Tæt på EMU – temaer

865 views

Published on

Thematic educational content on EMU.dk.
EMU.dk is Denmark's Portal for Education. Presentation in Danish language on news from EMU.
Roadshow - September/October 2010,
Jytte Fromberg & Claus Berg

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
865
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Så går vi tæt på de tværgående temaer på EMU. I fik dem kort præsenteret i morges. Den næste time er opdelt i to ½ timer, men en ultrakort pause imellem.
 • Vi skal igennem Træneren, e-museum, Nordisk klimadag, USA på EMU, It-tema og webetik. Så en kort pause og resten af tiden om Udviklingslandene, som er det største tema.
 • Træneren har tre områder: grundskolen, Gymnasiet og erhvervsuddannelserne. Til de yngste af eleverne i grundskolen er der lavet et blogindlæg, Som måske kan hjælpe eleverne og deres forældre og måske også de lærere og skolebibliotekarer, som vil vise den til eleverne.
 • Forsiden til 0.-10. klasse.
 • Har du valgt en øvelse, kan du starte den fra denne side, Men den indeholder også en kort beskrivelse af øvelsen. Vil du vide endnu mere klikker du på Vis info.
 • Nogle øvelser er meget enkle. Fx minusstykker, mens andre består af flere dele, som fx her.
 • Her er tre eksempler på øvelser og animationer. Du kan se en animation af en solformørkelse, se hvordan månen skygger for solen, og se solen, månen og jordens stilling i forhold til hinanden. Du kan opbygge elektriske kredsløb. Eller du kan træne hovedregning.
 • e-museum har fået nyt design I august måned har vi offentliggjort en helt ny udgave af e-museum. På baggrund af brugerun-dersøgelser har portalen fået nyt design og nye funktioner. Det betyder, at en række ting er blevet nemmere. Fx. Fra forsiden kan du fx med et enkelt klik få adgang til alle gratis, online materialer, som kan bruges hjemme i klassen. På den måde finder du interaktive spil, websteder og PDF-filer med forløb og opgaver. Fra Darwins tidsmaskine og interaktiv middelalderud-stilling til websteder om Danmarks undergrund og bygningen af Lillebæltsbroerne. Har du mulighed for at tage på tur/ekskursion med din klasse, kan du klikke på ”Tag ud og oplev”. I denne kategori kan du finde museer og science centre via et alfabet eller på et Danmarkskort. På den måde får du hurtigt overblik over de mange spændende aktiviteter, der tilbydes på de enkelte institutioner. Museer og science centre opdaterer løbende deres materialer på portalen. Nu gør e-museum det nemmere for dig at følge med. Udover vores nyhedsbrev er der nu mulig-hed for at abonnere på RSS-feed, så du fx automatisk bliver opdateret med de nyeste museums-materialer, der bliver registreret inden for dit fag. Hvis du fx er interesseret i at følge med i de seneste tilbud til undervisningen i Natur/teknik, skal du bare klikke på den orange RRS-ikon , som du finder øverst på siden. Herefter får du mulighed for at vælge, hvordan du vil abonnere på RSS-feedet: Skal det fx fungere som et bogmærke i din browser eller indsættes i dit mail-program?
 • Lejrskoler: Planlæg lejrskolen og se muligheder for aktiviteter, besøg og lokaliteter. Find museer og sciencecentre på et kort. Ekskursioner: Lokalområdet: Kulturlandskabet. Forbered en tur i lokalområdet.
 • Nyhedsbrev 2 præsenterer et online spil, der sætter klimaet på dagsordenen i 7. – 10. klasse. Til historie-undervisningen kan du læse om et tankevækkende, nyt website om de tyske flygtninge i Danmark efter 2. verdenskrig, og der er omtale af en webquest om vikinger til 4. – 6. klasse. Søg fx på Klimamaskinen: Onlinespil for 7. – 10. klasse Hvad ville du egentlig gøre, hvis du kunne styre klimaet? I Klimamaskinen fra Experimentarium får eleven magten - og ansvaret.
