele radiostations moeten weten wat
   hun toegevoegde waarde is, hun unieke
   positionering en daaro...
_4
   Radio 2.0 gaat niet over het opnieuw
   uitvinden van radio, maar om het gebruik
   van nieuwe technologiën om...
_5
   Computer gegenereerde playlists en on-
   demand jukeboxes zijn de nieuwe muziek
   stations.
   Ondanks het...
_6
   Welkom aan de Long Tail radio stations. Uw
   publiek wacht op u!
   Het wordt als maar makkelijker en goedkop...
_7
   Online radio’s kunnen meer business models
   gebruiken dan traditionele FM zenders.
   Segmenteer uw busines...
_8
   Context is de sleutel. Verrijk je audio stream
   met extra gerelateerde content.
   Een rijke inhoud, geprese...
_9
   Radio zal altijd een community-gebaseerd
   medium blijven, alleen hoeft die gemeenschap
   niet langer local ...
_10
   Naar de radio luisteren vergt geen 100%
   aandacht van een luisteraar. Maar als je zijn
   volle aandacht...
_11
   We zullen geconfronteerd worden met nieuwe
   mogelijkheden om online radio te
   consumeren. Mobile is de...
De manier waarop radio vandaag
geproduceerd en uitgezonden wordt, is maar
een van vele mogelijke manieren. We moeten
ons k...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

The Radio 2.0 Manifesto (NL versie)

1,463 views

Published on

Video might have killed the radio stars…
Maar ligt de toekomst van radio op het internet?

Dit document wil zeker niet stellen dat we alle FM radio stations moeten vervangen door online alternatieven, maar wil een aanzet zijn om ons voor te bereiden op wat de toekomst in petto heeft.

Meer info en discussies op http://www.radio20.be

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,463
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

The Radio 2.0 Manifesto (NL versie)

