Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Aradul in lumina reflectoarelor

339 views

Published on

O scurta prezentare a atractiilor turistice din Arad.

Published in: Education
 • Login to see the comments

Aradul in lumina reflectoarelor

 1. 1. Aradul în lumina reflectoarelor Realizat de: Varga Claudia
 2. 2. Palatul Administrativ A fost construit între anii 1872­1874, după proiectul arhitectului Pékár Ferenc. Stilul clădirii îmbină neorenascentismul flamand cu stilul primăriilor medievale târzii.
 3. 3. Clădirea, în plan patrulater, a fost considerată un adevărat „Palazzo del Municipio”, şi reflectă posibilită ile și voin a cetă ț ț țenilor de a ține pasul cu modernizarea europeană, după cum se menționează în presa din acea perioadă.
 4. 4. Prin poziţia retrasă faţă de bulevard, clădirea creează cea mai importantă piaţă a centrului oraşului. Aici au avut loc numeroase evenimente istorice,precum Revoluţia din decembrie 1989, când masele de oameni au manifestat împotriva regimului comunist.
 5. 5. Preparandia Română În această clădire a fost prima școală pedagogică românească, din întreg arealul românesc. Se numără și între primele din Europa, având în vedere că prima școală normală a fost înființată în 1810 la Strasbourg.
 6. 6. În jurul acestei institu ii ț de învățământ s­au grupat intelectualii români ai vremii, pentru că profesorii au fost autentici promotori ai spiritului românesc. La început au fost înscriși 78 de elevi, iar cursurile erau ținute de către 4 profesori.
 7. 7. Cei patru profesori erau: Dimitrie Țichindeal, care a fost și primul director al școlii, Iosif Iorgovici, profesor de matematică, fizică și filozofie, Constantin Diaconovici Loga, profesor de gramatică și epistolografie, și Ioan Mihuț, profesor de pedagogie și istorie.
 8. 8. Dimitrie Țichindeal
 9. 9. Casa unde se țineau cursurile în primii ani se afla în proprietatea lui Sava Arsici, primarul. Dupa câțiva ani, când vede rezultatele bune obținute de studenți la examene, acesta decide să­i doneze lui Dimitrie Țichindeal clădirea unde se țin acum cursurile.
 10. 10. În plus, clădirea face parte din Ansamblul urban Arad, înregistrat la rândul său ca monument istoric.Datorită bogatei istorii a clădirii, în anul 2008 Primăria Municipiului Arad a cumpărat imobilul monument, pentru ca în viitor să poată găzdui un muzeu dedicat primei școli pedagogice românești.
 11. 11. Casa cu lacăt A fost construită de prin 1800.Ce e de fapt interesant la această clădire istorică este faptul că în col ul clădirii, spre strada Plevnei, există ț o nișă în care este un trunchi de copac prins cu o bară metalică blocată cu un lacăt. Acesta este lacătul din legendă.
 12. 12. Legenda spune că acest lacăt nu are și mecanismul de deschidere, deci este imposibil să fie deschis. Nu se știe dacă este adevărată legenda, orificiul pentru cheie este doar decorativ, dar se știe că nimeni nu a deschis și nici nu va deschide lacătul fără a­l sparge.
 13. 13. Totodată,pivni a casei a fost ț folosită ca închisoare pentru mai mulți revoluționari. Există credința că sub clădire ar fi mai multe canale (catacombe ce ar duce spre zona numită Subcetate) care ar fi fost folosite de armată pe vremuri, dar această idee nu a fost demonstrată.
 14. 14. Bibliografie http://citynews.ro/eveniment­15/ primaria­arad­de­135­ani­palatul­administrativ­213107 adev.ro/mlssbh http://adevarul.ro/locale/arad/foto­palatul­administrativ­comoara­arhitecturala­aradului­1_ 5177ca28053c7dd83f40f8b4/index.html http://www.welcometoromania.ro/Arad/Arad_Palatul_Administrativ_r.htm http://ro.wikipedia.org/wiki/Preparandia_Rom%C3%A2n%C4%83 http://drumliber.ro/casa­cu­lacat­din­arad­legenda/ https://www.google.ro/search?q=arad&biw=1317&bih=640&source=lnms&tbm=isch& sa=X&ei=bDdaVJKtHYe­PeyTgfgE& ved=0CAYQ_AUoAQ http://www.welcometoromania.ro/Arad/Arad_Palatul_Administrativ_r.htm https://www.google.ro/search?q=arad&biw=1317&bih=640&source=lnms&tbm=isch&s a=X&ei=bDdaVJKtHYe­PeyTgfgE& ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=preparandia+romana&s pell=1 https://www.google.ro/search? q=arad&biw=1317&bih=640&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=bDdaVJKtHYe­PeyTgfgE& ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=preparandia+romana&spell=1
 15. 15. Bibliografie ● https://www.google.ro/search? q=dimitrie+tichindeal&biw=1317&bih=640&source=lnms&tbm=isch&s a=X&ei=fV1jVLicFsmN7Aao2YCYCw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg

×