 • På Materialeplatformen finder du på en lynhurtig måde gratis, online spil, pdf, websteder og interaktive spil. Vælg grundskolen, online, gratis. Du kan også vælge fag, årgang og emne. Fx Vikinger, online, gratis og nyeste. Ex. Rundt om runer. http://www.rundtomruner.dk/
 • Vikingernes sande ansigt – en webquest til 4. – 6. klasse Vikingetiden er et emne, som rigtigt mange danske museer har lavet uv.mat. om. Vi har derfor bedt en historielærer om at udarbejde en webquest, som fører eleverne igennem et fagligt sammenhængende udvalg af de mange online tilbud på e-museum. Materialet består af 3 dele: selve webquesten, et opgaveark til elever samt en lærervejledning. Webquesten Webquesten giver eleverne et nyt syn på perioden, idet de bliver sendt ud for at bevise, at vikingerne ikke blot var blodtørstige krigere – de var også handlende og opdagelsesrejsende. Undervejs stiftes der bekendtskab med runer og runesten.
 • Få besøg af e-museum e-museum kommer gerne ud og holder et gratis oplæg om e-museum, hvis du kan samle 15-20 nøglepersoner i din region/kommune. Vi deltager fx jævnligt i arrangementer for skolebibliotekarer og IT-vejledere. Vi har desværre ikke mulighed for at komme ud til arrangementer, der afholdes for de ansatte på en enkelt skole. Hvis du er interesseret i at få os på besøg, så send en mail til e-museum med følgende oplysninger: Navn Titel på den institution eller organisation der planlægger arrangementet Beskrivelse af arrangementet Forventet deltagerantal Deltagernes baggrund (bibliotekarer, IT-vejledere, andet)
 • Hvordan har dine elever arbejdet med klimaspørgsmål? Det kan I vise ved at sætte jeres aktiviteter på et stort interaktivt kort over de nordiske lande. Her kan du også se, hvad dine kolleger har fundet på i nabobyen eller måske i din nordiske venskabsby…   Brug fantasien Du kan f.eks. vælge at lade eleverne lave en lille film – så kan dine nordiske naboer bedre forstå jeres projekt. Du kan også lade eleverne skrive klimareportager om lokale klimaforhold. Opgaverne er op til din fantasi, men vi opfordrer dig til at dele dine sjove ideer med dine nordiske kolleger. Nordisk Klimamission For at bremse klimaforandringerne må vi mennesker både vide en masse om klimaet og samtidig være kreative, for at finde på nye løsninger. Afsæt tre timer onsdag d. 11. november til Konkurrencen Nordisk Klimamission, som kan vindes hvis deltagerne tilsammen både er fagligt dygtige og viser kreativt overskud! Elever i 7.-10. klasse deltager i hold af 3-4 personer. Konkurrencen består af to sideløbende opgaver, nemlig Klimamissionen og Den varme mobil : Klimamissionen Denne del af konkurrencen tester elevernes evne til at finde på nye løsningsmodeller. Eleverne får en opgave, som de skal løse på 3 timer. Klimamissionen foregår på skolen eller i lokalområdet og mobilernes funktioner kommer i brug (lydoptagelse, billede, film). Den varme mobil En serie på ca 15 faktuelle spørgsmål om klima, som besvares ved at holde på en af to valgmuligheder. Spørgsmålene kommer som sms og svarene gives ligeledes på sms. Denne opgave bedømmes efter hvor mange rigtige svar der afgives.
 • Ikke for at træde i noget men Udenrigsministeren har faktisk mødet Hillary Clinton. Talen kan læses og høres på webstedet, og egner sig på grund af sin enkle opbygning og ordforråd godt til engelsk-samfundsfags undervisning. Der er indhold til de yngste, mellemtrinet, de ældste og ungdomsuddannelserne. Baggrundsmateriale og opgaver. Det bliver muligt for eleverne at indsende historier og oplevelser. Der er til lærere og forældre.