 1. 1. Video might have killed the radio stars… Maar ligt de toekomst van radio op het internet?
 2. 2. _1 Het wordt tijd dat radiostations zich aanpassen aan de nieuwe media technologiën en aan het nieuwe luistergedrag van de consument. Waarom zou een kind dat vandaag geboren wordt over 10 jaar een radio aanzetten? Tenzij we actief gaan bouwen aan de radio van morgen kan het zelfs zijn dat hij het medium “radio” nooit zal kennen. Internet heeft onze manier van communiceren grondig veranderd, hoe we informatie opzoeken, nieuws raadplegen en tv kijken. De volgende (r)evolutie zal ongetwijfeld radio zijn. Dit document wil zeker niet stellen dat we alle FM radio stations moeten vervangen door online alternatieven, maar wil een aanzet zijn om ons voor te bereiden op wat de toekomst in petto heeft.
 3. 3. _2 Online radio heft heel wat meer in haar marge dan enkel podcasting en content streaming. Online radio mag niet verward worden met podcasting. Podcasts is een eerste stap(je), een experiment dat geleid heeft tot een nieuwe manier van radio consumptie. Waar en wanneer ik wil, via verschillende kanalen en formaten. Online radio’s moeten makkelijk te beluisteren zijn. Verwacht niet van je luisteraars dat ze telkens naar je web site komen en 5 maal klikken voor ze aan je streaming content kunnen. Luisteraars verwachten dat het net zo makkelijk is als het “klassieke” kanaal... één draai aan de knop. Ik geloof sterk in opportuniteiten voor desktop en mobiele applicaties voor online radio. Via die applicaties kunnen luisteraars dan je site raadplegen als ze meer informative nodig hebben.
 4. 4. _3 Traditionele radiostations moeten weten wat hun toegevoegde waarde is, hun unieke positionering en daarop focussen. Alles wat vandaag via golven gedaan wordt, kan op een meer interactieve en efficiëntere manier online gedaan worden. Verkeersinformatie, weersvoorspellingen, nieuwsberichten en reclameboodschappen zouden aangepast moeten zijn aan de locatie, voorkeuren en smaak van de luisteraar. Wedstrijden en interactieve inhoud kan vebeterd worden door gebruik te maken van de nieuwe interfaces.
 5. 5. _4 Radio 2.0 gaat niet over het opnieuw uitvinden van radio, maar om het gebruik van nieuwe technologiën om meer mensen te bereiken met een beter afgestemde content en interactiviteit. We zitten midden in een « everything 2.0 » trend. Voor alle duidelijkheid, als we stellen dat traditionele radio 1.0 is, dan is het streaming van deze zenders via internet 1.5 en het interactief maken van de inhoud 2.0. Steeds meer luisteraars zullen beginnen filteren naar wat ze luisteren, commentaar geven, hun eigen inhoud produceren en hun eigen programmatie doen op basis van de audio content die overal verspreid zit op het net.
 6. 6. _5 Computer gegenereerde playlists en on- demand jukeboxes zijn de nieuwe muziek stations. Ondanks het ontbreken van editoriale inhoud, kunnen initiatieven als Deezer en Last.fm beschouwd worden als volwaardige alternatieven voor muziek stations. Net als huidige radiostations helpen zij luisteraars nieuwe talenten te ontdekken. Zij zijn de perfect partner van de muziekindustrie in een media-omgeving die gekarakteriseerd wordt door samenwerking en co-creatie.
 7. 7. _6 Welkom aan de Long Tail radio stations. Uw publiek wacht op u! Het wordt als maar makkelijker en goedkoper om een eigen radiozender te lanceren en dus zullen nieuwe radio stations als paddestoelen uit de grond schieten. Live365, Radionomy en soortgelijke initiatieven stellen gebruikers in staat hun eigen uitzendingen (zo goed als) kostenloos samen te stellen. In tegenstelling tot een traditionele FM radiozender is het bereiken van deze nieuwe internet radios niet geografisch beperkt en dus is er voor iedere smaak wel ergens een luisterpubliek.
 8. 8. _7 Online radio’s kunnen meer business models gebruiken dan traditionele FM zenders. Segmenteer uw business model: reclame, directe verkoop, merchandizing, lidmaatschap (freemiums) kunnen naast elkaar bestaan. Een op reclame inkomsten gestoeld radio station heft hetzelfde model als tradionele zenders. Een lineaire continu radio signal dat onderroken wordt door reclame blokken. Maar adverteerders zullen hun doelpubliek efficiënter bereiken via reclame boodschappen buiten de stream, met meer interactive. Online radio’s moeten de multimediale mogelijkheden van de het medium gebruiken om reclame op een creatievere manier aan de man te brengen. Verdien geld door lidmaatschap. Iedereen wil graag als VIP behandeld worden en toegang hebben tot exclusieve content (premières, interviews, kijkje achter de schermen). Zorg ervoor dat je online aanbod attractief is. Tenslotte is een grote kracht van het online medium dat je je doelgroep veel gerichter kan benaderen en veel beter kan meten.
 9. 9. _8 Context is de sleutel. Verrijk je audio stream met extra gerelateerde content. Een rijke inhoud, gepresenteerde door sterke persoonlijkheden, dat is wat mensen ertoe aanzet om te luisteren naar radio’s. Radio-presentatoren (of moeten we hen nu audio bloggers noemen?) zullen trendssetters blijven, maar zullen gebruik moeten maken van nieuwe technologiën om hun mening/ smaak te delen (bvb blip.fm, Facebook of Twitter). Op internet kunnen we audio content verrijken met extra multimediale inhoud, wat een enorme toegevoegde waarde betekent ten opzichte van een FM radio zender.
 10. 10. _9 Radio zal altijd een community-gebaseerd medium blijven, alleen hoeft die gemeenschap niet langer local te zijn. Een groot verschil tussen FM stations en online radio’s is dat de internet zenders niet gebonden zijn aan een geografische locatie. FM zenders hebben een heel trouw publiek. Om luisteraars af te snoepen van traditionele zenders, zullen online radio’s wel een manier moeten vinden om ook het echte leven van de luisteraars te verrijken (via wedstrijden, concerten en events... ) om zo merkbekendheid en merkttrouw op te bouwen.
 11. 11. _10 Naar de radio luisteren vergt geen 100% aandacht van een luisteraar. Maar als je zijn volle aandacht hebt, kan je maar beter iets interessants te bieden hebben. Dus warom verrijk je je interface niet met gerelateerde content? Radio zenders zouden mensen moeten aanzetten om de rijke informatie die online beschikbaar is te ontdekken (concerten, geschiedenis van de groep, fragmenten van oude nummers, exclusieve interviews, videos van optredens van de laatste wereldtournee...) Wat je graag hoort, wil je misschien ook wel lezen, bekijken, bezoeken en kopen...
 12. 12. _11 We zullen geconfronteerd worden met nieuwe mogelijkheden om online radio te consumeren. Mobile is de toekomst. Online radio... altijd en overal toegankelijk, is geen science fiction. De nieuwe generatie zal via zakcomputers of internet-ready mobiele telefoons luisteren naar en interageren met hun favoriete radio stations?
 13. 13. De manier waarop radio vandaag geproduceerd en uitgezonden wordt, is maar een van vele mogelijke manieren. We moeten ons klaarmaken voor wat de toekomst in petto heeft. De auteur, Julien Mourlon, is een burgerlijk ingenieur in computer wetenschappen en radio presentator of verschillende Brusselse stations. Na enkele jaren in de banksector, heeft hij zich volledig toegelegd op het ontwikkelen vn zijn eigen online radio project, www.laid- back.be. Hij werkt op die ogenblik aan een desktop speller die de gebruiker meer mogelijkheden zal bieden dan hij voor mogelijk houdt. Cleverwood representeert Julien voor alle online audio consultancy & strategy. Contacteer ons voor feedback, vragen of als u denkt dat onze ervaringen u kunnen helpen bij het realiseren van uw toekomstige audio projecten. Julien Mourlon – julius@laid-back.be of julien.mourlon@cleverwood.be Met dank aan Fabian Tilmant (Cleverwood), Bie Vancraeynest, Tom Van Hout, Noah Greenwood, Stephen Wilkins, Anthony Janssens en iedereen die aan dit project heeft mmegewerkt. Als je op de hoogte wil blijven van de laatste radio trends, wordt dan lid van onze community op www.radio20.be

×