 • Se filmen, som er den første af fire på forskelligt niveau.
 • Der er tre arbejdsrum om USA og ambassaden til de yngste: EMU og Teddy, hvor eleverne kan se film, tegne og male, huskespil mm. EMU og Teddy på ambassaden handler om set i børnehøjde, hvad en ambassade er. Det sidste EMU USA er til 7.-10. klassetrin samfundsfag, hvor indholdet er om: USA’s politiske historie, de sorte og indianerne, forfatningen og nationalsang og flaget. http://www.emu.skoleintra.dk/pi/admin_del/importeksport/importerarbejdsrumweb.asp?url=http://www.emu.skoleintra.dk/faelles/arbejdsrum/arbejdsrumexport/rum102/arbejdsrum_ei.xml&key=2a4889dfe44484d2 http://www.emu.skoleintra.dk/pi/admin_del/importeksport/importerarbejdsrumweb.asp?url=http://www.emu.skoleintra.dk/faelles/arbejdsrum/arbejdsrumexport/rum101/arbejdsrum_ei.xml&key=44e76443e99c1003 http://www.emu.skoleintra.dk/pi/admin_del/importeksport/importerarbejdsrumweb.asp?url=http://www.emu.skoleintra.dk/faelles/arbejdsrum/arbejdsrumexport/rum103/arbejdsrum_ei.xml&key=a098c6f42c6cb103
 • Så er der en kort pause. I skal ikke gå, men bare hvile ørene et øjeblik.
 • EMU åbner som sagt i det første oplæg i morges et nyt, stort it-tema ”Sådan bruger du it i undervisningen” her i efteråret. Temaet er en udfoldning af det hidtidige ”it og medier…”-forsidetema på EMU.dk. Vi bygger både på relevant, eksisterende indhold på EMU og nye ressourcer til it-understøttelse af undervisning, herunder web 2.0. Der kommer bl.a. fokus på praktisk brug af computerspil, Interaktive whiteboards og mobile enheder. Vi lancerer de første to undertemaer omkring den 1.oktober og resten til Uddannelsesforum i november.
 • EMU-forsiden vil fortsat have et udvalg af it-temaets eksempler, og der vil ske en løbende udskiftning. Dels så alle emner dækkes og dels så alle uddannelsesområder kan finde relevante eksempler blandt smagsprøverne på forsiden.
 • It-temaet trækker både på eksisterende EMU-indhold og linker til eksterne ressourcer uden for EMU. Desuden vil it-temaet i det omfang, vi kan finde ressourcemæssig dækning for det, selv lancere nyt indhold. Det håber vi fx vil kunne ske i regi af opfølgningen af den aktuelle EMU-evaluering.
 • ” De gode steder” omfatter både en lang række ressourcer på EMU: fagsider, eksisterende temaer, Materialeplatform osv. For en række af de ”Andre…” gode steders vedkommende indgår vi formidlingsmæssige samarbejder mellem EMU og de pågældende aktører. Det gælder fx personerne bag IT-Torvet/TeachMeet og formentlig Læremiddel.dk, DPU (DPU Web-tv) samt enkelte distributører af hard- og software. Der er - ud over simpel ekstern linkning - mulighed for at trække sådant indhold ind på temasiderne ved genbrug, embedding, RSS m.v.
 • Udvalgte artikler fra Designværkstedets (som har været lidt oversete) eksponeres i temaet, ligesom der trækkes på Materialeplatformen. Men der kommer også nye artikler til, skrevet til web: - korte, praktisk orienterede og med masser af links til konkrete eksempler.
 • Vi bestræber os på ikke at gøre it-temaet alt for tekst-tungt, men at bruge mediefiler og videoer mest muligt, fx fra EMUs EUD-Tube og ”SOSU-videoer” (…også gerne bruger-genererede!). Men vi vil også inddrage videoformidling fra fx DPU Web-tv og UVM Web-tv. Der tilknyttes en aktiv weblog, med så vidt muligt skiftende eksterne bloggere til it-temaet. Vi er meget interesserede i input, idéer og bidrag til it-temaet. Kontakt Claus Berg på EMU-redaktionen, hvis du har noget på hjerte.
 • Computerspil i skolen 4.-6. + 7.-10. og til læreren Debathjørnet er en god, sjov og udfordrende måde at komme i gang med at arbejde med webetik. Eleverne får her en forståelse for, hvad begrebet dækker, inden de for alvor dykker ned i webetikkens mange områder. På EMU kan du frit hente, hvad du skal bruge til at sætte gang i en god og sjov debat om webetik. Det eneste du skal bruge er: en computer, en projektor og en printer til at printe alle debatkort og cases ud på.
 • Der er mange forløb om forskellige emner og niveauer. Du bestemmer selv er noget om personoplysninger på nettet. Der er et spændende magasin med videoer og lyd. Elever har selv lavet deres eget magasin.
 • Udviklingslandene er et meget omfattende tema på EMU. På grundskolen er der: Fag (materialeplatformen), Regioner , U-landskalenderen , Film film film , Elevsider , Arbejdsrum på SkoleIntra , U-web - for 8.-10. kl , Red Barnet , 2015-målene , Børn på arbejde , Børns rettigheder , Sundhed og sygdom , Globalisering og handel , Kultur , Natur og miljø , Aktuelle temaer , Nyheder Nyhedsbreve Der er rigtig mange spændende film. Verdensbilledlegat filmene er på max. 12. min. og alle med opgaver.
 • Verdensbilledlegat: Oversigt- tema, lande, årstal. Temaer og forslag til opgaver: Globalisering Håb og drømme Klima Kønsroller Oprindelige folk Politiske forhold Religion Sociale forhold og arbejdsliv Traditioner Lande: find på kort, se filmen, find opgaver, print dem evt. ud, Årstal: Her finder du en praktisk oversigt over de film, der er udgivet hvert enkelt år fra 2002 og frem til i dag. Søger du en film, du tidligere har anvendt, kan det være praktisk at pejle sig frem efter årstallet. Anmeld en film: en vurdering. Del den med en ven og kollega. Mit Mali er et godt eksempel på inspiration og et websted som eleverne Kan arbejde på.
 • 9 plakater proppet med aktiviteter som kan anvendes til at introducere FN's 2015-mål for elever. Hver af plakaterne indeholder et tema – og et mål - med et flot foto, der kan bruges til udstilling og til at diskutere ud fra. Hver plakat indeholder tillige baggrundsinformation, historier fra det virkelige liv og aktiviteter til undervisningen. Temaerne som plakaterne dækker handler blandt andet om at reducere fattigdom, børns skolegang, sygdomsbekæmpelse og miljø. Casestories stammer fra Peru, Mali, Liberia, Burkina Faso, Nepal, Thailand og Haiti. Der er også en historie om G8-landene. Plakaterne handler om globalt medborgerskab, og de udvikler refleksion, empati og kommunikation tillige med problemløsning og samarbejde.
 • Nyheder : - Et valg for livet Nyhedsbrev Eks.: aktuelt emne Afghanistan Ulandskalendermateriale: EX. Kenya HIP-HOP og Papua Indonesien(jul 2010) Projektet er centreret i den vestlige del af Papua, som kaldes Fuglehovedet. Området består af dybe bugter og en lang række småøer. Under havoverfladen gemmer sig rige, farvestrålende koralrev og store havdyr som søkøer, delfiner og hvalhajer. I nord findes de sidste redestrande for de enorme stillehavs-læderskildpadder, og i skovene bag strandene og landsbyerne lever specielle fugle som de farverige paradisfugle, og de langbenede Cassowary side om side med, trækænguruer og en lang række andre spændende og sjældne dyr.
 • Fem små kortfilm om børn i Mozambique samt 8 portrætfilm af børn i Danmark, Grønland og Mozambique – fra IBIS' kampagne 'Hele verden i skole'.
 • Søg på Materialeplatformen efter det emne, fag, niveau de gerne vil have materiale til. Valg online og gratis, samt evt. emne.
 • Det var det!
 • Tæt på EMU – temaer

  1. 1. Tæt på EMU – temaer Roadshow - september/oktober 2010 Jytte Fromberg & Claus Berg
  2. 2. 2 x ½ time <ul><li>Træneren </li></ul><ul><li>e-museum </li></ul><ul><li>Nordisk klimadag </li></ul><ul><li>USA på EMU </li></ul><ul><li>It-tema </li></ul><ul><li>Webetik </li></ul><ul><li>Udviklingslandene </li></ul>
  3. 3. Træneren Træneren - grundskolen EMUs blog om Træneren
  4. 4. Træneren
  5. 5. Træneren Numbers, letters - udtale
  6. 6. Træneren Monster factory - engelsk
  7. 7. Træneren Solformørkelse Kredsløb Hovedregning
  8. 8. e-museum e-museum Nyhedsbrev
  9. 9. e-museum - tag ud og oplev Tag ud og oplev
  10. 10. e-museum - nyhedsbrev Nyhedsbrev Klimamaskinen
  11. 11. e-museum Aktiviteter, gratis og online
  12. 12. e-museum Vikingernes sande ansigt -webquest
  13. 13. Få besøg af e-museum Oplæg og besøg
  14. 14. Nordisk klimadag – konkurrencer, quiz og undervisning Klimaundervisning quiz Klimadag Mobilprojekt Klimakort
  15. 15. USA på EMU USA Hvad snakker de om?
  16. 16. USA på EMU Hvad er en ambassade Ballet
  17. 17. EMU-arbejdsrum USA 14-10-10 arbejdsrum
  18. 18. Pause – 5 minutter UR
  19. 19. It-tema <ul><li>Interaktive WhiteBoards </li></ul><ul><li>Mobil læring </li></ul><ul><li>--- </li></ul><ul><li>Computerspil </li></ul><ul><li>Web 2.0 </li></ul><ul><li>Informationssøgning </li></ul><ul><li>Produktion/formidling </li></ul><ul><li>EMUs nye it-tema åbner i efteråret 2010 </li></ul><ul><li>1. etape i midten af oktober </li></ul><ul><li>2. etape til Uddannelsesforum i november. </li></ul>
  20. 20. It-tema <ul><li>Udfoldning af EMUs hidtidige forsidetema </li></ul>
  21. 21. It-tema <ul><li>Bygger både på eksisterende og nyt indhold… </li></ul>
  22. 22. It-tema <ul><li>… og med indhold såvel fra EMU som udefra </li></ul>
  23. 23. It-tema <ul><li>Abc </li></ul>
  24. 24. It-tema <ul><li>Videoformidling – og input fra brugerne </li></ul>EMUs EUD-Tube: ” SOSU-videoer ” UVM Web-tv: Elever spiller sig til viden DPU Asterisk * web-tv , fx om klima Input/idéer: kontakt Claus Berg
  25. 25. Webetik Webetik Debathjørnet for 4. - 6. Debathjørnet for 7. - 10. Forældre Computerspil i skolen 4.-6. Computerspil i skolen 7.-10. c omputerspil i undervisningen
  26. 26. Webetik - forløb Forløb Personoplysninger på nettet Dit eget magasin
  27. 27. Udviklingslandene Udviklingslandene Grundskolen elevsider oversigt. Film på plakaten Film - Verdensbilledlegat
  28. 28. Udviklingslandene - Verdensbilledlegat Film Film på plakaten Se, anmeld og send en film Mit Mali
  29. 29. Udviklingslandene – 2010 målene 2015 målene
  30. 30. Udviklingslandene Nyhedsbrev Nyheder - Et valg for livet Afghanistan Ulandskalendermaterialer og forløb
  31. 31. Udviklingslandene – hele verden i skole Hele verden i skole
  32. 32. Udviklingslandene Materialeplatformen

  ×